<

Wat is een fysieke ETF / tracker?

Wanneer je belegt in ETF’s dan is dit in de meeste gevallen een fysieke ETF. Daarom is het handig om te weten wat het eigenlijk is. In dit artikel laten we je precies zien wat een fysieke ETF is en hoe je een fysieke ETF kunt herkennen.

Wat is een fysieke ETF / tracker?

Een fysieke ETF volgt een index door de aandelen daadwerkelijk aan te kopen. Daarom wordt er bij een fysieke ETF ook wel gesproken van een fysieke replica van de index.

Hoe werkt dat precies? Neem als voorbeeld een index waarin 1.000 verschillende bedrijven zijn opgenomen. Bedrijf A is voor 2% opgenomen in de index, terwijl bedrijf B slechts een aandeel heeft van 0,1%.

Het geld wat in de ETF is geïnvesteerd wordt dan op dezelfde manier verdeeld als bij de index. De beheerders van de ETF kopen dan ook 2% aandelen van bedrijf A en 0,1% van bedrijf B. Deze aandelen hebben ze daarna in bezit.

Wanneer de verhouding in de index verandert dan moet dit weer worden aangepast in de portefeuille van de beheerders van de ETF. Dit kan door bepaalde aandelen te kopen of te verkopen. Dit wordt herbalanceren genoemd bij beleggen. Bij een fysieke ETF worden er dus constant aankopen en verkopen gedaan om de index zo precies mogelijk te volgen.

Fysieke of synthetische ETF?

Als je een fysieke ETF hebt dan heb je vast ook een ander soort ETF, toch? Dat klopt. De tegenhanger van een fysieke ETF is de synthetische ETF. Eerder hebben we het verschil tussen een fysieke en synthetische ETF besproken. In dit artikel gaan we alleen in op alles wat te maken heeft met een fysieke ETF.

De fysieke ETF komt ook het meeste voor, zo kwam uit een onderzoek van Vanguard. Alleen in Europa is een relatief hoog deel van de ETF’s synthetisch. Toch is dit nog steeds een klein deel van het totaal.

Een staafdiagram met de verhouding tussen fysieke en synthetische ETF's in verschillende regio's van de wereld.
Verdeling tussen fysieke, synthetische en gemixte ETF’s.

Kenmerken van een fysieke ETF / tracker

Je hebt zojuist kunnen lezen wat een fysieke ETF is. Maar wat zijn kenmerken van een fysieke ETF? We bespreken de tracking error, kosten, risico en transparantie.

Tracking error

Bij een fysieke ETF heb je over het algemeen te maken met een tracking error. Een tracking error is het verschil tussen de prestaties van de ETF en de prestaties van de index.

Hoe kan dit zul je denken. De ETF volgt de index toch precies? In principe wel, maar het is vaak niet mogelijk om de index een-op-een te kopiëren. Daarvoor moet je bij een fysieke ETF namelijk op elk moment precies dezelfde verhouding aandelen in bezit hebben als de index. Dit is vrijwel onmogelijk.

Daarnaast wordt er soms bewust een klein beetje van de index afgeweken om kosten te besparen. De beheerders hoeven in dat geval iets minder transacties te doen.

Kosten fysieke ETF

Als je gaat beleggen in een fysiek ETF krijg je te maken met de lopende kosten van de ETF. De kosten van een fysieke ETF worden onder andere bepaald door het aankopen en verkopen van de aandelen. Doordat de aandelen bij een fysieke ETF in het bezit zijn van beheerders moeten zij ook redelijk veel transacties doen om de index te blijven volgen. Daarnaast worden er nog kosten in rekening gebracht voor het personeel, de promotie van de ETF en andere bedrijfskosten.

Risico fysieke ETF

Natuurlijk kun je het risico verkleinen door te beleggen in een ETF. Hierdoor kun je namelijk snel voor een goede spreiding zorgen.

Er zijn echter ook nog andere risico’s bij het beleggen in ETF’s. Ten opzichte van een synthetische ETF wordt een van deze risico’s bij een fysieke ETF beperkt.

Beheerders van een fysieke ETF kopen de aandelen daadwerkelijk aan. Dit geeft zekerheid. Bij een synthetische ETF wordt er namelijk gebruik gemaakt van een ruil-constructie. Hoewel er wordt gewerkt met een onderpand brengt dit wel enig risico met zich mee.

Transparantie

Het beleggen in ETF’s is over het algemeen transparant omdat je weet welke index de ETF volgt. Je kunt daarmee de prestaties van de ETF vergelijken met de index. Fysieke ETF’s hebben zoals we eerder zagen wel vaak een tracking error. De beheerders bij fysieke ETF’s zijn vaak wel transparant over de tracking error die ze hebben. Je weet op deze manier dus goed waar je in belegt en er is weinig tot geen ruimte voor eigen invulling van de beheerders.

Hoe herken je een fysieke ETF / tracker?

De fysieke ETF komt het meeste voor, zoals we eerder al zagen. Als je per se in een fysieke ETF wil beleggen dan is het wel handig om dit even te dubbelchecken. Maar hoe herken je een fysieke ETF?

Elke ETF heeft een factsheet. Deze kun je over het algemeen makkelijk vinden als je de naam van de ETF + factsheet intypt in Google. In deze factsheet staat de belangrijkste informatie van de ETF.

Als voorbeeld nemen we de ETF VWRL. De factsheet kun je vinden op de website van Vanguard. In deze factsheet moet je dan op zoek gaan naar ‘fysieke replica’ of iets soortgelijks. Bij VWRL kun je op de eerste pagina vinden dat de beleggingsmethode ‘fysiek’ is.

Screenshot van de factsheet van de ETF VWRL met in het rood waar je kunt zien dat de het een fysieke ETF is.

Conclusie

Als je in ETF’s belegt dan is de kans groot dat dit een fysieke ETF is. Hopelijk heb je een beter beeld gekregen wat een fysieke ETF precies is en op welke manier een fysieke ETF de index volgt.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.