<

Risico ETF beleggen: 10 voorbeelden

ETF beleggen is erg populair door de lage kosten en het gemak. Het is bijvoorbeeld mogelijk om sneller voor een goede spreiding te zorgen met ETF’s. Dit betekent echter niet dat ETF beleggen zonder risico is. In dit artikel bespreken we daarom 10 voorbeelden van risico’s bij het beleggen in ETF’s.

Samenvatting: risico van ETF beleggen

Doordat dit best een lang artikel is geworden, zullen we de risico’s van ETF beleggen hieronder kort op een rij zetten. Verder in dit artikel kun je een meer uitgebreide uitleg vinden van elk punt.

  1. Volatiliteit ETF. De markt gaat op en neer. Zelfs bij ETF’s met een goede spreiding zijn dalingen niet te voorkomen.
  2. Risico synthetische replicatie ETF. Bij een synthetische ETF wordt er gebruik gemaakt van een ruilconstructie. Hierdoor loop je extra risico als belegger.
  3. Uitlenen van aandelen. De onderliggende aandelen van een ETF kunnen worden uitgeleend aan een derde partij.
  4. Tracking error ETF. Soms volgt een ETF de index niet zoals je zou verwachten. Er is dan sprake van een tracking error.
  5. Tegenpartijrisico ETF. Bij sommige constructies die bij ETF beleggen worden gebruikt ben je afhankelijk van een derde partij.
  6. Risico gebrek aan onderzoek. Vaak worden ETF’s beoordeeld op basis van hun kaft, in plaats van de daadwerkelijke inhoud.
  7. Liquiditeitsrisico ETF. Bij ETF’s met een laag handelsvolume kun je de ETF niet altijd snel kopen of verkopen tegen een bepaalde prijs.
  8. Dividendlekkage. Dit is het deel van de ingehouden buitenlandse dividendbelasting die je niet meer terug kunt krijgen.
  9. Risico gebrek aan spreiding. Niet alle ETF’s en indexen hebben een goede spreiding, al lijkt dit soms wel zo.
  10. Valutarisico ETF. Door te beleggen in een ETF die is genoteerd in een buitenlandse valuta, heeft de wisselkoers van de valuta ook invloed op je beleggingen.

Wat is het risico van ETF beleggen?

ETF beleggen heeft veel voordelen, maar dit betekent niet dat er geen risico’s zijn. In dit artikel beschrijven we het risico van ETF beleggen aan de hand van 10 punten.

1) Volatiliteit van een ETF

Het eerste risico van een ETF is de volatiliteit. Dit betekent dat de markt op en neer gaat bij beleggen. Daarom heb je eigenlijk bij vrijwel alle beleggingen ook wel te maken met een marktrisico.

Conjunctuurgolven met een opwaartse trend in het midden.

Bij het beleggen in ETF’s is dit niet anders. Hoewel veel ETF’s een goede spreiding hebben, ontkom je er niet aan dat een ETF af en toe flink daalt.

Bij ETF’s die aandelen bevatten is dit effect het sterkste, doordat aandelen over het algemeen volatieler zijn dan obligaties.

Wanneer we kijken naar het rendement van de populaire ETF VWRL, zien we ook grote dalingen in het verleden. In 2008 daalde de ETF maar liefst met 31,63%, ondanks de goede spreiding.

VWRL bevat namelijk meer dan 3.500 bedrijven in verschillende sectoren die gevestigd zijn in landen over de hele wereld.

2) Risico van synthetische replicatie ETF

Het tweede risico van ETF beleggen is het risico van synthetische replicatie. ETF’s kunnen namelijk op twee manieren de index volgen.

De eerste manier is door het daadwerkelijk aankopen van de aandelen of obligaties uit de index. Wanneer de beheerder van de ETF de index op deze manier volgt dan wordt er van een fysieke ETF gesproken.

Daarnaast kan de beheerder van de ETF de index ook synthetisch volgen. Er wordt in zo’n geval gebruik gemaakt van een ruilconstructie (swap).

Hierdoor heeft de beheerder van de ETF de aandelen of obligaties niet daadwerkelijk in bezit. Door de ruilconstructie ontvangt de beheerder wel het rendement uit de index, zowel positief als negatief. Dit wordt ook wel een synthetische ETF genoemd.

Voor meer informatie kun je verder lezen in ons artikel over fysieke en synthetische ETF’s.

3) Uitlenen van aandelen

Het uitlenen van aandelen is gebruikelijk in de financiële wereld. Aandelen worden uitgeleend aan derde partijen.

De beheerder van een ETF kan aandelen uitlenen om de kosten van de ETF te verlagen, maar soms worden aandelen uitsluitend uitgeleend zodat de beheerder hiervan kan profiteren.

Hoewel het uitlenen van aandelen normaal gesproken redelijk veilig is doordat er meestal een onderpand wordt gebruikt, blijft het een klein risico voor jou als belegger.

4) Tracking error ETF

Een ETF probeert een index zo goed mogelijk te volgen. Wanneer je in een ETF belegt, dan verwacht je ook dat je in de index belegt die wordt gevolgd.

In veel gevallen komen de prestaties van een ETF vaak niet 100% overeen met een index. Dit wordt een tracking error genoemd.

De tracking error is een risico van ETF beleggen doordat de prestaties (van de ETF) anders kunnen zijn de prestaties (van de index).

5) Tegenpartijrisico ETF

Een tegenpartijrisico bij beleggen is het risico dat de andere partij niet meer aan zijn of haar verplichtingen kan voldoen.

Eerder in dit artikel hebben we het uitlenen van aandelen en het synthetische volgen van de index beschreven. Bij deze risico’s van ETF beleggen heb je ook te maken met een tegenpartijrisico.

Het tegenpartijrisico wordt in deze gevallen echter vaak goed afgedekt (met een onderpand).

Het tegenpartijrisico is echter groter bij ETF’s met een andere juridische constructie, zoals Exchange Traded Commodities (ETC).

Bij ETC’s ben je zelf geen eigenaar van de onderliggende aandelen, maar heb je een schuldpapier. Dit brengt extra risico’s met zich mee.

6) Risico gebrek aan onderzoek

Beleggen in ETF’s is een makkelijke manier om te beleggen in veel verschillende bedrijven. Door het kopen van een aandeel van een ETF beleg je namelijk in één keer in alle onderliggende bedrijven.

Dit brengt wel een risico met zich mee. Beleggers gaan namelijk vaak uit van de naam van een ETF.

Dit terwijl de ene technologie ETF bijvoorbeeld helemaal niet hetzelfde hoeft te zijn als de andere technologie ETF.

Ook eerdergenoemde risico’s van ETF’s zoals de replicatiemethode en het uitlenen van aandelen worden vaak over het hoofd gezien.

Daarom is het altijd belangrijk om de essentiële beleggersinformatie van een ETF te lezen voordat je in een ETF investeert. Zo weet je beter waar je in gaat beleggen.

Dit document is verplicht voor ETF’s die op de Europese markt verhandeld worden. Dit document kun je dus altijd vinden op de website van de beheerder van de ETF.

7) Liquiditeitsrisico ETF

Een ander risico van ETF beleggen is het liquiditeitsrisico. Hoewel ETF’s meer liquide zijn dan beleggingsfondsen, geldt dit niet voor alle ETF’s.

ETF’s met een laag handelsvolume zijn minder liquide. Je kunt dan problemen hebben met het kopen of verkopen van de ETF binnen een bepaalde tijd tegen een bepaalde prijs.

8) Dividendlekkage

Het achtste risico van ETF beleggen is dividendlekkage. Dit is het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting die je niet meer terug kunt krijgen.

Dit komt vaak voor bij ETF’s die in het buitenland zijn gevestigd. Soms betaal je zelf 0% dividendbelasting (bij Ierse ETF’s) maar is er wel dividendlekkage. Dit komt doordat de Ierse beheerder niet al het dividend uit de andere landen terug kan krijgen. Je loopt in dat geval alsnog rendement mis.

Gelukkig zijn er ook ETF’s zonder dividendlekkage. De keuze is in dat geval wel beperkter.

9) Risico gebrek aan spreiding ETF

Zoals we eerder hebben gezien is het door middel van ETF beleggen makkelijker om voor een goede spreiding te zorgen.

Dit betekent echter niet dat je altijd een goede spreiding hebt wanneer je in ETF’s belegt.

Sommige ETF’s bevatten namelijk slechts een klein aantal bedrijven. Daarnaast zijn er ETF’s die alleen bedrijven bevatten uit een bepaalde sector of regio. Dit zijn allemaal voorbeelden van ETF’s met een minder goede spreiding.

Bovendien kan de index die een ETF volgt ook minder goed gespreid zijn. Een aantal bedrijven kunnen in dat geval een groot deel uitmaken van de gehele index.

De prestaties van deze bedrijven hebben in dat geval ook een grote invloed op je portefeuille wanneer je in een ETF belegt.

10) Valutarisico ETF

Ten slotte kijken we naar het valutarisico bij ETF beleggen. ETF’s kunnen namelijk genoteerd zijn in verschillende valuta’s.

Wanneer je als Europese belegger belegt in een ETF die genoteerd is in Amerikaanse dollar, dan heeft de wisselkoers van de valuta ook invloed op je belegging.

Daarom is het goed om ook hiermee rekening te houden bij het kiezen van een ETF.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan deze opsomming van de risico’s van ETF beleggen. Wil je meer informatie lezen over ETF’s, bekijk dan ook ons artikel over tips voor ETF beleggen en beginnen met ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.