7 belangrijkste voordelen van het beleggen in een ETF

Veel mensen beleggen in ETF’s door de vele voordelen die een ETF heeft. Maar wat zijn deze voordelen? We hebben de 7 belangrijkste voordelen van het beleggen in een ETF voor je op een rij gezet.

Beleggen in ETF’s steeds populairder

Het beleggen in ETF’s is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Statista zocht uit hoeveel geld er wereldwijd in ETF’s was geïnvesteerd van 2003 tot en met 2020. De cijfers liegen er niet om. De laatste jaren is het belegde vermogen in ETF’s in een snel tempo toegenomen.

Waar er in 2003 nog voor 204 miljard dollar werd belegd was dit bedrag al 7.736 miljard dollar in 2020. Dit is een stijging van 3.692%.

Een staafdiagram waar het totale belegde vermogen in ETF's wordt weergegeven. In 2003 was het 204 miljard en in 2020 was het 7.736 miljard.
Totale vermogen in ETF’s. Bron: Statista

Wat zijn de belangrijkste voordelen van het beleggen in een ETF

Door de populariteit van ETF’s moeten ze dus wel bepaalde voordelen hebben ten opzichte van andere beleggingsproducten. Wat zijn de belangrijkste voordelen van het beleggen in een ETF? We hebben ze voor je op een rij gezet.

1) Spreiding

We beginnen met iets wat eigenlijk iedereen weet. Bij beleggen is het super belangrijk om goed te spreiden. Door te spreiden kun je namelijk de risico’s verlagen.

Als je belegt in veel verschillende bedrijven en sectoren, dan heeft het minder impact op jouw beleggingen als één van die bedrijven failliet. Mocht een hele sector in zwaar weer zitten, dan is het handig dat je ook hebt belegd in andere sectoren.

Een van de belangrijkste voordelen van een ETF is dat het makkelijker is om spreiding aan te brengen in je beleggingen. Je kunt met ETF’s namelijk in één keer beleggen in veel verschillende bedrijven, sectoren en landen.

Dat je in één keer in verschillende bedrijven en sectoren kan beleggen heeft ook weer andere voordelen, die we in de volgende punten bespreken.

2) Tijdsbesparing

De meeste mensen hebben geen zin om de hele dag met beleggen bezig te zijn. Er zijn vaak wel betere dingen die je kunt doen. Doordat je met ETF’s in één keer in verschillende bedrijven kan beleggen kost het beheren van je beleggingen ook minder tijd.

Je kunt aan de koers van de ETF namelijk precies zien hoe het met je beleggingen gaat. Mocht je ze willen verkopen, dan hoef je ook alleen de ETF te verkopen. Dit bespaart veel tijd.

3) Lage kosten

Kosten kunnen een enorme impact hebben op je rendement. Met ETF’s kun je de kosten verlagen op verschillende manieren.

Allereerst kun je de transactiekosten verlagen. Wil je zonder ETF beleggen in duizenden verschillende bedrijven om toch een goede spreiding te hebben? In dat geval betaal je bij veel brokers ook duizend keer transactiekosten. Vooral als je slechts een klein bedrag wil investeren kunnen deze kosten procentueel al snel oplopen.

Net als bij beleggingsfondsen betaal je bij ETF’s ook beheerkosten. Dit zijn kosten die de eigenaren van het fonds rekenen om het fonds te beheren. Omdat ETF’s in tegenstelling tot veel beleggingsfondsen (indexfondsen zijn een uitzondering) passief worden beheerd zijn de kosten vaak lager.

Om een voorbeeld te noemen. Actief beheerde beleggingsfondsen hebben vaak lopende kosten van rond de 1% per jaar, terwijl veel ETF’s rond de 0,20% zitten. Dit lijkt een klein verschil, maar de impact hiervan is erg groot op de lange termijn.

4) Je kunt een deel van een aandeel kopen

Als je wil beleggen in losse aandelen dan moet je in de meeste gevallen minimaal één aandeel kopen van elk bedrijf. Als je 100 euro per maand wil beleggen in honderd verschillende bedrijven dan heb je een probleem.

Individuele aandelen van sommige bedrijven zijn namelijk al meer dan €100. Het is dan al lastig om één enkel aandeel te kopen, laat staan 100 verschillende aandelen.

Door te beleggen in ETF’s kun je kleine delen van elk aandeel kopen. Je kunt in dit voorbeeld dan €1 per bedrijf investeren in deze 100 bedrijven. Op deze manier kun je dus goed spreiden, zelfs als je belegt met kleine bedragen.

5) Verhandelbaarheid

Net zoals aandelen zijn ETF’s de hele dag verhandelbaar op de beurs. De hele dag door verandert de prijs van de ETF. Je kunt dus op elk moment kopen of verkopen tegen de prijs die op dat moment geldt.

Beleggingsfondsen worden daarentegen slechts één keer per dag verhandeld. Op dat moment wordt ook de prijs van het beleggingsfonds voor die dag bepaalt.

Doordat je ETF’s altijd meteen kunt veranderen is het makkelijk om je geld te verplaatsten tussen verschillende ETF’s, andere beleggingen of naar je bankrekening.

6) Automatisch dividend herbeleggen

Als je gaat beleggen in ETF’s dan heb je de keuze tussen ETF’s die het dividend herbeleggen (accumuleren) of uitkeren (distribueren).

Accumulerende ETF’s investeren het dividend dat je ontvangt meteen weer in de ETF. In plaats van dat je het geld op je rekening krijgt koop je dus automatisch meer aandelen van de ETF.

Doordat je het dividend weer opnieuw belegt zorg je er automatisch voor dat je profiteert van het rente-op-rente effect.

7) Transparantie

Bij een ETF wordt er dagelijks een lijst gepubliceerd met alle posities van de ETF. Dit wil zeggen dat je altijd precies kunt zien waarin wordt belegd. We noemen dit punt omdat bij de meeste beleggingsfondsen geen ‘real-time’ inzicht in de specifieke posities wordt gegeven. Dit kan soms wel een maand vertraging hebben. Je hebt bij ETF’s daarom veel meer inzicht in je beleggingen.

Waar ETF’s kopen?

Na al deze voordelen van ETF’s ben je vast overtuigd geraakt. Wil je beleggen in ETF’s, dan heb je wel een broker nodig. We hebben voor je uitgezocht wat de beste ETF broker is.

Het ligt aan je persoonlijke voorkeur wat de beste ETF broker is voor jou. Volgens ons is DEGIRO een goede optie als je naar het aanbod en de kosten kijkt.

Ze hebben namelijk DEGIRO kernselectie. Dit is een lijst met ETF’s die je minimaal één keer per maand zonder transactiekosten kunt aankopen onder bepaalde voorwaarden.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie: voordelen ETF

In dit artikel heb je de belangrijkste voordelen van het beleggen in een ETF kunnen lezen. Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van de voordelen van ETF’s. Om het makkelijk voor je te maken zetten we de voordelen van een ETF nog een keer overzichtelijk op een rij.

  • Spreiding.
  • Tijdsbesparing.
  • Lage kosten.
  • Je kunt een deel van een aandeel kopen.
  • Verhandelbaarheid.
  • Automatisch dividend herbeleggen.
  • Transparantie.

Ben je benieuwd welke ETF bij jou past? Bekijk dan naar de beste ETF’s voor inspiratie. Wil je meer informatie over het beginnen met beleggen in een ETF? Bekijk dan onze tips voor ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.