Beleggen in de MSCI World index

De MSCI World index is een populaire index onder beleggers. Dit is niet voor niets, want de index heeft namelijk een erg goede spreiding. In dit artikel gaan we alles vertellen over beleggen in de MSCI World index. Denk hierbij aan voordelen, nadelen, het rendement en het dividend.

Wat is de MSCI World index?

Met het beleggen in een index is het mogelijk om in een keer te beleggen in een bepaalde groep bedrijven. Een index kan bijvoorbeeld de Verenigde Staten vertegenwoordigen, maar ook de technologiesector.

Zoals de naam wellicht al verklapt, is de MSCI World index een index met bedrijven die over de hele wereld verspreid zitten. De index bevat bovendien bedrijven in veel verschillende sectoren.

Qua regio’s zitten in de bedrijven in de MSCI World index vooral in de ontwikkelde landen. Dit zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Europa, ontwikkeld Azië, en Australië.

Opkomende markten zoals Afrika, Latijns Amerika en delen van Azië zijn helaas niet in deze index opgenomen.

De MSCI World index bevat ook erg veel verschillende bedrijven. De index bevat namelijk meer dan 1.500 bedrijven. Door te beleggen in de MSCI World index kun jij in een keer in al deze bedrijven beleggen.

Welke bedrijven zitten er in de MSCI World index?

Het is helaas niet mogelijk om een lijst met alle bedrijven uit de MSCI World index in dit artikel te plaatsen. De lijst is simpelweg te lang.

Wel kunnen we kijken naar de sectoren en landen van de bedrijven in de MSCI World index. Hierdoor kun je alsnog een goed beeld krijgen van de samenstelling van de MSCI World index.

In de onderstaande diagrammen kun je zien in welke sectoren en landen de bedrijven van de MSCI World index zitten. Deze afbeelding komt uit de factsheet van de MSCI World index.

Allereerst kijken we naar de sectoren van de MSCI World index. De meeste bedrijven van de MSCI World index zitten dus in de sectoren informatietechnologie, gezondheidszorg en financiën.

Een taartdiagram met de sectoren van de MSCI World index. De grootste sectoren zijn technologie, gezondheidszorg en financiën.

Wanneer we naar de landen kijken dan zien we dat de Verenigde Staten veruit het grootste is. De MSCI World index bevat voor 68,67% bedrijven uit dit land. Andere relatief grote landen zijn Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Een taartdiagram met de landen van de MSCI World index. De Verenigde Staten is met 69% veruit het grootste land.

Dividend MSCI World index

Dividend is een winstuitkering die bedrijven doen aan de aandeelhouders. Doordat je deels eigenaar bent van een bedrijf deel je ook mee in de winst.

De MSCI World index is geen index die zich specifiek op dividend focust. Dit betekent echter niet dat de bedrijven die in de MSCI World index worden opgenomen helemaal geen dividend uitkeren.

Het dividend rendement uit de MSCI World index is simpelweg gemiddeld te noemen.

Om de hoeveelheid dividend uit de index te berekenen kunnen we kijken naar het dividend van ETF’s die deze index volgen. Aan de hand van deze cijfers krijg je een beeld van hoeveel dividend de index uitkeert.

Het is belangrijk om te weten dat er wel een klein verschil kan zitten tussen de ETF en de index. Dit wordt ook wel een tracking error ook genoemd.

IWDA is een bekende ETF die de MSCI World index volgt. In ons artikel over dividend bij IWDA hebben we berekend wat het dividendrendement is van deze ETF.

In de onderstaande tabel kun je het dividendrendement van IWDA vinden voor de afgelopen jaren.

JaarDividendrendement
2020 - 20212,77%
2019 - 20202,90%
2018 - 20193,39%
2017 - 20183,72%

Op basis hiervan kunnen we concluderen dat de MSCI World index een dividendrendement heeft van 2,77% tot 3,72% per jaar.

Hoeveel rendement heeft de MSCI World index?

Vrijwel iedereen belegt voor het rendement. Je gaat natuurlijk niet geld investeren in iets waarvan je denkt dat het nooit meer iets op gaat leveren.

De hoeveelheid rendement verschilt wel per belegging. In de meeste gevallen heb je met een extreem hoge rendement ook een extreem risicovol. Een hoog rendement is dus niet altijd beter.

MSCI World index is een index met een redelijk goed rendement. Dit komt doordat de index volledig uit aandelen bestaat. Daardoor is deze index ook vooral geschikt voor de lange termijn.

De MSCI World index had een gemiddeld rendement van 9,90% per jaar in de periode 1970 tot en met 2021.

Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien schommelt het rendement van de MSCI World index behoorlijk per jaar.

Lijngrafiek met het rendement van de MSCI World index per jaar in de periode 1970 tot en met 2021.

Hoe kun je beleggen in de MSCI World index?

Je kunt het makkelijkste beleggen in de MSCI World index door middel van beleggingsfondsen of ETF‘s. Hiermee kun je in één keer in de hele index beleggen. Vanwege de lage kosten gaan we in dit artikel vooral kijken naar ETF’s.

MSCI World ETF

In een ander artikel hebben we gekeken naar wat de beste MSCI World ETF is. Je kunt de belangrijkste punten vinden in de onderstaande tabel. Voor meer informatie kun je verder lezen in ons artikel over de beste MSCI World ETF.

ETFISINKostenTracking
error
Behandeling
dividend
Belegde
vermogen
iShares Core MSCI World UCITS ETFIE00B4L5Y9830,20%0,95Accumulerend> 43 miljoen dollar
HSBC MSCI World UCITS ETFIE00B4X9L5330,15%0,94Distribuerend> 4 miljoen dollar
SPDR MSCI World UCITS ETFIE00BFY0GT140,12%Niet bekendAccumulerend> 1 miljoen dollar
Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETFLU17815411790,12%0,93Accumulerend> 1 miljoen dollar
Amundi ETF MSCI World UCITS ETFLU14370169720,18%0,96Accumulerend> 4 miljoen dollar

Hopelijk kun je met dit overzicht een betere keuze maken wanneer je zelf wil gaan beleggen in de MSCI World index.

Voordelen en nadelen van het beleggen in de MSCI World index

Net zoals bij elke belegging heeft het beleggen in de MSCI World index ook zowel voordelen en nadelen.

Voordelen MSCI World index

Een groot voordeel van het beleggen in de MSCI World index is de spreiding. Zoals we eerder hebben gezien kun je namelijk in één keer beleggen in meer dan 1.500 bedrijven die verspreid zitten over de hele wereld. Bovendien zijn deze bedrijven ook actief in verschillende sectoren.

Daarnaast is het beleggen in de MSCI World index erg goedkoop. Met één transactie kun je al voor een aardige spreiding zorgen. Het is daarom niet nodig om veel verschillende transacties te doen, waardoor je transactiekosten bespaart.

Tenslotte is het erg makkelijk om in de MSCI World index te beleggen. Je hoeft namelijk niet zelf allerlei bedrijven te gaan onderzoeken of erg veel verstand te hebben van beleggen. De bedrijven worden namelijk al geselecteerd door MSCI.

Nadelen MSCI World index

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het beleggen in de MSCI World index.

Een van deze nadelen hebben we al eerder in dit artikel benoemd. Dit is namelijk dat er alleen bedrijven uit ontwikkelde markten in deze index zitten. Opkomende markten worden dus niet meegenomen.

Door alleen te beleggen in de MSCI World index mis je dus een deel van de wereld. Je kunt dit compenseren door ook te beleggen in een andere ETF. Een goede aanvulling op de MSCI World index is een ETF met bedrijven uit opkomende markten

Een ander nadeel van beleggen in de MSCI World index is dat de index vooral large cap bedrijven bevat. Dit zijn bedrijven met een erg grote beurswaarde.

Kleine en middelgrote bedrijven worden dus niet meegenomen in deze index. Je zou dus voor een nog betere spreiding kunnen zorgen door ook in mid en small cap bedrijven te beleggen.

Conclusie

Hopelijk heb je door dit artikel iets meer geleerd over het beleggen in de MSCI World index.

Door het grote aantal bedrijven en verschillende regio’s en sectoren is dit een ETF met een erg goede spreiding.

De spreiding van de MSCI World index is eigenlijk beter dan van andere bekende indexen zoals de AEX en de S&P 500 index.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.