Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Voor de meeste mensen lijkt eerder stoppen met werken onbereikbaar. Dit komt doordat ze niet weten wat er nodig is om dit te bereiken. Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken? Wanneer je het antwoord op deze vraag hebt, dan kun je naar jouw doel toewerken. In dit artikel kijken we hoe je dit antwoord kunt vinden.

Stoppen met werken

Werken tot je pensioenleeftijd. Voor veel mensen is dit logisch. Maar zijn er misschien andere opties dan de meest voorkomende weg. Heb je ooit nagedacht over eerder stoppen met werken?

Waarom zou je dit willen? De reden hiervoor kan erg verschillen per persoon. Er is vast iets waar je meer tijd aan zou willen besteden. Denk hierbij aan reizen op een leeftijd dat je nog vitaal bent. Dichter bij huis kan ook, bijvoorbeeld meer tijd doorbrengen met de kinderen. Voor stoppen met werken zijn dus veel verschillende motieven.

Author

Maar wat is realistisch? Voor de meeste mensen is op hun 30e of 40e stoppen met werken niet haalbaar. Dat hoeft ook niet per se. Je kunt ook vijf of tien jaar eerder stoppen.

In dit artikel gaan we daarom kijken wat realistisch is. We gaan kijken hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken en hoelang het gaat duren voordat je dat geld bij elkaar hebt.

Hoeveel geld heb je nodig om (eerder) te stoppen met werken?

Hoeveel geld je nodig hebt, hangt af van je doel. Wil je op je 50e of 60e stoppen? Eigenlijk gaat het er dus om hoeveel jaar je moet overbruggen tot de pensioenleeftijd.

In de FIRE-beweging is er een regel die je hiermee kan helpen. Dit is de 4% regel. Hierbij wordt er aan de hand van het resultaat van de Trinity Study bepaald hoeveel vermogen je nodig hebt om er ‘voor altijd’ van te leven. Dit betekent dat je vermogen nooit krimpt. Je bent in dat geval dus financieel onafhankelijk. In de volgende kop kun je een berekening zien van de 4% regel.

Deze regel is echter gebaseerd op het Amerikaanse systeem. In Nederland hebben we namelijk een pensioenvoorziening vanaf de pensioenleeftijd (AOW & eventueel aanvullend pensioen).

Je kunt dus ook alleen uitgaan van het gat tussen de leeftijd dat je wil stoppen met werken en je pensioenleeftijd. Het is dan alleen nodig om dit gat te overbruggen. In zo’n geval wordt eerder stoppen met werken een stuk realistischer.

Berekenen hoeveelheid geld om te stoppen met werken

Als voorbeeld nemen we iemand die met 55 jaar wil stoppen met werken. De tijd dat deze persoon moet overbruggen is in dat geval 12 jaar omdat de AOW-leeftijd 67 jaar is. De jaarlijkse uitgaven van de persoon in dit voorbeeld zijn €30.000.

We zullen berekenen hoeveel je moet hebben als je de 4% regel volgt of als je alleen het gat moet overbruggen.

4% regel

Wanneer je de 4% regel volgt, dan heb je dus 25 keer je jaaruitgaven nodig als vermogen. In dat geval kun je namelijk elk jaar 4% opmaken zonder dat je vermogen krimpt. Met kosten van €30.000 per jaar wordt dit bedrag €750.000.

In dit geval kun je dus op elke leeftijd met pensioen gaan als je dit bedrag bij elkaar hebt. Je kunt er dan namelijk voor altijd van leven.

Zoals we eerder in dit artikel hebben benoemd is de 4% regel best streng in Nederland. Bij deze regel wordt er namelijk vanuit gegaan dat je voor altijd van je vermogen leeft, terwijl je ook nog sociale voorzieningen hebt.

Gat overbruggen

In het geval dat je alleen het gat wil overbruggen tussen de leeftijd waarop je wil stoppen met werken en je pensioenleeftijd heb je minder geld nodig. Je hoeft namelijk ‘slechts’ 12 keer je jaaruitgaven te sparen. In dit scenario heb je €360.000 nodig.

Hierbij nemen we niet eens meer dat je ook nog rendement behaald over het geld dat je niet opmaakt in de eerste jaren. Het is dus realistisch om aan te nemen dat je zelf minder geld nodig hebt of je nog geld over hebt als je de pensioenleeftijd bereikt. Je kunt je pensioen dan daarmee aanvullen.

Hoe kun je dit geld bij elkaar krijgen?

We snappen dat de bedragen die hierboven zijn genoemd best heftig kunnen overkomen. Hoe kun je in hemelsnaam zulke bedragen bij elkaar krijgen?

In de meeste gevallen moet je hiervoor beleggen. Je kunt dan rendement maken op je spaargeld. Als je dit rendement weer opnieuw belegt, dan is de impact op lange termijn heel groot. Dit wordt het rente-op-rente effect (compound interest) genoemd.

In een ander artikel hebben we berekend hoeveel je moet beleggen per maand voor bepaalde eindbedragen. Je kunt zo een globaal beeld krijgen van hoeveel je elke maand over moet houden om je einddoel te bereiken.

Tip: Wil je zelf een idee krijgen? Dan kun je ook zelf de inleg berekenen voor een eindkapitaal.
Author

Voorbeeld vermogensopbouw

We kijken naar het voorbeeld dat we eerder hebben genoemd in dit artikel. Stel je wil €305.000 bereiken op een leeftijd van 55 jaar. Je begint met vermogen opbouwen wanneer je 25 jaar bent.

We hebben berekend hoeveel je per maand zou moeten beleggen om op dit eindbedrag uit te komen. Hierbij zijn we uitgegaan van realistisch rendement van 7%.

Wanneer je €250 per maand belegt dan heb je een vermogen van €306.772 na een periode van 30 jaar. Je hebt dan €90.000 ingelegd, de rest is rendement.

Vlakdiagram met 250 euro per maand beleggen voor een periode van 30 jaar. Aan het einde van de periode is het vermogen €306.772.

Hoe geld overhouden?

Je hebt nu berekend hoeveel je nodig hebt om je einddoel te bereiken. Maar hoe kun je geld overhouden?

Je zult in ieder geval prioriteiten moeten stellen. Het is namelijk niet mogelijk om alles te kunnen kopen. In een eerder artikel hebben we een aantal praktische tips genoemd voor het beter omgaan met geld

Een belangrijk punt uit dit artikel is budgetteren. Dit is van tevoren bepalen hoeveel geld je aan welke dingen gaat uitgeven. Je kunt dan het bedrag dat je nodig hebt meenemen in je plan, net zoals je huur / hypotheek. Tegenwoordig kun je heel makkelijk budgetteren met een app zoals Dyme.

Dyme app logo.

Met de Dyme-app kun je jouw budget bijhouden. Daarnaast kan Dyme korting regelen op je rekeningen, waardoor je geld bespaart. Download de Dyme-app nu gratis en krijg de complete controle over je geld.

Conclusie: hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Het verschilt per persoon hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken. Twee dingen hebben hier de grootste impact op, hoeveel je per maand uitgeeft en op welke leeftijd je wil stoppen met werken.

Daarnaast moet je jezelf afvragen hoeveel zekerheid je wil. Wil je genoeg geld om er ‘voor altijd’ van te kunnen leven, of is het voor jou genoeg om alleen het gat tussen de leeftijd dat je stopt en de pensioenleeftijd te overbruggen?

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?”

Alleen staat de pensioen leeftijd vanaf 2024 niet vast op 67. Je precieze pensioenleeftijd wordt dan pas 5 jaar voor het ingaat vastgesteld.
Met die onzekerheid zul je ook rekening moeten gaan houden in je planning. Mijn schatting voor de 50 jarigen van nu is dat de AOW en pensioenen pas rond je 68 start, voor de 16 jarigen van nu pas na hun 69e.

Hi Milan. Goede toevoeging! Het is inderdaad verstandig om rekening te houden met een hogere pensioenleeftijd. In ons rekenvoorbeeld hebben we de huidige pensioenleeftijd als uitgangspunt genomen, terwijl dit nog gaat veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.