10 beste dividend aandelen om aan te kopen in 2022

Dividend aandelen zijn aandelen van bedrijven die regelmatig (een hoog) dividend uitkeren. Het zijn gezonde bedrijven met een goede cashflow. Sommige bedrijven keren al meer dan 50 jaar achter elkaar dividend uit. Het vinden van goede dividend aandelen is echter niet altijd even makkelijk. Daarom geven we in dit artikel een overzicht van de beste dividend aandelen wereldwijd in 2022.

Ontdek welke broker bij jou past!

De juiste broker kiezen is erg belangrijk. Door het grote aanbod kan het toch lastig zijn om een goede keuze te maken. Daarom hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet zodat het makkelijker wordt om te vergelijken.


Dividend aandelen

Dividend is een winstdeling met de aandeelhouders. Een bedrijf keert dan, een deel van, de winst uit aan de aandeelhouders. Doen alle bedrijven dit? Nee, dat niet. Het ligt vaak aan het type bedrijf of ze dividend uitkeren of niet.

Je kunt namelijk een onderscheid maken tussen groeiaandelen en dividend aandelen. Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die geen dividend uitkeren. Ze gebruiken al hun winsten om te groeien. Ze kunnen hun winst bijvoorbeeld gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën of voor het betreden van een nieuwe markt.

Is beleggen in een bedrijf dat geen dividend uitkeert dan slecht? Nee, want de aandelen van het bedrijf kunnen ook in waarde stijgen omdat het bedrijf groeit. Op deze manier kun je alsnog rendement maken.

Bedrijven die minder groeipotentieel over hebben keren hun dividend vaak uit aan aandeelhouders. Dit zijn vaak bedrijven in sectoren zoals de energiesector. De gehele markt is vaak al verzadigd en daarom is er minder ruimte voor groei. In dat geval keren ze de winst uit in de vorm van dividend om aantrekkelijk te blijven voor beleggers. Aandelen van bedrijven die vaak dividend uitkeren worden dividend aandelen genoemd.

Dividend aristocraten

Bedrijven keren niet altijd dividend uit. Zelfs als ze dividend hebben uitgekeerd voor een lange periode wil dit niet zeggen dat ze dit ook blijven doen. Als het financieel slecht gaat met het bedrijf, kunnen ze ervoor kiezen om het dividend te verlagen of zelfs (tijdelijk) helemaal te schrappen.

Er zijn echter wel bedrijven die erom bekend staan dat ze altijd dividend uitkeren. Dit geeft nog steeds geen garantie, maar wel enige zekerheid. Voor deze bedrijven is het belangrijk om dividend te blijven uitkeren omdat ze daardoor aantrekkelijk blijven voor beleggers.

Sommige bedrijven keren al meer dan 25 jaar consistent dividend uit en verhogen dit dividend ook elk jaar. Bedrijven die aan deze voorwaarden voldoen worden dividend aristocraten genoemd. Bij deze dividend aristocraten is de kans groot dat ze dividend blijven uitkeren. Voorbeelden van bekende dividend aristocraten zijn Coca-Cola, Johnson & Johnson en Procter & Gamble.

Dividendrendement

Dividend wordt uitgekeerd per aandeel dat je bezit. Een dividend van €0,20 zegt echter niet zoveel. Je wil namelijk ook weten wat de prijs is voor een aandeel. Het is namelijk een groot verschil als je €0,20 dividend krijgt op een aandeel van €4 (5%) ten opzicht van €0,20 op een aandeel van €20 (1%). Dit percentage heet het dividendrendement.

Dividendrendement = dividend / prijs aandeel
Author

Hoe hoger het dividendrendement, hoe beter. Dat zou je zeggen. Het dividendrendement is een goede indicatie, maar een (te) hoog dividendrendement kan ook een red flag zijn. Zoals we eerder hebben gezien zorgt een hoog dividend ervoor dat het bedrijf interessant is voor beleggers. Soms keert een bedrijf een (te) hoog dividend uit terwijl ze zich dit eigenlijk niet kunnen veroorloven.

Staar je dus niet blind op een hoog dividendrendement. Goede dividendrendementen zijn over het algemeen tussen de 3% en 5%.

Beleggen in dividend aandelen

Door te beleggen in dividend aandelen kun je passieve inkomsten genereren. Je krijgt dan regelmatig geld uitgekeerd omdat je aandelen bezit van een bedrijf. Dit is een reden dat veel mensen die willen leven van hun beleggingen kiezen voor relatief veel dividend aandelen. Je zorgt er op deze manier voor dat je kunt leven van dividend

Je accepteert daarmee echter wel dat de bedrijven waarin je belegt waarschijnlijk niet meer hard gaan groeien. Ze keren namelijk dividend uit omdat ze geen grote groeimogelijkheden meer hebben.

Bovendien is het belangrijk om een goede spreiding te hebben. Als je belegt in een paar dividend aandelen, dan loop je relatief veel risico. Het is daarom altijd belangrijk om te spreiden over een groot aantal bedrijven in verschillende sectoren en landen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te beleggen in een hoog dividend ETF.

Een bekende belegger die heel rijk is geworden met het beleggen in (dividend) aandelen is Warren Buffett. Hij heeft bijvoorbeeld ook erg veel geïnvesteerd in Coca-Cola, een dividend aristocraat die ook één van de dividend aandelen is in dit artikel.

De meningen zijn echter verdeeld over het beleggen in losse aandelen. Zelfs Warren Buffett zegt dat indexbeleggen de beste strategie is voor de gewone belegger.

Hoe selecteer je de beste dividend aandelen?

Het kiezen van de beste dividend aandelen in 2022 doen we niet alleen door te kijken naar het dividendrendement.

We hebben eerder gemeld dat een hoog dividendrendement niet per se goed is. Het bedrijf moet het dividend natuurlijk wel kunnen betalen. Kijk daarom ook naar de verhouding tussen eigen vermogen en schulden. Dit geeft een goede indicatie of een bedrijf genoeg vermogen heeft om het dividend te blijven betalen.

Let ook op trends in de markt die je investering, op de lange termijn, kunnen beïnvloeden. Welke bedrijven hebben een positieve toekomst? Tegenwoordig is er bijvoorbeeld steeds meer een trend richting maatschappelijk verantwoord beleggen. Bij het kiezen van bedrijven kun je hier ook rekening mee houden.

Ten slotte kun je rekening houden met dividendbelasting. Het verschilt namelijk per land hoeveel belasting je moet betalen én hoeveel belasting je kunt terugvragen. Het is daarom goed om te kijken in welk land het bedrijf waarin je wil beleggen is gevestigd.

Beste dividend aandelen 2022

Wat de beste dividend aandelen zijn is natuurlijk erg subjectief. Niemand weet wat de beste dividend aandelen in 2022 zijn. Zie deze lijst daarom dan ook puur als een inspiratiebron. De aandelen in deze lijst staan in een willekeurige volgorde dus het ene aandeel is niet per se beter dan het andere.

Dividend aandeelTickerDividendrendement
Coca-ColaKO3%
Consolidated EdisonED3,5%
Realty IncomeO4%
Ahold DelhaizeAD3,5%
Johnson & JohnsonJNJ2%
ABN AMROABN6%
ShellRDS3%
INGING5%
IBMIBM5%
RandstadRAND5%

1. Coca-Cola – ticker KO

Coca-Cola is al een aantal keer genoemd in dit artikel. Het is een dividend aristocraat die al meer dan 50 jaar dividend consistent uitkeert en dit dividend ook steeds verhoogd. Het dividendrendement van Coca-Cola ligt rond de 3%. Coca-Cola heeft een enorm sterke positie in de frisdrankmarkt. Je kunt Coca-Cola kopen in alle uithoeken van de wereld. Ze zijn namelijk actief in meer dan 200 landen.

2. Consolidated Edison – ticker ED

Consolidated Edison levert energie aan New York en omstreken. Ze leveren zowel stroom, elektriciteit en gas. Hoewel ze al sinds 1823 bestaan, doen ze volop mee aan duurzaamheid. Ze wekken namelijk ook stroom op via zonne- en windenergie.

Deze grote energiemaatschappij uit de Verenigde Staten is al jaren een dividend aristocraat. Ze hebben namelijk al meer dan 50 jaar structureel hun dividend verhoogd. Het dividendrendement ligt tussen de 3% en 5% per jaar.

3. Realty Income – ticker O

Realty Income is een vastgoedbedrijf dat winkelpanden verhuurd aan grote ketens zoals 7-Eleven, FedEx en Walmart. Het hele idee van dit bedrijf is om een deel van de huur die ze ontvangen vanuit meer dan 6.500 panden te gebruiken om aandeelhouders maandelijks dividend uit te betalen. Ze zijn ook een dividend aristocraat met meer dan 50 jaar aaneensluitende dividenduitkeringen. Het dividendrendement van Realty Income is hoog met ongeveer 4,4% per jaar. Als je maandelijks dividend wil ontvangen zit je zeker goed bij Realty Income.

4. Ahold Delhaize – ticker AD

Ahold Delhaize is het bedrijf achter Albert Heijn, Etos, Gall&Gall en bol.com. Het bedrijf keert halfjaarlijks dividend uit. Ze streven ernaar om 40% – 50% van de winst uit te keren als dividend. Ze keren ongeveer 3,5% dividend uit per jaar.

5. Johnson & Johnson – ticker JNJ

Johnson & Johnson is het grootste bedrijf in de medische wereld en bestaat al meer dan 130 jaar. Ze waren in 2021 ook betrokken bij een vaccin voor het coronavirus. Johnson & Johnson is een dividend aristocraat omdat ze hun dividend al 58 jaar op rij hebben verhoogd. Daarmee is het een van de bedrijven die het langst een dividend aristocraat is.

Het dividendrendement is rond de 3%, maar dit komt mede doordat het bedrijf nog steeds groeit in waarde. In 1995 kostte een aandeel van Johnson & Johnson slechts $18,53 terwijl de prijs in 2022 boven de $150 ligt. Johnson & Johnson is dus eigenlijk een combinatie van een dividend aandeel en een groeiaandeel.

6. ABN AMRO – ticker ABN

Als een van de grootbanken in Nederland wil ABN AMRO meer dan 50% van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders. Tijdens de kredietcrisis mochten ze geen dividend uitkeren van de overheid. Nu doen ze dit al jaren op rij wel. Het dividendrendement van ABN AMRO is sindsdien hoog, namelijk rond de 6%.

7. Shell – ticker RDS

Shell is een bedrijf dat erom bekend staat veel en regelmatig dividend uit te keren. Dat niks zeker is wat dividend betreft bleek tijdens de coronacrisis. In 2020 was Shell genoodzaakt om het dividend dat ze uitbetalen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog te verlagen. Dit kwam door de lage olieprijzen als gevolg van de ingestorte vraag naar olie. Sindsdien hebben ze het dividend niet meer verhoogd. Het dividendrendement ligt rond de 3%, wat veel minder is dan de 5% die het voor de verlaging was.

8. ING – ticker ING

ING is een van de grote banken van Nederland en ze zijn ook in andere landen actief. Ze streven ernaar om 50% van de nettowinst als dividend uit te keren. Dit doen ze halfjaarlijks. De afgelopen jaren heeft ING een hoog dividendrendement gehad van rond de 5%. In 2020 is het dividend echter verlaagd door de coronacrisis. Banken moeten namelijk altijd rekening houden met het feit dat ze genoeg reserves moeten aanhouden om gezond te blijven. Toen was het dividendrendement zelfs rond de 1%. Inmiddels ligt het dividendrendement weer rond de 5%.

9. IBM – ticker IBM

IBM maakt al meer dan 100 jaar technologische producten. Ze waren betrokken bij het eerste beademingsapparaat, de maanlanding, barcodes en computers. Ze keren elk kwartaal dividend uit aan de aandeelhouders. Het dividendrendement is de laatste jaren rond de 5%. In 2020 is IBM een dividend aristocraat geworden omdat ze hun dividend voor 25 jaar op rij hebben verhoogd. Ze betalen echter al langer dividend; vanaf 1913.

10. Randstad – ticker RAND

Randstad is een bedrijf dat wereldwijd actief is in HR en recruitment. Ze willen 40-50% van hun winst uit te keren als rendement. De laatste jaren is het dividendrendement ongeveer 5% per jaar. Ze hanteren daarnaast een minimum dividend dat ze uitkeren. Hiervoor hebben ze een gemiddelde genomen van 2014, 2015 en 2016. Dit komt neer op ongeveer 3%.

Beste brokers voor dividend aandelen 2022

Veel mensen gebruiken een beleggingsapp voor het aankopen van losse aandelen.

Bij sommige beleggingsapps kun je zelfs aandelen kopen zonder commissie. BUX Zero is één van deze apps. Je kunt hier zonder commissie handelen in Europese en Amerikaans aandelen. Het aanbod van BUX Zero is kleiner dan bij andere aanbieders, maar ze hebben vaak wel de meest populaire aandelen van grote bedrijven. Alle aandelen die in dit artikel zijn besproken kun je aankopen bij BUX Zero.

BUX Zero is een gebruiksvriendelijke app waardoor het heel makkelijk wordt om te beleggen, ook voor beginners. Met BUX Zero kun je zonder commissie beleggen in aandelen en ETF’s.

Bij het aanmaken van een account krijg je een gratis aandeel.

Aangezien het aanbod bij beleggingsapps zoals BUX Zero soms wat kleiner is, kun je ook terecht bij grotere brokers. In dat geval moet je vrijwel altijd transactiekosten betalen. Deze kosten variëren van €2 tot €10 per transactie. Om kosten te besparen kun je kiezen voor een broker die erg scherpe prijzen hanteert.

DEGIRO is zo’n broker. Ze rekenen een van de laagste tarieven voor het kopen van aandelen op de Nederlandse beurs (€2) en ze rekenen geen transactiekosten voor het aankopen van Amerikaanse aandelen. De dividend aandelen in de bovenstaande lijst kun je dus allemaal goedkoop aankopen bij DEGIRO.

DEGIRO

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €50 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

In dit artikel heb je hopelijk meer overzicht gekregen van de beste dividend aandelen in 2022. Bovendien heb je kunnen lezen dat het aan te raden is om verder te kijken dan alleen het dividendrendement bij het selecteren van de beste dividend aandelen. In welke dividend aandelen ga jij beleggen?

Veelgestelde vragen (FAQ)

Je kunt hier in het kort antwoorden vinden op de vragen die het meest gesteld worden.

Welke bedrijven keren het meeste dividend uit?

De bedrijven die het meeste dividend uitkeren hebben vaak minder potentie voor groei. Denk hierbij aan marktleiders (zoals Coca-Cola) en bedrijven in verzadigde markten (telecom, energie).

Heeft elk aandeel dividend?

Nee, niet elk aandeel heeft dividend. Sommige bedrijven maken geen winst of investeren alle winst in verdere groei. Ze kiezen er dan voor om geen dividend uit te keren.

Hoe lang moet je aandelen in bezit hebben voor dividend?

Het is niet nodig om een aandeel lang in bezit te hebben om dividend te ontvangen. Je hebt recht op dividend wanneer je het aandeel de dag vóór de ex dividend datum in bezit hebt.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *