Waarom beleggen op de lange termijn?

Waarom zou je moeten beleggen op de lange termijn? In dit artikel bespreken we vier redenen waarom beleggen op de lange termijn in de meeste gevallen het beste is.

Beleggen op de korte of lange termijn?

Wanneer het gaat over de tijdshorizon bij beleggen dan wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen beleggen voor de korte en lange termijn. Maar wat betekent dit precies?

Beleggen voor de korte termijn is als je tijdshorizon kleiner is dan 10 jaar. Met andere woorden, wanneer je belegt met geld dat je binnen 10 jaar weer nodig hebt. Beleggen op de lange termijn is een iets breder begrip. Beleggen op de lange termijn kan bijvoorbeeld 15, 20, 25 of 30 jaar zijn.

In dit artikel zullen we ingaan op de voordelen van beleggen op de lange termijn.

Waarom beleggen op de lange termijn?

We noemen die vier meest belangrijke redenen voor beleggen op de lange termijn.

1) Lange termijn beleggen heeft een lager risico

Door te beleggen op de lange termijn kun je het risico van beleggen verlagen. Daarom is dit één van de redenen waarom beleggen op de lange termijn aan te raden is.

De economie gaat namelijk in golfbewegingen. Goede periodes worden afgewisseld met slechtere periodes en andersom. Dit wordt ook wel de conjunctuur genoemd.

Wanneer het goed gaat met de economie is er sprake van een hoogconjunctuur en wanneer het minder goed gaat dan heb je te maken met een laagconjunctuur.

Op de lange termijn is er (tot nu toe) echter altijd een stijgende lijn (trend) te zien. Dit principe is weergegeven in de onderstaande afbeelding.

conjunctuur

Op de korte termijn kan de economie (en daarmee jouw beleggingen) dus dalen. Wanneer je dan niet hoeft te verkopen is er echter weinig aan de hand. Je kunt dan wachten tot de economie weer aantrekt. Moet je echter wel verkopen in een slechte periode, dan kun je verlies maken.

Het is hierbij wel belangrijk om te vermelden dat je hiervoor een goed gespreide portefeuille moet hebben. Individuele aandelen kunnen namelijk dalen en nooit meer gaan stijgen.

Om een voorbeeld te noemen kijken we naar het rendement van de S&P 500. Dit zijn de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten. Vanaf 1957 had het slechtste jaar een rendement van -37,22% en het beste jaar had een rendement van 43,40%.

Dit zijn natuurlijk enorme verschillen. Wanneer je belegt voor de korte termijn kun je geluk of pech hebben.

Wanneer je naar het gemiddelde rendement kijkt in de periode 1957 – 2020 dan kom je uit op 10,40% per jaar. Daarnaast zijn er ook geen periodes van 20 jaar die een negatief rendement hebben.

Door te beleggen op de lange termijn zorg je er dus voor dat je jezelf beschermt tegen periodes die economisch slechter zijn. Het rendement wordt dan steeds voorspelbaarder.

2) Hoger rendement bij lange termijn beleggen

Hoewel een hoger rendement normaal gesproken niet samen gaat met een lager risico is dit wel het geval bij beleggen op de lange termijn. Maar waardoor heb je een hoger rendement bij lange termijn beleggen?

Einstein noemde het al het achtste wereldwonder; samengestelde rente. Het principe is simpel.

Je maakt door dit effect rendement op rendement. Hiermee wordt er dus een sneeuwbaleffect gecreëerd waarmee er steeds meer rendement wordt gemaakt over de vorige rendementen.

We zullen dit verder uitleggen aan de hand van een voorbeeld waarbij je €10.000 belegt voor 30 jaar.

€10.000 beleggen rendement op de lange termijn.
€10.000 beleggen voor 30 jaar tegen een realistisch rendement van 7% per jaar.

In de bovenstaande afbeelding zie je het samengestelde rente erg duidelijk.

Het verschil tussen het vermogen en de inleg is minimaal in het begin. Wanneer de periode langer wordt, zie je dat het rendement steeds sneller stijgt.

In de eerste vijf jaar (1 tot 5) is het rendement slechts €4.026, terwijl het rendement in de laatste vijf jaar (25 tot 30) maar liefst €21.848 is.

Wil je zelf rekenen met samengestelde rente? Dit kun je doen met onze rekenmachine voor samengestelde rente.

3) Time in the market beats timing the market

Er wordt vaak gezegd dat je moet kopen wanneer de markt laag staat en verkopen wanneer de markt hoog staat. Dat klinkt logisch, toch?

Hoewel dit simpel klinkt, is het timen van de markt erg moeilijk. Je moet namelijk twee momenten goed ‘gokken’. Het dieptepunt en het hoogtepunt. De kans is erg klein dat dit lukt en als dit al lukt dan is de kans klein dat het structureel lukt.

Daarom kun je aan de volgende uitdrukking denken: “time in the market beats timing the market”.

Zoals we eerder hebben gezien gaat de economie op de lange termijn omhoog. Hoe langer je jouw geld ‘in de markt’ hebt zitten, hoe meer je van deze trend profiteert. Dit is beter dan de markt proberen te timen.

4) Meer gemak bij lange termijn beleggen

Lange termijn beleggen is dus beter voor je rendement terwijl je er tegelijkertijd het risico van beleggen mee verlaagd. Naast deze voordelen is er nog een belangrijk voordeel. Door te beleggen op de lange termijn hoef je zelf helemaal niet veel bezig te zijn met beleggen.

Je kunt namelijk passief beleggen. Door middel van indexbeleggen hoef je niet constant met de koersen bezig te zijn. Daarom is dit de beste beleggingsstrategie op de lange termijn.

Veel mensen beleggen maandelijks een bepaald bedrag van hun inkomen. Dit kan vaak automatisch, waardoor je er helemaal geen werk aan hebt. Hierdoor kun je redelijk eenvoudig vermogen opbouwen op de lange termijn.

Conclusie: waarom beleggen op de lange termijn?

We zullen nog kort even terugkomen op de punten die in dit artikel genoemd zijn. Waarom zou je moeten beleggen op de lange termijn?

  • Lager risico. Door te beleggen op de lange termijn verlaag je het risico. Wanneer je een goede spreiding hebt dan wordt het rendement op de lange termijn namelijk stabieler.
  • Hoger rendement. Hoe langer je belegt, hoe krachtiger het rente-op-rente effect (samengestelde rente) wordt. Hierdoor levert beleggen op de lange termijn een hoger rendement op, terwijl je minder risico loopt.
  • Time in the market beats timing the market. Het idee van dit principe is dat je jouw geld zo lang mogelijk ‘in de markt’ houdt. Bij beleggen op de lange termijn ga je niet constant kopen en verkopen. Je lift als het ware mee op de algemene stijging van de economie.
  • Gemak. Bij beleggen op de lange termijn kun je ook veel gemak ervaren. Met een lange beleggingshorizon hoef je niet constant met beleggen bezig te zijn. Je kunt bijvoorbeeld in gespreide ETF’s of indexfondsen (indexbeleggen) investeren en er verder niet al te veel naar omkijken. In veel gevallen kun je dit zelf automatisch doen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

We beantwoorden kort nog een aantal veelgestelde vragen die met dit artikel te maken hebben.

Waarom stijgen aandelen op de lange termijn?

Niet alle aandelen stijgen op de lange termijn, maar de aandelenmarkt als geheel wel. Aandelen stijgen op de lange termijn omdat bedrijven steeds meer waarde toevoegen door (technologische) innovaties en omdat de wereldpopulatie stijgt.

Waarin beleggen op de lange termijn?

Wanneer je belegt op de lange termijn dan leveren aandelen historisch gezien het meeste op. Goed om te weten is dat aandelen hierdoor ook een hoger risico hebben dan bijvoorbeeld obligaties. Zorg daarom altijd voor een goede spreiding.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “Waarom beleggen op de lange termijn?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.