<

5 redenen waarom de meeste Nederlanders niet beleggen

Vandaag zouden we het kunnen hebben over hoeveel beleggen oplevert en waarom iedereen het zou moeten gaan doen. Dit komt zeker nog aan bod, maar het is eigenlijk misschien nog interessanter om te kijken naar de hoofdredenen waarom mensen juist niet beleggen.

Uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat maar liefst 84% van de Nederlanders niet belegt. Wellicht hoor jij ook wel bij deze grote groep. Aan de hand van de vijf hoofdredenen waarom Nederlanders niet beleggen gaan we bepalen of het echt zo eng is.

5 redenen waarom de meeste Nederlanders niet beleggen

Er zijn eindeloos veel redenen te noemen waarom mensen niet beleggen, maar dit zijn de vijf redenen die volgens een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het meest voorkomen onder Nederlanders.

1. Beleggen is risicovol

De meest voorkomende reden waarom Nederlanders niet beleggen is omdat ze denken dat beleggen te risicovol is. Logisch, want iedereen herinnert zich de kredietcrisis van 2008 nog wel. Door de kredietcrisis verloren veel Nederlanders een heleboel geld. Als Nederlanders denken aan beleggen, dan schieten de beelden van de kredietcrisis als een trauma door het hoofd.

Hoewel zo’n crash psychologisch veel impact maakt op ons, komt het helemaal niet zo vaak voor. De laatste recessie in 2008 was heel heftig, waarbij de aandelenmarkt ongeveer 50% daalde. Dit is redelijk recent, maar het is wel meteen de ergste recessie sinds de Grote Depressie in 1929.

In onderstaande grafiek zie je koers van de S&P 500 (de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten). Elke grijze lijn in de grafiek is een recessie. De bekende recessies van 1929 en 2008 zij erg goed zichtbaar, maar er zijn tussendoor echter ook veel kleine recessies te zien. Je ziet dat de koers ondanks alle recessies blijft stijgen op een lange termijn.

Lijndiagram met de koers van de S&P 500 in de periode 1928 tot 2020.
De S&P 500 van 1928 tot 2020 (Macrotrends).

Een gemiddeld rendement bij beleggen is 7% per jaar, recessies meegerekend. Ondanks dit goede rendement van 7% per jaar wakkeren die grote crashes de angst voor beleggen toch aan. Uit onderzoek is gebleken dat we psychologisch meer waarde toekennen aan verliezen dan aan gelijkwaardige winsten. Dit verklaart waarom veel mensen niet beleggen omdat ze het te risicovol vinden, ondanks dat de winsten die ze kunnen behalen gemiddeld groter zijn dan de verliezen.

2. Te weinig kennis

Misschien hoor jij ook bij een van de Nederlanders die niet belegt door te weinig kennis. Allereerst ben je al heel goed bezig door dit artikel te lezen. Je investeert in kennis over beleggen, wat de basis is om te beginnen met beleggen.

Dat Nederlanders niet beleggen omdat ze te weinig kennis hebben, heeft te maken met onze evolutie. Door de geschiedenis heen zijn mensen altijd bang geweest voor dingen die ze niet kennen of begrijpen. Dit is een oerinstinct dat terug gaat naar de allereerste mensen. Vroeger kon alles wat je niet kende, potentieel dodelijk zijn. Een geluid in de bosjes dat je niet herkende kon een lief konijntje zijn, maar ook een dodelijke tijger. Mensen die bang waren voor het onbekende, hadden dus een grotere kans om te overleven. Op deze manier hebben wij deze eigenschap ‘geërfd’ van onze voorouders.

Tijger.

Om een ander voorbeeld te noemen van dat mensen bang zijn voor dingen die ze niet begrijpen. Hoeveel mensen zijn doodsbang om in een vliegtuig te stappen, maar stappen wel zonder na te denken elke dag in de auto? Desondanks dat een vlucht in een vliegtuig veel minder gevaarlijk is dan een ritje in de auto. Dit komt puur doordat mensen een vliegtuig minder goed begrijpen dan een auto. Een vliegtuig is namelijk een erg grote aluminium doos die door de lucht vliegt. Daarentegen is een auto erg klein, heeft vier wielen en rijdt over de weg.

Hetzelfde principe geldt ook voor beleggen. Zolang je niet begrijpt hoe het werkt zul je altijd weerstand blijven voelen. Voordat je begint met beleggen is het dus aan te raden om je erin te verdiepen. Gelukkig ben je net op de goede website beland om dit allemaal uit te zoeken.

3. Beleggen interesseert me niet

De derde reden waarom Nederlanders niet beleggen is omdat het hen niet interesseert. Zelfs voor mensen die wel interesse hebben in beleggen zijn er vaak nog veel leukere dingen te noemen, zoals een heel seizoen van je favoriete serie bingewatchen. Beleggen hoeft echter helemaal niet veel tijd te kosten. Zeker niet in vergelijking met een serie bingewatchen.

Als mensen zeggen dat beleggen hen niets interesseert, dan betekent dit eerder dat ze er geen tijd voor vrij willen maken. Dat is zonde, want veel mensen hebben geen idee hoeveel geld ze op een lange termijn laten liggen.

  • Wist jij dat bij een gemiddelde inflatie van 2% per jaar, de €1.000 die je vandaag op de bank hebt staan over 20 jaar nog maar €668 waard is?
  • Wist jij dat als je diezelfde €1.000 investeert tegen een gemiddeld rendement van 7% per jaar (5% zonder inflatie) je na 20 jaar €2.653 hebt?
Lijndiagram die het effect van beleggen en inflatie laat zien op €1.000. Het verschil is €1.985 na een periode van 20 jaar.
Vergelijking tussen wel en niet beleggen. Bij de zwarte lijn doe je niets met je geld, waardoor het elk jaar 2% minder waard wordt door inflatie. De groene lijn geeft beleggen weer, waarmee je een gemiddeld rendement van 7% behaalt (min de 2% inflatie).

Met dit grote verschil is het moeilijk te geloven dat het Nederlanders niet interesseert. Natuurlijk is het makkelijker om geen actie te ondernemen, maar zoals je ziet heb je hier op lange termijn alleen jezelf mee.

4. Niet weten waar beginnen

Volgens het rapport van de AFM geven jongeren aan wel te willen beleggen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Hierdoor lijkt het dat mensen denken dat beleggen moeilijk is.

Dit zal niet alleen voor jongeren gelden, maar voor iedereen die nog niet bekend is met beleggen. Je kunt namelijk kiezen tussen heel veel verschillende beleggingsproducten. Er zijn aandelen, obligaties, ETF’s, beleggingsfondsen, Turbo’s en Opties. Snap jij het nog?

De wereld van beleggen kan best complex zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om te beleggen die helemaal niet zo moeilijk zijn. Je hoeft namelijk niet meteen te weten wat al bovenstaande beleggingsproducten zijn.

Als beginnende belegger kun je beter simpel beginnen. Het is goed om je daarom eerst te verdiepen in beleggen voor beginners om de basis van te leren.

5. Beleggen is duur

Het laatste punt waarom Nederlanders niet beleggen is omdat ze denken dat beleggen duur is. Beleggen is inderdaad niet gratis. Dat er kosten zijn verbonden aan beleggen, is geen geheim. Eerder hebben we gezien hoeveel geld je misloopt door niet te beleggen. Bij een goede beleggingsstrategie staat kosten laag houden juist centraal. Door het rendement dat je maakt met beleggen, worden de kosten meer dan goedgemaakt op een lange termijn.

Kosten die veel voorkomen bij beleggen zijn transactiekosten en beheerkosten. Transactiekosten betaal je aan je broker voor elke transactie die je doet. Koop je een belegging, dan betaal je tussen de €4 – €10 transactiekosten. Beheerkosten zijn kosten die een ETF of beleggingsfonds in rekening brengt voor het beheer. Dit is vaak een percentage van het bedrag dat je erin hebt geïnvesteerd.

Moet je bang zijn om te beginnen met beleggen?

Om een lang verhaal kort te maken, nee. Om een lang verhaal lang te maken, er zijn zeker dingen waar je rekening mee moet houden als je nadenkt over beleggen. Als je belegt voor een lange termijn, wat zeker aan te raden is in verband met spreiding, dan gaan er sowieso schommelingen voorkomen in de markt. Dit zijn periodes dat het slecht of juist goed gaat met de economie. Met schommelingen moet je trouwens denken aan grotere dalingen dan bij de Baron 1989 in de Efteling.

Achtbaan Baron in pretpark de Efteling.

Moet je hier bang voor zijn? Dat niet. Je moet er alleen rekening mee houden. Je weet dat het gaat gebeuren, alleen niet wanneer het gebeurt. Als je voor een lange termijn belegt, dan heb je ook tijd om de slechte periode ‘uit te zitten’. Met andere woorden, om te wachten tot de economie weer aantrekt. De economie bestaat namelijk uit golfbewegingen. Slechtere periodes worden met goede afgewisseld en andersom. Zolang je jouw beleggingen niet verkoopt in een slechte periode, zit je goed.

Hoe begin je met beleggen?

Mocht je inmiddels anders aan zijn gaan kijken tegen beleggen, dan is nog steeds de vraag; hoe moet ik beginnen? Zoals twee paragrafen eerder besproken, is het aan te raden om vooral simpel te beginnen.

Een goede start is het beleggen in ETF’s. Dit is een makkelijke manier om zelfs kleine bedragen te spreiden over honderden, soms wel duizenden, bedrijven. Hierdoor spreid je ook je je risico’s.

Het is daarnaast ook niet nodig om meteen veel geld te beleggen. Dit is een andere misvatting die heerst. Beleggen met kleine bedragen kan erg rendabel zijn. Zelfs 50 euro of 100 euro per maand beleggen kan al een groot verschil maken op een lange termijn.

Bij DEGIRO kun je ETF’s uit DEGIRO kernselectie onder bepaalde voorwaarden maandelijks zonder transactiekosten aankopen. Daarnaast rekent DEGIRO ook helemaal geen andere kosten en is er geen minimumbedrag dat je moet beleggen. DEGIRO is dus een goede manier om goedkoop in ETF’s te beleggen.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie

Hopelijk heb je een andere kijk gekregen op beleggen. Het is niet zo eng als dat het misschien in eerste instantie lijkt. Door je goed te informeren en simpel te beginnen hoeft beleggen helemaal niet zo’n grote stap te zijn.

Kwamen deze redenen om niet te beleggen jou bekend voor? Zijn er misschien nog andere dingen waar je tegenaan loopt waardoor je (nog) niet bent begonnen met beleggen? Laat het weten in de reacties!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.