Beleggen met 10 euro: heeft 10 euro investeren wel zin?

Beleggen met 10 euro, dat klinkt misschien een beetje raar. Toch is het mogelijk. In dit artikel laten we je zien wat je kunt bereiken met slechts 10 euro beleggen en waar je op moet letten als je dit wil gaan doen.

Kun je beleggen met 10 euro?

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen? Wanneer je gaat beleggen wil je natuurlijk dat het rendement oplevert. Kan dat wel met 10 euro?

Natuurlijk is het logisch dat wanneer je een klein bedrag investeert, je potentiële rendement absoluut gezien ook lager is dan wanneer je een groter bedrag investeert.

Wat is er dan wel mogelijk met 10 euro beleggen?

Om dit meer tot de verbeelding te laten spreken hebben we twee scenario’s uitgewerkt; eenmalig 10 euro beleggen en 10 euro beleggen per maand.

10 euro eenmalig beleggen

Wat levert eenmalig 10 euro investeren eigenlijk op? We zullen kijken naar het rendement als je eenmalig 10 euro belegt voor een periode van 30 jaar.

We gaan hierbij uit van een realistisch rendement bij beleggen van 7% per jaar. Jouw geld verdubbelen duurt met dit rendement iets meer dan tien jaar.

Vlakdiagram met eenmalig 10 euro beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €76,12.
Eenmalig 10 euro beleggen voor 30 jaar tegen 7% rendement per jaar.

Na 30 jaar heb je in plaats van €10 dus €76,12. Hoewel dit geen enorm bedrag is, heb je wel meer dan 7 keer je inleg.

10 euro per maand beleggen

Veel mensen investeren elke maand een klein deel van hun salaris. Dit wordt ook wel Dollar Cost Averaging genoemd. Je kunt dus ook elke maand 10 euro beleggen. Wat levert dat op?

We nemen weer dezelfde waarden als eerst. De looptijd is dus 30 jaar en het rendement 7% per jaar.

Bij 10 euro beleggen per maand ziet het er eens anders uit. Je investeert hiermee €3.600 in een periode van 30 jaar.

Aan het einde van de periode is €12.271 je eindvermogen, waarvan €8.671 rendement.

Vlakdiagram met 10 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €12.271.
10 euro beleggen per maand voor 30 jaar tegen 7% rendement per jaar.

Beleggen met 10 euro: spreiding

Wanneer je 10 euro gaat investeren dan is het lastig om voor een goede spreiding te zorgen. De prijs van een aandeel is vaak namelijk al meer dan 10 euro.

Toch is een goede spreiding belangrijk, omdat dit het risico van beleggen kan verlagen. Zonder een goede spreiding wordt het meer speculeren in plaats van beleggen.

Je kunt bij sommige brokers fractionele aandelen kopen. BUX Zero is een van de brokers waarbij dit mogelijk is. Hierdoor kun je een klein deel van een aandeel kopen.

Wanneer je gaat beleggen met 10 euro kan het echter alsnog moeilijk zijn om een goede spreiding aan te brengen met fractionele aandelen.

ETF’s en indexfondsen zijn daarom een betere manier om te zorgen voor een goede spreiding. Door middel van een ETF of indexfonds kun je in één keer in honderden, soms wel duizenden, bedrijven beleggen.

Hoewel je geen fractionele aandelen kunt kopen van een ETF, bestaan er wel ETF’s met een prijs die lager is dan 10 euro. Bij indexfondsen is het vaak wel mogelijk om een fractie van een aandeel te kopen.

Wanneer je elke maand 10 euro wil beleggen kun je het ook een paar maanden opsparen en bijvoorbeeld elk kwartaal 30 euro beleggen. Zo heb je wellicht wat meer keuze (als je in ETF’s belegt).

Aandelen onder 10 euro

Veel mensen zijn ook op zoek naar aandelen onder de 10 euro. Dit worden ook wel penny stocks genoemd.

Penny stocks zijn aandelen van kleine bedrijven die proberen om kapitaal bij elkaar te krijgen om te groeien. Wanneer deze aandelen worden ontdekt door het grote publiek dan kan de koers opeens heel erg gaan stijgen.

Zulke goedkope aandelen zijn echter het schoolvoorbeeld van dat een hoog winstpotentieel ook een hoog risico met zich meebrengt. Penny stocks hebben namelijk een erg hoog risico.

De prijs van zo’n aandeel kan namelijk heel erg schommelen. Daarnaast is de kans ook groot dat het bedrijf nooit succesvol gaat worden. De prijs van penny stocks wordt dus vooral bepaald door speculatie.

Daarom zijn wij er geen fan van om in aandelen onder de 10 euro te beleggen wanneer de hoofdreden is dat ze goedkoop zijn. Je bent dan namelijk aan het gokken in plaats van beleggen.

Wanneer je wil beleggen (en niet gokken) dan kun je beter in ETF’s of indexfondsen beleggen zoals we eerder in dit artikel hebben aangegeven.

Conclusie

Je hebt kunnen lezen wat een realistisch rendement is wanneer je 10 euro gaat beleggen. Daarnaast weet je nu hoe je toch voor een goede spreiding kunt zorgen bij het beleggen met 10 euro. Met ETF’s en indexfondsen kun je alsnog in honderdeen bedrijven beleggen.

Wellicht vind je ons artikel over 50 euro beleggen ook interessant.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.