Categorieën
Beleggen

Laagste transactiekosten bij beleggen in aandelen en ETF’s

Waar vind je de laagste transactiekosten bij beleggen? We leggen uit waarom dit belangrijk is en wat de 3 beste opties zijn.

Wanneer je gaat beleggen wil je natuurlijk veel rendement en weinig kosten. Transactiekosten zijn een groot onderdeel van beleggen, vooral als je van plan bent om regelmatig beleggingen aan te kopen. Besparen op transactiekosten is dus vrijwel altijd een goed idee. Waar vind je de laagste transactiekosten bij beleggen?

Wat kun je verwachten?

Wat zijn transactiekosten bij beleggen?

Bij beleggen heb je verschillende soorten kosten. Transactiekosten zijn een van de meest voorkomende kosten bij beleggen. Dit zijn kosten die een broker rekent voor aankopen of verkopen van beleggingen.

Transactiekosten komen voor in verschillende vormen. Ze kunnen bestaan uit vaste en variabele kosten. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

  • Vaste kosten. Vaste kosten zijn kosten die je altijd betaalt, ongeacht hoe hoog je orderbedrag is. Dit kan bijvoorbeeld €5 zijn per transactie.
  • Variabele kosten. Je betaalt een percentage over het orderbedrag. Dit kan bijvoorbeeld 0,1% zijn per transactie.
  • Combinatie vast en variabel. Een voorbeeld hiervan €2 + 0,1%. Je betaalt in dat geval altijd €2 en er komt een variabel bedrag bovenop dat wordt berekend aan de hand van het orderbedrag.

Waarom de laagste transactiekosten bij beleggen?

Waarom zou je per se de laagste transactiekosten willen bij beleggen? Daar zijn verschillende goede redenen voor.

Allereerst willen we benadrukken hoe belangrijk kosten zijn bij beleggen. Kosten bij beleggen lijken soms laag, maar ze kunnen een grote impact hebben op je rendement. Verder in dit artikel zullen we een voorbeeld geven van de impact van kosten op je rendement.

Daarnaast zijn het transactiekosten die vaak terugkomen. Vooral als je ervoor kiest om regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, geld te investeren. Je betaalt dan iedere maand transactiekosten.

Ten slotte zit er vaak een minimum aan de transactiekosten. Dit maakt het beleggen met kleine bedragen soms lastig aangezien je in dat geval procentueel veel geld aan transactiekosten betaalt.

Neem als voorbeeld dat je elke maand €100 wil beleggen en de transactiekosten 0,1% zijn met een minimum van €5. Met de 0,1% transactiekosten zou je elke maand €0,10 betalen. Door het minimumbedrag van €5 betaal je elke maand 5% transactiekosten. Je moet dan eerst een rendement maken van 5% voordat je überhaupt geld gaat verdienen met beleggen.

Impact transactiekosten op je rendement

Zojuist hebben we een voorbeeld gezien van hoe groot de procentuele impact is van transactiekosten. Maar wat is de impact van deze kosten op het rendement?

Laten we een voorbeeld nemen van je rendement als je wel of geen transactiekosten betaalt. We zijn in dit voorbeeld uitgegaan van een realistisch rendement van 7% per jaar.

Verschil tussen €5 transactiekosten en geen transactiekosten bij €100 per maand beleggen.

Het verschil in vermogen is alleen door de transactiekosten al €5.241. Zoals je kunt zien is er slechts €1.800 aan kosten betaald na deze periode. Alsnog zit er een verschil van €3.441 tussen de kosten die zijn betaald en het verschil in vermogen (€5.241 – €1.800).

Dit gedeelte is het rendement dat je dus bent misgelopen. Daarnaast heeft het misgelopen rendement van de eerste jaren ook geen rendement kunnen maken in de jaren erna. Met het geld dat je aan transactiekosten hebt betaald heb je dus niet kunnen profiteren van het rente-op-rente effect.

Wat zijn gemiddelde transactiekosten

Laten we eerst zeggen dat de transactiekosten heel erg verschillen per broker. Zoals je onder de volgende kop kan lezen zijn er brokers die helemaal geen transactiekosten bekekenen. Sommige brokers rekenen daarentegen de hoofdprijs.

Transactiekosten kunnen dus verschillen van €0 tot wel €12. Dit is dus een behoorlijk verschil dat een grote impact kan hebben op je rendement. Een broker vinden met de laagste transactiekosten is dus belangrijk.

Waar vind je de laagste transactiekosten bij beleggen?

Hopelijk is het duidelijker geworden dat lage kosten erg belangrijk zijn bij beleggen. Maar waar vind je de laagste transactiekosten bij beleggen? We zullen de drie beste partijen met de laagste transactiekosten bespreken.

DEGIRO

Een van de brokers met de laagste transactiekosten bij beleggen is DEGIRO. Zij bieden namelijk transactiekosten voor aandelen en ETF’s van €2 + 0,03%. Dit is nog steeds een vast minimum, maar het is veel lager dan bij de meeste andere brokers.

Daarnaast hebben ze ook DEGIRO kernselectie. Dit is een selectie van ETF’s die je minimaal één keer per maand zonder transactiekosten kunt aankopen, onder bepaalde voorwaarden. Dit is dus ideaal als we zoals eerder besproken periodiek wil inleggen (Dollar Cost Averaging). In dat geval kun je ook makkelijk met kleine bedragen beleggen.

DEGIRO

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

MEXEM

De tweede broker met een van de laagste transactiekosten voor beleggen is MEXEM. Deze is misschien minder bekend dan DEGIRO, maar ongeveer net zo goedkoop.

MEXEM heeft alleen een iets andere opbouw van de kosten. Zij hanteren namelijk 0,06% met een minimum van €1,80. Het ligt dus aan het bedrag dat je wil beleggen af welke broker goedkoper is, DEGIRO of MEXEM.

MEXEM is goedkoper bij kleinere bedragen, terwijl DEGIRO lagere transactiekosten heeft bij grotere bedragen.

mexem

MEXEM is een broker die zich vooral richt op lage kosten. Met het uitgebreide handelsplatform kun je beleggen in veel verschillende beleggingsproducten op beurzen over de hele wereld.

BUX Zero

BUX Zero is een beleggingsapp. Ze hanteren erg lage transactiekosten voor het aankopen van aandelen en ETF’s. Je kunt bij BUX Zero zonder commissie Europese aandelen en ETF’s aankopen. Daarnaast kun je in Amerikaanse aandelen en ETF’s handelen door alleen valutakosten te betalen. Qua lage transactiekosten is dit dus een aantrekkelijke broker.

BUX Zero is een gebruiksvriendelijke app waarmee je heel makkelijk kunt beleggen. Met BUX Zero kun je goedkoop beleggen in aandelen en ETF’s. Soms is het zelfs helemaal gratis.

Bij het aanmaken van een account krijg je een gratis aandeel met een maximale waarde van €200*

* Voor meer informatie check bijlage 4 van de overeenkomst.

Conclusie: laagste transactiekosten beleggen

Het is dus erg belangrijk om te kijken naar de kosten bij beleggen. Transactiekosten is daar een belangrijk onderdeel van. In dit artikel heb je de impact van transactiekosten op je rendement kunnen zien. Bovendien hebben we drie goede brokers met de laagste transactiekosten voor je bij elkaar gezet.

Wil je op de hoogte blijven van meer artikelen zoals deze? Schrijf je hieronder dan gratis in. Geen zorgen, wij zullen je nooit spammen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *