Wat is FIRE? De FIRE-beweging in Nederland

FIRE is een beweging uit de Verenigde Staten, maar het is tegenwoordig ook populair in Nederland. Aanhangers van de FIRE-beweging streven financiële onafhankelijkheid na. Dit doen ze door zuinig te leven een veel te beleggen. Voor veel van de aanhangers is eerder met pensioen gaan ook een van de doelen.

Wat is FIRE?

FIRE staat voor ‘Financial Independent Retiring Early’. In het Nederlands financieel onafhankelijk en eerder met pensioen gaan. Dit is een levensstijl die vooral populair is onder millennials. FIRE is ontstaan in de Verenigde Staten, met als doel het ontsnappen aan het stressvolle werkleven, financiële verplichtingen en overconsumptie.

Het concept van FIRE is om zuinig te leven en het geld dat je bespaart te investeren voor later. Het spaarpercentage (savings rate), dit is het aandeel van je inkomsten dat je spaart, kan makkelijk oplopen tot boven de 50%. Dit is veel meer dan 10% tot 20% die door het NIBUD wordt geadviseerd. Daarnaast wordt er binnen de FIRE-beweging naar manieren gezocht om het inkomen te verhogen. Denk hierbij aan side hustles; bijles geven, een blog beginnen of een tweede baan.

Het doel van de FIRE-beweging is om een vermogen op te bouwen waarmee men financieel onafhankelijk wordt. Met dit vermogen is het dan ook mogelijk om eerder te stoppen met werken, al is dit zeker voor niet iedereen het ultieme doel.

Financieel onafhankelijk worden

Het eerste gedeelte van FIRE is financieel onafhankelijk worden. De nadruk bij FIRE ligt vaak op het eerder stoppen met werken. Echter is het grootste gedeelte van FIRE het financieel onafhankelijk worden. Als dat gelukt is, kun je vaak ook eerder stoppen met werken.

Het is moeilijk om te bepalen wanneer iemand financieel onafhankelijk is. Sommige mensen vinden zichzelf financieel onafhankelijk als ze kunnen stoppen met werken. Anderen vinden zich financieel onafhankelijk als ze twee jaar niet hoeven werken en dus ten alle tijden een lange reis kunnen gaan maken.

Met financiële onafhankelijkheid wordt bedoeld dat je vrijere keuzes kan maken. Je wordt in dat geval niet meer ’tegengehouden’ door financiële issues. Je kunt je leven dan dus vrijer inrichten.

Er zijn veel verschillende vormen van financiële onafhankelijkheid voor te stellen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je op je 40e een jaar ‘pauze’ neemt van werk om uit te vinden wat je nu écht wil in je carrière. Als je het geld hebt om een jaar lang kosten te dekken, dan is dit al een vorm van financiële onafhankelijkheid. Je kunt deze beslissing namelijk nemen zonder je zorgen te maken over of je de huur over een paar maanden nog kan betalen.

Eerder stoppen met werken

Een hangmat tussen twee bomen op een wit strand.

Het tweede deel is het eerder stoppen met werken. Als je eerder kan stoppen met werken dan ben je eigenlijk al FIRE. Je bent namelijk zowel financieel onafhankelijk als vervroegd met pensioen.

Hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken verschilt voor iedereen. Het ligt er bijvoorbeeld aan hoe lang voor de AOW-leeftijd je wil stoppen met werken en hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Bovendien kun je er ook voor kiezen om minder te gaan werken. In dat geval heb je ook minder vermogen nodig.

De 4% regel

In de FIRE-beweging wordt er vaak over de 4% regel gepraat. Dit is een vuistregel om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Deze berekening komt voort uit de Trinity Study. De 4% regel wordt ook wel de safe withdrawal rate (SWR) genoemd. Dit is het gedeelte dat je elk jaar veilig uit je vermogen kunt onttrekken.

Aan de hand van dit percentage kun je het vermogen berekenen dat nodig is om financieel onafhankelijk te zijn. Bij een percentage van 4% is dit 25 keer je jaaruitgaven (100 / 4 = 25).

Bij de 4% regel moet je dus 25 keer je jaaruitgaven als vermogen hebben om financieel onafhankelijk te zijn. Als je €30.000 per jaar opmaakt, dan heb je dus 25 x €30.000 = €750.000 nodig. In Nederland is deze regel echter erg streng.

Je heb waarschijnlijk minder geld nodig om financieel onafhankelijk te worden. Als je namelijk uitgaat van 4%, dan ga je uit van het slechtste economische moment in de geschiedenis. Bovendien is er geen rekening gehouden met de AOW en het pensioen dat is opgebouwd bij een werkgever.

Je kunt in veel gevallen dus een hoger percentage aanhouden, waardoor het bedrag dat je nodig hebt lager wordt.

Is de 4% regel dan onzin? Dat ook weer niet. Het kan alsnog een goed uitgangspunt zijn om te kijken wat je ongeveer nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn. Staar je er echter niet blind op.

Als je 5% zou aanhouden, dan heb je nog maar 20 keer je jaaruitgaven nodig. Het bedrag dat je dan nodig hebt is 20 x €30.000 = €600.000. Hiermee zie je hoeveel verschil 1% kan maken. Kijk dus altijd kritisch naar welk percentage realistisch is.

De 5 soorten FIRE

Zoals eerder benoemd is FIRE voor iedereen anders. Iedereen heeft andere doelen en motivaties. Grofweg kunnen er echter wel een aantal verschillende types van FIRE worden onderscheiden. Je hoeft jezelf niet binnen één type te plaatsen, maar wellicht word je geïnspireerd door de verschillende aanpakken en strategieën.

Regular FIRE

Dit is de traditionele vorm van FIRE. Hierbij het is het doel om kosten te besparen en deze besparingen te investeren. Hoewel je ten opzichte van anderen misschien veel geld opzijzet om te investeren, heb je een redelijk normaal uitgavepatroon. Je doet minder mee aan overconsumptie en daardoor houd je meer geld over om te investeren. Naast het besparen van geld kun je daarnaast ook je inkomen verhogen. Hierdoor kun je jouw doel sneller bereiken.

Lean FIRE

Bij deze vorm van FIRE ligt de focus op het besparen. Deze vorm wordt daarom ook veel gebruikt door mensen met een relatief laag inkomen. Je leeft heel erg zuinig en hierdoor heb je alsnog geld over om te investeren. De kunst hierbij is wel om alsnog tevreden te zijn. Sommige mensen kunnen heel gelukkig zijn met weinig spullen. Je kunt dan nog steeds veel vermogen opbouwen omdat je ondanks het lagere salaris wel geld kunt beleggen.

Fat FIRE

Zoals je misschien wel kan raden is fat FIRE het tegenovergestelde van lean FIRE. Bij deze vorm van FIRE gaat het om eerder met pensioen gaan, terwijl je boven modaal leeft. Je geeft dus over het algemeen meer uit dan gemiddeld, maar je focus ligt alsnog op eerder stoppen met werken.

Deze vorm van FIRE is echter alleen weggelegd voor mensen die een erg hoog inkomen hebben. Je moet namelijk je hoge levensstandaard financieren terwijl je ook een hoger bedrag nodig hebt om FIRE te worden. In ieder geval wel als je dezelfde levensstandaard wil behouden na je FIRE datum.

Coast FIRE

Bij coast FIRE gaat het niet meteen om het stoppen met werken. Het idee is dat je op erg jonge leeftijd al een groot bedrag hebt geïnvesteerd. Als je op jonge leeftijd al veel geld investeert, dan groeit dit geld door het rente-op-rente effect uiteindelijk door naar jouw FIRE-bedrag. Dit kan alsnog meer dan 10 jaar duren, maar in deze tijd hoef je niet extreem veel te sparen.

Je vermogen groeit namelijk omdat je het hebt geïnvesteerd. Tijd doet de rest. In deze jaren kun je daarom ook minder werken en je tijd meer zelf indelen. Het nadeel van deze manier van FIRE is dat je op een jonge leeftijd al veel geld moet investeren. Je kunt makkelijk zelf berekenen of je al coast FIRE bent.

Barista FIRE

De laatste vorm is barista FIRE. Hierbij is het doel niet per se stoppen met werken. Het idee is om de financiële vrijheid te hebben om minder te werken en het werk te doen dat je leuk vindt. Bij deze manier van FIRE heb je nog inkomen nodig naast je vermogen. Het is dus eigenlijk een soort parttime vorm van FIRE. Je kunt dan bijvoorbeeld 1 á 2 dagen in de week wat freelance werk doen dat je leuk vindt. De rest van de week leef je van je vermogen.

Een barista die melkschuim op een koffie doet.

Kritiek op de FIRE-beweging

De FIRE-beweging heeft vaak ook met kritiek te maken. Dit is misschien niet gek, het begint al met de naam. Als iemand van begin 30 zegt dat hij of zij binnen 10 jaar wil stoppen met werken, dan zal deze persoon raar aangekeken worden. We bespreken daarom de twee meest voorkomende kritieken op FIRE.

FIRE is alleen maar voor de rijken

Hier klopt natuurlijk niks van. Of toch wel? Natuurlijk is er (veel) geld nodig om FIRE te worden. Als iemand FIRE is, dan heeft deze persoon vaak een vermogen van meerdere tonnen. Dit betekent natuurlijk dat iemand wel rijk is te noemen.

Er zit alleen een grote ‘maar’ aan. Het is namelijk niet nodig om rijk te zijn om te beginnen met FIRE. De meeste mensen die FIRE nastreven zijn juist met helemaal niets gestart en hebben alles zelf opgebouwd. Ze hebben er bewust voor gekozen om veel geld te besparen door minder te consumeren en bewuster met geld om te gaan.

In de FIRE-beweging zitten ook mensen die eerst heel veel schulden hadden en daarna hun leven hebben omgegooid. FIRE is dus niet alleen voor de rijken. Iedereen met genoeg discipline en focus kan succesvol worden met FIRE.

Ben je lui dat je wil stoppen met werken?

Wat ga je doen als je op je 40ste niet meer hoeft te werken? Ga je op je luie kont onder een palmboom zitten? Nou misschien wel af en toe.

Verder is het natuurlijk een vreemde, maar ook wel logische, gedachte dat je helemaal niets meer gaat doen als je niet meer in loondienst werkt. We vinden werken tot de pensioenleeftijd namelijk normaal. Als iemand andere plannen heeft, dan kunnen veel mensen dit niet plaatsen in hun beeld van normaal.

Bovendien is de naam FIRE ook wat ongelukkig gekozen. De nadruk ligt heel vaak op het eerder met pensioen gaan, terwijl het eigenlijk allemaal gaat om (financiële) vrijheid. Door het klassieke beeld van pensioen lijkt het alsof mensen achter de geraniums gaan zitten als ze FIRE zijn.

Mensen die FIRE nastreven zijn vaak verre van lui. Ze werken juist heel hard naar financiële vrijheid toe. Met deze vrijheid kun je minder werken. Dit is dus zeker niet altijd het einddoel. In plaats van werken in loondienst kun je vrijwilligerswerk doen, gaan ondernemen of (meer) tijd aan hobby’s besteden.

Conclusie: FIRE-beweging in Nederland

De FIRE-beweging wordt steeds populairder in Nederland. De nadruk ligt op geld besparen en dit investeren om vermogen op te bouwen. Het doel hiervan is om financieel onafhankelijk te worden en daarmee ook de mogelijkheid hebben om eerder met pensioen te gaan. Wil je nog meer weten of FIRE? Stel je vraag in de reacties of stuur ons een mail.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.