Ex dividend datum: wat moet je allemaal weten?

Wanneer je gaat beleggen dan wil je natuurlijk ook dividend ontvangen. Maar hoe zit het hiermee eigenlijk precies? In dit artikel bespreken we alles wat te maken heeft met de meest belangrijke datum bij het uitkeren van dividend; de ex dividend datum.

Ontdek welke broker bij jou past!
Door het grote aanbod van brokers kan het toch lastig zijn om een goede keuze te maken. Daarom hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet zodat het makkelijker wordt om te kiezen.

Dividend

Dividend is een uitkering die bedrijven kunnen doen aan de aandeelhouders. Als je in aandelen belegt heb je dus kans om dividend te ontvangen. In de meeste gevallen gaat dit om een uitkering van de winst die niet opnieuw wordt geïnvesteerd. Maar waarom doen bedrijven dit eigenlijk?

Sommige bedrijven hebben minder groeipotentieel over. De winst die ze maken kunnen ze dus niet zo goed meer gebruiken om te groeien. Ze houden in principe geld over dat ze niet meer goed kunnen investeren.

Om toch aantrekkelijk te blijven voor beleggers besluiten ze om dividend uit te keren. Aandelen van bedrijven die regelmatig dividend uitkeren worden daarom ook wel dividend aandelen genoemd.

Wat is de ex dividend datum

De ex dividend datum is misschien wel de meest belangrijke datum als het om dividend gaat. De andere datums zijn de aankondigingsdatum, vaststellingsdatum en de datum van betaalbaarstelling.

De ex dividend datum is de datum waarop een belegger geen recht meer heeft op dividend. Alle beleggers die het aandeel de dag vóór de ex dividend datum in bezit hebben komen wél in aanmerking hiervoor. Het is dus een belangrijke datum omdat aan de hand van deze datum wordt bepaald of je dividend ontvangt of niet.

Laten we dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat een bedrijf op 1 januari aankondigt dat ze dividend gaan uitkeren. Ze stellen in dat geval onder andere een ex dividend datum vast, bijvoorbeeld 1 februari.

Een ex dividend datum van 1 februari betekent dat iedereen die op 31 januari aandelen bezit van dat bedrijf in aanmerking komt voor dividend. Als je de aandelen koopt op 1 februari dan kom je de volgende keer pas in aanmerking om dividend te ontvangen.

Wat gebeurt er met de aandelenprijs rond de ex dividend datum?

Na het aankondigen van het dividend gebeurt er wel iets met de prijs van het aandeel wat de moeite waard is om te benoemen. De prijs van een aandeel zal gaan stijgen als de ex dividend datum dichtbij komt.

Dit komt omdat iedereen weet hoeveel dividend je gaat krijgen als je het aandeel in bezit hebt voor de ex dividend datum. Dit is namelijk al aangekondigd. Het dividend wordt dan meegenomen in de prijs van het aandeel.

Als gevolg van deze stijging zal de prijs van het aandeel op de ex dividend datum ook zakken met ongeveer de prijs van het dividend. Mensen die het aandeel kopen op deze dag hebben namelijk geen recht meer op het dividend. Ze zijn dus bereid om minder te betalen voor het aandeel dan de dag ervoor.

Hoe lang moet je aandelen in bezit hebben voor dividend?

Om in aanmerking te komen voor dividend moet je aandelen in bezit hebben voor de ex dividend datum.

Hoe lang je de aandelen in bezit hebt maakt in principe niks uit. Als je vijf minuten voor de beurs sluit nog een aandeel koopt heb je net zoveel recht op dividend als iemand die het aandeel al vijf jaar heeft.

Het kopen van een aandeel op dat moment heeft echter niet zoveel zin. De aandelenprijs zal de volgende dag waarschijnlijk met ongeveer het dividend gaan dalen. Je ‘winst’ door het dividend mee te pakken gaat dan waarschijnlijk meteen verloren.

Je schiet er dus waarschijnlijk weinig mee op, behalve dat het mogelijk is dat je kosten maakt. Denk hierbij aan transactiekosten voor het aankopen van het aandeel. Daarnaast kun je ook last hebben van dividendbelasting.

Belangrijke datums dividend

Er zijn vier belangrijke datums als het gaat om dividend uitkeren.

  • Aankondigingsdatum. Op deze datum kondigt het bedrijf aan dat ze dividend gaan uitkeren in de toekomst. Ze stellen de hoogte van het dividend en de overige datums vast.
  • Ex dividend datum. Dit is de eerste dag dat een aandeelhouder geen recht meer heeft op het ontvangen van dividend.
  • Vaststellingsdatum. De datum waarop wordt bepaald welke beleggers recht hebben op dividend.
  • Datum van betaalbaarstelling. Op deze dag wordt het dividend uitbetaald aan de aandeelhouders die recht hebben op het dividend.

Conclusie

Hopelijk is het wat duidelijker geworden wat de ex dividend datum is bij beleggen. Het is goed om je bewust te zijn wat de aandelenprijs doet net voor deze datum. Een aandeel kopen om het na het ontvangen van het dividend weer te verkopen heeft waarschijnlijk niet zoveel zin.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.