Categorieën
Beleggen

DEGIRO vs MEXEM: welke broker past het beste bij jou?

Welke broker past het beste bij jou, DEGIRO vs MEXEM? We bekijken de verschillen tussen deze twee brokers met lage kosten.

DEGIRO en MEXEM hebben als overeenkomst dat ze lage kosten hebben, maar er zijn ook verschillen tussen deze twee brokers. In dit artikel kijken we naar DEGIRO vs MEXEM zodat jij kunt kijken welke van deze brokers het beste bij je past.

Wat kun je verwachten?

DEGIRO vs MEXEM

Waarom maken we de vergelijking tussen DEGIRO en MEXEM? Het zijn beide brokers die zich richten op lage kosten. Op de kosten letten is één van de belangrijkste onderdelen om succesvol te zijn met beleggen.

Door deze lage kosten zijn het beide wel brokers waarbij je zelf veel moet doen. Het worden daarom ook execution-only brokers genoemd. Daarnaast heb je bij zowel DEGIRO als bij MEXEM de mogelijkheid om in veel verschillende soorten beleggingen te investeren.

Voor meer informatie over beide brokers kun je kijken naar onze DEGIRO review en MEXEM review.

Kosten: DEGIRO vs MEXEM

Laten we beginnen met het speerpunt van beide brokers; de kosten. We zullen alle kosten die ze rekenen met elkaar vergelijken. Goed om te weten: we zullen vooral de kosten van aandelen en ETF’s vergelijken.

Transactiekosten

Laten we beginnen met de transactiekosten. Deze kosten betaal je elke keer als je een transactie doet. Lage transactiekosten zijn dus erg belangrijk bij beleggen.

In de onderstaande tabel vind je de transactiekosten van DEGIRO en MEXEM bij het beleggen in Nederlandse aandelen.

DEGIROMEXEM
€2 + 0,03%0,06% (minimum €1,80)
Transactiekosten Nederlandse aandelen DEGIRO vs MEXEM.

Bij een hoog orderbedrag zijn de transactiekosten lager bij DEGIRO en bij een lager orderbedrag zijn de transactiekosten lager bij MEXEM. Verderop in dit artikel zullen we een aantal voorbeeldscenario’s geven.

Omdat er relatief veel wordt belegd in Amerikaanse aandelen zullen we deze ook nog vergelijken. In de onderstaande tabel zie je de transactiekosten voor Amerikaanse aandelen.

DEGIROMEXEM
€0,50 + 0,004 USD per aandeel€0,005 per aandeel (minimum €2,50*)
Transactiekosten Amerikaanse aandelen DEGIRO vs MEXEM.
* Maximaal 2% van het orderbedrag

Bij DEGIRO betaal je iets meer van 50 cent per transactie. Bij MEXEM betaal je slechts €0,005 per transactie. Er zit wel een minimum van €2,50 op. Een uitzondering hierop is dat de transactiekosten maximaal 2% van het orderbedrag mogen zijn. Bij een transactie van €100 zijn de transactiekosten dus maar €2 in plaats van €2,50.

Beheerkosten

Zowel DEGIRO als MEXEM rekenen geen bewaarloon of service fee. Je kunt aandelen en ETF’s dus gewoon aanhouden zonder dat je lopende kosten betaalt.

Overige kosten

Bij DEGIRO betaal je voor alle beurzen aansluitingskosten, behalve bij de beurzen van Amsterdam en Brussel. De kosten hiervoor zijn €2,50 per kalenderjaar.

Daarnaast betaal je ook kosten voor dividendverwerking bij DEGIRO als je een Custody profiel hebt. Bij MEXEM is dividendverwerking ook gratis.

Rekenvoorbeelden kosten DEGIRO vs MEXEM

Om een beter beeld te geven van de kosten bij DEGIRO vs MEXEM zullen we verschillende scenario’s bespreken.

Scenario 1: Nederlandse aandelen

We vergelijken de kosten voor het investeren van €20.000 in een Nederlands aandeel bij zowel DEGIRO als MEXEM. Dit is puur hypothetisch, zoveel geld in één aandeel investeren is meestal geen goed idee in verband met spreiding.

De transactiekosten worden in de tabel weergegeven. Andere kosten zijn er niet als we er vanuit gaan dat je de aandelen koopt op de Nederlandse beurs. In dit scenario is DEGIRO dus goedkoper.

DEGIROMEXEM
€2 + (€20.000 * 0,03%) = €8€20.000 * 0,06% = €12

Scenario 2: Nederlandse aandelen

Als basis nemen we het vorige voorbeeld. In plaats van het hele bedrag in één keer te investeren, gaan we het nu verdelen over vijf maanden. Dit wordt ook wel Dollar Cost Averaging genoemd.

Voor vijf maanden zien de kosten er dus heel anders uit. Je kunt dit zien in de onderstaande tabel. In dit scenario is MEXEM dus goedkoper. Dit komt doordat MEXEM geen vaste kosten rekent terwijl deze kosten vijf keer worden gerekend bij DEGIRO.

DEGIROMEXEM
€2 + (€4.000 * 0,03%) * 5 = €16€4.000 * 0,06% * 5 = €12

Scenario 3: ETF’s

In dit laatste scenario nemen we ETF’s als voorbeeld. Als je de vergelijking maakt met een ETF die niet in de kernselectie zit dan krijg je dezelfde uitkomst als bij scenario 1 en 2.

Als de ETF wel in de kernselectie van DEGIRO zit dan betaal je bij DEGIRO in beide scenario’s helemaal geen transactiekosten terwijl je bij MEXEM dezelfde kosten hebt. Dit blijft een groot voordeel van beleggen in ETF’s bij DEGIRO ten opzichte van MEXEM.

Scenario 4: Amerikaanse aandelen

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je 100 aandelen koopt met een totale waarde van €10.000.

Het beleggen in Amerikaanse aandelen is goedkoper bij DEGIRO dan bij MEXEM. Dit komt omdat MEXEM een minimumbedrag rekent. Zelfs als je het bedrag zou verlagen dan kom je niet snel onder het minimum van €2,50 uit.

DEGIROMEXEM
€0,50 + ($0,004 * 100) = €0,84*€2,50**
*Dollar naar Euro gewisseld ($1 -> €1,18).
** €0,005 * 100 = €0,50, maar het minimum is €2,50.

Gebruiksvriendelijkheid: DEGIRO vs MEXEM

Wanneer je brokers gaat vergelijken kun je ook kijken naar de gebruiksvriendelijkheid. Hoe makkelijk is het om te beleggen bij deze broker? We kijken bij de gebruiksvriendelijkheid naar het platform en de beleggingsapp.

Platform

Beide brokers hebben een uitgebreid platform waar je informatie kunt opzoeken en analyses kunt doen. Naar onze mening is het platform van MEXEM uitgebreider. Je hebt in dit platform meer verschillende opties, ook op het gebied van duurzaamheid.

Het gevolg hiervan is ook meteen dat het platform van MEXEM waarschijnlijk minder snel te begrijpen is door beginners. In vergelijking met DEGIRO is het platform namelijk best complex. Op het platform van DEGIRO is ook veel informatie beschikbaar, maar je wordt als beginner waarschijnlijk minder snel overdonderd.

De conclusie hiervan is dat zowel DEGIRO als MEXEM een goed platform hebben. Welk platform het beste bij jou past hangt dus vooral af van je ervaring.

Beleggingsapp

Beide brokers hebben een beleggingsapp. De beleggingsapp van DEGIRO is erg gebruiksvriendelijk. Je kunt makkelijk snel handelen en je posities beheren. Op dit moment werkt de beleggingsapp van MEXEM niet zo goed. Mocht je een app belangrijk vinden dan kun je dit punt meenemen in je beslissing.

Aanbod: DEGIRO vs MEXEM

Voor welke broker je wil kiezen zal ook deels afhangen van het aanbod. Als de beleggingen die je wil kopen niet beschikbaar zijn bij de broker dan houdt het natuurlijk snel op.

Beleggingsproducten

Je kunt bij beide brokers heel veel verschillende beleggingsproducten kopen. Hieronder vind je een overzicht.

DEGIROMEXEM
Aandelen
Obligaties
ETF’s
Beleggings-
fondsen
Edelmetalen
Hefboom-
producten*
De verschillende producten die DEGIRO en MEXEM aanbieden.
* Alleen met een Basic profiel.

Bij DEGIRO kun je kiezen voor het Basic of Custody profiel. Met het Custody profiel kun je onder andere geen hefboomproducten kopen. In ruil hiervoor worden je beleggingen niet uitgeleend.

Beurzen

Bij DEGIRO kun je beleggen op meer dan 60 verschillende beurzen over de hele wereld. Ondanks dat dit een hoog aantal is, overtreft MEXEM dit. Bij MEXEM kun je namelijk beleggen op 135 verschillende beurzen.

Veiligheid DEGIRO vs MEXEM

Wanneer we een vergelijking maken tussen twee verschillende brokers dan kan veiligheid niet ontbreken. Je wil je geld natuurlijk niet zomaar aan een bedrijf toevertrouwen.

Vermogensscheiding

Beide brokers hebben een scheiding van het belegde vermogen. Dit betekent dat jouw beleggingen geen gevaar lopen als ze failliet gaan. Dit is overigens wettelijk verplicht. Je kunt er dus vanuit gaat dat vrijwel iedere broker dit doet.

Beleggerscompensatiestelsel

Mocht er toch iets misgaan met de scheiding van het belegde vermogen dan is er het beleggingscompensatiestelsel. Beleggingen worden bij DEGIRO tot €20.000 beschermd. Dit is bepaald in de Nederlandse wetgeving.

MEXEM werkt samen met de Amerikaanse broker Interactive Brokers. Hierdoor zijn beleggingen beschermd tot een vermogen van €500.000. Bovendien hebben ze een extra verzekering om hun klanten te beschermen. Deze verzekering is €30.000.000.

Samenvatting DEGIRO vs MEXEM

De belangrijkste punten in deze vergelijking tussen DEGIRO en MEXEM.

  • Kosten. Zowel DEGIRO als MEXEM zijn brokers waar je tegen lage kosten kunt beleggen. In het ene geval is DEGIRO goedkoper en in het andere geval is MEXEM goedkoper. Voor het beleggen in ETF’s is DEGIRO goedkoper.
  • Gebruiksvriendelijkheid. Als je op zoek bent naar een app om te beleggen, dan kun je in dit geval beter voor DEGIRO gaan. Wil je een erg uitgebreid platform? MEXEM is dan wellicht een betere keuze.
  • Aanbod. MEXEM heeft een groter aanbod, vooral omdat het aanbod bij DEGIRO afhankelijk is van de keuze tussen Basic en Custody. Bovendien kun je bij MEXEM op meer verschillende beurzen beleggen.
  • Veiligheid. Beide brokers hebben vermogensscheiding. MEXEM biedt meer compensatie mocht de vermogensscheiding niet goed gaan.

Conclusie: DEGIRO vs MEXEM

Beide brokers zijn een goedkope keuze als je wil beleggen in aandelen of ETF’s. Ze hebben wel kleine verschillen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en aanbod.

Het is dus aan jou om te bepalen welke broker jij het beste bij jezelf vindt passen. Een account openen is gratis, dus je kunt beide brokers uitproberen om te kijken welke het beste bij je past.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *