Verschil accumulerende ETF en een distribuerende ETF

Wanneer je gaat beleggen in een ETF moet je goed kijken of het een accumulerende of distribuerende ETF is. Leuk, zul je denken. Maar waar heb je het eigenlijk over? Geen zorgen, we snappen dat het geen belletje doet rinkelen. We zullen het verschil tussen een accumulerende en een distribuerende ETF voor je uitleggen.

Beleggen in ETF’s / trackers

Beleggen in ETF’s is steeds populairder geworden. Vooral als je wil beginnen met beleggen zijn ETF’s ideaal. Een van de belangrijkste voordelen van het beleggen in ETF’s is dat je in één keer in veel verschillende bedrijven kan beleggen. Hierdoor breng je spreiding aan in je beleggingen en dit zorgt ervoor dat je risico’s verlaagt.

Juist doordat beleggen in ETF’s zo populair is geworden wordt het steeds lastiger om de goede ETF te kiezen. Er zijn sowieso een aantal punten waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een ETF. Een van deze punten is het verschil tussen een accumulerende en een distribuerende ETF / tracker.

Wat is een accumulerende ETF / tracker?

Door middel van een ETF beleg je in veel verschillende bedrijven. Veel van deze bedrijven keren dividend uit. Dit is een winstuitkering van het bedrijf aan de aandeelhouders. Je wordt in principe beloond voor het investeren in het bedrijf.

Dit dividend komt bij de beheerder van de ETF terecht. Die kan twee dingen doen met het dividend; herbeleggen of uitkeren.

Bij een accumulerende ETF / tracker wordt het dividend niet uitbetaald, maar wordt het opnieuw geïnvesteerd in de ETF. Er worden in dat geval nieuwe aandelen mee gekocht. Dit betekent dus niet dat je niks hebt aan het dividend. De waarde / koers van de ETF stijgt namelijk harder omdat het dividend opnieuw wordt geïnvesteerd.

Wat is een distribuerende ETF / tracker?

Je raadt het waarschijnlijk al. Bij een distribuerende ETF / tracker wordt het dividend uitgekeerd. Als bedrijven het dividend aan de beheerders van de ETF uitkeren, zetten zij dit geld door naar jou. Je ontvangt in dit geval het dividend op je bankrekening. Je kunt dividend ontvangen per maand, kwartaal of half jaar. In de meeste gevallen ontvang je elk kwartaal dividend.

Verschil accumulerende en een distribuerende ETF

Het grote verschil tussen een accumulerende en een distribuerende ETF / tracker is dus dat de één dividend herbelegt terwijl de ander het dividend uitkeert.

Ondanks dat dit misschien een klein verschil lijkt, kan het best grote gevolgen hebben. Het beleggen in een accumulerende of een distribuerende ETF kan invloed hebben op drie punten:

  • Het rendement.
  • Dividendbelasting.
  • De kosten.

Invloed op het rendement

Het eerste punt gaat over je rendement, niet onbelangrijk dus. Het is niet zo dat de bedrijven in een accumulerende of distribuerende ETF / tracker meer of minder winst maken. Wat er wordt gedaan met het dividend heeft echter wel invloed op je rendement.

Om te profiteren van het rente-op-rente effect moet je het dividend namelijk herinvesteren. Dit is makkelijker met een accumulerende ETF omdat het in dit geval vanzelf gaat.

Dit betekent niet dat je niet van het rente-op-rente effect kan profiteren met een distribuerende ETF. Het is ook mogelijk om dividend te herinvesteren met een distribuerende ETF. Je moet het dan wel zelf opnieuw investeren in de ETF.

Voorbeeld: hoeveel invloed heeft het?

Wat is de invloed van het herbeleggen of uitkeren dan daadwerkelijk op het rendement? Met een voorbeeld wordt het allemaal een stuk duidelijker.

In dit voorbeeld investeren we één keer €10.000. We gaan uit van een groei van 4% per jaar en een dividend van 3% per jaar. Over een periode van 25 jaar.

Als je naar de onderstaande grafiek kijkt kun je zien dat het verschil erg groot is.

De koers van de accumulerende en distribuerende ETF verschilt veel.

Het is echter niet eerlijk om alleen naar de waarde / koers van de ETF te kijken. Bij de distribuerende ETF heb je namelijk ook dividend ontvangen in al die jaren. Dit dividend is alleen opnieuw geïnvesteerd in plaatst van uitgekeerd. Je ziet het dividend van de distribuerende ETF dus niet meer terug in de bovenstaande grafiek.

Als we het uitgekeerde dividend erbij optellen, dan krijg je een heel ander beeld.

Verschil accumulerende en distribuerende ETF als je het uitkeerde dividend optelt
Na het erbij optellen van het uitgekeerde dividend is het verschil kleiner, maar nog steeds aanwezig.

Er is nog steeds een verschil tussen accumulerend en distribuerend. We hebben wel het uitgekeerde dividend opgeteld, maar dit geld heeft geen rendement meer kunnen maken in al die jaren. Het eindbedrag verschilt daarom alsnog €13.366 (€50.724 – €37.358).

Dividendbelasting

Naast dat het invloed kan hebben op je rendement heeft het kiezen van een accumulerende of een distribuerende ETF ook invloed op de dividendbelasting.

Bij accumulerende ETF’s heb je geen last van dividendbelasting omdat er geen dividend wordt uitgekeerd. Wanneer je echter dividend ontvangt bij een distribuerende ETF, dan wordt er vaak ook dividendbelasting ingehouden.

Hoeveel dividendbelasting je betaalt hangt af van het land waarin de ETF gevestigd is. Veel ETF’s zijn daarom in Ierland gevestigd, omdat daar 0% dividendbelasting geldt.

Beleggen in een accumulerende ETF kan dus een goede manier zijn om aan dividendbelasting te ontkomen.

Kosten

Als laatste rekenen sommige brokers kosten voor het uitkeren van dividend. Een voorbeeld hiervan is broker DEGIRO. Wanneer je een custody account hebt betaal je namelijk een percentage over het dividend dat wordt uitgekeerd.

Dit is een belangrijk punt omdat kosten een grote impact kunnen hebben op je rendement. Vooral op de lange termijn heeft dit veel impact. Je betaalt namelijk niet alleen kosten, maar je profiteert ook niet van het rente-op-rente effect.

Hoe herken je een accumulerende en een distribuerende ETF?

Je kunt een accumulerende en een distribuerende ETF op meerdere manieren herkennen. Het makkelijkste is om naar de naam van de ETF te kijken. Vaak staat in de naam van de ETF ‘acc’ voor accumulerend of ‘dist’ voor distribuerend.

Als het niet in de naam van de ETF staat, dan kun je kijken in de factsheet van een ETF. Dit is een document waar alle belangrijke informatie over de ETF in staat.

Je kunt de factsheet het makkelijkste vinden via Morningstar. Als je de ETF opzoekt dan kun je de factsheet vinden onder ‘documenten’. We hebben hier de ETF VWRL als voorbeeld genomen. In de factsheet moet je op zoek gaan naar het woord ‘distributing’ of ‘accumulating’.

Opzoeken accumulerende of distribuerende ETF Morningstar
Factsheet VWRL.

Beste broker om ETF’s te kopen

Waar kun je terecht als je ETF’s wil kopen? Als je wil beleggen in ETF’s kun je dat doen bij veel verschillende partijen. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer zien. Geen zorgen, we helpen je een handje. We hebben voor je gekeken naar de beste ETF broker. Deze brokers zijn geselecteerd op twee hoofdpunten; kosten en het aanbod.

Conclusie: wat is beter?

Het hangt van verschillende factoren af of een accumulerende of een distribuerende ETF beter is. Je zult vooral moeten kijken of er kosten zijn verbonden aan uitkeren van dividend. Daarnaast kun je kijken naar dividendbelasting. Een accumulerende ETF kan namelijk een manier zijn om deze kosten of belasting te vermijden.

Wat je ook kiest, houdt in je achterhoofd dat je het dividend bij een distribuerende ETF zelf moet herbeleggen om te profiteren van het rente-op-rente effect.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

4 reacties op “Verschil accumulerende ETF en een distribuerende ETF”

Mooi en eenvoudig uitgelegd. Wat als bij een acc etf het dividend niet voldoende is om 1 aandeel te kopen. Wat gebeurt er dan met het dividend?

Hi Jay, bedankt voor het compliment!

Bij een accumulerende ETF worden er nieuwe aandelen gekocht met al het dividend (van iedereen). Daardoor wordt de koers / prijs van de ETF hoger. De waarde van een ETF is namelijk de som van alle onderliggende aandelen. In dat geval heb jij nog steeds 1 aandeel van de ETF, maar is dit aandeel wel meer waard geworden.

Omdat al het dividend samen wordt genomen kunnen er eigenlijk altijd wel aandelen worden gekocht van de bedrijven die in de ETF zitten.

Dus over het algemeen kun je stellen dat de koers / prijs van een accumulerende ETF harder stijgt dan bij een distribuerend ETF.

Eindelijk een goeie uitleg van wat een accumulerende ETF is. Dank daarvoor. Ik begreep al dat in een accumulerende ETF het dividend herbelegd wordt, maar vroeg me af of ik hiermee meer shares kreeg of dat de koers omhoog ging. Dat legt niemand uit nl. Is op een of andere manier te berekenen hoeveel het dividend is geweest in een jaar in een herbeleggende ETF, ook als de koers is gezakt?

Bedankt voor het compliment, Lieke! Het dividend zit in de koers van de ETF verwerkt.

Goede vraag over hoe je kunt zien hoeveel dividend er is geweest als de koers is gezakt. Je kunt dit altijd vinden in het jaarverslag van de ETF. Hier staat precies in hoeveel dividend er is ontvangen (vanuit de onderliggende bedrijven).

In ons artikel over dividendlekkage staat wat meer uitleg hoe je het dividend van een ETF kunt opzoeken.

Hopelijk heb je hier iets aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *