<

Beter omgaan met geld: 8 praktische tips die je kunt toepassen

Je wil beter omgaan met geld, goed bezig! Dit artikel bevat 8 waardevolle tips om beter om te gaan met geld die gemakkelijk toe te passen zijn in je eigen leven. Voordat we bij de tips komen is het handig om voor jezelf te bepalen waarom je beter wil omgaan met geld.

Waarom wil je beter omgaan met geld?

Om te beginnen is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te maken wat je persoonlijke financiële doelen zijn. Hierbij is het van belang om te weten wat je precies wil bereiken op financieel gebied, wanneer je dit wil gaan realiseren en hoeveel dit gaat kosten.

Voorbeelden van financiële doelen zijn bijvoorbeeld:

  • Over vier jaar een nieuwe auto kopen van €10.000.
  • Binnen één jaar €2.000 in een financiële buffer stoppen.

Als je weet wat je persoonlijke financiële doelen zijn, dan komt het moeilijkste gedeelte. Hoe ga je jouw financiële doelen behalen? Met deze 8 tips waardoor je beter kunt omgaan met geld kom je waarschijnlijk al een heel eind.

1. Leven met minder dan je verdient

We hadden deze eerst op nummer 6 staan. Niet dat er per se een volgorde zit in deze lijst, maar we hebben hem toch naar nummer 1 gezet omdat dit punt zó belangrijk is.

Leven met minder dan je verdient is dé basis van goede persoonlijke financiën. Voordat je alle rekening betaalt zet je eerst geld opzij voor jezelf. Dit kan bijvoorbeeld 10% of 20% zijn van je inkomen.

Hierdoor geef je niet al je geld uit, dus je leeft met minder dan je verdient. Met het geld dat je opzij zet kun je vermogen opbouwen door te sparen of beleggen.

2. Het lezen van drie boeken over persoonlijke financiën

Iemand die leest in de bibliotheek.

Kennis over persoonlijke financiën wordt helaas niet op school gedeeld. Waar leer je wat de beste financiële beslissingen zijn? Op Finansjaal natuurlijk, waar anders? Jezelf verrijken met kennis over persoonlijke financiën is altijd goed. Het is zelfs een gewoonte van veel rijke mensen.

Het lezen van drie boeken over persoonlijke financiën is daarom een goed voorbeeld van een financieel doel. Rich Dad, Poor Dad is een boek over persoonlijke financiën dat écht een aanrader is. Bovendien wordt het principe ‘met minder leven dan je verdient’ erg goed en eenvoudig uitgelegd in het boek De Rijkste Man van Babylon.

3. Het creëren van meerdere inkomstenbronnen

Het spreiden van beleggingen is verstandig omdat je dan minder risico neemt, je wil tenslotte niet alles op één paard wedden. Desondanks wedden veel mensen wel op één inkomen. Ze zijn volledig afhankelijk van hun werkgever. Als dit inkomen wegvalt, dan is er helemaal niks meer over.

Een extra inkomstenbron creëren verlaagt dit risico. Dit kan van alles zijn. Voorbeelden van een extra inkomstenbron zijn; een blog, het verhuren van een appartement, beleggingen, een YouTube kanaal of een eigen bedrijf.

4. Beginnen met beleggen

Wat doe jij met het geld dat je niet direct nodig hebt? Volgens een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten belegt 84% van de Nederlanders niet. Dit is erg zonde, want op lange termijn levert beleggen veel meer op dan sparen. Met de huidige rente en inflatie wordt je spaargeld zelfs minder waard door de jaren heen.

Beginnen met beleggen is een goede manier om vermogen op te bouwen op de lange termijn. Geld verdienen met beleggen kan één van de extra inkomstenbronnen zijn, zoals genoemd in het vorige punt. Met beleggen laat je jouw geld namelijk meer geld voor je verdienen. Je kunt zelfs een passief inkomen genereren met beleggen.

Als je meer wil weten over beleggen kun je ook boeken over beleggen lezen.

5. Budgetteren

Rekenmachine op papier met cijfers.

Weet jij wat je welke maand uitgeeft? Waar gaat al jouw geld naar toe? De kans is groot dat je dit niet precies weet. Geen zorgen, dat is helemaal niet erg. Dit betekent echter niet dat het niet belangrijk is om dit wel te weten, al is het maar in grote lijnen.

Door te beginnen met budgetteren kun je bijhouden waar je geld allemaal naartoe gaat. Het is hierdoor makkelijk om te bepalen waar je jouw geld aan uitgeeft. Belangrijker nog; hierdoor kun je bepalen waar je jouw geld niet aan uitgeeft. Je kunt beter prioriteiten stellen en je houdt meer geld over voor de dingen die je zelf echt belangrijk vindt.

Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om te budgetteren. Veel mensen gebruiken een app als huishoudboekje.

Dyme app logo.

Met de Dyme-app kun je jouw budget bijhouden. Daarnaast kan Dyme korting regelen op je rekeningen, waardoor je geld bespaart. Download de Dyme-app nu gratis en krijg de complete controle over je geld.

6. Het annuleren van abonnementen

Tegenwoordig is er overal wel een abonnement voor. Je hebt abonnementen voor telefoons, films, wc-papier, koffiebonen, muziek, scheermesjes, maaltijdboxen, boeken, sokken en onderbroeken. Noem het maar op en er is een abonnement voor. Nederlandse huishoudens hebben gemiddeld 11 verschillende abonnementen.

Super handig natuurlijk, want dan houd je meer tijd over voor leuke dingen. Het nadeel van abonnementen is echter wel dat je ze kunt vergeten of ze niet opzegt uit luiheid. Het is daarom goed om regelmatig te kijken of je al jouw abonnementen nog wel nodig hebt en of je misschien ergens anders een betere deal kunt vinden.

Gelukkig zijn er bedrijven die jouw kunnen helpen met het opzeggen van (lastige) abonnementen. 123opzeggen biedt zelfs vaak een opzeggarantie. Hierdoor weet je zeker dat jouw abonnement wordt opgezegd.

7. Leer onderhandelen

Zakenmensen die elkaar de hand schudden.

Je associeert onderhandelen wellicht niet direct met je financiële situatie. Het is echter een heel belangrijke factor. Ten eerste kun je onderhandelen over je salaris. Dit is wellicht makkelijker als je begint bij een nieuwe werkgever. Als die jou graag wil aannemen, dan is een salarisverhoging vaak maar een klein obstakel. Bovendien kun je als je eenmaal ergens werkt ook de stoute schoenen aantrekken en over je huidig salaris onderhandelen.

Daarnaast kun je korting krijgen op meer dingen dan je denkt. Ga je een grotere aankoop doen, dan is er bijna altijd wel ruimte voor een prijsverlaging. Denk bijvoorbeeld aan een woning of een nieuw bankstel. Je zult misschien denken dat dit niet mogelijk is met de huidige woningmarkt, maar er zijn ook huizen die al een tijd te koop staan. Als de eigenaar van de woning er inmiddels een beetje klaar mee is, dan is het zeker mogelijk om iets van de prijs af te onderhandelen.

Om beter te leren onderhandelen is het boek Never Split the Difference onmisbaar! Het is geschreven door iemand die vroeger onderhandelingen deed bij de FBI.

8. Plan vooruit

Je kunt je persoonlijke situatie meestal niet heel snel veranderen. Om deze reden stel je financiële doelen ook op voor de lange termijn. Je moet echter op dit moment wel de juiste keuzes maken, zodat je stap voor stap dichter bij je doel komt. Plan je financiële situatie dus vooruit. Hiermee zorg je ervoor dat je weet wat je kunt verwachten en kun je nu (kleine) financiële keuzes maken die later een groot effect hebben.

Conclusie

Met deze 8 tips voor het beter omgaan met geld kun je jouw financiële doelen makkelijker behalen in de toekomst. Zijn er nog financiële gewoontes die jij hebt, maar die niet op de lijst staan? Laat het weten in de reacties!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.