<

Beleggen in edelmetalen: wat moet je weten?

Beleggen in edelmetalen kan een manier zijn om voor meer spreiding te zorgen in je portefeuille. Wat moet je allemaal weten voordat je gaat beginnen? In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van het beleggen in edelmetalen. Daarnaast laten we zien hoe je in edelmetalen kunt beleggen.

Wat zijn edelmetalen?

Edelmetalen zijn metalen die niet worden aangetast door oxidatie. Hierdoor waren grondstoffen zoals goud en zilver vroeger een populair betaalmiddel.

Een aantal voorbeelden van edelmetalen zijn goud, zilver, palladium en platinum. Koper en ijzer zijn voorbeelden van onedele metalen. Deze metalen zijn wel vatbaar voor oxidatie.

Hoewel edelmetalen vroeger dus vooral werden gebruikt als betaalmiddel, zijn ze tegenwoordig ook erg nuttig in de industrie. Edelmetalen worden namelijk gebruikt in allerlei producten.

In de onderstaande tabel zie je een aantal voorbeelden van de toepassing van de edelmetalen goud, zilver, palladium en platinum.

EdelmetaalToepassing
GoudElektronica, ruimtevaart, tandheelkunde.
ZilverBatterijen, chips, zonnepanelen.
PalladiumKatalysatoren, elektronica, brandstofcellen
PlatinumMeststoffen, glasindustrie, chemotherapie.

Voordelen van beleggen in edelmetalen

Waarom zou je beleggen in edelmetalen? We zullen een aantal voordelen benoemen.

Betere spreiding door edelmetalen

Allereerst kan het beleggen in edelmetalen zorgen voor meer spreiding in je portefeuille. Door je beleggingen te spreiden kun je het risico van beleggen verlagen.

Je kunt op verschillende manieren voor spreiding zorgen bij beleggen. Het is mogelijk om aandelen te kopen van meerdere bedrijven in verschillende sectoren en landen.

Daarnaast kun je ook beleggingen in verschillende soorten beleggingen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, obligaties en edelmetalen.

Edelmetalen zijn een populaire manier om meer spreiding aan te brengen in een portfolio doordat de koers in het verleden vaak een tegenovergesteld effect had ten opzichte van de koers van aandelen.

Wanneer de aandelenmarkt het moeilijk had, weken beleggers in het verleden vaak uit naar edelmetalen als ‘veilige haven’. Deze stegen dan in waarde door het principe van vraag en aanbod.

Dat dit in het verleden zo is gegaan betekent natuurlijk niet dat het in de toekomst ook zo zal gaan.

Edelmetalen tegen inflatie

Door inflatie wordt geld minder waard. Je kunt dus minder kopen van je geld. Elk jaar is de inflatie gemiddeld zo’n 2%. Dit betekent dat de €100 die je vandaag hebt volgen jaar nog maar €98 waard is.

Edelmetalen verliezen geen waarde door inflatie. Daarom worden deze metalen vaak ook gezien als een bescherming tegen inflatie. Door een deel van je vermogen in edelmetalen te houden kun je dit deel dus beschermen tegen inflatie.

Natuurlijk kan de prijs van het edelmetaal waar je in belegt wel dalen. Dat je geld beschermd is tegen inflatie betekent daarom nog niet dat het ook veilig is.

Gebruik edelmetalen in de industrie

Zoals we eerder in dit artikel al hebben gezien worden edelmetalen ook in de industrie gebruikt.

Edelmetalen worden bijvoorbeeld gebruikt in elektronica, ruimtevaart, tandheelkunde, batterijen en nog veel meer.

Doordat edelmetalen zoveel worden gebruikt in de (moderne) industrie betekent dit ook dat er vraag naar is. Hierdoor kan de prijs van edelmetalen ook stijgen. In principe geldt; hoe meer vraag vanuit de industrie, hoe hoger de prijs van het edelmetaal.

Nadelen van beleggen in edelmetalen

Natuurlijk heeft het beleggen in edelmetalen ook nadelen. We zullen deze ook kort beschrijven.

Edelmetalen hebben geen cashflow

Het grootste nadeel van het beleggen in edelmetalen is dat ze geen cashflow hebben. In tegenstellingen tot bedrijven verdienen edelmetalen geen geld.

Wanneer je belegt in aandelen of obligaties dan beleg je in bedrijven die waarde toevoegen. Apple ontwikkelt bijvoorbeeld laptops en smartphones die mensen graag gebruiken. Google heeft een algoritme waardoor mensen snel informatie kunnen vinden. Hiermee voegen deze bedrijven waarde toe.

Als belegger profiteer je hiervan door het ontvangen van dividend of rente. Dividend is een winstuitkering en rente wordt betaald voor het lenen van geld.

Edelmetalen maken echter geen winst. Ze lenen ook geen geld om nieuwe producten of diensten te ontwikkelen.

Het principe van vraag en aanbod is het enige wat de prijs van edelmetalen beïnvloed. Je bent door te beleggen in edelmetalen dus volledig afhankelijk van wat andere beleggers bereid zijn om voor het edelmetaal te betalen.

De prijs van edelmetalen kan erg volatiel zijn

Zoals we eerder hebben gezien zijn edelmetalen ongevoelig voor inflatie. Bovendien werken ze vaak tegenovergesteld van aandelen. Dit kan het beeld schetsen dat edelmetalen stabiel zijn.

Hoewel edelmetalen vaak als stabiel worden gezien, is dit niet altijd juist. De prijs van edelmetalen kan namelijk behoorlijk schommelen.

Bovendien zit er op de lange termijn een minder duidelijke opwaartse trend in de prestaties van edelmetalen dan dat bij aandelen het geval is. Dit komt doordat er, door het ontbreken van dividend en rente, geen sprake is van het rente-op-rente effect.

Hoe kun je beleggen in edelmetalen?

De meeste mensen beleggen slechts een deel van hun geld in edelmetalen. Een percentage van 5% van je vermogen wordt vaak genoemd. Toch zijn er ook populaire portfolio’s waar het aandeel edelmetalen groter is. Het golden butterfly portfolio bevat namelijk zo’n 20% goud.

Wanneer je wil beleggen in edelmetalen kun je dit eigenlijk op drie manieren doen.

Ten eerste kun je natuurlijk zelf het edelmetaal kopen. Je kunt het edelmetaal dan zelf bewaren in een kluis. Dit kan echter duurder zijn omdat je te maken krijgt met transactiekosten en kosten voor opslag en beveiliging.

Een tweede manier is het kopen van ETF’s die de prijs van het edelmetaal volgen. Hierdoor kun je goedkoper in edelmetalen beleggen. Bovendien is je belegging meer liquide omdat je een ETF snel weer kunt verkopen. Je betaalt echter wel transactiekosten aan je broker én lopende kosten aan de beheerder van een ETF.

ETF’s die bepaalde grondstoffen volgen worden ook wel grondstoffen ETF’s genoemd. In eerdere artikelen hebben we al gekeken naar de beste goud ETF en de beste zilver ETF.

Ten slotte kun je naast beleggen in het edelmetaal zelf ook beleggen in bedrijven die het edelmetaal mijnen. Je kunt hiervoor losse aandelen kopen, maar er zijn ook ETF’s die veel verschillende bedrijven bevatten die zicht bezighouden met het mijnen van edelmetalen.

Conclusie

Een klein deel van je vermogen beleggen in edelmetalen kan dus een manier zijn om voor meer spreiding te zorgen in je portefeuille. Bovendien kan het bescherming bieden tegen inflatie. Ook kun je profiteren van prijsstijgingen, bijvoorbeeld door meer vraag vanuit de industrie.

Er zitten echter ook nadelen aan het beleggen in edelmetalen. Edelmetalen hebben namelijk geen cashflow. Het verdient zelf geen geld, terwijl bedrijven dit wel doen. Bovendien kan de prijs van edelmetalen erg hard schommelen.

Je kunt beleggen in edelmetalen door op drie verschillende manieren:

  • Het direct kopen van het edelmetaal.
  • Beleggen in een ETF die de prijs van het edelmetaal volgt.
  • Beleggen in bedrijven die het edelmetaal mijnen.

Wil je beleggen in ETF’s, bekijk dan wat de beste ETF broker is. Voor het direct aankopen van edelmetaal kun je terecht bij Goldrepublic.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.