Wat is dividendrendement en hoe kun je het berekenen?

Veel beleggers kijken alleen naar het dividend dat ze ontvangen. Dit is jammer, want daardoor kun je een verkeerd beeld krijgen van je rendement. Door het berekenen van het dividendrendement kun je een betere inschatting maken van het daadwerkelijke rendement dat je behaalt.

Wat is dividendrendement?

Wanneer je belegt in aandelen is de kans groot dat je ook dividend ontvangt. Dit dividend kan cashdividend of stockdividend zijn. Meestal gaat het om een vast bedrag, bijvoorbeeld €0,50 per aandeel.

Dit absolute dividend zegt echter niet zoveel. Hoeveel rendement je daadwerkelijk hebt, dat ligt aan de prijs van een aandeel. Wanneer je €0,50 dividend krijgt bij een goedkoop aandeel heb je een hoger rendement dan wanneer je dezelfde hoeveelheid dividend ontvangt bij een aandeel dat duurder is.

Bij het dividendrendement zet je het dividend wat je ontvangt af tegen de prijs van het aandeel. Daardoor kun je zien hoeveel rendement je daadwerkelijk behaalt op je investering.

Dividendrendement berekenen

Je kunt het dividendrendement makkelijk berekenen met een formule. Je krijgt dan een percentage. Hoe hoger dit percentage, hoe hoger het rendement op je investering.

Dividendrendement = dividenduitkering / koers aandeel * 100%
Author

Voorbeeld

Als voorbeeld gaan we ervan uit dat je €0,50 dividend ontvangt. De prijs van het aandeel is €10 in het eerste scenario en €20 in het tweede scenario.

In het eerst geval heb je een dividendrendement van 5% (€0,50 / €10 * 100%). Bij het tweede aandeel is je dividendrendement nog maar 2,5% (€0,50 / 20 * 100%).

Het dividendrendement verschilt dus heel erg, terwijl je wel dezelfde hoeveelheid dividend hebt ontvangen.

Wat is een goed dividendrendement?

Dit is een lastige vraag. Om te beginnen is het belangrijk om te zeggen dat een hoger dividendrendement niet altijd beter is. Een bedrijf kan namelijk ook expres veel dividend uitkeren om investeerders aan te trekken, terwijl het zich die hoeveelheid dividend eigenlijk niet kan veroorloven.

Wanneer je in zo’n bedrijf investeert, loop je dus het risico om in een bedrijf te investeren dat financieel niet gezond is. Daarom is alleen kijken naar het hoogste dividendrendement niet altijd een goed idee.

Je kunt echter wel onderscheid maken tussen zogenoemde groeiaandelen en waardeaandelen (dividend aandelen).

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die nog veel groeipotentie hebben. Deze bedrijven keren weinig dividend uit, omdat ze dit dividend helemaal in de groei willen investeren. Dit wil niet zeggen dat dit een slechte investering is. Je kunt namelijk ook profiteren van de groei van een bedrijf.

Dividend aandelen zijn aandelen van bedrijven die weinig groeipotentie meer hebben. Deze bedrijven keren de winst uit aan de investeerders omdat ze niet veel mogelijkheden meer hebben om het te investeren in groei.

Over het algemeen is het dividendrendement van groeiaandelen lager dan 2%. Daarboven kun je spreken van dividend aandelen. Sommige dividend aandelen hebben zelfs een dividendrendement van 6%. Daarboven loop je een groter risico dat er (ongezond) veel dividend wordt uitgekeerd.

Verschil tussen dividendrendement en rendement

Je kunt onderscheid maken tussen het dividendrendement en het rendement. We hebben net al gekeken naar wat het dividendrendement is. Om rendement te bepalen moet je iets breder kijken. We kunnen dit het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel je koopt aan het begin van het jaar een aandeel van €50. Gedurende het jaar wordt er €1 aan dividend uitgekeerd. Daarnaast stijgt de waarde van het aandeel naar €51.

Het dividendrendement is dan 1,98% (€1 / €50,5 * 100%). Hierbij is €50,5 het gemiddelde van €50 en €51.

Naast het dividendrendement heb je ook geprofiteerd van een koersstijging, namelijk van €50 naar €51. Dit is een verhoging van 2%.

Gedurende het jaar heb je dus een rendement van 1,98% + 2% = 3,98%. Dit is dus het gecombineerde rendement van het dividend en de koersstijging.

Conclusie

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van wat het dividendrendement is en hoe je het kunt berekenen. Door te kijken naar het dividendrendement kun je beter inschatten of de hoeveelheid dividend die je ontvangt goed is. Bovendien kun je ook nog naar het totale rendement kijken. Naast het dividendrendement neem je dan ook het rendement als een gevolg van de koerswinst mee.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.