10 grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld

Hoewel je niet in deze bedrijven kunt beleggen, kan het wel interessant zijn om te kijken wat voor soort bedrijven de grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld zijn.

Om dit te bepalen kijken we naar de omzet van elk bedrijf. Op het einde vergelijken we deze bedrijven met de grootste bedrijven die wel beursgenoteerd zijn.

Grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld

Normaal gesproken kijken we naar de marktkapitalisatie / beurswaarde van een bedrijf om te bepalen wat het grootste bedrijf is. Dit gaat natuurlijk niet op bij bedrijven die niet op de beurs worden verhandeld.

Daarom kijken we naar de omzet van de bedrijven om te bepalen wat de grootste niet beursgenoteerde bedrijven zijn.

Hiervoor hebben we data gebruikt van EQVISTA. De bedragen in dit artikel zijn daarom in Amerikaanse dollar.

Ten slotte verandert de omzet van bedrijven natuurlijk continue. Dit artikel is dan ook een momentopname. We beschrijven de situatie in juli 2022.

10 grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld

In dit artikel kijken we naar de grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld. In de onderstaande tabel kun je hier een overzicht van vinden.

#BedrijfOmzet (dollars)Vestigingsland
1Trafigura Group231 miljardZwitserland
2Vitol140 miljardNederland
3Schwarz Group139 miljardDuitsland
4Huawei137 miljardChina
5Cargill134 miljardVerenigde Staten
6Aldi121 miljardDuitsland
7Koch Industries115 miljardVerenigde Staten
8TATA Group113 miljardIndia
9Amer International Group100 miljardChina
10Pacific Construction Group98 miljardChina

Deze bedrijven zijn enorm groot ondanks dat ze niet beursgenoteerd zijn.

Het tiende bedrijf op deze lijst had in 2021 namelijk een omzet van net onder de 100 miljard Amerikaanse dollar in 2021. Bovendien hebben veel van deze bedrijven meer dan 100.000 medewerkers in dienst.

1) Trafigura Group

Trafigura Group is het grootste niet beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Dit bedrijf is gevestigd in Zwitserland en in 1993 opgericht.

Trafigura Group houdt zich vooral bezig met het verhandelen van olie, steenkool, metalen en mineralen.

In 2021 was het bedrijf daarmee goed voor een omzet van 231 miljard Amerikaanse dollar. Hiermee staat het bedrijf ruim om de eerste plaats in deze lijst met grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld.

2) Vitol

Vitol is een bedrijf van Nederlandse bodem. Het bedrijf is in 1966 opgericht, maar in de periode van meer dan 50 jaar dat het bestaat is het niet naar de beurs gegaan. Vitol is een handelsbedrijf dat vooral grondstoffen en energie verhandeld.

Aangezien het bedrijf op de tweede plaats staat in de lijst, spreekt het voor zich dat Vitol ook het grootste niet beursgenoteerde bedrijf is van Nederland.

In 2021 had Vitol een omzet van 140 miljard dollar. Dit is aanzienlijk lager dan de nummer één, maar dit is alsnog een enorm bedrag.

3) Schwarz Group

Dit familiebedrijf is bekend van onder andere supermarkt Lidl. Daarnaast hebben ze ook Kaufland, wat waarschijnlijk minder bekend is omdat dit merk niet actief is in Nederland.

Met de merken Lidl en Kaufland is Schwarz Group qua omzet de grootste retailer van Europa.

In 2021 was de omzet van Schwarz Group zo’n 139 miljard dollar. Met deze omzet vallen ze net onder de nummer twee op deze lijst met grootste niet beursgenoteerde bedrijven.

4) Huawei

De meeste mensen kennen dit bedrijf van mobiele telefoons en tablets, maar ze leveren bijvoorbeeld ook IT-oplossingen. Met een omzet van 137 miljard dollar staat dit Chinese bedrijf op de vierde plaats in deze lijst.

5) Cargill

Hoewel de lijst met tien grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld vrijwel alleen Amerikaanse bedrijven bevat, is Cargill het eerste Amerikaanse bedrijf in dit artikel met niet beursgenoteerde bedrijven.

Cargill is al in 1865 opgericht en het is daarmee meer dan 150 jaar oud. Hiermee is dit het oudste bedrijf in dit artikel.

Dit Amerikaanse bedrijf heeft een breed portfolio aan activiteiten. De grootste bedrijfstak van Cargill is het handelen in landbouwproducten. Daarnaast hebben ze ook nog een grote financiële tak. Met al deze activiteiten hadden ze in 2021 een omzet van zo’n 134 miljard dollar.

6) Aldi

Eerder in dit artikel hebben we supermarkt Lidl al terug zien komen. Concurrent Aldi staat ook in de lijst met grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Aldi komt net als Lidl ook uit Duitsland en het bedrijf is in 1946 opgericht.

Met honderden vestigingen in zowel België als Nederland zal dit bedrijf wel bekend zijn bij de meeste mensen. In 2021 was Aldi goed voor een omzet van rond de 121 miljard dollar.

7) Koch Industries

Koch Industries is het tweede Amerikaanse bedrijf in deze lijst met grootste niet beursgenoteerde bedrijven. Ze hebben een omzet van zo’n 115 miljard dollar.

Net zoals veel andere bedrijven in deze lijst heeft Koch Industries ook een behoorlijk breed portfolio. Ze produceren en verhandelen onder andere grondstoffen, chemicaliën en bestrijdingsmiddelen.

8) TATA Group

TATA Group is het grootste niet beursgenoteerde bedrijf uit India. Dit bedrijf is in 1868 opgericht en is daarmee meer dan 150 jaar oud. TATA Group is drie jaar ‘jonger’ dan Cargill, dat we eerder hebben benoemd.

Het bedrijf had een omzet van zo’n 113 miljard dollar in 2021. Deze omzet kwam uit tientallen bedrijven die TATA in de loop der jaren heeft overgenomen.

Bedrijven die onder dit grote concern vallen zijn onder andere actief in de sectoren auto-industrie, horeca, IT, consumentengoederen, luchtvaart en chemie. TATA Group heeft daarmee een zeer divers portfolio.

9) Amer International Group

Amer International Group is naast Huawei een ander Chinees bedrijf in deze lijst. Het bedrijf heeft ook verschillende bedrijfstakken in sectoren zoals energie, gezondheidszorg en grondstoffen. De omzet van dit bedrijf lag in 2021 precies op 100 miljard dollar.

10) Pacific Construction Group

Pacific Construction Group is het laatste bedrijf in deze lijst met grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Ook dit bedrijf komt uit China. De omzet van Pacific Construction Group valt net onder de 100 miljard dollar. In 2021 was de omzet namelijk 98 miljard dollar.

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een bouwbedrijf. Pacific Construction Group focust vooral op infrastructuur. Denk hierbij aan het bouwen van bruggen, wegen en havens.

Conclusie: grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld

In dit artikel hebben we gekeken naar de grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld. De meeste van deze bedrijven hebben een omzet van meer dan 100 miljard dollar.

Het is wellicht leuk om de omzet van deze bedrijven te vergelijken met de omzet van de drie grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld.

In de onderstaande grafiek kun je zien wat de verhouding is tussen deze bedrijven qua omzet.

Staafdiagram met de omzet van de tien grootste niet beursgenoteerde bedrijven ter wereld. De omzet van de drie grootste beursgenoteerde bedrijven is ernaast gezet ter vergelijking.

Zoals je kunt zien doen de meeste van de bedrijven in deze lijst qua omzet niet onder voor een grote reus als Microsoft.

De twee grootste bedrijven ter wereld, Saudi Aramco en Apple, hebben echter wel nog een behoorlijke voorsprong wat omzet betreft op de grootste niet beursgenoteerde bedrijven.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.