[Top 3] Zilver ETF: op een makkelijke manier beleggen in zilver

Wanneer je wil beleggen in zilver is het mogelijk om zelf fysiek zilver te kopen. Dit kan echter veel moeite zijn en daarnaast kunnen de kosten voor opslag en transport hoog zijn. Door het beleggen in een zilver ETF kun je op een makkelijke manier toch in zilver beleggen.

In dit artikel kijken we naar waar je op kunt letten wanneer je gaat beleggen in een zilver ETF en welke ETF’s goede opties zijn.

Wat is een zilver ETF?

Een zilver ETF is een ETF die de zilverprijs volgt. In dat geval is het niet nodig om zelf zilver te kopen. De koers van de ETF reageert namelijk op veranderingen in prijs van zilver. Dit betekent dat jouw ETF meer waard wordt wanneer de zilverprijs stijgt, en andersom natuurlijk.

Daarnaast zijn er ook nog ETF’s die bedrijven bevatten die zilver mijnen. Deze ETF’s zullen we in dit artikel niet meenemen. We bespreken dus alleen ETF’s die de zilverprijs volgen.

Zilver ETF of zilver ETC?

Goed om te weten is dat veel Zilver ETF’s (Exchange Traded Fund) eigenlijk ETC’s (Exchanged Traded Commodity) zijn. Zoals je aan de naam kunt zien zijn ETC’s specifiek gericht op grondstoffen.

Zowel ETF’s als ETC’s volgen een bepaalde index (in dit geval de zilverprijs), maar ze zijn wel anders gestructureerd. Bij een ETF ben je deels eigenaar, terwijl je bij ETC’s een schuldbewijs hebt. Dat is ook de reden dat het beleggen in ETC’s andere risico’s met zich mee brengt ten opzichte van het beleggen in ETF’s.

In dit artikel zullen we de termen ETF en ETC door elkaar gebruiken. Ben je echter wel bewust van het verschil voordat je in een zilver ETF of zilver ETC gaat beleggen.

Voordelen en nadelen van een zilver ETF

Het grootste voordeel van een zilver ETF is dat je zelf geen fysiek zilver hoeft aan te kopen. Door middel van een zilver ETF kun je dus de zilverprijs volgen zonder de (hoge) kosten van transport en opslag.

Een groot nadeel van een zilver ETF is dat de kosten ten opzichte van andere ETF’s (die bijvoorbeeld aandelen bevatten) hoog zijn. De kosten van de ETF’s in dit artikel variëren van 0,20% tot 0,49% per jaar, terwijl je ETF’s met aandelen al voor 0,05% tot 0,20% kunt krijgen. Deze hogere kosten worden waarschijnlijk grotendeels veroorzaakt door het opslaan van fysiek zilver.

Beleggen in zilver: waar moet je op letten?

We hebben nu gekeken naar de meest belangrijke voordelen en nadelen van een zilver ETF. Maar waarom zou je wel of niet beleggen in zilver? We hebben de voordelen en nadelen voor je op een rij gezet.

Voordelen beleggen in zilver

Waarom zou je beleggen in een zilver ETF? Allereerst kan het beleggen in een zilver ETF voor een betere spreiding zorgen.

Edelmetalen zoals goud en zilver bewegen vaak namelijk in een tegenovergestelde richting dan aandelen. Dit betekent dat wanneer aandelen dalen, zilver vaak stijgt. En andersom natuurlijk.

Door zilver toe te voegen aan je portefeuille kun je dus proberen om voor meer stabiliteit te zorgen. De pieken zullen dan minder hoog zijn, maar de dalen ook minder laag.

Daarnaast bescherm je jezelf met zilver ook tegen inflatie. In tegenstelling tot geld wordt zilver hierdoor namelijk niet minder waard.

Nadelen beleggen in zilver

Het grootste nadeel van het beleggen in zilver is dat zilver geen geld verdient. Een bedrijf verkoopt producten en maakt daardoor winst. Op deze manier voegt een bedrijf waarde toe aan de economie. Een deel van de winst wordt uitgekeerd als dividend.

Zilver verdient geen geld, het ligt niks te doen in een kluis. De prijs van zilver wordt alleen gebaseerd op vraag en aanbod.

Doordat zilver geen waarde toevoegt is er ook geen sprake van dividend dat je kunt herbeleggen. Je profiteert daarom ook niet van rente-op-rente effect wanneer je belegt in zilver.

Om bovenstaande redenen is het aan te raden om geen groot deel van je portefeuille in zilver te beleggen.

Wat is de beste zilver ETF?

Wanneer je wil beleggen in zilver ETF’s wil je natuurlijk weten wat de beste zilver ETF is. Dit is moeilijk te bepalen, maar we kunnen je wel een aantal goede opties geven.

In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van de drie zilver ETF’s die we in dit artikel hebben genoemd. Daaronder kun je meer informatie vinden over elke ETF.

NaamISINDatum
oprichting
KostenBelegd
vermogen
Replicatie
methode
iShares Physical Silver ETC
IE00B4NCWG098 april 20110,20%600 miljoen dollarSlaat fysiek zilver op
WisdomTree Physical SilverJE00B1VS333324 augustus 20090,49%2,3 miljard dollarSlaat fysiek zilver op
Xtrackers Physical SilverDE000A1E0HS616 februari 20180,40%800 miljoen dollarSlaat fysiek zilver op

1) iShares Physical Silver ETC

De eerste zilver ETF die we benoemen is de iShares Physical Silver ETC. Net als de meeste zilver ETF’s is dit eigenlijk een ETC (Exchange Traded Commodity).

De ISIN-code van deze ETC is IE00B4NCWG09. Dit is een unieke code waarmee je een ETC makkelijk kunt vinden bij je broker.

Het fonds bestaat sinds 8 april 2011 en heeft meer dan 600 miljoen dollar aan belegd vermogen.

De lopende kosten van een ETF zijn erg belangrijk omdat deze een grote impact hebben op je rendement. De jaarlijkse kosten van ISLN zijn 0,20%.

Bij ISLN wordt het zilver daadwerkelijk aangekocht. Dit wordt ook wel een fysieke replicatie genoemd. Het zilver geldt als onderpand voor je schuldbewijs (ETC).

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenReplicatie methode
iShares Physical Silver ETCIE00B4NCWG098 april 20110,20%600 miljoen dollarSlaat fysiek zilver op

2) WisdomTree Physical Silver

De tweede zilver ETF die we in dit artikel benoemen is de WisdomTree Physical Silver en de ISIN-code is JE00B1VS3333.

Ook dit is weer een Exhange Traded Commodity. Het fonds is op 24 augustus 2009 opgericht en heeft een belegd vermogen van meer dan 2 miljard dollar.

De lopende kosten van deze ETC zijn met 0,49% aan de hoge kant. Ook bij deze ETC wordt er fysieke zilver aangekocht en opgeslagen.

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenReplicatie methode
WisdomTree Physical SilverJE00B1VS333324 augustus 20090,49%2,3 miljard dollarSlaat fysiek zilver op

3) Xtrackers Physical Silver

De derde zilver ETF is Xtrackers Physical Silver met ISIN-code DE000A1E0HS6. Dit is ook weer een Exchange Traded Commodity (ETC). Het fonds is op 16 februari 2018 opgericht. Ten opzichte van de andere twee ETF’s in dit artikel bestaat het dus nog niet zo lang.

Xtrackers Physical Silver heeft een belegd vermogen van meer dan 800 miljoen dollar en de lopende kosten van deze ETF zijn 0,40% per jaar.

Net als bij de andere ETC’s in dit artikel wordt er ook fysiek zilver opgeslagen als onderpand voor het schuldbewijs.

NaamISINDatum oprichtingKostenBelegde vermogenReplicatie methode
Xtrackers Physical SilverDE000A1E0HS616 februari 20180,40%800 miljoen dollarSlaat fysiek zilver op

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen waar je op kunt letten wanneer je wil beleggen in een zilver ETF. Daarnaast hebben we drie goede opties genoemd waardoor het kiezen van de juiste zilver ETF makkelijker wordt.

Als laatste willen we nog een artikel benoemen dat je wellicht ook interessant vindt. We hebben namelijk ook een artikel over de beste goud ETF.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.