Wat maakt beleggen onvoorspelbaar?

Beleggen brengt risico’s met zich mee omdat het niet te voorspellen is wat de markt gaat doen. In dit artikel bespreken we wat beleggen onvoorspelbaar maakt en wat je er tegen kunt doen.

De onvoorspelbaarheid van beleggen

Veel mensen vinden beleggen te risicovol. Dit is voor veel Nederlanders dan ook de reden om niet te beginnen met beleggen.

Het risico van beleggen komt eigenlijk voort uit de onvoorspelbaarheid van beleggen. Niemand weet namelijk wat de markt gaat doen, stijgen of dalen.

Is het slecht dat beleggen onvoorspelbaar is?

De onvoorspelbaarheid van beleggen is niet slecht. Zonder risico namelijk ook geen rendement. Dat beleggen onvoorspelbaar is zorgt er dus ook voor dat je rendement kunt maken op je investering.

Wanneer beleggen voorspelbaar zou zijn, dan zou iedereen de investering natuurlijk willen doen. Wie houdt er niet van een gegarandeerd rendement?

Omdat iedereen de investering dan wil doen gaat de beloning ook omlaag. In dat scenario zal beleggen uiteindelijk niets meer opleveren.

Wat maakt beleggen onvoorspelbaar?

Beleggen is dus onvoorspelbaar. Toch is het te makkelijk om alles over een kam te scheren. We kunnen namelijk situaties onderscheiden waar beleggen voorspelbaarder of juist onvoorspelbaarder wordt.

Korte en lange termijn beleggen

Allereerst is er het verschil tussen korte termijn beleggen en lange termijn beleggen.

Op korte termijn is het extreem lastig om te voorspellen wat een bedrijf of zelfs een hele sector gaat doen. Het risico van korte termijn beleggen is daarom ook relatief hoog.

Als je op een lange termijn belegt wordt de voorspelbaarheid steeds hoger. Lange termijn beleggen is daarom over het algemeen wat minder risicovol dan korte termijn beleggen.

Laten we dit toelichten aan de hand van het historische rendement van aandelen.

Gemiddeld rendement op aandelen

Wanneer we naar het historische rendement van aandelen kijken dan zien we dat het rendement op de korte termijn veel schommelt. Op de lange termijn wordt het rendement echter steeds stabieler.

Als voorbeeld hiervoor nemen we het historische rendement van de S&P 500 index. Deze data is afkomstig van Moneychimp.

In de onderstaande tabel kun je het rendement van de S&P 500 zien per periode. We kijken hierbij naar 10, 20, 30, 50 en 100 jaar.

PeriodeRendement
2012 - 2021 (10 jaar)16,58%
2002 - 2021 (20 jaar)9,51%
1992 - 2021 (30 jaar)10,66%
1972 - 2021 (50 jaar)11,71%
1912 - 2021 (100 jaar)10,27%

Wanneer we kijken naar een kortere periode (10 / 20 jaar) dan schommelt het rendement nog behoorlijk. Zoals je kunt zien wordt het verschil op de lange termijn steeds kleiner.

Er zit nauwelijks verschil tussen het gemiddeld rendement van de S&P 500 index bij een periode van 30 of 100 jaar. Op de lange termijn wordt het rendement dus steeds voorspelbaarder.

In de onderstaande grafiek kun je het rendement van deze index per jaar zien in de periode 1957 tot en met 2020.

Zoals je kunt zien wijkt het rendement per jaar extreem veel af van het gemiddelde van rond de 10% op de lange termijn.

Een lijngrafiek met het rendement van de S&P 500 per jaar in de periode 1957 tot en met 2020.

Spreiding

Naast de termijn waarop je gaat beleggen heeft de spreiding ook invloed op de onvoorspelbaarheid.

We hebben zojuist gezien dat beleggen op de lange termijn steeds voorspelbaarder wordt.

Door te beleggen in één enkel bedrijf voor een periode van 30 jaar betekent echter niet dat je de voordelen van lange termijn beleggen benut.

Beleggen wordt dus voorspelbaarder wanneer je zorgt voor een goede spreiding. Denk hierbij aan het beleggen in verschillende bedrijven, sectoren en regio’s.

Bij een goede spreiding wordt de kans dat er iets gebeurt wat een grote impact heeft op het geheel namelijk steeds kleiner. Je voorkomt dan namelijk de uitschieters (positief en negatief).

Conclusie: hoe maak je beleggen minder onvoorspelbaar?

Deze conclusie zal na het lezen van dit artikel niet uit de lucht komen vallen.

We gaan je niet beloven dat beleggen na het toepassen van deze tips niet meer onvoorspelbaar is. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is deze onvoorspelbaarheid juist noodzakelijk voor rendement.

Je kunt beleggen minder onvoorspelbaar maken door je beleggingen goed te spreiden en door te beleggen op de lange termijn.

We hebben bij spreiding vooral gekeken naar het beleggen in verschillende bedrijven, sectoren en regio’s. Je kunt echter ook kijken naar het beleggen in verschillende soorten beleggingen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan aandelen en obligaties. Wanneer de aandelen dalen, kunnen de obligaties stijgen. En andersom natuurlijk.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.