<

Hoe kun je de beste beleggingsstrategie voor jezelf bepalen?

Beleggen zonder strategie is als varen zonder koers. Toch denken veel beleggers niet na over de juiste beleggingsstrategie. Het kan ook best lastig zijn om te bepalen welke beleggingsstrategie je wil gebruiken. In dit artikel kijken we naar verschillende beleggingsstrategieën waardoor jouw keuze makkelijker wordt.

Wat is een beleggingsstrategie?

Een beleggingsstrategie is eigenlijk een bepaalde manier van beleggen. Je bepaalt hiermee van tevoren een aantal regels die je naleeft wanneer je beleggingen gaat selecteren.

Hoewel elke belegger natuurlijk op een andere manier belegt, zijn er een aantal algemene beleggingsstrategieën te onderscheiden. Daar gaan we later verder op in. Eerst kijken we naar waarom een beleggingsstrategie zo belangrijk is.

Waarom een beleggingsstrategie bepalen?

Zonder een beleggingsstrategie ga je beleggen zonder richting. Wanneer je gaat beleggen zonder duidelijke strategie dan ga je misschien verkeerde beslissingen nemen.

Het belangrijkste hierbij is dat je zonder beleggingsstrategie misschien te veel risico neemt. Daarentegen kan het ook zo zijn dat je juist te weinig risico neemt, waardoor je rendement misloopt.

Een beleggingsstrategie staat gelukkig nooit vast. Het is altijd mogelijk om je strategie tussentijds aan te passen. Toch is het belangrijk om er in het begin goed over na te denken.

Je beleggingsstrategie aanpassen kan bijvoorbeeld ook geld kosten. Je kunt dan onder andere denken aan extra transactiekosten. Kosten bij beleggen zijn namelijk erg belangrijk omdat deze invloed hebben op je rendement. Onnodige kosten wil je daarom zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe kun je een beleggingsstrategie bepalen?

De beleggingsstrategie kiezen die bij je past is niet altijd makkelijk. Een beleggingsplan opstellen kan je helpen om over de juiste dingen na te denken.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je nu staat, anders is het lastig om ergens naartoe te werken. Daarna is het tijd om je doelen te bepalen. Wat wil je precies gaan bereiken met beleggen? Dit kan verschillen van meer financiële vrijheid tot eerder stoppen met werken. Ten slotte is het aan te raden om rekening te houden met je risicobereidheid. Niet iedereen kan of wil evenveel risico nemen.

Wanneer je een beleggingsstrategie hebt, hoeft dit niet te betekenen dat je er daarna nooit meer naar hoeft te kijken. Zeker als je voor de lange termijn belegt kan er veel in je leven veranderen. Als een gevolg hiervan is het aan te raden om jouw beleggingsstrategie ook regelmatig bijstellen.

Actieve vs passieve beleggingsstrategie

Je kunt onderscheid maken tussen twee manieren van beleggen. Actief beleggen en passief beleggen.

Het doel bij actief beleggen is het behalen van betere prestaties dan de markt. Vaak ligt de focus bij actief beleggen op de korte termijn. Veel beleggers die actief beleggen willen namelijk snel veel geld verdienen met beleggen. Dit wordt ook wel daytraden genoemd. Toch kan er ook actief worden belegd voor de lange termijn door specifieke aandelen te kiezen.

Bij passief beleggen gaat het om het bepalen van dezelfde resultaten als de markt. Het doel is niet om de juiste aandelen te kopen, maar mee te liften op de economie. Bij passief beleggen worden er daarom ook geen individuele aandelen gekocht, maar wordt er vaak geïnvesteerd in een bepaalde index.

In de voorbeelden hieronder zullen we zowel beleggingsstrategieën benoemen die het beste bij actief beleggen als bij passief beleggen passen.

Voorbeelden van beleggingsstrategieën

Iedereen benadert beleggen anders. Er zijn dus heel veel verschillende beleggingsstrategieën te benoemen. Toch zijn er aantal bekende / algemene beleggingsstrategieën waar we aandacht aan willen besteden.

Beleggen voor groei (growth investing)

De eerste beleggingsstrategie die we bespreken is beleggen voor groei. Dit wordt in het Engels ook wel growth investing genoemd.

Het idee van deze beleggingsstrategie is dat je investeert in bedrijven die veel potentie hebben om te groeien. Aandelen van bedrijven die veel potentie hebben voor groei worden ook wel groeiaandelen genoemd.

Groeiaandelen kunnen grote koerswinsten laten zien. Het nadeel hiervan is dat je natuurlijk ook te maken kunt krijgen met grote koersdalingen. Groeiaandelen zijn over het algemeen meer volatiel. Dit betekent dat de koers vaker stijgingen en dalingen laat zien.

De vraag hierbij is natuurlijk welke bedrijven gaan groeien en welke niet. Dit bepalen kan erg lastig zijn. Beleggen voor groei is daarom een actieve beleggingsstrategie. Je gaat namelijk op zoek naar specifieke aandelen die beter gaan presteren dan de markt.

Waardebeleggen (value investing)

Het idee van deze strategie is om ondergewaardeerde aandelen te kopen. Dit betekent dat de aandelen een lagere prijs hebben dan terecht zou zijn als je naar de financiële cijfers van het bedrijf kijkt.

Waardebeleggen wordt over het algemeen gedaan voor de lange termijn. Een van de meest bekende waardebeleggers is Warren Buffett. Na intensief onderzoek, soms wel jaren, kiest hij individuele aandelen die ondergewaardeerd zijn. Met deze strategie heeft hij zijn vermogen door de jaren heen laten groeien naar meer dan 100 miljard Amerikaanse Dollar.

“Our favorite holding period is forever” – Warren Buffett
Author

Doordat je specifiek gaat zoeken naar ongewaardeerde bedrijven die bovengemiddelde resultaten gaan behalen is waardebeleggen ook een actieve beleggingsstrategie.

Deze bedrijven keren vaak dividend uit omdat ze minder potentie hebben om te groeien. Ze hebben dan geen betere bestemming voor de winst.

Dit wil overigens niet zeggen dat elk bedrijf dat veel dividend uitkeert ook meteen geschikt is voor de strategie waardebeleggen. Eerder hebben we namelijk gezien dat het aandeel hiervoor eigenlijk ondergewaardeerd moet zijn.

Dividend beleggen (dividend investing)

Hoewel dividend vaak een bijproduct is van waardebeleggen, staat het centraal bij dividend beleggen. Het idee van deze beleggingsstrategie is het beleggen in bedrijven die regelmatig dividend uitkeren.

Een groot voordeel hiervan is dat je een passief inkomen kunt genereren met beleggen. Je krijgt namelijk periodiek geld (dividend) op je bankrekening gestort. Bovendien is de koers van de bedrijven bij dividend beleggen, net als bij waardebeleggen, vaak stabieler.

Buiten het dividend zal het rendement echter beperkt zijn. De bedrijven keren niet voor niets relatief veel dividend uit. Er is waarschijnlijk weinig ruimte over voor groei, daarom keren de bedrijven het dividend uit.

Je kunt dividend beleggen door te beleggen in individuele dividend aandelen. Om het voor jezelf makkelijker te maken kun je ook kijken naar hoog dividend ETF’s. Op deze manier kun je in één keer investeren in veel verschillende bedrijven met een hoog dividend.

Indexbeleggen (index investing)

Het doel van indexbeleggen is om een bepaalde index zo precies mogelijk te volgen. Zo’n index kan vanalles zijn. Een index kan bijvoorbeeld de wereldeconomie, technologiesector, de goudkoers of Europese bedrijven vertegenwoordigen.

Bij indexbeleggen wordt niet geprobeerd om betere prestaties te behalen dan de index, maar om hetzelfde resultaat te behalen dan de index. Dit maakt van indexbeleggen een passieve beleggingsstrategie.

Doordat je de index passief volgt zijn de kosten van indexbeleggen laag. Dit komt weer ten goede van het rendement.

De meest voorkomende manieren van indexbeleggen zijn het beleggen in ETF’s en het beleggen in indexfondsen.

Van de beleggingsstrategieën is indexbeleggen de beste strategie voor de meeste mensen. Dit komt omdat het zo makkelijk is en weinig tijd kost. Zelfs Warren Buffett, die zelf zijn fortuin heeft vergaard met waardebeleggen, heeft in een interview gezegd dat een indexfonds aankopen het beste is wat iemand kan doen.

Groei tegen een redelijke prijs (GARP)

GARP staat voor ‘Growth At a Reasonable Price’. In het Nederlands wordt dit ook wel groei tegen een redelijke prijs genoemd.

GARP beleggen zit eigenlijk tussen twee eerdergenoemde beleggingsstrategieën in, namelijk tussen waardebeleggen en beleggen voor groei.

Het doel van GARP beleggen is het selecteren van aandelen die potentie hebben om te groeien, maar niet overgewaardeerd zijn. De P/E ratio van deze aandelen is vaak aan de lage kant.

Bij GARP wordt er dus gekeken naar de groeipotentie van groeiaandelen en de lagere prijs van waardeaandelen.

Net als deze twee beleggingsstrategieën is GARP beleggen ook een actieve beleggingsstrategie.

Conclusie

Hopelijk is het duidelijker geworden wat een beleggingsstrategie is en waarom het belangrijk is om te bepalen welke beleggingsstrategie het beste bij jou past. Hieronder hebben we de beleggingsstrategieën die in dit artikel zijn besproken nog een keer overzichtelijk bij elkaar gezet.

Beleggings-
strategie
Omschrijving
Beleggen
voor groei
Bij deze actieve beleggingsstrategie ligt de focus op de (potentiële) groei van een bedrijf. Het doel is om bedrijven te selecteren die (op korte termijn) veel gaan groeien in de hoop dat de koers van het aandeel dan ook zal stijgen.
WaardebeleggenBij waardebeleggen wordt er geprobeerd om ondergewaardeerde aandelen te vinden die (uiteindelijk) gaan stijgen. Vaak wordt er geïnvesteerd in een bedrijf voor de lange termijn. Toch is dit een actieve beleggingsstrategie omdat er actief wordt gezocht naar ondergewaardeerde aandelen.
Dividend beleggenBeleggen in bedrijven die veel dividend uitkeren is het doel van deze beleggingsstrategie. Dit kan zowel actief (individuele aandelen) als passief (index).
IndexbeleggenBij indexen wordt er een bepaalde index gevolgd. Het doel van deze passieve beleggingsstrategie is om dezelfde resultaten te behalen als de index.
GARP beleggenHet doel van GARP beleggen in het selecteren van goedkope aandelen met veel groeipotentie. Hiermee zit deze actieve beleggingsstrategie tussen waardebeleggen en beleggen voor groei in.
Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.