<

DEGIRO vs MEXEM: welke broker past het beste bij jou?

DEGIRO en MEXEM hebben als overeenkomst dat ze lage kosten hebben, maar er zijn ook verschillen tussen deze twee brokers. In dit artikel kijken we naar DEGIRO vs MEXEM zodat jij kunt kijken welke van deze brokers het beste bij je past.

Samenvatting: DEGIRO vs MEXEM

We beginnen met de samenvatting van deze vergelijking tussen DEGIRO en MEXEM. In de rest van het artikel kun je onderstaande punten gedetailleerder terugvinden.

  • Kosten. Zowel DEGIRO als MEXEM zijn brokers waar je tegen lage kosten kunt beleggen. In het ene geval is DEGIRO goedkoper en in het andere geval is MEXEM goedkoper. Voor het beleggen in ETF’s is DEGIRO goedkoper. Bij het beleggen in buitenlandse valuta is MEXEM veel goedkoper bij grotere bedragen. Bij kleine bedragen is DEGIRO goedkoper.
  • Gebruiksvriendelijkheid. Als je op zoek bent naar een app om te beleggen, dan kun je in dit geval beter voor DEGIRO gaan. Wil je een erg uitgebreid platform? MEXEM is dan wellicht een betere keuze.
  • Aanbod. MEXEM heeft een groter aanbod, vooral omdat het aanbod bij DEGIRO afhankelijk is van de profielkeuze. Bovendien kun je bij MEXEM op meer verschillende beurzen beleggen.
  • Veiligheid. Beide brokers hebben vermogensscheiding. MEXEM biedt meer compensatie mocht de vermogensscheiding niet goed gaan.

DEGIRO vs MEXEM

Waarom maken we de vergelijking tussen DEGIRO en MEXEM? Het zijn beide brokers die zich richten op lage kosten. Op de kosten letten is één van de belangrijkste onderdelen om succesvol te zijn met beleggen.

Door deze lage kosten zijn het beide wel brokers waarbij je zelf veel moet doen. Het worden daarom ook execution-only brokers genoemd. Daarnaast heb je bij zowel DEGIRO als bij MEXEM de mogelijkheid om in veel verschillende soorten beleggingen te investeren.

Voor meer informatie over beide brokers kun je kijken naar onze DEGIRO review en MEXEM review.

Kosten: DEGIRO vs MEXEM

Laten we beginnen met het speerpunt van beide brokers; de kosten. We zullen alle kosten die ze rekenen met elkaar vergelijken. Goed om te weten: we zullen vooral de kosten van aandelen en ETF’s vergelijken.

Transactiekosten

Laten we beginnen met de transactiekosten. Deze kosten betaal je elke keer als je een transactie doet. Lage transactiekosten zijn dus erg belangrijk bij beleggen.

In de onderstaande tabel vind je de transactiekosten van DEGIRO en MEXEM bij het beleggen in Nederlandse aandelen.

DEGIROMEXEM
€2*0,06% (minimum €1,80)
* Je betaalt een vaste vergoeding van €0,50 per order voor ‘kosten van derden’.

Bij een hoog orderbedrag zijn de transactiekosten lager bij DEGIRO en bij een lager orderbedrag zijn de transactiekosten lager bij MEXEM. Verderop in dit artikel zullen we een aantal voorbeeldscenario’s geven.

Omdat er relatief veel wordt belegd in Amerikaanse aandelen zullen we deze ook nog vergelijken. In de onderstaande tabel zie je de transactiekosten voor Amerikaanse aandelen.

DEGIROMEXEM
€0*€0,005 per aandeel (minimum €2,50**)
* Je betaalt een vaste vergoeding van €0,50 per order voor ‘kosten van derden’.
** Maximaal 2% van het orderbedrag

Bij DEGIRO betaal je geen directe transactiekosten voor het handelen in Amerikaanse aandelen. Wel betaal je een vaste vergoeding van €0,50 per order. Bij MEXEM betaal je slechts €0,005 per transactie. Er zit wel een minimum van €2,50 op. Een uitzondering hierop is dat de transactiekosten maximaal 2% van het orderbedrag mogen zijn. Bij een transactie van €100 zijn de transactiekosten dus maar €2 in plaats van €2,50.

Beheerkosten

Zowel DEGIRO als MEXEM rekenen geen bewaarloon of service fee. Je kunt aandelen en ETF’s dus gewoon aanhouden zonder dat je lopende kosten betaalt.

Valutakosten

Voor transacties in buitenlandse valuta rekent DEGIRO 0,25% valutakosten. MEXEM rekent 0,05% aan valutakosten bij de meeste valuta’s, met een minimumbedrag van €5.

Overige kosten

Bij DEGIRO betaal je voor alle beurzen aansluitingskosten, behalve bij de beurzen van Amsterdam en Brussel. De kosten hiervoor zijn €2,50 per kalenderjaar.

Daarnaast betaal je ook kosten voor dividendverwerking bij DEGIRO als je een Custody profiel hebt. Bij MEXEM is dividendverwerking ook gratis.

Rekenvoorbeelden kosten DEGIRO vs MEXEM

Om een beter beeld te geven van de kosten bij DEGIRO vs MEXEM zullen we verschillende scenario’s bespreken.

Scenario 1: Nederlandse aandelen

We vergelijken de kosten voor het investeren van €20.000 in een Nederlands aandeel bij zowel DEGIRO als MEXEM. Dit is puur hypothetisch, zoveel geld in één aandeel investeren is meestal geen goed idee in verband met spreiding.

De transactiekosten worden in de tabel weergegeven. Andere kosten zijn er niet als we er vanuit gaan dat je de aandelen koopt op de Nederlandse beurs. In dit scenario is DEGIRO dus goedkoper.

DEGIROMEXEM
€2 + €0,50 = €2,50€20.000 * 0,06% = €12

Scenario 2: Nederlandse aandelen

Als basis nemen we het vorige voorbeeld. In plaats van het hele bedrag in één keer te investeren, gaan we het nu verdelen over vijf maanden. Dit wordt ook wel Dollar Cost Averaging genoemd.

Voor vijf maanden zien de kosten er dus anders uit. Je kunt dit zien in de onderstaande tabel. In dit scenario is MEXEM dus iets goedkoper. Dit komt doordat MEXEM geen vaste kosten rekent terwijl deze kosten vijf keer worden gerekend bij DEGIRO.

DEGIROMEXEM
(€2 +€0,50) * 5 = €12,50€4.000 * 0,06% * 5 = €12

Scenario 3: ETF’s

Als de ETF wel in de kernselectie van DEGIRO zit dan betaal je bij DEGIRO in beide scenario’s helemaal geen transactiekosten terwijl je bij MEXEM dezelfde kosten hebt. Bovendien vallen de kosten voor derden weg in dat geval. Dit blijft een groot voordeel van beleggen in ETF’s bij DEGIRO ten opzichte van MEXEM. Bij ETF’s buiten de kernselectie blijven de bovenstaande scenario’s van toepassing.

Scenario 4: Amerikaanse aandelen

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je 100 aandelen koopt met een totale waarde van €2.500.

In onderstaand voorbeeld betaal je 0,25% valutakosten bij DEGIRO. Dit is €6,25 op een bedrag van €2.500. Daar bovenop komen nog de ‘kosten van derden’ van €0,50.

Bij MEXEM betaal je transactiekosten van €2,50 en worden er daarnaast de maximale valutakosten gerekend.

DEGIROMEXEM
€6,25 + €0,50 = €6,75€2,50 + €5 = €7,50

Scenario 5: Amerikaanse aandelen

We zullen ook een voorbeeld noemen waarbij je een groter bedrag investeert in Amerikaanse aandelen. In dit voorbeeld koop je 400 aandelen met een totale waarde van €10.000.

Bij DEGIRO betaal je €25 aan valutakosten en €0,50 aan kosten van derden. De valutakosten bij MEXEM komen precies op het minimumbedrag (€5) uit. De transactiekosten blijven ook het minimumbedrag van €2,50 omdat je slechts 400 aandelen koopt (400 * €0,05 = €2).

Bij grotere bedragen wordt het beleggen in Amerikaanse aandelen dus veel goedkoper bij MEXEM.

DEGIROMEXEM
€25 + €0,50 = €25,50€2,50 + €5 = €7,50

Gebruiksvriendelijkheid: DEGIRO vs MEXEM

Wanneer je brokers gaat vergelijken kun je ook kijken naar de gebruiksvriendelijkheid. Hoe makkelijk is het om te beleggen bij deze broker? We kijken bij de gebruiksvriendelijkheid naar het platform en de beleggingsapp.

Platform

Beide brokers hebben een uitgebreid platform waar je informatie kunt opzoeken en analyses kunt doen. Naar onze mening is het platform van MEXEM uitgebreider. Je hebt in dit platform meer verschillende opties, ook op het gebied van duurzaamheid.

Het gevolg hiervan is ook meteen dat het platform van MEXEM waarschijnlijk minder snel te begrijpen is door beginners. In vergelijking met DEGIRO is het platform namelijk best complex. Op het platform van DEGIRO is ook veel informatie beschikbaar, maar je wordt als beginner waarschijnlijk minder snel overdonderd.

De conclusie hiervan is dat zowel DEGIRO als MEXEM een goed platform hebben. Welk platform het beste bij jou past hangt dus vooral af van je ervaring.

Beleggingsapp

Beide brokers hebben een beleggingsapp. De beleggingsapp van DEGIRO is erg gebruiksvriendelijk. Je kunt makkelijk snel handelen en je posities beheren. Op dit moment werkt de beleggingsapp van MEXEM niet zo goed. Mocht je een app belangrijk vinden dan kun je dit punt meenemen in je beslissing.

Aanbod: DEGIRO vs MEXEM

Voor welke broker je wil kiezen zal ook deels afhangen van het aanbod. Als de beleggingen die je wil kopen niet beschikbaar zijn bij de broker dan houdt het natuurlijk snel op.

Beleggingsproducten

Je kunt bij beide brokers heel veel verschillende beleggingsproducten kopen. Hieronder vind je een overzicht.

DEGIROMEXEM
Aandelen
Obligaties
ETF’s
Beleggings-
fondsen
Edelmetalen
Hefboom-
producten
*
De verschillende producten die DEGIRO en MEXEM aanbieden.
* Alleen met een Active, Trader of Day Trader profiel.

Bij DEGIRO is het kopen van hefboomproducten dus afhankelijk van het profiel dat je kiest. Met een Basic profiel kun je geen hefboomproducten kopen, terwijl dit met de andere profielen wel mogelijk is.

Daarnaast kun je bij DEGIRO geen edelmetalen kopen, terwijl dit bij MEXEM wel mogelijk is.

Beurzen

Bij DEGIRO kun je beleggen op meer dan 60 verschillende beurzen over de hele wereld. Ondanks dat dit een hoog aantal is, overtreft MEXEM dit. Bij MEXEM kun je namelijk beleggen op 135 verschillende beurzen.

Veiligheid: DEGIRO vs MEXEM

Wanneer we een vergelijking maken tussen twee verschillende brokers dan kan veiligheid niet ontbreken. Je wil je geld natuurlijk niet zomaar aan een bedrijf toevertrouwen.

Vermogensscheiding

Beide brokers hebben een scheiding van het belegde vermogen. Dit betekent dat jouw beleggingen geen gevaar lopen als ze failliet gaan. Dit is overigens wettelijk verplicht. Je kunt er dus vanuit gaat dat vrijwel iedere broker dit doet.

Beleggerscompensatiestelsel

Mocht er toch iets misgaan met de scheiding van het belegde vermogen dan is er het beleggingscompensatiestelsel. Beleggingen worden bij DEGIRO tot €20.000 beschermd. Dit is bepaald in de Nederlandse wetgeving.

MEXEM werkt samen met de Amerikaanse broker Interactive Brokers. Hierdoor zijn beleggingen beschermd tot een vermogen van €500.000. Bovendien hebben ze een extra verzekering om hun klanten te beschermen. Deze verzekering is €30.000.000.

Conclusie: DEGIRO vs MEXEM

Beide brokers zijn een goedkope keuze als je wil beleggen in aandelen of ETF’s. Ze hebben wel kleine verschillen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en aanbod.

Het is dus aan jou om te bepalen welke broker jij het beste bij jezelf vindt passen. Een account openen is gratis, dus je kunt beide brokers uitproberen om te kijken welke het beste bij je past.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

5 reacties op “DEGIRO vs MEXEM: welke broker past het beste bij jou?”

Een tekort voor mij althans is:
Als er toch iets mank loopt fraude of zo met die scheiding van het belegde vermogen , dan is het verschil groot, slechts 20000 bij De Giro en een volledige vergoeding bij Mexem.
Groot verschil,……en het risico zelf blijft dat groot of….
(kansberekening)
Bert dank

Hi Bert,

Het is belangrijk om te beseffen dat het beleggerscompensatiestelsel (en de extra vergoeding die MEXEM biedt) slechts een vangnet is.
In principe is de scheiding tussen belegd vermogen wettelijk geregeld, en kun je er vanuit gaan dat elke broker dit goed toepast. Natuurlijk is niets 100% zeker, daarom ook het vangnet.
Om je vraag de beantwoorden; de kans dat het mis gaat is heel erg klein.

Ik mis de valutacomponent in de vergelijking.
Zeker als het een niet-usa beurs betreft.

Bij de Giro tegenwoordig een niet geringe 0,25%. Dat was voorheen slechts 0,10%.

Mss volgende keer meenemen.

Hi Pjotr,

We hebben het voorheen niet meegenomen omdat de valutakosten van DEGIRO en MEXEM erg dicht bij elkaar lagen.
Overigens geldt de 0,25% valutakosten bij DEGIRO pas vanaf 20 december. Op dit moment is het nog steeds 0,10%.

Tegen die tijd kunnen we het inderdaad meenemen, bedankt voor je suggestie!

Ter info.
Als je een dollar rekening/account hebt, dan zijn er slechts 2x valutakosten eenmaal bij aankoop en eenmaal bij verkoop van een bedrag met een minimum fee. Mijn handelswijze is nu om bedragen van minimaal 5000 euro bij te storten. Als je in amerikaanse aandelen handelt heb je slechts transactiekosten en niets steeds valutakosten. (Dus dat is minder flexibel dan de Giro, maar bij DeGiro brengen ze ook negatieve rente in rekening. Verder vraag ik me af of welke wisselkoers DeGiro gebruikt. Het blijft schimmig. Ik ben ‘geschrokken’ van de kosten van DeGiro van afgelopen jaar… circa 2000 euro in totaal).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.