Hoe kun je beleggen in de S&P 500 index?

De S&P 500 is misschien wel de meest bekende index om te beleggen. Wat maakt beleggen in de S&P 500 zo populair? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over de S&P 500 index.

We kijken bijvoorbeeld naar de samenstelling, het rendement, het dividend en de kosten. Daarnaast noemen we de voordelen en nadelen van de S&P 500 en laten we zien hoe je precies in deze index kunt investeren.

Wat is de S&P 500 index?

De S&P 500 index is een van de meest bekende indexen ter wereld. Deze index bevat de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten. Aan welke criteria een bedrijf moet voldoen om opgenomen te worden in de S&P 500 zullen we verder in dit artikel uitgebreider beschrijven.

De S&P in S&P 500 staat voor Standard & Poor’s. Dit is een ratingbureau dat in de Verenigde Staten is gevestigd. Ze houden zich vooral bezig met kredietbeoordeling, maar het samenstellen van indexen is ook een belangrijke activiteit van dit bedrijf.

Welke bedrijven zitten er in de S&P 500 index?

Standard and Poor’s heeft een document met criteria gemaakt waar bedrijven aan moeten voldoen om opgenomen te worden in de S&P 500 index. Dit document staat op de website van Standar & Poor’s. De belangrijkst punten zijn:

  • Het bedrijf moet gevestigd zijn in de Verenigde Staten.
  • De marktkapitalisatie moet minimaal 11,8 miljard Amerikaanse dollar zijn.
  • Het aandeel moet liquide zijn. Dit betekent dat er genoeg handel moet zijn in het aandeel. Het percentage vrij verhandelbare aandelen moet minimaal 10% zijn (public float).
  • Het bedrijf moet afgelopen kwartaal een positief resultaat hebben behaald én de optelsom van de vier kwartalen daarvoor moet ook positief zijn.

Welke bedrijven opgenomen worden in de S&P 500 hangt dus af van bovenstaande criteria. Toch ben je waarschijnlijk benieuwd wat voor soort bedrijven er in deze index zitten.

Doordat het niet mogelijk is om alle 500 bedrijven te noemen, zullen we kijken naar de 10 grootste bedrijven van de S&P 500. Deze bedrijven komen overigens bijna allemaal voor in de lijst met 10 grootste bedrijven ter wereld.

Staafdiagram met de weging van de tien grootste bedrijven uit de S&P 500 index.
Top 10 bedrijven S&P 500 (bijgewerkt: mei 2022).

Zoals je kunt zien zijn de 10 grootste bedrijven van de S&P 500 index goed voor 28% van de totale index. De top 3 (Apple, Microsoft en Amazon) is goed voor 16%.

Daarnaast kunnen we ook kijken naar de sectoren waarin de bedrijven van de S&P 500 gevestigd zijn. Technologie is veruit de grootste sector. Dit komt door grote bedrijven zoals Apple en Microsoft die een relatief groot aandeel hebben in de index.

Staafdiagram met de weging van de sectoren van de S&P 500 bedrijven.
Verdeling sectoren S&P 500 (bijgewerkt: mei 2022).

Wat is het rendement van de S&P 500?

In een eerder artikel hebben we gekeken naar het gemiddeld rendement van de S&P 500 index. Op basis van historische gegevens hebben we het volgende geconcludeerd:

Het gemiddeld rendement van de S&P 500 was 10,40% in de periode 1957 tot en met 2020.

In de onderstaande grafiek kun je het rendement van de S&P 500 per jaar zien. Zoals je kunt zien schommelt het rendement van de S&P 500 behoorlijk veel.

Een lijngrafiek met het rendement van de S&P 500 per jaar in de periode 1957 tot en met 2020.

Het rendement in het slechtste jaar (2008) was -37,22% en het rendement in het beste jaar (1958) was 43,40%.

Wanneer je wil beleggen in de S&P 500 is het daarom verstandig om dit te doen voor de lange termijn. Op deze manier ben je minder vatbaar voor grote schommelingen.

Dividend S&P 500 index

Niet alle bedrijven in de S&P 500 keren dividend uit. Uit de eerdergenoemde top 10 bedrijven van de S&P 500 keren bijvoorbeeld Amazon, Tesla, Google (Alphabet) en Berkshire Hathaway geen dividend uit.

Om een idee te krijgen van hoeveel dividend de S&P 500 heeft, kunnen we kijken naar het dividendrendement van de hele index.

In een eerder artikel hebben we gekeken naar het dividend van de Vanguard S&P 500. De conclusie uit dit artikel was:

Het dividendrendement van de S&P 500 was gemiddeld 1,93% per jaar in de periode februari 1992 tot en met januari 2022.

Hieronder kun je het dividendrendement van de S&P 500 ook nog per jaar zien.

Lijngrafiek met het gemiddelde dividend van de S&P 500 index per jaar in de periode 1972 tot en met 2021.

Hoe kun je investeren in de S&P 500 index?

Natuurlijk kun je alle aandelen in de S&P 500 los aankopen. Hierdoor moet je wel erg veel transacties doen, waardoor de transactiekosten waarschijnlijk erg hoog zullen zijn. Deze kosten hebben een negatieve invloed op je rendement.

Zoals we eerder hebben gezien verandert de samenstelling van de S&P 500 bovendien vaak. Hierdoor wordt het lastig om de index zelf goed te volgen.

Daarom is het makkelijker om in de S&P 500 te beleggen door middel van een ETF of beleggingsfonds. Je kunt dan namelijk in één keer investeren in de hele index.

Hoewel de beleggingsfondsen en ETF’s beide de S&P 500 volgen, zijn ETF’s vaak goedkoper. Bij ETF’s wordt de index namelijk passief gevolgd. Daarom kijken we in dit artikel ook vooral naar ETF’s.

S&P 500 ETF’s

Wanneer je wil beleggen in de S&P 500 zijn er veel verschillende ETF’s. Hoe kun je bepalen in welke S&P 500 ETF je gaat investeren?

We hebben op basis van kosten, dividend behandeling en de replicatie methode een aantal goede opties voor je op een rij gezet.

Een uitgebreide analyse kun je vinden in ons artikel over de beste S&P 500 ETF. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van deze ETF’s, inclusief de meest belangrijke punten.

NaamKostenBehandeling
dividend
Replicatie
methode
Aantal
bedrijven
iShares S&P
500 Swap UCITS ETF
0,07%AccumulerendSynthetisch500
Invesco S&P
500 UCITS ETF
0,05%AccumulerendSynthetisch500
Vanguard S&P
500 UCITS ETF
0,07%DistribuerendFysiek500
Amundi S&P 500
ESG UCITS ETF
0,12%AccumulerendFysiek300
SPDR Portfolio
S&P 500 ETF
0,09%DistribuerendFysiek500

Wat zijn de kosten voor het beleggen in de S&P 500?

Bij het beleggen in een S&P 500 betaal je vaak alleen de lopende kosten van een ETF. Dit is een percentage van het belegde bedrag dat je jaarlijks betaalt aan de beheerder van de ETF.

Wanneer je losse aandelen wil kopen dan krijg je te maken met andere kosten. De meest belangrijke kosten zijn transactiekosten en valutakosten.

Transactiekosten zijn de kosten die je betaalt aan je broker voor het doen van een transactie. Vaak zit er een minimumbedrag aan de transactiekosten die je betaalt.

Valutakosten zijn kosten voor het omwisselen van valuta naar Amerikaanse dollar. Dit zijn vaak de hoogste kosten. Valutakosten van 0,25% zijn al €25 op een investering van €10.000.

We hebben eerder gekeken naar de beste broker voor Amerikaanse aandelen. Hierbij hebben we kosten als een belangrijke factor meegenomen. Je kunt dus zeker in dat artikel kijken wanneer je op zoek bent naar een broker om goedkoop te beleggen in Amerikaanse aandelen.

Voordelen en nadelen van beleggen in de S&P 500

Elke investering heeft voordelen en nadelen. Wanneer je wil beleggen in de S&P 500 index is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Daarom zetten we de voordelen en nadelen van investeren in de S&P 500 index voor je op een rij.

Voordelen van beleggen in de S&P 500

Een van de grootste voordelen van de S&P 500 index is dat je in één keer kunt beleggen in 500 grote Amerikaanse bedrijven. Je hoeft dus geen uitgebreide analyse te doen van elk individueel bedrijf. Hiervoor heb je wel een ETF of beleggingsfonds nodig.

De bedrijven in de S&P 500 zijn bovendien ook een groot deel van de wereldeconomie. De S&P 500 index kan daarmee een goede basis zijn voor een beleggingsportefeuille.

Hoewel het rendement van de S&P 500 behoorlijk kan verschillen per jaar, is het rendement gemiddeld gezien meer dan 10% geweest in een periode van meer dan 50 jaar. Dit betekent dat de S&P 500 op de lange termijn een stabiel en goed rendement heeft. Let hierbij wel op dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst.

Nadelen van beleggen in de S&P 500

Het eerste nadeel van de S&P 500 index is de spreiding. Hoewel je in één keer belegt in een groot gedeelte van de Amerikaanse economie, beleg je nog steeds in slechts één land. Daarnaast is de technologiesector met meer dan 25% een erg groot deel van de S&P 500.

Daarnaast bevat de S&P 500 alleen large cap bedrijven. Een van de criteria voor opname in de S&P 500 is namelijk een marktkapitalisatie van meer dan 11,8 miljard Amerikaanse dollar. Hierdoor mis je dus kleinere bedrijven (small en mid cap).

Breder kijken dan de S&P 500 index

Door de nadelen van de S&P 500 index die we zojuist hebben genoemd kan het verstandig zijn om breder te kijken dan de S&P 500. Door het samenstellen van een portefeuille met meerdere ETF’s kun je de risico’s van beleggen namelijk verlagen.

Voor een betere spreiding kun je bijvoorbeeld kijken naar een ETF met Europese aandelen of een wereldwijde ETF.

Door niet alleen te beleggen in de S&P 500 ben je minder afhankelijk van de Amerikaanse economie en van de technologiesector.

Conclusie

De S&P 500 index is niet voor niets zo populair. Investeren in de S&P 500 kan een goede basis zijn voor een beleggingsportefeuille. Door middel van een ETF kun je makkelijk en goedkoop in de S&P 500 index beleggen.

Zorg hierbij wel dat je de juiste broker hebt. De kosten voor het beleggen in ETF’s kunnen namelijk behoorlijk verschillen per broker. In een eerder artikel hebben we gekeken naar wat de beste ETF broker is, waarbij we ook naar de kosten hebben gekeken.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.