Dividend herbeleggen of uitbetalen: wat is de beste keuze?

Je staat voor de keuze; dividend herbeleggen of uitbetalen? In dit artikel laten we de voordelen zien van het herbeleggen en het uitbetalen van dividend. Aan het einde kun je dan zelf je keuze maken wat het beste bij je past.

Dividend

Door het uitbetalen van dividend kunnen bedrijven de winst delen met de aandeelhouders. Je kunt aandeelhouder worden van een bedrijf door aandelen te kopen. Ontvang je altijd dividend als je aandelen bezit? Nee dat niet.

Bij aandelen kun je een verschil maken tussen groeiaandelen en waardeaandelen. Als je belegt in groeiaandelen wordt er vrijwel nooit dividend uitgekeerd. Alle winst wordt dan opnieuw geïnvesteerd het bedrijf zodat het verder kan groeien. Bij waardeaandelen is er vaak geen goede bestemming (meer) voor de winst. Het wordt dan uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit is de reden dat waardeaandelen ook wel dividend aandelen worden genoemd.

Je kunt op twee manieren omgaan met dividend. Ten eerste kun je het herbeleggen. In dit geval koop je er nieuwe aandelen voor. Ten tweede kun je het uitbetalen. Je krijgt dan geld op je bankrekening, waarna je ermee kunt doen wat je wil.

Dividend herbeleggen

Door het herbeleggen van dividend koop je extra aandelen van je dividend. Je kiest er dus voor om het dividend nergens anders voor te gebruiken. Wat zijn redenen waarom je zou kunnen kiezen voor het herbeleggen van dividend?

Rendement

Waarom denk je dat de meeste mensen beleggen? Voor het rendement natuurlijk. Niemand wil risico’s lopen zonder er iets voor terug te krijgen.

Dividend herbeleggen heeft een positief effect op je vermogen. Het dividend dat je opnieuw investeert kan namelijk weer nieuwe rendement maken. Je kunt dan profiteren van het rente-op-rente effect.

Maar wat is het verschil in rendement bij dividend herbeleggen en uitbetalen? Dat zullen we uitleggen met een simpel voorbeeld.

Let wel op, de bedragen in dit voorbeeld zijn exclusief kosten (zoals transactiekosten) en bijvoorbeeld dividendbelasting.

In het onderstaande voorbeeld gaan we uit van de volgende cijfers:

  • Eenmalige belegging van €10.000.
  • De aandelen stijgen jaarlijks met 4% in waarde.
  • Het dividend is 3% per jaar.
  • De looptijd is 25 jaar.
Lijndiagram met het verschil in rendement tussen herbeleggen en uitbetalen, exclusief dividend. Het verschil is €25.191.
Het verschil in rendement tussen dividend herbeleggen en uitbetalen, exclusief dividend.

Je vermogen is aan het einde van de looptijd maar liefst €50.724 bij herbeleggen en slechts €25.533 bij uitbetalen. Dit is een erg groot verschil. Deze vergelijking is alleen niet helemaal eerlijk.

Als je kiest voor het uitbetalen van dividend dan ontvang je namelijk wel dividend op je bankrekening. Je investeert het alleen niet opnieuw in aandelen. Het is dus eerlijker om het uitbetaalde dividend op te tellen bij ‘uitbetalen’.

Lijndiagram met het verschil in rendement tussen herbeleggen en uitbetalen, inclusief dividend. Het verschil is €13.366.
Het verschil in rendement tussen dividend herbeleggen en uitbetalen, inclusief dividend.

Als we het uitbetaalde dividend erbij optellen dan bestaat het verschil nog steeds. Het eindbedrag bij herbeleggen blijft hetzelfde, namelijk €50.724. Het eindbedrag bij uitbetalen is dan €37.358. Het verschil tussen deze twee bedragen is het rendement dat je bent misgelopen.

Vaak goedkoper

Het herbeleggen van dividend is vaak goedkoper. Als je dividend automatisch herinvesteert dan heb je geen last van kosten. Denk hierbij aan transactiekosten of kosten voor het uitbetalen van dividend. Je kunt bij ETF’s automatisch herbeleggen door te beleggen in een accumulerende ETF.

Bij aandelen kun je in sommige gevallen kiezen voor stockdividend in plaats van cashdividend. In dat geval krijg je jouw dividend uitbetaald in de vorm van aandelen. Op deze manier heb je ook geen last van dividendbelasting.

Fractionele aandelen

Een laatste voordeel van het herbeleggen van dividend is dat je fractionele aandelen kunt krijgen. Aangezien sommige aandelen honderden euro’s kosten kan het kopen van hele aandelen lastig zijn. Zeker als je goed wil spreiden.

In het bezit komen van fractionele aandelen is mogelijk door middel van een ‘dividend re-investing plan’ (DRIP). Dit is een vorm van dividend herbeleggen. Je krijgt in zo’n geval bijvoorbeeld 0,1 aandeel van een bedrijf als dividend.

Dividend uitbetalen

Wanneer je dividend laat uitbetalen kun je er alles mee doen. Er zijn meerdere argumenten voor het uitbetalen van dividend. We noemen de twee die het meest voor de hand liggen in dit artikel.

Passief inkomen

Je kunt kiezen voor het uitbetalen van dividend als je het inkomen nodig hebt. Als je regelmatig dividend krijgt uitbetaald dan is dit een vorm van passief inkomen.

Denk hierbij aan eerder stoppen met werken. Je kunt het dividend dan gebruiken als extra inkomen naast je pensioen. Daarnaast kun je het ook minder extreem bekijken. Je kunt ook gewoon iets leuks kopen van het dividend dat je ontvangt.

Herbalanceren portfolio

De tweede reden om je dividend te laten uitbetalen is het herbalanceren van je portfolio. Als een deel van de bedrijven in je portfolio goed presteert dan kan dit gedeelte van je portfolio sneller groeien dan de rest. Hierdoor kan je beleggingsportfolio uit balans raken. Door het dividend te laten uitbetalen verklein je dit effect.

Als een aandeel goed presteert dan is de kans ook groter dat het bedrijf (meer) dividend uitkeert. Door het dividend te laten uitbetalen zorg je ervoor dat dit goed presterende deel van je portfolio niet te snel groeit en daarmee je portfolio uit balans brengt.

Dividend herbeleggen of uitbetalen?

Wat het beste is om te doen, dividend herbeleggen of uitbetalen, hangt af van je persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Om je keuze makkelijker te maken hebben we de voordelen van dividend herbeleggen en uitbetalen voor je bij elkaar gezet.

Dividend
herbeleggen
Dividend
uitbetalen
Hoger rendement (rente-op-rente effect)Passief inkomen
Vaak goedkoperHerbalanceren portfolio
Fractionele aandelen kopen-
Voordelen dividend herbeleggen en uitbetalen.

Conclusie

Je hebt verschillende voordelen van dividend herbeleggen en uitbetalen kunnen lezen. Wat heeft jouw voorkeur? Wij zijn fan van het herbeleggen van dividend. Op deze manier kun je namelijk profiteren van het rente-op-rente effect. Dit is dé manier om vermogen op te bouwen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.