Beste Europese aandelen ETF in 2022

Je hebt veel keuze als het gaat om Europese ETF’s. Dit kan in sommige gevallen ook lastig zijn. Je wil natuurlijk wel de juiste keuze maken. Maar wat is de beste Europese aandelen ETF? In dit artikel laten we je een aantal opties zien.

Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.


Beleggen in een ETF met Europese aandelen

Door te beleggen in een ETF met Europese aandelen kun je in één keer beleggen in veel verschillende bedrijven in Europa.

Wanneer je gaat beleggen is spreiden heel belangrijk. Hiermee kun je namelijk het risico van beleggen verlagen. Waarom zou je dan beleggen in een ETF met Europese aandelen?

Je kunt natuurlijk ook meteen beleggen in een ETF met een wereldwijde spreiding. In dat geval heb je slechts één ETF nodig. Eerder hebben we bijvoorbeeld naar de beste ETF gekeken. Je zit in dat geval echter wel vast aan een bepaalde spreiding. In veel van deze ETF’s zit bijvoorbeeld rond de 65% Verenigde Staten en zo’n 20% Europa.

Wil jij zelf een andere verdeling? Dan kun je zelf een ETF portefeuille samenstellen. Je kunt dan bijvoorbeeld een Amerikaanse ETF (S&P 500), een Europese ETF en een opkomende markten ETF combineren. Op deze manier heb je een wereldwijde spreiding, terwijl je de verdeling zelf kunt bepalen.

Welke indexen zijn er?

Een ETF volgt altijd een index. Daarom wordt het beleggen in ETF’s ook wel indexbeleggen genoemd. Om Europese bedrijven te volgen kun je kiezen uit verschillende indexen. In dit artikel bespreken we een aantal Europese ETF’s die één van de onderstaande drie indexen volgen.

  • STOXX Europe 600. Deze Index ontwikkeld door STOXX bevat 600 Europese aandelen uit 17 verschillende landen; België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.
  • FTSE Developed Europa. Vanguard heeft deze index ontwikkeld. Zoals de naam al zegt bevat deze index de ontwikkelde markt in Europa.
  • MSCI Europe. Deze index is door MSCI gemaakt en bevat 15 verschillende landen in Europa. Hiermee bevat de index ongeveer 85% van de Europese ontwikkelde markt.

Waar op letten bij het kiezen van de beste Europese aandelen ETF?

Nu we hebben gezien welke indexen je allemaal kunt volgen staan we nog even stil bij waar je allemaal op kunt letten bij het kiezen van de beste Europese aandelen ETF.

Zoals we net al hebben aangehaald is spreiden heel belangrijk bij beleggen. Daarom kijken we bij het kiezen van een ETF naar hoeveel bedrijven er in een ETF zitten en hoe deze zijn verspreid over landen en sectoren.

Daarnaast kijken we naar de kosten. Deze kunnen namelijk een grote invloed hebben op het rendement. Vooral de lopende kosten van een ETF kunnen een grote invloed hebben, omdat je deze elk jaar weer betaalt.

Beste Europese aandelen ETF

We zullen nu een aantal goede opties geven van een Europese aandelen ETF. We geven minimaal één optie per index die we eerder hebben genoemd. Bovendien houden we natuurlijk de spreiding en kosten in de gaten.

1) Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF

De eerste ETF die we noemen volgt de ‘FTSE Developed Europe’ index. De ISIN-code van de ETF is IE00B945VV12. Dit is een unieke code zodat je altijd weet dat je de juiste ETF hebt. Door de letters ‘IE’ zie je dat deze ETF in Ierland is gevestigd.

Deze ETF bevat 592 bedrijven die vooral verspreid zijn over West-Europa euro (50%), West-Europa niet-euro (27%) en het Verenigd Koninkrijk (22%).

Bovendien zijn deze bedrijven ook verspreid over verschillende sectoren. De sectoren met het grootste aandeel zijn consumptiegoederen (26%), financiële dienstverlening (16%), industrie (15%) en de gezondheidszorg (15%).

De lopende kosten van de ETF zijn 0,10%. Dit is heel erg laag voor een ETF. Bovendien zit deze ETF sinds het voorjaar van 2021 in DEGIRO kernselectie. Dit betekent dat je deze ETF minimaal een keer per maand kunt aankopen bij DEGIRO zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijven
Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETFIE00B945VV1221 mei 20130,10%592

2) iShares Core MSCI Europe UCITS ETF

De tweede ETF volgt de ‘MSCI Europe’ index. De ISIN-code is IE00B4K48X80. Deze ETF is dus ook in Ierland gevestigd.

In de ETF zitten 432 bedrijven die verspreid zijn over West-Europa euro (51%), West-Europa niet-euro (26%) en het Verenigd Koninkrijk (21%).

De verdeling over sectoren is ook goed. De grootste sectoren zijn consumptiegoederen (23%), financiële dienstverlening (15%), gezondheidszorg (15%) en industrie (14%). Min of meer dezelfde verdeling als de vorige ETF dus.

De kosten van deze ETF zijn 0,12% per jaar. Ook deze ETF zit in DEGIRO kernselectie, waardoor je deze goedkoop kunt aankopen.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijven
iShares Core MSCI Europe UCITS ETFIE00B4K48X8025 september 20090,12%432

3) Lyxor Core STOXX Europe 600 UCITS ETF

De derde ETF die we benoemen volgt de ‘STOXX Europe 600’ index. De ISIN-code van deze ETF is LU0908500753. Dit betekent dat deze ETF in Luxemburg is gevestigd.

De ETF bevat 600 bedrijven, verspreid over West-Europa euro (49%), West-Europa niet-euro (26%) en het Verenigd Koninkrijk (22%).

Over sectoren heen is er ook een goede spreiding. De grootste sectoren zijn consumptiegoederen (22%), financiële dienstverlening (15%) en industrie (15%).

De kosten zijn met 0,07% het laagste van alle ETF’s in deze lijst. Bovendien zit deze ETF sinds het voorjaar van 2021 in DEGIRO kernselectie.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijven
Lyxor Core STOXX Europe 600 UCITS ETFLU09085007533 april 20130,07%600

4) SPDR STOXX Europe 600 ESG Screened UCITS ETF

De laatste ETF volgt ook de ‘STOXX Europe 600 index’. Er is wel een klein verschil. ESG in de naam betekent dat bedrijven worden geselecteerd op ESG-criteria. Dit is dus een duurzame ETF. De ISIN-code is IE00BK5H8015.

Er zitten 584 bedrijven in de ETF. Iets minder dan in de andere ETF die de ‘STOXX Europe 600’ index volgt. Deze bedrijven zijn dus op basis van ESG-criteria uitgesloten.

Omdat deze ETF dezelfde index volgt is de spreiding vergelijkbaar met de vorige ETF. Er is dus een goede spreiding over sectoren en regio’s.

De kosten zijn wel iets hoger, namelijk 0,12%. Dit komt waarschijnlijk omdat het meer tijd kost om de bedrijven te beoordelen op basis van ESG-criteria. Mocht je in een duurzame ETF willen beleggen kan dit kleine verschil de moeite waard zijn. Gelukkig zit deze ETF ook in DEGIRO kernselectie waardoor ook deze goedkoop kunt aankopen.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijven
SPDR STOXX Europe 600 ESG Screened UCITS ETFIE00BK5H801530 september 20190,12%584

Waar kun je deze ETF’s met Europese aandelen kopen?

Wat voor jou de beste ETF broker is ligt aan je eigen voorkeur. De ETF’s die in dit artikel zijn genoemd zitten wel allemaal in de kernselectie van DEGIRO. Dit betekent dat je ze maandelijks goedkoop kunt aankopen. Bovendien rekent DEGIRO geen beheerkosten voor ETF’s. Als je op de kosten wil letten dan is DEGIRO dus zeker een goede optie.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie: beste Europese aandelen ETF

We hebben de Europese ETF’s die in dit artikel zijn besproken nog even voor je op een rij gezet. Zo kun je ze makkelijk vergelijken. Wat vind jij de beste Europese aandelen ETF?

ETFISINKostenBedrijven
Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETFIE00B945VV120,10%592
iShares Core MSCI Europe UCITS ETFIE00B4K48X800,12%432
Lyxor Core STOXX Europe 600 UCITS ETFLU09085007530,07%600
SPDR STOXX Europe 600 ESG Screened UCITS ETFIE00BK5H80150,12%584
Beste Europese aandelen ETF.
Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.