<

10 grootste bedrijven ter wereld naar beurswaarde [2022]

Wat zijn de grootste bedrijven ter wereld? We laten je in dit artikel de tien grootste bedrijven zien op basis van marktkapitalisatie / beurswaarde. Daarnaast kijken we hoe de grootte van deze bedrijven in verhouding staat met een aantal grote Nederlandse bedrijven.

Grootste bedrijven ter wereld

We kijken in dit artikel naar de grootste bedrijven ter wereld op basis van marktkapitalisatie.

Marktkapitalisatie wordt berekend door het totaal aantal aandelen te vermenigvuldigen met de prijs van een aandeel. Hierdoor krijg je een beeld van de totale waarde van een bedrijf. Daarom wordt marktkapitalisatie ook wel beurswaarde genoemd.

Dit betekent wel dat er in dit artikel alleen beursgenoteerde bedrijven worden meegenomen.

Verder is het belangrijk om te weten dat de waarde van bedrijven continue verandert. In dit artikel beschrijven we de situatie in juni 2022. Hiervoor hebben we data gebruikt van de website companiesmarketcap.

Ten slotte zijn de bedragen in dit artikel in Amerikaanse dollar. Bovendien hebben we het bij alle bedrijven over miljarden dollars, omdat dit het vergelijken van verschillende bedrijven makkelijk maakt.

10 grootste bedrijven ter wereld naar beurswaarde

In dit artikel benoemen we de tien grootste bedrijven ter wereld. Eerst zie je een tabel waar alle bedrijven bij elkaar staan. Daarna zullen we wat dieper ingaan op elk bedrijf.

#BedrijfMarktkapitalisatie / beurswaardeVestigingsland
1Saudi Aramco2.358 miljardSaudi-Arabië
2Apple2.353 miljardVerenigde Staten
3Microsoft2.019 miljardVerenigde Staten
4Aphabet1.507 miljardVerenigde Staten
5Amazon1.244 miljardVerenigde Staten
6Tesla729 miljardVerenigde Staten
7Berkshire Hathaway686 miljardVerenigde Staten
8Meta platforms545 miljardVerenigde Staten
9Taiwan Semiconductor Manufacturing495 miljardTaiwan
10NVIDIA467 miljardVerenigde Staten

1) Saudi Aramco

Het eerste bedrijf op deze lijst van grootste bedrijven ter wereld is wellicht wat minder bekend bij het grote publiek. Het is overigens ook een van de weinige bedrijven uit dit artikel die niet in de Verenigde Staten gevestigd is.

Saudi Aramco is namelijk gevestigd in Saudi-Arabië. Het is de grootste oliemaatschappij ter wereld en het bedrijf is een staatsbedrijf van de overheid van Saudi-Arabië.

De marktkapitalisatie is 2.358 miljard Amerikaanse dollar. Je zou het ook kunnen schrijven als 2,4 biljoen dollar (trillion in het Engels).

Het bedrijf is in 1933 opgericht en houdt zich vooral bezig met het winnen van olie en gas. Daarnaast hebben ze ook een aantal olieraffinaderijen.

2) Apple

Apple staat op nummer twee in deze lijst met grootste bedrijven. Het bedrijf heeft een beurswaarde van zo’n 2.353 miljard Amerikaanse dollar.

De meeste mensen kennen het bedrijf Apple wel. Het bedrijf staat het meest bekend om hun elektronische apparaten zoals de Iphone, Ipad en Macbook. Daarnaast breiden ze ook steeds meer uit richting verschillende diensten. Ze hebben bijvoorbeeld diensten als Apple Music en Apple TV+.

Hoewel het bedrijf al bestaat sinds 1976, hebben ze vanaf 2000 pas een echte grote groei doorgemaakt. Ze hebben goed geprofiteerd van de opkomst van technologie in de 21e eeuw.

3) Microsoft

Op de derde plaats staat Microsoft. Het bedrijf is rond dezelfde tijd opgericht als Apple, namelijk in 1975. In 2022 heeft Microsoft een marktkapitalisatie van 2.019 miljard dollar.

Vrijwel iedereen heeft wel eens producten van Microsoft gebruikt. Het is namelijk het meest gebruikte besturingssysteem voor onder andere computers. Ook heeft Microsoft ook office-producten zoals Word en PowerPoint. Daarnaast hebben ze ook andere producten zoals de zoekmachine Bing.

4) Alphabet

In eerste instantie zal deze naam je wellicht niet bekend voorkomen, maar Alphabet is het moederbedrijf van Google. Alphabet heeft een marktkapitalisatie van 1.507 miljard Amerikaanse dollar.

Google is dan ook het grootste onderdeel van Alphabet. Daarnaast vallen Youtube en Fitbit bijvoorbeeld ook onder dit moederbedrijf.

5) Amazon

Amazon is een andere tech-gigant uit de Verenigde Staten. Met een marktkapitalisatie van 1.244 miljard Amerikaanse dollar sluit Amazon de top vijf van dit artikel met grootste bedrijven ter wereld af.

Amazon is begonnen als een online boekwinkel, maar het is tegenwoordig het grootste e-commerce platform ter wereld.

Naast de webshops hebben ze ook andere belangrijke bedrijfsonderdelen. Denk hierbij aan de streamingdienst Amazon Prime. Daarnaast hebben ze ook Amazon Web Services waarmee ze cloudcomputing aanbieden.

6) Tesla

Tesla is het zesde bedrijf op deze lijst met grootste bedrijven ter wereld. Er zit een behoorlijk verschil tussen Amazon en Tesla, namelijk zo’n 515 miljard. De beurswaarde van Tesla is 729 miljard Amerikaanse dollar.

Het bedrijf bestaat nog niet zo lang als de meeste andere bedrijven in deze lijst. Het is namelijk opgericht in 2003. Tesla houdt zich vooral bezig met de productie van elektrische auto’s.

7) Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway is een investeringsmaatschappij uit de Verenigde Staten. Het investeert in andere beursgenoteerde bedrijven. Superbelegger Warren Buffett is de mede-eigenaar en CEO van dit bedrijf.

Berkshire Hathaway heeft grote aandelen in de bedrijven Coca-Cola, Apple, American Express en IBM. Samen zijn alle investeringen goed voor een marktkapitalisatie van 686 miljard dollar.

8) Meta platforms

Dit bedrijf zul je in eerste instantie ook niet zo snel herkennen. Net als bij Alphabet/Google heeft het moederbedrijf niet de naam van het meest bekende merk. Meta platforms is namelijk het moederbedrijf van Facebook.

Bedrijven die onder Meta platforms vallen zijn onder andere Facebook, Instagram, Whatsapp, Oculus en Messenger. Samen zijn al deze bedrijven goed voor een marktkapitalisatie van zo’n 545 miljard dollar.

9) Taiwan Semiconductor Manufacturing

Taiwan Semiconductor Manufacturing is het negende bedrijf van deze lijst met grootste bedrijven ter wereld. Het is een van de weinige bedrijven uit dit artikel die niet in de Verenigde Staten gevestigd zijn. Zoals de naam al doet vermoeden is Taiwan Semiconductor Manufacturing namelijk gevestigd in Taiwan.

Taiwan Semiconductor Manufacturing is de grootste producent van halfgeleiders ter wereld. Halfgeleiders worden vele gebruikt in elektronica. De beurswaarde van dit bedrijf ligt rond de 495 miljard dollar.

10) NVIDIA

Het laatste bedrijf op deze lijst is NVIDIA. Het bedrijf, dat in 1993 is opgericht, is goed voor een marktkapitalisatie van 467 miljard Amerikaanse dollar.

Technologiebedrijf NVIDIA is actief in veel verschillende markten. Het bedrijf produceert grafische kaarten voor onder andere computers. Daarnaast houden ze zich ook bezig met artificial intelligence, cloud computing en videogames.

Conclusie: grootste bedrijven ter wereld

Je hebt in dit artikel kunnen lezen wat de grootste bedrijven zijn ter wereld. We hebben hierbij gekeken naar marktkapitalisatie / beurswaarde van elk bedrijf.

De grootste bedrijven ter wereld hebben een marktkapitalisatie van duizenden miljarden dollars. Dit zijn zulke grote bedragen dat het moeilijk is om in perspectief te plaatsen hoeveel dit eigenlijk is.

In de onderstaande grafiek hebben we een poging gedaan om te laten zien hoe groot deze bedrijven daadwerkelijk zijn. We hebben de tien grootste bedrijven ter wereld vergeleken met de drie grootste bedrijven van Nederland.

Staafdiagram met de tien grootste bedrijven ter wereld. Een aantal grote Nederlandse bedrijven zijn er toegevoegd ter vergelijking.

Zoals je kunt zien zijn de tien grootste bedrijven ter wereld van een ander niveau dan de grootste Nederlandse bedrijven.

De marktkapitalisatie van Saudi Aramco is bijvoorbeeld meer dan tien keer zo groot als die van ASML en bijna 30 keer zo groot als de marktkapitalisatie van Airbus.

Zelfs het kleinste bedrijf uit de top 10 (NVIDIA) heeft een beurswaarde die meer dan twee keer zo groot is dan de beurswaarde van het grootste bedrijf van Nederland (ASML).

Veelgestelde vragen (FAQ)

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.