Brand New Day review 2022: beleggen voor later

Brand New Day review in het kort:

Brand New Day is een pensioenbank waar je kunt beleggen voor later. Door te beleggen bij Brand New Day combineer je de voordelen van indexbeleggen met het gemak van laten beleggen. Ten opzichte van zelf beleggen heb je wel iets hogere kosten en een kleiner aanbod. Voor het helemaal uit handen geven van beleggen kan Brand New Day echter een goede keuze zijn.

Voordelen
Indexbeleggen
Veel gemak
Klantenservice
Veiligheid

Nadelen
Hogere kosten
Beperkt aanbod

Brand New Day

Brand New Day is een pensioenbank. Het bedrijf is in 2010 opgericht door de mensen die ook Binckbank zijn gestart. Ze zijn dus niet helemaal nieuw in de beleggingswereld.

Brand New Day noemt zichzelf een pensioenbank van deze tijd. Ze zijn geen stoffige en bureaucratische onderneming, maar gewoon ondernemers die hun klanten voorop zetten. Ze zijn dan ook geen onderdeel van een andere grote onderneming of investeringsmaatschappij.

Bij Brand New Day kun je beleggen voor later. Dit kan in de vorm van een aanvullend pensioen, maar je kunt ook beleggen voor de studie van je kind of om later meer financiële vrijheid te hebben.

Beleggen voor later bij Brand New Day

Sommige mensen zullen Brand New Day wel herkennen. Er is een grote kans dat je pensioen opbouwt via je werkgever bij Brand New Day. Hier heb je vaak weinig invloed op. Je werkgever heeft afspraken met een pensioenbank zoals Brand New Day.

Waar je wel invloed op hebt is het gedeelte van je pensioen dat je zelf regelt. Veel mensen willen namelijk niet afhankelijk zijn van AOW en het pensioen dat ze bij hun werkgever opbouwen.

Bij Brand New Day kun je op twee verschillende manieren beleggen voor je pensioen. Je hebt de keuze uit een pensioenrekening-beleggen of een vrije beleggingsrekening. In deze review zullen we om een goede reden focussen op de beleggingsrekening.

Pensioenrekening-beleggen

Toch eerst iets over de pensioenrekening. Met een pensioenrekening bij Brand New Day kun je zoals de naam al aangeeft beleggen voor je pensioen.

Voor mensen die geen pensioen bij hun werkgever opbouwen of ZZP’er zijn kan dit een goede manier zijn om toch pensioen op te bouwen. Daarnaast kun je als je wel pensioen opbouwt bij je werkgever extra pensioen opbouwen met een pensioenrekening.

Waarom zou je kiezen voor een pensioenrekening? Het grootste voordeel van een pensioenrekening is het belastingvoordeel. Je kunt helaas niet onbeperkt inleggen op deze rekening. Het heeft met je jaarruimte te maken hoe hoog het bedrag is wat je kunt inleggen. De belastingdienst geeft je zeven jaar de tijd om jouw jaarruimte te benutten.

Je kunt jouw inleg op een pensioenrekening namelijk aftrekken van je inkomstenbelasting. Je betaalt over dat deel dus geen inkomstenbelasting. Afhankelijk van de belastingschaal waarin je zit kan het tot wel 49% belasting schelen.

Natuurlijk moet je er wel ooit belasting over betalen. De overheid is niet gek. Je hoeft dit echter pas te doen als je met pensioen bent. Je inkomen is dan waarschijnlijk veel lager waardoor de belasting ook lager is.

Er zit echter wel een nadeel aan een pensioenrekening. Voor ons is dit nadeel dan ook zo groot dat we in deze review meer focus leggen op de beleggingsrekening.

Je kunt het geld namelijk niet opnemen voor je pensioen. Als je dus meer financiële vrijheid wil, of zelfs eerder stoppen met werken, dan kun je niet bij het geld tot je pensioenleeftijd. Pensioenbeleggen is daarom beter om te doen met het geld dat je écht niet nodig hebt voor je pensioenleeftijd.

Vrije beleggingsrekening

Met een beleggingsrekening kun je ook ‘beleggen voor later’ bij Brand New Day. Het nadeel is dat je niet de belastingvoordelen hebt die we net hebben genoemd bij de pensioenrekening. Je hebt wel de vrijheid om je geld op ieder moment op te nemen.

Veel mensen beleggen juist voor meer financiële vrijheid. Als je belegt om financieel onafhankelijk te worden, dan kun je dit niet bereiken door te beleggen op een pensioenrekening. Je kunt het geld namelijk niet gebruiken wanneer jij wil.

Als je bijvoorbeeld wil beleggen om FIRE te worden dan heb je vrij weinig aan een pensioenrekening. Je wil namelijk eerder stoppen met werken. Dit is niet mogelijk als je nog niet bij je geld kunt op de pensioenleeftijd die je zelf kiest. Je moet dan wachten op de ‘officiële pensioenleeftijd’.

Met een beleggingsrekening bij Brand New Day kun je dus wel FIRE-proof beleggen. Dit is dé reden dat we in deze review meer in zullen gaan op de beleggingsrekening bij Brand New Day en minder op de pensioenrekening.

Let op: als je al zeker weet dat je het geld niet wil gebruiken voor de officiële pensioendatum dan is een pensioenrekening wellicht een betere keuze.
Author

Vrije beleggingsrekening bij Brand New Day

Als je kiest voor een beleggingsrekening dan heb je twee manieren om te beleggen bij Brand New Day. Je kunt modelbeleggen of vrij beleggen. De verschillen tussen deze twee manieren zitten vooral in hoeveel je met beleggen bezig wil zijn.

In beide gevallen doe je aan indexbeleggen. Dit betekent dat je passief belegt in breed gespreide fondsen. Meestal in duizenden verschillende bedrijven. Saai maar effectief.

Terug naar de twee manieren waarop je kunt beleggen bij Brand New Day. Goed om te weten: wat je ook kiest, je kunt altijd switchen tussen de twee mogelijkheden.

Modelbeleggen

Als je een beleggingsrekening opent dan staan je instellingen vanzelf op modelbeleggen. Modelbeleggen in het meest makkelijk. Je kunt kiezen uit vijf verschillende opties. Maak je keuze en Brand New Day doet de rest.

Tabel met de mogelijkheden van modelbeleggen bij Brand New Day.
De keuze uit vijf verschillende modellen.

Bij modelbeleggen beleg je dus in een bepaalde verhouding aandelen en obligaties. Welk model je ook kiest, je belegt altijd in 4 aandelenfondsen en 4 obligatiefondsen. Behalve bij zeer offensief omdat je dan 0% obligatiefondsen hebt.

De prestaties van aandelen en obligaties kunnen verschillen van elkaar. Als de één beter presteert dan de ander, kan deze verhouding anders worden. Je neemt dan meer of minder risico dan wat past bij het risicoprofiel dat je hebt gekozen.

Om dit te corrigeren zal Brand New Day bij modelbeleggen één keer per jaar automatisch jouw beleggingen herbalanceren. Dit houdt in dat ze het terugbrengen naar de verhouding waarvoor je hebt gekozen.

Vrij beleggen

Naast modelbeleggen kun je ook vrij beleggen bij Brand New Day. Dit betekent dat jij bepaalt in welke fondsen je belegt en wat de verhouding is tussen aandelen en obligaties.

Naast de standaardfondsen kun je bij vrij beleggen ook nog kiezen uit andere fondsen. Het totale aanbod wordt hiermee 8 aandelenfondsen en 6 obligatiefondsen. Je kunt zelf een mix samenstellen van deze fondsen.

Net zoals bij modelbeleggen heb je bij vrij beleggen ook de mogelijkheid om automatisch herbalanceren aan te zetten. Zo blijft altijd de door jou gekozen verdeling van kracht.

Brand New Day review: veiligheid

Je wil natuurlijk dat er goed met je geld wordt omgegaan als je gaat beleggen. Met je geld in goede handen slaap je toch wat beter. Aan de hand van een aantal punten zullen we aangeven waarom je volgens ons qua veiligheid goed zit bij Brand New Day.

AFM vergunning

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is een van de strengste financiële waakhonden ter wereld. Ze geven niet zomaar een vergunning uit. Brand New Day heeft een vergunning van de AFM wat betekent dat ze aan hoge eisen voldoen en ze zich moeten houden aan de Nederlandse wetgeving.

KIFID registratie

Heb je klachten, dan is er niets zo vervelend als geen gehoor te krijgen. Hoewel Brand New Day zelf belooft in een snelle afhandeling van klachten, is het altijd fijn om een stok achter de deur te hebben.

Een registratie bij het klachteninstituut financiële dienstverlening (KIFID) biedt deze zekerheid. Zij kunnen klachten van klanten namelijk behandelen en een uitspraak doen. Deze uitspraak is bindend. Brand New Day moet zich dus hieraan houden.

Depositogarantiestelsel

Niet het meest belangrijk bij beleggen, maar zeker handig. Brand New Day heeft namelijk een bankvergunning. Dit betekent dat jouw niet belegde vermogen is beschermd door het Nederlandse depositogarantiestelsel. Je geld is daarmee tot €100.000 beschermd. Hopelijk heb je niet zoveel cash, want dan loop je enorm veel rendement mis. Mocht je het wel hebben, dan is het beschermd.

Brand New Day review: kosten

Een van de belangrijkste onderdelen van beleggen zijn de kosten. Door kosten laag te houden kun je jouw rendement verhogen.

Je hebt eerder kunnen lezen dat beleggen bij Brand New Day veel gemak oplevert. Je kunt door middel van modelbeleggen kiezen uit een aantal verschillende risicoprofielen en Brand New Day doet de rest. Bovendien kun je automatisch laten herbalanceren.

Het kan eigenlijk niet anders dan dat zoveel gemak ook een prijs heeft. Laten we niet overdrijven. De kosten van beleggen bij Brand New Day zijn niet extreem hoog. Zeker niet als je bekijkt hoeveel gemak je ervoor terugkrijgt. We moeten echter wel eerlijk zijn en zeggen dat de kosten hoger zijn dan als je zelf zou beleggen.

Voor veel mensen zijn deze kosten het helemaal waard om niet teveel bezig te hoeven zijn met beleggen. Je levert een klein deel rendement in, maar je rendement is nog steeds vele malen hoger dan wanneer je niet zou beleggen.

Transactiekosten

Sinds januari 2022 betaal je geen transactiekosten meer wanneer je gaat beleggen bij Brand New Day. Je kunt dus gratis geld storen en beleggingen aankopen.

Servicekosten

Als er geen geld op je rekening staat betaal je geen lopende kosten. Dat is mooi meegenomen. In de meeste gevallen zal er echter wel geld op je rekening staan.

In dat geval betaal je servicekosten van 0,44% per jaar. Bij modelbeleggen is dit slechts 0,34% per jaar. Hoewel dit veel meer is dan wanneer je zelf zou beleggen, zijn de kosten niet erg hoog als je het vergelijkt met andere partijen die ‘laten beleggen’ aanbieden.

Fondskosten

Je betaalt ook fondskosten. Deze kosten maak je altijd als je belegt in ETF’s of beleggingsfondsen. Deze kosten betaal je niet aan Brand New Day maar aan de beheerders van de fondsen. De fondskosten zijn 0,15% – 0,17% bij modelbeleggen en 0,15% – 0,26% bij vrij beleggen.

Geen dividendlekkage

Dit punt staat onder kosten, maar het is eigenlijk een meevaller. Het is zeker de moeite waard om te vermelden, want het gaat om kosten die verborgen zijn.

Wanneer je dividend ontvangt vanuit een buitenlands fonds dan is er vaak sprake van dividendlekkage. Dit is ingehouden dividendbelasting die je niet meer terug kunt krijgen.

Dit heeft een impact op je rendement. Bij ETF’s en beleggingsfondsen kan dit wel 0,30% zijn per jaar. Bij Brand New Day beleg je in indexfondsen die geen last hebben van dividendlekkage. Hierdoor verhoog je jouw rendement.

Brand New Day review: klantenservice

De klantenservice van Brand New Day is voor ons een groot voordeel. Je kent het wel, bedrijven die nooit reageren op mails. Als je dan belt, moet je eerst door vijf keuzemenu’s waarna je nog een half uur kunt wachten.

Brand New Day belooft om alle mails binnen één werkdag te beantwoorden. Daarnaast krijg je geen keuzemenu’s of wachtmuziekjes als je belt. Dit is heel fijn als je snel ergens antwoord op wil. Als je het echt gek wil maken kun je zelfs de directeur spreken. Probeer het eens uit zouden we zeggen.

Hoe open je een rekening bij Brand New Day?

Je kunt een beleggingsrekening openen bij Brand New Day in slechts vijf minuten. We zullen je er hier stap voor stap doorheen lopen.

Stap 1: E-mailadres opgeven

Dit gaat waarschijnlijk wel lukken. Je wordt eerst gevraagd of je al klant bent bij Brand New Day. Vervolgens moet je jouw emailadres opgeven.

Screenshot van de eerste stap van een nieuwe rekening openen bij Brand New Day: e-mailadres opgeven.

Stap 2: Persoonlijke gegevens

Je vult hier jouw persoonlijke gegevens in. De gegevens die je moet invullen zijn tot het minimum beperkt. Je vult onder andere je naam, adres, geboortedatum een woonland in.

Onderaan wordt er nog gevraagd of inwoner bent van de Verenigde Staten en of je belastingplichtig bent in meerdere landen. Als dit op jouw van toepassing is dan moet je even opletten. De meeste mensen kunnen hier ‘nee’ invullen.

Screenshot van de tweede stap van een nieuwe rekening openen bij Brand New Day: persoonlijke gegevens opgeven.

Stap 3: Bepaal je inleg en risicoprofiel

Wat je hier invult is absoluut niet bindend. Twijfel hier dus niet te lang over als je het nog niet helemaal zeker weet. Je kunt in dit onderdeel invullen welke bedragen je verwacht te beleggen, hoe lang je wil beleggen en welk risicoprofiel bij je past.

Het handige hiervan is dat je voordat je een beleggingsrekening opent als een overzichtelijk beeld krijgt van je eindbedrag. Al zijn resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, om maar even een cliché te gebruiken.

Screenshot van de derde stap van een nieuwe rekening openen bij Brand New Day: inleg en risicoprofiel bepalen.

Stap 4: Bevestigen

Je krijgt een e-mail met een verificatiecode. Deze code moet je hier invullen. Mocht je geen code hebben ontvangen, dan kun je onderaan een nieuwe e-mail aanvragen. Krijg je deze ook niet binnen? Check dan even je spam.

Mocht dat niet werken, dan heb je een goed excuus om de klantenservice uit te proberen.

Screenshot van de derde stap van een nieuwe rekening openen bij Brand New Day: bevestigen.

Stap 5: Wachtwoord aanmaken

De laatste stap is het aanmaken van een wachtwoord voor je account. Hierna ben je klaar om te beleggen.

Screenshot van de derde stap van een nieuwe rekening openen bij Brand New Day: wachtwoord aanmaken.

Brand New Day review samenvatting

Wil je 2.000 woorden lezen in 1 minuut? In dat geval moet je deze samenvatting lezen van onze Brand New Day review. Je ziet dan snel alle voordelen en nadelen.

Voordelen

  • Indexbeleggen. Beleggen in indexfondsen is een saaie, maar effectieve manier van beleggen. Door de fondskosten laag te houden en de risico’s te verlagen door middel van een goede spreiding kun je een goed rendement behalen op de lange termijn.
  • Veel gemak. Door te beleggen bij Brand New Day hoef je niet meer naar je beleggingen te kijken totdat je met een kokosnoot onder een palmboom ligt. Beter nog, daarna hoef je er ook niet naar te kijken.
  • Klantenservice. Snel antwoord op al je vragen. Je hoeft jezelf niet te pijnigen met eindeloze keuzemenu’s.
  • Veiligheid. Door de AFM vergunning, bankvergunning en de KIFID registratie heb je weinig redenen om je zorgen te maken als je begint met beleggen bij Brand New Day.

Nadelen

  • Hogere kosten. Hoewel de kosten als je kijkt naar ‘laten beleggen’ meevallen, zijn ze wel hoger dan als je zelf zou beleggen. Eerlijk is eerlijk. Als je echter graag een beetje betaalt voor dit gemak dan is Brand New Day een prima keuze. Je rendement is veel hoger dan wanneer je niet zou beleggen.
  • Beperkt aanbod. Je kunt slechts uit een beperkt aantal verschillende fondsen kiezen. Voor sommige mensen een voordeel, voor sommigen een nadeel.

Conclusie

In deze Brand New Day review heb je alles kunnen lezen wat je moet weten voordat je begint met beleggen bij Brand New Day. Denk jij dat Brand New Day bij jou past? Open dan gratis een rekening om het uit te proberen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.