<

Wat is de beste duurzame ETF in 2022? Ontdek 7 goede opties

Het beleggen in duurzame ETF’s worden steeds populairder, maar wat de beste duurzame ETF in 2022? In dit artikel bespreken we 7 duurzame ETF’s die je gezien moet hebben voordat je jouw keuze maakt.

Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.


Beleggen in duurzame ETF’s

Het investeren in ETF’s is een passieve vorm van investeren omdat de ETF een index volgt en deze niet probeert te ‘verslaan’. Beleggen in ETF’s wordt daarom ook indexbeleggen genoemd.

Het beleggen in duurzame ETF’s is steeds populairder geworden de afgelopen jaren. Wat zijn duurzame ETF’s eigenlijk? Dit zijn dus eigenlijk ETF’s die investeren in bedrijven die zich bezighouden met een betere wereld. Vaak doen ETF’s dit door bedrijven uit te sluiten op basis van bepaalde criteria, zoals ESG. Daarnaast zijn er ook ETF’s die zich richten op schone energie, geslachtsgelijkheid of op een lage CO2-uitstoot.

De beste duurzame ETF: 7 mogelijkheden

Wat is de beste duurzame ETF? In dit artikel kijken we hierbij naar een aantal factoren, zoals de soort duurzame ETF, de mate van spreiding, de kosten en de dividendlekkage. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer punten waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een ETF.

1) iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF

De eerste ETF is van iShares en volgt een index van MSCI. De ISIN-code is IE00BHZPJ569. Met deze unieke code kun je altijd makkelijk bepalen of je de juiste ETF hebt. Aan ‘IE’ vooraan kun je zien dat de ETF gevestigd is in Ierland.

Zoals we eerder hebben gezien is spreiding heel belangrijk. Met de 1.370 bedrijven in deze ETF zit dit wel goed. Deze bedrijven zijn overigens voornamelijk verspreid over de Verenigde Staten (65%), Europa (20%) en Japan (7%). Deze ETF zit dus vooral in de ‘ontwikkelde’ markten en niet in de opkomende markten.

Daarnaast is de spreiding over sectoren ook goed. De sectoren met het grootste aandeel zijn technologie (21%), financiële dienstverlening (16%) en gezondheidszorg (13%).

De lopende kosten van deze ETF zijn erg laag met slechts 0,20%. Daarnaast zit deze ETF in DEGIRO kernselectie waardoor je ook kunt besparen op transactiekosten.

Tot zover ziet het goed uit. Ten slotte kijken we naar hoe duurzaam de ETF is. De bedrijven die worden opgenomen in deze ETF worden geselecteerd met behulp van ESG-criteria. Met andere woorden; aan de hand van milieu, sociaal en bestuur.

Doordat de ETF gevestigd is in Ierland betaal je geen dividendbelasting. Een gevolg hiervan is wel dat er sprake is van dividendlekkage. Dit is dividend dat de beheerders van de ETF hebben betaald aan andere landen, maar niet meer terug kunnen vragen.

NaamiShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF
ISINIE00BHZPJ569
Kosten0,20%
Soort ETFESG-uitsluitingen
Bedrijven1.370
DividendlekkageJa

2) iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF

De tweede ETF is van iShares en volgt ook een index van MSCI. De ISIN-code van deze ETF is IE00BKVL7778.

Bedrijven in deze ETF worden geselecteerd op basis van ESG-criteria, maar ook wordt er gekeken naar de volatiliteit van de bedrijven. Dit betekent dat bedrijven worden uitgesloten als de prijs erg instabiel is. Bij een hoge volatiliteit stijgt en daalt de koers regelmatig heel veel.

Door deze criteria worden er veel bedrijven van de MSCI World Index uitgesloten. Slechts 261 van de 1.500 bedrijven blijven over. Hierdoor heb je zowel een stabielere performance als alleen bedrijven die aan ESG-criteria voldoen.

De bedrijven zijn verdeeld over de Verenigde Staten (61%), Europa (15%), Japan (12%) en Canada (4%). De grootste sectoren zijn de gezondheidszorg (17%), technologie (15%) en consumptiegoederen (13%). Ondanks het kleine aantal bedrijven is de spreiding daarom toch nog goed.

De kosten zijn met 0,30% ook redelijk. De ETF is wel gevestigd in Ierland. Daardoor is hier wel sprake van dividendlekkage.

NaamiShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETF
ISINIE00BKVL7778
Kosten0,30%
Soort ETFESG-uitsluitingen
Bedrijven261
DividendlekkageJa

3) iShares Global Clean Energy UCITS ETF

De derde ETF is van iShares en richt zich op schone energie. De ISIN-code is IE00B1XNHC34. Deze ETF is gevestigd in Ierland, waardoor je wel last hebt van dividendlekkage.

Deze ETF richt zich op schone energie. Dit is dus een meer specifieke ETF dan de eerste twee. Er zitten 33 bedrijven in deze ETF en dit zijn de grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die zich richten op schone energie.

De kosten van deze ETF zijn met 0,65% iets hoger dan de bredere ETF’s. Je krijgt er wel een specifieke focus op duurzaamheid voor terug. De ETF zit wel in DEGIRO kernselectie, waardoor je transactiekosten kunt besparen.

NaamiShares Global Clean Energy UCITS ETF
ISINIE00B1XNHC34
Kosten0,65%
Soort ETFSchone energie
Bedrijven33
DividendlekkageJa

4) HSBC Emerging Market Sustainable Equity UCITS ETF

De vierde ETF is van HSBC en deze ETF volgt de ‘FTSE Emerging ESG Low Carbon Select Index’. De ISIN-code van deze ETF is IE00BKY59G90.

Zoals de naam van deze index al aangeeft belegt deze ETF alleen in bedrijven die een lage CO2-uitstoot hebben. Er zitten 967 bedrijven in verdeeld over Azië (59% opkomend en 19% ontwikkeld), Latijns-Amerika (8%), Afrika (5%) en het Midden-Oosten (4%). DE ETF zit dus voornamelijk in opkomende markten. De sectoren waar voornamelijk in wordt belegd zijn de financiële dienstverlening (27%), technologie (20%) en communicatiediensten (14%).

De kosten van deze ETF zijn met 0,18% redelijk laag. De ETF is wel gevestigd in Ierland waardoor er sprake is van dividendlekkage.

NaamHSBC Emerging Market Sustainable Equity UCITS ETF
ISINIE00BKY59G90
Kosten0,18%
Soort ETFLage CO2-uitstoot
Bedrijven967
DividendlekkageJa

5) VANECK SUST WORLD ETF

De vijfde ETF is van VanEck en volgt ook een index van MSCI. De ISIN-code is NL0010408704. Zoals je kunt zien is deze ETF in Nederland gevestigd.

In deze ETF zitten 250 verschillende bedrijven. Alle bedrijven in deze ETF worden gescreend door middel van duurzaamheidscriteria. Deze bedrijven zijn wereldwijd verspreid, onder andere in de Verenigde Staten (39%), Europa (26%) en Azië (22%). De sectoren waarin het meeste wordt belegd zijn de financiële dienstverlening (21%), technologie (18%) en gezondheidszorg (16%).

De kosten voor deze ETF zijn 0,30%, wat iets duurder is dan de eerste ETF. Omdat deze ETF is gevestigd in Nederland heb je echter geen dividendlekkage. Hiermee wordt het verschil in kosten ruimschoots goedgemaakt. Bovendien zit deze ETF ook in DEGIRO kernselectie.

NaamVANECK SUST WORLD ETF
ISINNL0010408704
Kosten0,30%
Soort ETFESG-uitsluitingen
Bedrijven250
DividendlekkageNee

6) Lyxor New Energy (DR) UCITS ETF

De zesde ETF is van Lyxor dat de ‘World Alternative Energy Total Return Index’ volgt. De ISIN-code is FR0010524777.

Deze ETF volgt een index die bestaat uit de 40 grootste bedrijven die minstens 40% van hun omzet halen uit activiteiten die te maken hebben met alternatieve energie.

Ondanks het kleine aantal bedrijven heeft deze ETF toch een wereldwijde spreiding. De gebieden die het meeste voorkomen zijn Europa (45%), Verenigde Staten (36%), Canada (5%) en Azië (5%). De sectoren waarin het meeste wordt belegd zijn industrie (53%), technologie (25%) en nutsbedrijven (19%).

De beheerkosten zijn met 0,60% aan de hoge kant. Dit komt vaak voor met meer specifieke ETF’s. Bovendien is de ETF gevestigd in Frankrijk waardoor er dividendlekkage is. Deze ETF valt echter wel binnen DEGIRO kernselectie waardoor je de transactiekosten kunt vermijden.

NaamLyxor New Energy (DR) UCITS ETF
ISINFR0010524777
Kosten0,60%
Soort ETFAlternatieve energie
Bedrijven40
DividendlekkageJa

7) Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETF

Als laatste ETF nog een van Lyxor. Deze ETF volgt de ‘Solactive Equileap Global Gender Equality Net Total Return Index’. De ISIN-code is LU1691909508.

Deze ETF belegt in 150 bedrijven die hoog scoren op criteria met betrekking tot geslachtsgelijkheid. Bovendien worden bedrijven die zich bezighouden met gokken, wapens en tabak uitgesloten.

De bedrijven zijn verspreid over de Verenigde Staten (51%), Europa (35%) en Oceanië (11%). De grootste sectoren zijn financiële dienstverlening (25%), consumptiegoederen (15%) en communicatiediensten (13%).

De kosten van deze ETF zijn met 0,20% laag, zeker voor een specifieke ETF zoals dit. De ETF is gevestigd in Luxemburg waardoor er wel dividendlekkage is. Echter zit de ETF in DEGIRO kernselectie wat transactiekosten scheelt.

NaamLyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETF
ISINLU1691909508
Kosten0,20%
Soort ETFGeslachtsgelijkheid
Bedrijven150
DividendlekkageJa

Waar kun je deze duurzame ETF’s kopen?

Je kunt deze ETF’s bij verschillende brokers kopen. Zoals je hebt kunnen lezen zitten een aantal van deze ETF’s in DEGIRO kernselectie waardoor je ze onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand kunt aankopen zonder transactiekosten. De overige ETF’s zijn ook beschikbaar bij DEGIRO die lage transactiekosten rekent voor het aankopen van ETF’s buiten de kernselectie.

DEGIRO

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €50 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie: wat is de beste duurzame ETF?

Hopelijk ga je iets hebben aan de duurzame ETF’s die in dit artikel zijn genoemd. Het was veel informatie, daarom hebben we alle ETF’s met de belangrijkste punten nog even bij elkaar gezet. Zo zijn we dan ook wel weer.

Duurzame ETFSoort ETFKostenBedrijven
iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETFESG-uitsluitingen0,20%1.370
iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ESG UCITS ETFESG-uitsluitingen0,30%261
iShares Global Clean Energy UCITS ETFSchone energie0,65%33
HSBC Emerging Market Sustainable Equity UCITS ETFLage CO2-uitstoot0,18%967
VANECK SUST WORLD ETFESG-uitsluitingen0,30%250
Lyxor New Energy (DR) UCITS ETFAlternatieve energie0,60%40
Lyxor Global Gender Equality (DR) UCITS ETFGeslachtsgelijkheid0,20%150

Alle ETF’s in dit artikel zijn goede opties. Wat de beste duurzame ETF is voor jou kun alleen jij bepalen. Welke ETF heeft jouw voorkeur?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.