Belgische dividend aandelen: 6 beste aandelen uit België

Het vinden van de juiste dividend aandelen kan lastig zijn. We laten je in dit artikel een aantal dingen zien waar je rekening mee kunt houden wanneer je wil beleggen in Belgische dividend aandelen. Daarnaast kijken we naar de beste dividend aandelen uit België.

Ontdek welke broker bij jou past!
Door het grote aanbod van brokers kan het toch lastig zijn om een goede keuze te maken. Daarom hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet zodat het makkelijker wordt om te kiezen.

Beleggen in Belgische dividend aandelen

Je bent op zoek naar Belgische dividend aandelen. Waarom zou je eigenlijk in deze aandelen beleggen?

Allereerst is het beleggen in dividend aandelen een manier om een regelmatige cashflow op te bouwen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je wil leven van dividend.

Goed om hierbij te weten is dat als je niet automatisch profiteert van het rente-op-rente effect (samengestelde rente) wanneer je het dividend krijgt uitgekeerd. Om vermogen op te bouwen zul je daarom het dividend moeten herbeleggen.

Daarnaast zullen veel Belgische lezers dit artikel lezen. Het is natuurlijk leuk om aandelen te bezitten van (bekende) bedrijven uit eigen land. Daarom zullen veel mensen ook zoeken naar de beste Belgische dividend aandelen.

Toch is het belangrijk om te vermelden dat je door specifiek in Belgische aandelen te beleggen het risico loopt op een minder goede spreiding. Daarom kun je bijvoorbeeld ook kijken naar Europese dividend aandelen of Amerikaanse dividend aandelen. De makkelijkste manier om voor een goede spreiding te zorgen is echter het beleggen in een hoog dividend ETF.

Beste Belgische dividend aandelen

Om het makkelijker voor je te maken hebben we een aantal Belgische dividend aandelen voor je op een rij gezet. Dit betekent niet dat dit de enige goede opties zijn. Je kunt echter wel inspiratie opdoen met deze voorbeelden.

Dividend aandeelTickerDividendrendement
AgeasAGS6%
KBCKBC5%
Telenet GroupTNET5,50%
Groupe Bruxelles LambertGBLB2%
SolvaySOLB3,5%
Banque Nationale de BelgiqueBNB6%

1) Ageas – AGS

Ageas is een Belgische verzekeraar die is opgericht in 1990. Ze zijn begonnen als Fortis, maar na de kredietcrisis zijn ze in 2010 verder gegaan onder de naam Ageas. Het bedrijf heeft als streven om minimaal 50% van de nettowinst uit te keren als dividend, wat ook wel de payout ratio wordt genoemd. De laatste jaren is het dividendrendement rond de 6% geweest.

2) KBC – KBC

KBC is een bank en verzekeraar die in 1998 is ontstaan uit een fusie van drie grote financiële instellingen uit België. Het is een van de grootste bedrijven van België.

De koers van het aandeel was flink gedaald tijdens de kredietcrisis, maar is sindsdien geleidelijk opgeklommen. Het dividendrendement ligt rond de 5% per jaar.

3) Telenet Group – TNET

Telenet Group is in 1996 opgericht en het is de grootste aanbieder van televisie, internet en telefonie in België. Haar klantenbestand bestaat vooral uit inwoners van Vlaanderen.

Het internationale telecommunicatiebedrijf Liberty Global heeft een meerderheidsaandeel in Telenet Group. Het dividendrendement ligt de laatste jaren rond de 5,50%.

4) Groupe Bruxelles Lambert – GBLB

Groupe Bruxelles Lambert is een holding, wat betekent dat het belangen heeft in andere beursgenoteerde bedrijven. Het is één van de weinige Belgische aandelen met de status dividend aristocraat.

Europese bedrijven krijgen deze titel wanneer ze het dividend voor minimaal 10 jaar achter elkaar verhogen. Voor Amerikaanse bedrijven is dit 25 jaar.

Doordat het aandeel een geleidelijke koersstijging heeft doorgemaakt is het dividendrendement nu wat lager. Het ligt nu namelijk rond de 2% terwijl het de afgelopen jaren gemiddeld rond de 2,50% was.

5) Solvay – SOLB

Solvay is een chemisch bedrijf dat al meer dan 150 jaar bestaat. Het bedrijf is namelijk opgericht in 1863. Het dividendbeleid van Solvay is het dividend verhogen wanneer dit mogelijk is. De afgelopen 30 jaar is het dividend verhoogd of gelijk gebleven, nooit verlaagd. Het dividendrendement ligt rond de 3,50% per jaar.

6) Banque Nationale de Belgique – BNB

Zoals de naam al doet vermoeden is Banque Nationale de Belgique de centrale bank van België. Dit is al zo sinds haar oprichting in 1850. Ze hebben verschillende taken zoals het waarborgen van prijsstabiliteit en toezicht houden op de financiële sector. Het dividendrendement van deze bank ligt rond de 6% per jaar.

Dividendbelasting aandelen België

In België geldt een hogere dividendbelasting dan in Nederland. De dividendbelasting in België is namelijk 30%, terwijl deze slechts 15% is in Nederland. Gelukkig heeft Nederland een belastingverdrag met België, waardoor Nederlanders slechts 15% dividendbelasting hoeven af te dragen.

Er wordt in België echter standaard 30% dividendbelasting ingehouden. De 15% die teveel is ingehouden kun je daarom terugvragen in België. De 15% die dan nog overblijft die kun je verrekenen met de inkomstenbelasting in Nederland.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan deze lijst met beste Belgische dividend aandelen? Mist er een aandeel in deze lijst? Laat het ons dan weten en misschien nemen we je suggestie op in dit artikel.

Wellicht vind je onze artikelen over Nederlandse dividend aandelen, Franse dividend aandelen en Duitse dividend aandelen ook interessant.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.