Hoe kun je beginnen met beleggen in een ETF?

Veel mensen weten niet hoe ze moeten beginnen met beleggen in een ETF. Dat is jammer, want een goed begin is het halve werk. In dit artikel laten we je zien hoe je in 5 stappen makkelijk kunt beginnen met beleggen in een ETF.

Wat is een ETF?

Wat is een ETF? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk wel handig wanneer je wil beginnen met beleggen in een ETF.

ETF staat voor ‘Exchange Traded Fund’. Een ETF is een verzameling van verschillende beleggingen. Dit kunnen aandelen zijn, maar er bestaat ook obligatie ETF’s. Een ETF volgt een bepaalde index. Daarom worden ETF’s ook wel trackers genoemd.

Tip: lees ook ons artikel over hoe je geld kunt verdienen met een ETF.
Author

Waarom zou je beginnen met beleggen in een ETF?

Door in een ETF te beleggen kun je in één keer beleggen in een index. In zo’n index kunnen soms wel duizenden bedrijven zitten. Je kunt op deze manier dus snel een goede spreiding krijgen.

Daarnaast zijn ETF’s goedkoop. Je hoeft namelijk veel minder transactiekosten te betalen omdat je slechts één transactie doet om in alle bedrijven te beleggen.

ETF’s volgen de index passief. Dit betekent dat er geen fondsmanager is (zoals bij actief beheerde beleggingsfondsen) die de markt probeert te verslaan. Dit bespaart geld. Uit onderzoek is trouwens gebleken dat het actief beheerde fondsen vrijwel nooit lukt om de index over een langere periode te verslaan.

In 5 stappen beginnen met beleggen in een ETF

Ben je enthousiast geworden en wil je ook in ETF’s gaan beleggen? In dat geval weet je misschien niet helemaal goed waar je moet beginnen. Daarom hebben we in een aantal stappen beschreven hoe je kun beginnen met beleggen in een ETF.

Stap 1: beleggingsplan opstellen

Wanneer je begint met beleggen kan een beleggingsplan opstellen handig zijn. In zo’n plan ga je nadenken over wat je precies wil met beleggen. Dit kun je later dan als houvast gebruiken. In een beleggingsplan geef je antwoord op de volgende vragen:

  • Waar sta je nu?
  • Wat je zijn je doelen?
  • Hoeveel geld je nodig hebt om deze doelen te halen?
  • Hoeveel risico je wil nemen?
  • Waar wil je in beleggen?
  • Hoe vaak ga je jouw beleggingen monitoren en herbalanceren?

Stap 2: een index kiezen

Zoals we eerder hebben gezien volgt een ETF een bepaalde index. Je moet dus voor jezelf bepalen welke index je wil volgen. Beter gezegd, je moet bepalen welke markten je wil volgen.

Stel dat je de wereldeconomie wil volgen, dan kun je dit natuurlijk doen door te beleggen in een index die de wereldeconomie volgt.

Daarnaast kun je natuurlijk ook verschillende indexen volgen die samen ook representatief zijn voor de wereldeconomie. Denk hierbij aan een Amerikaanse index (S&P 500), Europese index en een index van opkomende markten.

Je kunt dus ook verschillende ETF’s selecteren die bij jouw wens horen.

Stap 3: een ETF portefeuille samenstellen

In deze stap ga je jouw ETF portefeuille samenstellen. In sommige gevallen is dit makkelijk, terwijl het in andere gevallen wat meer werk is.

Wil je door middel van één ETF beleggen in de hele wereldeconomie, dan ben je namelijk zo klaar. In het geval dat je zelf meer invloed wil hebben op de verdeling kan het wat meer werk zijn. Je moet dan verschillende ETF’s kiezen.

We hebben voor verschillende wensen verschillende ETF’s voor je op een rij gezet. Dit maakt jouw leven een stuk makkelijker.

Stap 4: een broker kiezen

De volgende stap is het kiezen van een broker. Eerder hebben we gekeken naar wat de beste ETF broker is. Je kunt zelf de keuze maken welke broker het beste bij je past.

Veel ETF’s kun je goedkoop aankopen bij DEGIRO. Zij hebben namelijk DEGIRO kernselectie. Dit is een lijst met ETF’s die je minimaal één keer per maand zonder transactiekosten kunt aankopen, onder bepaalde voorwaarden. Daarnaast rekent DEGIRO geen kosten voor het beheren van de ETF’s.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Stap 5: monitoren en herbalanceren

Bij stap 1 hebben we het gehad over een beleggingsplan. In zo’n plan bepaal je ook wanneer je jouw beleggingen gaat monitoren en herbalanceren.

Wanneer je verschillende ETF’s in je portefeuille hebt dan kan de verhouding die je voor ogen hebt namelijk uit balans raken. De ene ETF kan bijvoorbeeld beter presteren dan de andere ETF.

Door te herbalanceren bij beleggen herstel je de balans weer in je portefeuille. Op deze manier sluit je portefeuille onder andere weer aan bij je risicoprofiel.

Conclusie

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van hoe je kunt beginnen met beleggen in een ETF. Heb je nog vragen, laat het dan zeker in de reacties achter of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.