<

Hoe kun je beleggen in indexfondsen? (4 stappen)

Het is soms lastig om te beginnen met beleggen in indexfondsen. Toch kan het handig zijn om, voordat je begint, al over een aantal dingen na te denken. Je maakt dan een goede start. In dit artikel laten we je zien waar je allemaal rekening mee kunt houden en hoe je kunt beleggen in indexfondsen.

Wat zijn indexfondsen?

De naam verraadt het misschien al een beetje. Indexfondsen zijn beleggingsfondsen die op een passieve manier een bepaalde index volgen.

Zo’n index kan bijvoorbeeld de wereldeconomie zijn, maar ook de economie van de Verenigde Staten. Door te beleggen indexfondsen beleg je in één keer in alle bedrijven die in de index zijn opgenomen.

Misschien zegt de term ETF je iets? Een indexfonds werkt min of meer op dezelfde manier. Ze volgen namelijk beiden passief de index. Daarom wordt het beleggen in ETF’s en indexfondsen beiden ook wel indexbeleggen genoemd.

Voordelen van beleggen in indexfondsen

Waarom zou je beleggen in indexfondsen? We hebben een aantal voordelen voor je op een rij gezet.

Lage kosten

Het grote voordeel van het beleggen in indexfondsen is de lage kosten. Doordat er bij het beleggen in indexfondsen niet wordt geprobeerd om betere resultaten te halen dan de index, kunnen de kosten laag worden gehouden.

Je betaalt namelijk niet voor een fondsbeheerder die actief de markt probeert te verslaan. Het besparen van deze kosten komt weer ten goede van je rendement.

Gemak van beleggen in indexfondsen

Beleggen in indexfondsen brengt veel gemak met zich mee. Je hoeft namelijk niet allemaal aparte bedrijven te analyseren om te bepalen waarin je gaat beleggen. Je kunt namelijk in één keer in de gehele index beleggen.

Door te beleggen in indexfondsen kun je wel profiteren van het rendement, maar je hoeft er relatief weinig tijd in te stoppen. Bovendien zijn er ook veel partijen die het nog makkelijker voor je maken door een select aantal indexfondsen aan te bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Brand New Day of InDelta.

Minimaliseren risico’s

Door het beleggen in indexfondsen kun je de risico’s van beleggen minimaliseren. Je kunt namelijk snel en eenvoudig voor een goede spreiding zorgen. Beleggen zonder risico is echter niet mogelijk. Voor het verlagen van het risico is het daarom alsnog belangrijk om een lange beleggingshorizon te hebben.

Door het volgen van de index heb je wel minder last van schommelingen. Wanneer één bedrijf uit de index minder goed presteert merk je hier waarschijnlijk niet zoveel van.

Automatisch beleggen

Bij de meeste partijen waarbij je kunt beleggen in indexfondsen kun je automatische orders instellen. Dit betekent dat je één keer instelt wat je wil en dat deze order daarna periodiek, bijvoorbeeld maandelijks, wordt uitgevoerd. Op deze manier kun je dus beleggen zonder er veel mee bezig te zijn.

Nadelen van beleggen in indexfondsen

Beleggen in indexfondsen heeft ook een aantal nadelen. Waar kun je rekening mee houden?

Nooit betere prestaties dan de index

Sorry, we kunnen het niet mooier maken dan het is. Als je gaat beleggen in indexfondsen behaal je nooit betere resultaten dan de index. Je volgt de index namelijk precies. Door de goede spreiding die je hebt voorkom je diepe dalen, maar tegelijk mis je ook eventuele pieken.

Is dit erg? Wij vinden van niet. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is namelijk gebleken dat het heel moeilijk is voor actief beheerde beleggingsfondsen om de index te verslaan op de lange termijn.

Sommige fondsbeheerders lukt het een jaartje, maar vrijwel nooit voor een lange periode. De index volgen is als je naar het rendement kijkt dus zo gek nog niet.

Beleggen in indexfondsen kan saai zijn

Zoals we net hebben gezien hoef je bij het beleggen in indexfondsen geen hoge pieken te verwachten. Daarnaast kun je automatisch beleggen en hoef je er dus niet zoveel mee bezig te zijn. Voor sommige mensen kan het beleggen in indexfondsen daarom saai zijn.

Hoe kun je beleggen in indexfondsen?

We geven in 4 simpele stappen aan hoe je zelf kunt beleggen in indexfondsen. Doordat het een erg passieve manier is van beleggen is het gelukkig helemaal niet zo moeilijk.

Stap 1) Kies een index

Welke index ga je kiezen? Dit zal vooral afhangen van de hoeveelheid risico wat je wilt of kunt nemen. Bij het risico komen verschillende dingen kijken. Denk bijvoorbeeld aan je beleggingshorizon. Hoe langer deze is, hoe meer risico je over het algemeen kunt nemen.

Je kunt het risico verlagen met een goede spreiding. Hoewel je door te beleggen in indexfondsen al in meerdere bedrijven belegt, kun je er wel op letten dat deze bedrijven gespreid zijn over verschillende sectoren en regio’s.

Ten slotte kun je ook voor een meer gerichte spreiding zorgen door voor meerdere verschillende indexen te kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een indexfonds voor ontwikkelde markten en een indexfonds voor opkomende markten.

Stap 2) Kies een indexfonds

Als je weet in welke index je wil beleggen, moet je nog een indexfonds kiezen die de betreffende index volgt. Je kunt dan bijvoorbeeld kijken naar de kosten.

Ieder indexfonds heeft namelijk jaarlijkse lopende kosten. Dit zijn kosten die de beheerders van het indexfonds berekenen voor het doen van transacties, personeel en overige uitgaven. Door de passieve manier zijn de kosten van indexfondsen vaak laag, zeker als je het vergelijkt met actief beheerde beleggingsfondsen.

Populaire indexfondsen

  • Northern Trust World Custom ESG Equity Index – 0,15% per jaar.
  • ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld – 0,08% per jaar.
  • Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal – 0,50% per jaar*.

* Dit zijn de totale lopende kosten van beleggen bij Meesman.

Stap 3) Bank of broker kiezen

Wanneer je wil beleggen in indexfondsen heb je de keuze uit veel partijen waar je dit kunt doen. Bij de ene bank of broker moet je zelf meer doen terwijl je bij de andere meer hulp krijgt.

Zelf meer doen

Het grootste voordeel van meer zelf doen is dat het meestal ook goedkoper is. Dat is op zich ook logisch. Wanneer een broker werk doet voor jou, dan betaal je daar natuurlijk voor. Wanneer je het zelf doet bespaar je geld.

Daarentegen staan er wel nadelen. Wanneer je alles zelf moet doen kost het tijd. Je moet bijvoorbeeld bepalen welke indexfondsen je gaat kiezen. Hiervoor zul je ook eerst kennis op moeten doen van beleggen en van indexfondsen. Dit is misschien iets waar je helemaal geen zin in hebt.

Wanneer je zelf meer wil doen, dan kun je goedkoop beleggen in indexfondsen bij de grootbanken. Dit zijn Rabobank, ING of ABN AMRO. Als je bij deze banken een basis account neemt dan kun je vaak tegen lage kosten in veel verschillende indexfondsen beleggen.

Zelf minder doen

Als je voor een broker kiest waar je zelf minder hoeft te doen is dit soms wel duurder. Dit hoeft echter niet erg te zijn. Je verliest hierdoor misschien wel een beetje rendement, maar je houdt nog steeds veel meer rendement over dan wanneer je helemaal niet zou beleggen. Kiezen voor een broker waarbij je minder zelf hoeft te doen kan daarom alsnog een goede keuze zijn.

Je kiest hiermee voor gemak. Er is minder tijd nodig om alles zelf uit te zoeken. In dit geval is het niet nodig om zelf veel met beleggen bezig te zijn.

Als je wil kiezen voor meer gemak en minder zelf wil doen dan zijn er een aantal goede partijen die dit aanbieden. Een van de meest voordelige is InDelta. Zij hebben zelf 9 verschillende indexfondsen ontwikkeld waaruit je kunt kiezen. Bovendien kun je ook een risicoprofiel kiezen waarna er op basis van jouw risicoprofiel een verdeling van fondsen aan je wordt voorgesteld. Het is bij InDelta dus heel makkelijk om passief te beleggen.

InDelta logo

InDelta is een broker die indexbeleggen voor iedereen makkelijker en bereikbaar maakt. Je kunt bij InDelta beleggen in indexfondsen zonder zelf veel met beleggen bezig te zijn.

Stap 4) Regelmatig in de gaten houden

Eerder hebben we gezien dat je bij het beleggen in indexfondsen vaak automatisch periodiek kunt beleggen. Dit betekent echter niet dat je niet meer naar je indexfondsen hoeft te kijken.

Vooral niet als je meerdere indexfondsen hebt gekozen. Door goede of slechte resultaten van bepaalde fondsen kan de verhouding tussen je indexfondsen namelijk veranderen. Daarom is het in dat geval handig om regelmatig te herbalanceren.

Conclusie: hoe beleggen in indexfondsen?

Het beleggen in indexfondsen heeft dus veel voordelen, maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Je weet nu hoe je kunt beleggen in indexfondsen. Het is dus belangrijk om op de kosten te letten, maar je moet je ook afvragen hoeveel je zelf wilt doen. Vergeet ten slotte niet te herbalanceren als je meerdere indexfondsen in je portfolio hebt.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.