<

Wat is de beste MSCI World ETF? Ontdek 5 opties [2022]

De MSCI World index is een populaire index om in te beleggen. Daarom zijn er ook verschillende ETF’s die de MSCI World index volgen. Wat is de beste MSCI World ETF? In dit artikel bekijken we vijf verschillende ETF’s zodat jij een betere keuze kunt maken.

Samenvatting beste MSCI World ETF

Om het makkelijker te maken geven we je een duidelijk overzicht van alle MSCI World ETF’s die in dit artikel zijn genoemd. Verder in dit artikel kun je meer informatie vinden over elke ETF.

ETFISINKostenTracking
error
Behandeling
dividend
Belegde
vermogen
iShares Core MSCI World UCITS ETFIE00B4L5Y9830,20%0,95Accumulerend> 43 miljoen dollar
HSBC MSCI World UCITS ETFIE00B4X9L5330,15%0,94Distribuerend> 4 miljoen dollar
SPDR MSCI World UCITS ETFIE00BFY0GT140,12%Niet bekendAccumulerend> 1 miljoen dollar
Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETFLU17815411790,12%0,93Accumulerend> 1 miljoen dollar
Amundi ETF MSCI World UCITS ETFLU14370169720,18%0,96Accumulerend> 4 miljoen dollar

Beleggen in de MSCI World index

ETF’s volgen een bepaalde index. Voor vrijwel alles bestaat wel een index. Denk aan de wereldeconomie, de technologiesector, China, de AEX, opkomende markten of de goudprijs.

Een van deze indexen is de MSCI World index. De MSCI World index is gemaakt door MSCI en volgt de wereldeconomie. Goed om hierbij te vermelden is dat de MSCI World index zich alleen richt op ontwikkelende markten. Opkomende markten worden dus niet meegenomen.

Door te beleggen in de MSCI World index beleg je in meer dan 1.500 bedrijven uit tientallen landen. Bovendien zijn de bedrijven actief in verschillende sectoren.

Beste MSCI World ETF

Je kunt beleggen in de MSCI World index met behulp van een ETF. Je kunt dan met één transactie beleggen in de hele index. Maar wat is de beste ETF die de MSCI World index volgt? We noemen een aantal goed opties.

Doordat deze ETF’s allemaal dezelfde index volgen is het rendement ook ongeveer gelijk. Toch zijn er nog veel andere factoren waar je op kunt letten bij het kiezen van een ETF.

1) iShares Core MSCI World UCITS ETF

De eerste MSCI World ETF is meteen ook de ETF met het grootste belegde vermogen. De iShares Core MSCI World UCITS ETF staat ook bekend als IWDA. De ISIN-code van deze ETF van iShares is IE00B4L5Y983. Dit is een unieke code waarmee je de ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker.

IWDA is een accumulerende ETF. Dit betekent dat het dividend automatisch wordt herbelegd. Daarnaast zijn er ook distribuerende ETF’s. Voor meer informatie hierover kun je kijken in ons artikel over het verschil tussen accumulerend en distribuerende ETF’s.

Zoals eerder gezegd heeft IWDA het grootste belegde vermogen van alle MSCI World ETF’s. Er is namelijk meer dan 43 miljoen dollar geïnvesteerd in MSCI.

Hoewel alle ETF’s in dit artikel dezelfde index volgen, kunnen we wel kijken naar de tracking error. De tracking error geeft aan hoe goed een ETF de index volgt. Je kunt de tracking error van een ETF bepalen door te kijken hoe dicht de bèta bij 1 ligt. De bèta van IWDA is 0,95 en ligt dus redelijk dicht bij 1.

Ten slotte is het goed om te kijken naar de lopende kosten van een ETF. Deze kosten kunnen namelijk een groot effect hebben op de lange termijn, omdat je ze jaarlijks betaalt. De kosten van IWDA zijn 0,20% per jaar.

NaamiShares Core MSCI World UCITS ETF
ISINIE00B4L5Y983
Kosten0,20%
Tracking error (bèta)0,95
Behandeling dividendAccumulerend
Belegd vermogenMeer dan 43 miljoen dollar

2) HSBC MSCI World UCITS ETF

De tweede ETF die we benoemen is de HSBC MSCI World UCITS ETF. De afkorting van deze ETF is HMWD en de ISIN-code is IE00B4X9L533. HSBC is de beheerder van deze HMWD.

HMWD is een distribuerende ETF. Dit betekent dat HMWD het dividend uitkeert aan jou als belegger. Dit gebeurt per kwartaal, dus vier keer per jaar.

De kosten van HMWD zijn met 0,15% per jaar lager dan die van IWDA. Het belegde vermogen van deze ETF is iets meer dan 4 miljoen dollar.

Om de tracking error te bepalen kijken we weer naar de bèta. De bèta van HSBC MSCI World UCITS ETF is 0,94 en is daarmee iets hoger dan de tracking error van IWDA. Hierdoor heeft de ETF ook slechts iets meer dan 1.400 bedrijven, terwijl de index meer dan 1.500 bedrijven bevat.

NaamHSBC MSCI World UCITS ETF
ISINIE00B4X9L533
Kosten0,15%
Tracking error (bèta)0,94
Behandeling dividendDistribuerend
Belegd vermogenMeer dan 4 miljoen dollar

3) SPDR MSCI World UCITS ETF

De derde MSCI World ETF die we bespreken is de SPDR MSCI World UCITS ETF. Dit is een ETF van SPDR met ISIN-code IE00BFY0GT14. De afkorting is SWRD.

Dit is ook een accumulerende ETF, dus het dividend wordt automatisch opnieuw geïnvesteerd. De tracking error is helaas niet bekend omdat deze wordt berekend over de afgelopen drie jaar. Deze ETF bestaat nog geen drie jaar.

De kosten van SWRD zijn erg laag met 0,12% per jaar. Het belegde vermogen is iets meer dan 1 miljoen dollar. Het is dus geen grote ETF.

Dit komt waarschijnlijk omdat deze ETF wat minder oud is dan de andere ETF’s. SWRD bestaat namelijk pas sinds 2019.

NaamSPDR MSCI World UCITS ETF
ISINIE00BFY0GT14
Kosten0,12%
Tracking error (bèta)Niet bekend
Behandeling dividendAccumulerend
Belegd vermogenMeer dan 1 miljoen dollar

4) Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF

De vierde MSCI World ETF is de Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF. Dit is een ETF van Lyxor met ISIN-code LU1781541179. De afkorting van deze ETF is LCWD.

Ook deze ETF herbelegd het dividend. Het is dus een accumulerende ETF. De tracking error is wel groter dan bij de andere ETF’s in dit artikel. De bèta is namelijk 0,93. De kosten van deze ETF zijn met 0,12% erg laag. Er is iets meer dan 1 miljoen dollar geïnvesteerd in LCWD.

NaamLyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF
ISINLU1781541179
Kosten0,12%
Tracking error (bèta)0,93
Behandeling dividendAccumulerend
Belegd vermogenMeer dan 1 miljoen dollar

5) Amundi ETF MSCI World UCITS ETF

De laatste MSCI World ETF die we benoemen is de Amundi ETF MSCI World UCITS ETF. De afkorting is WRDU en de ISIN-code is LU1437016972.

Deze laatste ETF is ook een accumulerende ETF, met een belegd vermogen van meer dan 4 miljoen dollar. Met een bèta van 0,96 is de tracking error laag. Ook de kosten van WRDU zijn redelijk laag met 0,18% per jaar.

NaamAmundi ETF MSCI World UCITS ETF
ISINLU1437016972
Kosten0,18%
Tracking error (bèta)0,96
Behandeling dividendAccumulerend
Belegd vermogenMeer dan 4 miljoen dollar

Conclusie

Hoewel deze ETF’s allemaal dezelfde index volgen, zijn er toch verschillen te benoemen. We hebben gekeken naar dividend behandeling, kosten, belegde vermogen en tracking error.

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van welke MSCI World ETF het beste bij je past en kun je na het lezen van dit artikel een betere keuze maken.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Één reactie op “Wat is de beste MSCI World ETF? Ontdek 5 opties [2022]”

Altijd interessant- ga zo door !!
Misschien ook iets over bescherming portefeuille te melden ?
Bestaan daar ook trackers voor of alleen opties ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.