Wat is de beste duurzame ETF in 2022? Ontdek 7 goede opties

Het beleggen in duurzame ETF’s worden steeds populairder, maar daardoor wordt het kiezen ook steeds moeilijker. Wat is de beste duurzame ETF in 2022? In dit artikel bespreken we 7 duurzame ETF’s die je gezien moet hebben voordat je jouw keuze maakt.

Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.


Samenvatting: beste duurzame ETF

In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van alle duurzame ETF’s uit dit artikel met de meest belangrijke punten. Verder in het artikel kun je meer informatie vinden over elke ETF.

#Duurzame ETFSoort ETFKostenBedrijven
1iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETFESG-uitsluitingen0,20%1.370
2iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETFESG-uitsluitingen0,30%261
3iShares Global Clean Energy UCITS ETFSchone energie0,65%33
4HSBC Emerging Market Sustainable Equity UCITS ETFLage CO2-uitstoot0,18%967
5VANECK SUST WORLD ETFESG-uitsluitingen0,30%250
6Lyxor New Energy (DR) UCITS ETFAlternatieve energie0,60%40
7Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETFGeslachtsgelijkheid0,20%150

Beleggen in duurzame ETF’s

Het investeren in ETF’s is een passieve vorm van investeren omdat de ETF een index volgt en deze niet probeert te ‘verslaan’. Beleggen in ETF’s wordt daarom ook indexbeleggen genoemd.

Het beleggen in duurzame ETF’s is steeds populairder geworden de afgelopen jaren, maar wat zijn duurzame ETF’s eigenlijk?

Een duurzame ETF bevat bedrijven die zich bezighouden met een betere wereld. Dit kan verschillende vormen hebben.

Vaak doen ETF’s dit door bedrijven uit te sluiten op basis van ESG-criteria. Daarnaast zijn er ook ETF’s die zich richten op schone energie, geslachtsgelijkheid of op een lage CO2-uitstoot.

Bij het kiezen van de beste duurzame ETF moet je voor jezelf beslissen wat voor jou het meest belangrijke is.

De beste duurzame ETF: 7 mogelijkheden

Wat is de beste duurzame ETF? We zetten een aantal goede opties voor je op een rij.

Er zijn verschillende punten waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een ETF.

In dit artikel kijken we voornamelijk naar een aantal factoren, zoals de soort duurzame ETF, de mate van spreiding, de kosten en dividendlekkage.

1. iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF

De eerste duurzame ETF die we benoemen is de iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF. Dit is een ETF van iShares en de ETF volgt de MSCI World ESG Enhanced index.

De ISIN-code van deze ETF is IE00BHZPJ569. Met deze unieke code kun je altijd makkelijk bepalen of je de juiste ETF hebt. Aan ‘IE’ vooraan kun je zien dat de ETF gevestigd is in Ierland.

Spreiden is erg belangrijk bij beleggen. Hiermee kun je namelijk het risico verlagen. Met de 1.370 bedrijven in deze ETF wordt je geld behoorlijk goed verdeeld.

Deze bedrijven zijn overigens voornamelijk verspreid over de Verenigde Staten (65%), Europa (20%) en Japan (7%). Deze ETF zit dus vooral in de ‘ontwikkelde’ markten en niet in de opkomende markten.

Daarnaast is de spreiding over sectoren ook goed. De sectoren met het grootste aandeel zijn technologie (21%), financiële dienstverlening (16%) en gezondheidszorg (13%).

De kosten van deze ETF zijn erg laag met slechts 0,20%. Daarnaast zit deze ETF in DEGIRO kernselectie waardoor je ook kunt besparen op transactiekosten.

Tot zover ziet het goed uit. Ten slotte kijken we naar hoe duurzaam de ETF is. De bedrijven die worden opgenomen in deze ETF worden geselecteerd met behulp van ESG-criteria. Met andere woorden; aan de hand van milieu, sociaal en bestuur.

Doordat de ETF gevestigd is in Ierland betaal je geen dividendbelasting. Een gevolg hiervan is wel dat er sprake is van dividendlekkage. Dit is dividend dat de beheerders van de ETF hebben betaald aan andere landen, maar niet meer terug kunnen vragen.

NaamISINKostenSoort ETFBedrijvenDividendlekkage
iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETFIE00BHZPJ5690,20%ESG-uitsluitingen1.370Ja

2. iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF

De tweede duurzame ETF die we benoemen is de iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF. Ook dit is een ETF van iShares en deze ETF volgt ook een index van MSCI. De ISIN-code is IE00BKVL7778.

Bedrijven in deze ETF worden geselecteerd op basis van ESG-criteria, maar ook wordt er gekeken naar de volatiliteit van de bedrijven. Dit betekent dat bedrijven worden uitgesloten als de prijs erg instabiel is. Bij een hoge volatiliteit stijgt en daalt de koers regelmatig heel veel.

Door deze criteria worden er veel bedrijven van de MSCI World Index uitgesloten. Slechts 261 van de 1.500 bedrijven blijven over. Hierdoor heb je zowel een stabielere performance als alleen bedrijven die aan ESG-criteria voldoen.

De bedrijven zijn verdeeld over de Verenigde Staten (61%), Europa (15%), Japan (12%) en Canada (4%). De grootste sectoren zijn de gezondheidszorg (17%), technologie (15%) en consumptiegoederen (13%). Ondanks het kleine aantal bedrijven is de spreiding daarom toch nog goed.

De kosten zijn met 0,30% ook prima te noemen. De ETF is wel gevestigd in Ierland. Daardoor is hier sprake van dividendlekkage.

NaamISINKostenSoort ETFBedrijvenDividendlekkage
iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETFIE00BKVL77780,30%ESG-uitsluitingen261Ja

3. iShares Global Clean Energy UCITS ETF

De derde ETF is een duurzame energie ETF van iShares. De ISIN-code is IE00B1XNHC34. Deze ETF is gevestigd in Ierland, waardoor je last hebt van dividendlekkage.

Deze ETF richt zich op schone energie. Dit is dus een meer specifieke ETF dan de eerste twee. Er zitten 33 bedrijven in deze ETF. Dit zijn de grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die zich richten op schone energie.

De kosten van deze ETF zijn met 0,65% iets hoger dan de bredere ETF’s. Je krijgt er wel een specifieke focus op duurzaamheid voor terug. De ETF zit wel in DEGIRO kernselectie, waardoor je transactiekosten kunt besparen.

NaamISINKostenSoort ETFBedrijvenDividendlekkage
iShares Global Clean Energy UCITS ETFIE00B1XNHC340,65%Schone energie33Ja

4. HSBC Emerging Market Sustainable Equity UCITS ETF

De vierde duurzame ETF is de HSBC Emerging Market Sustainable Equity UCITS ETF. De ISIN-code van deze ETF is IE00BKY59G90.

Deze ETF volgt de FTSE Emerging ESG Low Carbon Select Index. Zoals de naam van deze index al aangeeft belegt deze ETF alleen in bedrijven die een lage CO2-uitstoot hebben.

Er zitten 967 bedrijven in verdeeld over Azië (59% opkomend en 19% ontwikkeld), Latijns-Amerika (8%), Afrika (5%) en het Midden-Oosten (4%). Deze duurzame ETF zit dus voornamelijk in opkomende markten.

De sectoren waar voornamelijk in wordt belegd zijn de financiële dienstverlening (27%), technologie (20%) en communicatiediensten (14%).

De kosten van deze ETF zijn met 0,18% redelijk laag. De ETF is wel gevestigd in Ierland waardoor er sprake is van dividendlekkage.

NaamISINKostenSoort ETFBedrijvenDividendlekkage
HSBC Emerging Market Sustainable Equity UCITS ETFIE00BKY59G900,18%Lage CO2-uitstoot967Ja

5. VANECK SUST WORLD ETF

De VANECK SUST WORLD ETF is de vijfde duurzame ETF die we benoemen in dit artikel. De ISIN-code is NL0010408704. Zoals je kunt zien aan de ISIN-code is deze ETF in Nederland gevestigd.

In deze ETF zitten 250 verschillende bedrijven. Alle bedrijven in deze ETF worden gescreend door middel van duurzaamheidscriteria.

Deze bedrijven zijn wereldwijd verspreid, onder andere in de Verenigde Staten (39%), Europa (26%) en Azië (22%). De sectoren waarin het meeste wordt belegd zijn de financiële dienstverlening (21%), technologie (18%) en gezondheidszorg (16%).

De kosten voor deze ETF zijn 0,30%, wat iets duurder is dan de eerste ETF. Omdat deze ETF is gevestigd in Nederland heb je echter geen dividendlekkage. Hiermee wordt het verschil in kosten ruimschoots goedgemaakt. Bovendien zit deze ETF ook in DEGIRO kernselectie.

NaamISINKostenSoort ETFBedrijvenDividendlekkage
VANECK SUST WORLD ETFNL00104087040,30%ESG-uitsluitingen250Nee

6. Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF

De zesde duurzame ETF is een ETF van Lyxor. Deze ETF volgt de World Alternative Energy Total Return Index. De ISIN-code is FR0010524777.

Deze ETF volgt een index die bestaat uit de 40 grootste bedrijven die minstens 40% van hun omzet halen uit activiteiten die te maken hebben met alternatieve energie.

Ondanks het kleine aantal bedrijven heeft deze ETF toch een wereldwijde spreiding. De regio’s die het meeste voorkomen zijn Europa (45%), Verenigde Staten (36%), Canada (5%) en Azië (5%). De sectoren waarin het meeste wordt belegd zijn industrie (53%), technologie (25%) en nutsbedrijven (19%).

De beheerkosten zijn met 0,60% aan de hoge kant. Dit komt vaak voor met meer specifieke ETF’s. Bovendien is de ETF gevestigd in Frankrijk waardoor er dividendlekkage is. Deze ETF valt echter wel binnen DEGIRO kernselectie waardoor je de transactiekosten kunt vermijden.

NaamISINKostenSoort ETFBedrijvenDividendlekkage
Lyxor New Energy (DR) UCITS ETFFR00105247770,60%Alternatieve energie40Ja

7. Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETF

De laatste duurzame ETF uit dit artikel is er nog een van Lyxor. Deze ETF volgt de Solactive Equileap Global Gender Equality Net Total Return Index. De ISIN-code is LU1691909508.

Deze ETF belegt in 150 bedrijven die hoog scoren op criteria met betrekking tot geslachtsgelijkheid. Bovendien worden bedrijven die zich bezighouden met gokken, wapens en tabak uitgesloten.

De bedrijven zijn verspreid over de Verenigde Staten (51%), Europa (35%) en Oceanië (11%). De grootste sectoren zijn financiële dienstverlening (25%), consumptiegoederen (15%) en communicatiediensten (13%).

De kosten van deze ETF zijn met 0,20% laag, zeker voor een specifieke ETF zoals dit. De ETF is gevestigd in Luxemburg waardoor er wel dividendlekkage is. Echter zit de ETF in DEGIRO kernselectie wat transactiekosten scheelt.

NaamISINKostenSoort ETFBedrijvenDividendlekkage
Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETFLU16919095080,20%Geslachtsgelijkheid150Ja

Waar kun je deze duurzame ETF’s kopen?

Je kunt deze ETF’s bij verschillende brokers kopen. Zoals je hebt kunnen lezen zitten een aantal van deze ETF’s in DEGIRO kernselectie waardoor je ze onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand kunt aankopen zonder transactiekosten.

De overige ETF’s zijn ook beschikbaar bij DEGIRO die lage transactiekosten rekent voor het aankopen van ETF’s buiten de kernselectie.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

Hopelijk heb je iets gehad aan de duurzame ETF’s die in dit artikel zijn genoemd. Vond je dit artikel interessant? Bekijk dan ook ons artikel over duurzame indexfondsen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Één reactie op “Wat is de beste duurzame ETF in 2022? Ontdek 7 goede opties”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.