100 euro per maand beleggen

Voor veel mensen is het moeilijk om zich voor te stellen wat beleggen kan opleveren. Toch kan beleggen met een relatief klein bedrag veel opleveren. We kijken in dit artikel naar wat 100 euro per maand beleggen kan opleveren en hoe je dit het beste kunt doen.

100 euro per maand beleggen

100 euro per maand beleggen is voor veel mensen haalbaar. Je kunt bijvoorbeeld elke maand een deel van je salaris opzij zetten om te beleggen. Op de lange termijn kan dit dan veel geld opleveren.

Het grote voordeel van 100 euro per maand beleggen is dat je steeds kleine stapjes zet om een groter doel te behalen. Door een relatief kleine maandelijkse investering kun je veel vermogen opbouwen op de lange termijn.

We zullen nu wat uitgebreider kijken naar wat er mogelijk is door een aantal voorbeelden te geven.

Wat levert 100 euro per maand beleggen op?

Hoeveel 100 euro per maand beleggen oplevert dat hangt vooral af van de periode die je bekijkt. Wanneer je belegt voor een langere periode, dan levert het ook meer op.

Dit heeft te maken met het rente-op-rente effect (samengestelde rente). Door dit effect is beleggen op de lange termijn zo krachtig. Het rendement van je eerste jaar dat behaalt daarna elk jaar weer rendement.

We zullen nu een aantal voorbeelden noemen van 100 euro beleggen over verschillende periodes. Wil je zelf bekijken wat beleggen kan opleveren? Je kunt dit makkelijk doen met onze rekenmachine voor samengestelde rente.

Bij de onderstaande voorbeelden zijn we uitgegaan van een realistisch rendement van 7% per jaar. Hoeveel je daadwerkelijke rendement is kan hier natuurlijk van afwijken.

100 euro per maand beleggen voor 10 jaar

Allereerst kijken we naar 100 euro per maand beleggen voor 10 jaar. Een periode van 10 jaar is eigenlijk redelijk kort bij beleggen, maar we beschouwen dit als de minimale periode voor beleggen op de lange termijn.

Na een periode van 10 jaar heb je €12.000 ingelegd (€1.200 x 10). Je totale eindvermogen is dan €17.409. In dat geval heb je dus een rendement behaald van €5.409.

Vlakdiagram met 100 euro per maand beleggen voor een periode van 10 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €17.409.

100 euro per maand beleggen voor 20 jaar

Bij een periode van 20 jaar zie je het groene vlak al wat groter worden. Door de langere periode wordt de kracht van het rente-op-rente effect sterker.

Na 20 jaar heb je €24.000 ingelegd. Het eindbedrag is met €52.397 meer dan twee keer zo groot als je inleg. Het rendement is daarom €28.397.

Wat opvalt is dat het rendement bijna drie keer zo groot is als bij 10 jaar beleggen, terwijl de inleg slechts twee keer zo groot is. Je hoeft dus minder te investeren voor een groter rendement.

Vlakdiagram met 100 euro per maand beleggen voor een periode van 20 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €52.397.

100 euro per maand beleggen voor 30 jaar

Ten slotte kijken we ook naar 100 euro per maand beleggen voor 30 jaar.

Na deze periode heb je maar liefst €36.000 belegd. Je vermogen is dan €122.709, wat betekent dat je rendement €86.709 is.

Het rendement is dus meer dan tien keer hoger dan bij een periode van 10 jaar, terwijl de inleg slechts drie keer hoger is. Dit geeft dus goed aan hoe krachtig beleggen op de lange termijn is.

Het is ook duidelijk te zien dat het rendement (de groene lijn) steeds sneller stijgt als je jaren voorbij gaan.

Vlakdiagram met 100 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €122.709.

Hoe kun je 100 euro per maand beleggen?

Bij beleggen is 100 euro niet heel veel geld. Om een voorbeeld te noemen, vaak kost één aandeel al meer dan 100 euro. Sommige aandelen, zoals bijvoorbeeld Amazon, kosten zelfs meer dan 1.000 euro.

Om het risico van beleggen te verlagen wil je echter zorgen voor een goede spreiding. Dit betekent dat je belegt in veel verschillende bedrijven in meerdere sectoren en regio’s.

Wanneer je gaat beleggen met 100 euro per maand is het beleggen in ETF’s de makkelijkste manier om dit te doen. Door 100 euro per maand te beleggen in een ETF kun je in één keer beleggen in duizenden bedrijven. Jouw 100 euro wordt dan over al deze bedrijven verdeeld. In dat geval koop je dus slechts een klein deel van elk aandeel.

Wil je meer informatie over in welke ETF je kunt beleggen, bekijk dan ook ons artikel met tips voor ETF beleggen.

Wat als 100 euro per maand beleggen te veel is?

Misschien lees je dit artikel en ben je enthousiast geworden, maar is 100 euro per maand toch iets te veel voor je.

Het is ook mogelijk om met kleinere bedragen per maand te beleggen. Natuurlijk wordt je rendement wel minder wanneer je met kleinere bedragen gaat beleggen.

Om dit meer tot de verbeelding te laten spreken kijken we naar wat je kunt bereiken met het beleggen van 10 euro per maand. Hierbij kijken we naar een periode van 30 jaar.

Vlakdiagram met 10 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €12.271.

Na een periode van 30 jaar heb je €3.600 geïnvesteerd. Je totale vermogen is dan €12.271. Dit betekent dat je een rendement hebt behaald van €8.671.

Zelfs met een klein bedrag per maand kun je dus toch nog een relatief groot vermogen opbouwen op de lange termijn.

Conclusie

Hopelijk is het duidelijker geworden wat je kunt doen wanneer je 100 euro per maand wil beleggen. In een ander artikel hebben we ook uitgerekend wat maandelijks beleggen met andere bedragen (€50, €250, €500 en €1.000) kan opleveren. Lijkt dit je interessant? Bekijk dan ons artikel over hoeveel beleggen per maand.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.