<

Dividend beleggen: wat moet je allemaal weten?

Dividend is een belangrijk onderdeel bij beleggen. Wanneer je wil beleggen in bedrijven die veel dividend uitkeren zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten. In dit artikel bekijken we wat dividend beleggen is en wat er allemaal bij komt kijken.

Belangrijkste begrippen bij dividend beleggen

Voordat we aan het artikel beginnen zetten we de belangrijkste begrippen die met dividend beleggen te maken hebben voor je op een rij.

  • Aankondigingsdatum. Dit is de datum waarop het bedrijf bekend maakt dat het dividend gaat uitkeren.
  • Ex dividend datum. Dit is de datum waarop een beleggers geen recht meer heeft op dividend. Wanneer je een aandeel koopt op deze datum, krijg je pas dividend uitgekeerd in de volgende ronde.
  • Vaststellingsdatum. Op deze datum wordt bepaald welke beleggers recht hebben op dividend en welke niet.
  • Datum van betaalbaarstelling. De dag waarop het dividend wordt uitbetaald aan de aandeelhouders die er recht op hebben.
  • Cashdividend en stockdividend. Dividend kan worden uitbetaald op twee manieren, namelijk als cashdividend of stockdividend. Bij cashdividend krijg je het dividend als geld op je rekening, terwijl je het dividend bij stockdividend krijgt uitgekeerd als aandelen.
  • Groeiaandelen en waardeaandelen. Dividend aandelen worden ook wel waardeaandelen genoemd. De tegenhanger hiervan zijn groeiaandelen. Zoals de naam al zegt hebben deze aandelen meer potentie voor groei, en daarmee ook koerswinst. Veel groeiaandelen keren ook geen dividend uit. Amazon is hier een goed voorbeeld van.

Wat is dividend beleggen

Dividend is een bekend begrip bij beleggen. Het is een winstuitkering die bedrijven doen aan de aandeelhouders. Dividend beleggen is het investeren in bedrijven die relatief veel dividend uitkeren.

Waarom keren bedrijven dividend uit? Het uitkeren van dividend is voornamelijk een manier om investeerders aan te trekken. Vaak keren bedrijven met minder groeipotentie dividend uit. Ze hebben dan namelijk geen betere bestemming voor de winst.

Wanneer er minder wordt geïnvesteerd in groei zal de koers van een aandeel in veel gevallen ook minder snel stijgen. Voor beleggers is het eigenlijk dus minder interessant om in zulke bedrijven te beleggen. Door het regelmatig uitkeren van dividend blijft een bedrijf populair bij beleggers omdat een deel van het rendement uit het dividend komt.

Voordelen van dividend beleggen

Een van de belangrijkste voordelen van dividend beleggen is dat je regelmatig geld op je rekening krijgt gestort. Hierdoor heb je eigenlijk een passief inkomen uit je beleggingen.

Daarnaast is de koers van dividend aandelen vaak stabieler. Bedrijven die veel dividend uitkeren zijn in veel gevallen namelijk marktleider in hun industrie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Coca-Cola. De koers van dit aandeel zal niet snel grote pieken of dalen laten zien. Groeiaandelen zijn veel volatieler. Dit betekent dat de koers meer schommelingen heeft.

Nadelen van dividend beleggen

Dividend beleggen klinkt misschien heel goed, maar zijn er ook nadelen te benoemen? We hebben een aantal dingen op een rij gezet waarmee je rekening kunt houden.

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat dividend nooit een garantie is. Een bedrijf kan er op ieder moment voor kiezen om het dividend te verlagen of zelfs helemaal af te schaffen. Om iets meer zekerheid te hebben kun je daarom kijken naar dividend aristocraten. Dit zijn bedrijven die al minimaal 25 jaar achter elkaar dividend uitkeren én het dividend hebben verhoogd. Echte garanties zijn er natuurlijk nooit, maar dit geeft wel enige houvast.

Zoals eerder gezegd heb je daarnaast ook minder koerswinst. Omdat de aandelen veel stabieler zijn heb je dus ook weinig kans dat er een positieve uitschieter tussenzit. Wanneer het dividend wordt verlaagd kan dit een grote impact hebben op je rendement door het gebrek aan koerswinst

Ten slotte is het natuurlijk leuk om dividend op je rekening te krijgen, maar er zit een belangrijk addertje onder het gras. Beleggen is namelijk zo lucratief op de lange termijn door het rente-op-rente effect (compound interest). Doordat je het dividend op je rekening krijgt gestort moet je het dividend zelf herinvesteren, anders profiteer je niet van het rente-op-rente effect.

Ontdek de kracht van het rente-op-rente effect door compound interest te berekenen.
Author

Hoe kun je dividend beleggen?

Als je wil dividend beleggen heb je een aantal opties. Allereerst kun je losse dividend aandelen aankopen. Hierbij kun je kijken naar de dividend aristocraten, maar soms zijn andere bedrijven ook interessant. In een eerder artikel hebben we al gekeken naar wat de beste dividend aandelen zijn.

Door te beleggen in losse bedrijven wordt het wel lastig om voor een goede spreiding te zorgen. Je moet dan namelijk veel verschillende transacties doen. Dit is niet alleen veel werk, maar kan ook duur zijn. Je betaalt in zo’n geval bijvoorbeeld transactiekosten voor elke order.

Een goed alternatief is daarom beleggen in een hoog dividend ETF. Hierdoor kun je meteen in verschillende bedrijven beleggen die veel dividend uitkeren. Met één transactie zorg je daarmee al voor een goede spreiding.

Zowel dividend aandelen als een dividend ETF kun je goedkoop aankopen bij DEGIRO. Bovendien zitten er een aantal dividend ETF’s in DEGIRO kernselectie. Dit is een lijst met ETF’s die je minimaal één keer per maand zonder transactiekosten kunt aankopen, onder bepaalde voorwaarden.

DEGIRO

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €50 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Dividend beleggen en belasting

Bij dividend beleggen heb je ook meer dan gemiddeld veel te maken met dividendbelasting. Deze belasting wordt in de meeste gevallen automatisch ingehouden. Daarom is het dividend wat je ontvangt vrijwel altijd het netto dividend.

In veel gevallen kun je (een deel van) deze dividendbelasting terugkrijgen. Je kunt sowieso 15% dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting in Nederland. Is er in het buitenland meer dan deze 15% ingehouden, dan kun je deze buitenlandse dividendbelasting vaak ook terugvragen.

Conclusie

Hopelijk is het iets duidelijker geworden wat dividend beleggen precies is. Past dividend beleggen bij jou, of hou je meer van groeiaandelen? Misschien een combinatie van beide? Laat het weten in de reacties!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.