Herbalanceren bij beleggen in 3 simpele stappen

Door te herbalanceren bij beleggen kun je het evenwicht in je portfolio herstellen. Als je portfolio niet in balans is, dan kan dit invloed hebben op de hoeveelheid risico die je neemt. In dit artikel leer je om jouw beleggingen te herbalanceren in 3 stappen.

Wat is herbalanceren bij beleggen?

Veel mensen stellen een beleggingsplan op als ze beginnen met beleggen. Door dit te doen weet je wat je doelen zijn en hoeveel risico je bijvoorbeeld wil nemen.

Helaas is de beurs alles behalve voorspelbaar. Niet alles zal helemaal volgens plan gaan. Daarom is het soms nodig om bij te sturen om ervoor te zorgen dat je jouw beleggingsplan blijft volgen. Dit wordt herbalanceren genoemd.

Met herbalanceren herstel je eigenlijk het evenwicht in je portfolio. Dit kan op verschillende manieren. Veel voorkomende manieren zijn het herbalanceren van de soort belegging en op basis van spreiding.

Herbalanceren op soort belegging

Het eerste wat je kunt herbalanceren is de soort belegging. Als je een beleggingsplan hebt dan heb je vaak een bepaalde verhouding van beleggingen in je hoofd. Vaak is dit de verhouding tussen aandelen en obligaties.

Om een voorbeeld te noemen. Stel je wil 50% van je geld investeren in aandelen en 50% in obligaties. Als je met herbalanceren ziet dat de verhouding in je portfolio 40% / 60% is dan wil je misschien herbalanceren. Zo kun je ervoor zorgen dat je jouw beleggingsplan weer beter gaat volgen.

Herbalanceren op spreiding

Hetzelfde geldt voor de spreiding van je beleggingen. Veel beleggers willen een bepaalde mate van spreiding in hun portfolio. Door een goede spreiding loop je namelijk minder risico.

Door betere prestaties van bepaalde sectoren of regio’s kan een bepaald deel van je beleggingen groter worden dan het deel dat in verhouding iets minder goed presteert. Het kan daardoor gebeuren dat je spreiding dan minder goed wordt. Een te groot deel van je vermogen is dan geïnvesteerd in een bepaalde sector of regio.

Waarom is het nodig om te herbalanceren bij beleggen?

Waarom zou je herbalanceren bij beleggen? Je hebt bepaalde verhoudingen gekozen omdat dit aansluit bij de hoeveelheid risico dat je wil nemen. Als deze verhouding is veranderd, dan sluit het wellicht niet meer goed aan met jouw risicotolerantie. Door te herbalanceren zorg je ervoor dat je beleggingsportfolio aan jouw wensen voldoet met betrekking tot risico’s.

Hoe raakt je portfolio uit balans? Deze verhoudingen in je beleggingsportfolio kunnen uit balans raken omdat een bepaald deel van je beleggingen beter presteert dan een ander deel. De laatste jaren presteren aandelen over het algemeen beter dan obligaties. Een logisch geval is dat aandelen procentueel steeds een groter deel van je beleggingsportfolio worden.

Stel dat je tevreden bent met het risico dat hoort bij de verhouding van 50% aandelen en 50% obligaties. Na vijf jaar is deze verhouding misschien al 60% / 40%. Als je niet herbalanceert dan is de verhouding na wéér vijf jaar wellicht wel 70% / 30%.

Hoewel het natuurlijk fijn is dat je aandelen goed presteren neem je wel steeds meer risico. Toen je jouw beleggingsplan bepaalde was je niet van plan om zoveel risico te nemen.

In vrijwel alle gevallen is het nodig om beleggingen te herbalanceren. Bepaalde delen van je portfolio zullen namelijk altijd beter presteren dan andere delen.

Herbalanceren bij beleggen in 3 stappen

Herbalanceren bij beleggen kan in drie simpele stappen. Het hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, maar het is wel belangrijk om er regelmatig bij stil te staan.

1) Bepaal hoe vaak je gaat kijken

Het is moeilijk om te zeggen hoe vaak je jouw beleggingen moet herbalanceren. Dit is namelijk alleen nodig als ze uit balans zijn natuurlijk. Daarom is het aan te raden om een vast moment te kiezen om te kijken of herbalanceren nodig is. Hoe vaak dit nodig is hangt af van de samenstelling van je beleggingsportfolio.

Verandert de waarde van jouw beleggingen snel, dan is het aan te raden om vaker een moment in te plannen om naar je beleggingen te kijken.

Uit onderzoek van Vanguard komt naar voren dat er geen optimale strategie is voor het herbalanceren bij beleggen. Ze geven aan dat een redelijke frequentie van één of twee keer per jaar in de meeste gevallen het beste is.

2) Wanneer is je portfolio uit balans?

Je hebt nu een vast moment ingepland om te kijken of het herbalanceren van je beleggingen nodig is. Maar wanneer ga je daadwerkelijk herbalanceren? Je moet ook bepalen wanneer je gaat ingrijpen. Wanneer is je portfolio uit balans?

Je hoeft natuurlijk niet meteen te herbalanceren als de verhouding tussen aandelen en obligaties uit het voorbeeld hiervoor opeens 51% / 49% is. Het kan daarom handig zijn om een range te bepalen.

In het eerdergenoemde onderzoek van Vanguard geven ze aan dat het herbalanceren bij beleggen het meest efficiënt is bij een redelijke afwijking van bijvoorbeeld 5%. In dat geval heb je de juiste verhouding tussen de risico’s en de kosten zoals transactiekosten.

Laten we op basis van deze vuistregel naar een voorbeeld kijken. Stel dat je een verdeling wil met 50% aandelen en 50% obligaties. Je kunt dan bepalen dat de verhouding 5% mag afwijken. Aandelen en obligaties mogen dan schommelen van 45% tot 55%. Als je beleggingen buiten deze range vallen, dan ga je ze herbalanceren.

Larry Swedroe 5/25 regel

De 5% regel zoals hierboven beschreven zal niet in alle gevallen het beste werken. Stel je hebt 10% aandelen in je portfolio. Een absolute afwijking van 5% is meteen 50% verschil. Dit kan zowel negatief zijn bij een daling (5%) of positief bij een stijging (15%).

In dat geval is de 5% regel wellicht is te ruim. Larry Swedroe heeft er daarom een variant op verzonnen. Hij gaat namelijk herbalanceren wanneer het absolute verschil 5% is (net zoals eerder) maar ook wanneer het procentuele verschil 25% is. In het voorbeeld van de 10% aandelen ga je dus al herbalanceren bij 7,5% en bij 12,5%.

3) Manieren om te herbalanceren bij beleggen

Als je hebt besloten om te gaan herbalanceren dan heb je misschien een volgende vraag. Hoe moet je het herbalanceren van je beleggingen aanpakken? Geen zorgen, we laten je niet hangen. We bespreken twee manieren om je beleggingen te herbalanceren.

De eerste manier is het verkopen van goed presterende beleggingen en het bijkopen van minder goed presterende beleggingen. Je verkoopt je winsten en je koopt beleggingen bij die zijn gedaald. Hiermee pas je het principe ‘sell high, buy low’ toe.

Het nadeel hiervan is dat je redelijk veel transacties doet. Je koopt én verkoopt namelijk beleggingen. Het is afhankelijk van je broker, maar het komt vaak voor dat er transactiekosten worden gerekend. In zo’n geval wil je het aantal transacties dus eigenlijk beperken. Kosten bij beleggen kunnen namelijk een grote impact hebben op je rendement.

De tweede manier is daarom het aankopen van beleggingen die minder goed presteren. Het voordeel hiervan is dat je minder transacties doet. Je koopt namelijk alleen beleggingen. Dit kan echter alleen als je ook van plan bent om nieuwe beleggingen aan te kopen. Door deze minder presterende beleggingen bij te kopen herstel je ook de balans in je portfolio.

Conclusie

Herbalanceren bij beleggen is belangrijk omdat je hierdoor kunt zorgen dat je op koers blijft. Je hebt een beleggingsplan bepaald en je wil daar niet teveel van afwijken. Door deze drie simpele stappen kun je jouw beleggingen makkelijk herbalanceren. Hoe vaak doe jij aan herbalanceren bij beleggen?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.