IWDA dividend, dividendbelasting en dividendlekkage [2022]

IWDA is door de wereldwijde spreiding een populaire ETF onder beleggers. Veel mensen kiezen IWDA omdat het dividend opnieuw wordt geïnvesteerd bij deze ETF, in plaats van dat het wordt uitgekeerd. Maar wat moet je nog allemaal weten over IWDA en dividend? In dit artikel bespreken we dividend, dividendbelasting en dividendlekkage bij IWDA.

IWDA en dividend

De volledige naam van IWDA is iShares Core MSCI World UCITS ETF. Het is dus een ETF van iShares die de MSCI world index volgt.

Je kunt IWDA makkelijk bij je broker opzoeken met de unieke ISIN-code. De ISIN-code van IWDA is IE00B4L5Y983.

IWDA is een accumulerende ETF. Dit betekent dat de beheerders van deze ETF het dividend niet uitkeren aan jou als belegger, maar het dividend wordt opnieuw geïnvesteerd. Er worden dan extra aandelen gekocht van het dividend.

Hoeveel dividend bij IWDA?

Dividend wordt meestal in een percentage uitgedrukt. Je kunt dan zien hoeveel dividend je hebt ontvangen ten opzichte van de prijs van de ETF (of het aandeel). Dit wordt het dividendrendement genoemd.

Het dividendrendement van IWDA was 2,77% in de periode maart 2020 tot en met februari 2021.

In de onderstaande tabel kun je de dividendrendementen van de afgelopen jaren vinden.

JaarDividendrendement
2020 - 20212,77%
2019 - 20202,90%
2018 - 20193,39%
2017 - 20183,72%

IWDA dividend berekenen

We hebben net gezien wat het dividendrendement is geweest van IWDA in de afgelopen jaren. Hoe kun je zelf het dividendrendement van IWDA berekenen? Je kunt hiervoor de volgende formule gebruiken.

Dividendrendement = dividend inkomen / gemiddeld fondsvermogen
Author

Je kunt de benodigde informatie vinden in het jaarverslag van IWDA. Een overzicht van de jaarverslagen van de afgelopen jaren vind je op deze pagina.

We zullen het meest recente jaar (2020 – 2021) als voorbeeld nemen.

Dividend inkomen

Allereerst heb je het dividend inkomen nodig. Dit kun je vinden op pagina 119 van het jaarverslag van IWDA. Het dividend inkomen van IWDA was $595.969 in de periode 2020 tot 2021.

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van IWDA waar je het dividend inkomen kunt vinden.

Gemiddeld fondsvermogen

Om in verhouding te plaatsen hoeveel dividend je hebt ontvangen moet je het dividend delen door de waarde van alle aandelen van het fonds.

Hiervoor nemen we het gemiddelde van de eindbedragen van de afgelopen twee jaar. Hierdoor heb je eigenlijk het beginpunt en het eindpunt van het afgelopen jaar. Bij IWDA kun je deze informatie vinden op pagina 65 van het jaarverslag.

Het gemiddeld fondsvermogen is $21.530.010 ($23,478,559 / $19,581,640).

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van IWDA waar je het fondsvermogen kunt vinden.

Dividendrendement IWDA

Wanneer we de formule voor het berekenen van het dividendrendement invullen kom je uit op een dividendrendement van 2,77% ($595.969 / $21.530.010).

IWDA dividendbelasting

Zoals eerder gezegd is IWDA is accumulerende ETF. Dit betekent dat het dividend niet wordt uitgekeerd, maar automatisch opnieuw wordt geïnvesteerd.

Doordat je geen dividend krijgt uitgekeerd heb je ook niet te maken met dividendbelasting. Je krijgt namelijk ook geen geld uitgekeerd waar je belasting over moet betalen.

Wel kun je indirect met dividendbelasting te maken krijgen in de vorm van dividendlekkage.

IWDA dividendlekkage

Dividendlekkage is het gedeelte van de ingehouden buitenlandse dividendlekkage dat de beheerders van de ETF niet meer terug kunnen krijgen.

Vaak wordt gedacht dat je geen dividendlekkage kunt hebben bij een accumulerende ETF zoals IWDA. Dit klopt echter niet. Hoewel je geen dividendbelasting betaalt kan er wel dividend blijven hangen in het buitenland (dividendlekkage).

IWDA is namelijk gevestigd in Ierland. De onderliggende bedrijven van IWDA zijn echter niet allemaal gevestigd in Ierland. De beheerder van IWDA (die in Ierland zit) kan vaak niet al het dividend uit het buitenland terugkrijgen. Je krijgt dan toch dividendlekkage.

Maart 2020 tot en met februari 2021 is de meest recente periode waarvan data beschikbaar is. In deze periode was de dividendlekkage van IWDA 0,34%. Dit gaat ten koste van je rendement.

IWDA dividendlekkage berekenen

Het dividendrendement kun je bereken door het invullen van de volgende formule:

Dividendlekkage = dividendbelasting * dividendrendement
Author

Het dividendrendement hebben we eerder in dit artikel al berekend. Het dividendrendement was 2,77%. We moeten dus alleen nog de dividendbelasting berekenen.

Voor het berekenen van de dividendbelasting hebben we het dividend inkomen en de inhouden buitenlandse dividendbelasting nodig.

Het dividend inkomen was $595.969 en hebben we bij het berekenen van het dividendrendement gebruikt. De ingehouden buitenlandse dividendbelasting kun je voor IWDA vinden op pagina 139 van het jaarverslag. De dividendbelasting van IWDA wordt dan 12,29% ($73.274 / $595.969).

Screenshot van het gedeelte van het jaarverslag van IWDA waar je de dividendbelasting kunt vinden.

Voor het berekenen van de dividendlekkage hoeven we alleen de formule in te vullen. De dividendlekkage wordt dan 0,34% (12,29% * 2,77%).

Conclusie

Hopelijk weet je nu beter hoe alles rondom dividend werkt bij de populaire ETF IWDA. We hebben ook soortgelijke artikelen gemaakt over andere ETF’s, die je misschien ook interessant vindt. Je kunt daarom ook naar de volgende artikelen kijken:

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.