<

10 grootste bedrijven Nederland naar beurswaarde [2022]

Voor een klein land heeft Nederland een erg goede economie. Er zijn dan ook veel internationale bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. In dit artikel kijken we naar de tien grootste bedrijven van Nederland op basis van marktkapitalisatie / beurswaarde.

Grootste bedrijven van Nederland

In dit artikel bespreken we de grootste bedrijven van Nederland. Hierbij kijken we naar marktkapitalisatie / beurswaarde. Dit is het totale aantal aandelen van een bedrijf keer de prijs van een aandeel. Op deze manier krijg je een beeld van de waarde van een bedrijf.

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, verschillen de tien grootste bedrijven van Nederland behoorlijk veel met de tien grootste bedrijven van de AEX.

Dit komt doordat er bij de samenstelling van de AEX wordt gekeken naar het handelsvolume op de Amsterdamse beurs. Marktkapitalisatie wordt pas meegenomen bij het wegen van de bedrijven.

Wanneer er dus grote bedrijven in Nederland zijn gevestigd zonder dat deze worden opgenomen in de AEX betekent dit eigenlijk dat ze niet genoeg verhandeld worden op de Amsterdamse beurs.

In dit artikel kijken we naar de tien grootste bedrijven die in Nederland gevestigd zijn. Dit zijn dus alleen bedrijven die het hoofdkantoor in Nederland hebben.

We hebben data gebruikt van de website companiesmarketcap. Belangrijk om te weten is dat marktkapitalisatie van bedrijven continue verandert. In dit artikel beschrijven we de situatie in juni 2022.

10 grootste bedrijven van Nederland naar beurswaarde

In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van de grootste bedrijven van Nederland op basis van marktkapitalisatie / beurswaarde. Daarna zullen we alle bedrijven op deze lijst kort bespreken.

#BedrijfMarktkapitalisatie / beurswaarde (dollars)
1ASML212,62 miljard
2Prosus157,08 miljard
3Airbus80,17 miljard
4Heineken54,59 miljard
5NXP Semiconductors44,24 miljard
6Stellantis40,72 miljard
7Adyen39,53 miljard
8ING Group39,03 miljard
9DSM26,91 miljard
10AHOLD Delhaize26,62 miljard

1) ASML

ASML staat als eerste op de lijst met grootste Nederlandse bedrijven. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 212,62 miljard dollar.

Het bedrijf maakt vooral machines die worden gebruikt bij het maken van chips. Chipfabrikanten zijn dan ook voornamelijk klanten van ASML. Tegenwoordiger zitten er chips in zeer veel elektronische apparaten, wat de groei van AMSL ook verklaart.

ASML is hierdoor het grootste bedrijf van Nederland geworden naar marktkapitalisatie / beurswaarde. Het is echter niet het grootste bedrijf uit de AEX. Shell is namelijk groter, maar het hoofdkantoor van Shell zit tegenwoordig in het Verenigd Koninkrijk.

2) Prosus

Prosus is het tweede bedrijf op deze lijst met grootste Nederlandse bedrijven. De beurswaarde van dit bedrijf is 157,08 miljard dollar.

Prosus is een investeringsmaatschappij. Het bedrijf heeft een groot belang in meerdere mediabedrijven. Het bedrijf investeert ook in veel bedrijven die potentie hebben (groeiaandelen).

3) Airbus

Het derde bedrijf op deze lijst is opgericht door de samenwerking van verschillende Europese bedrijven. Vliegtuigbouwer Airbus is de grote concurrent van het Amerikaanse Boeing. De beurswaarde van dit bedrijf is 80,17 miljard.

Sinds 1970 maakt Airbus al vliegtuigen. Sinds de oprichting hebben ze al meer dan 10.000 toestellen geleverd. Hoewel de hoofdvestiging in Nederland (Leiden) is gevestigd, zit het operationele hoofdkantoor in Frankrijk.

4) Heineken

Heineken is een bedrijf dat vrijwel iedereen kent. Wereldwijd wordt het bier van deze brouwer geschonken. Heineken is goed voor een marktkapitalisatie / beurswaarde van 54,59 miljard.

Heineken is opgericht in 1864 en het is daarmee meer dan 150 jaar oud. Naar het traditionele merk Heineken is het bedrijf ook eigenaar van merken zoals Amstel, Brand, Jillz, Vitaminwater, Sourcy, Desperados en Wieckse Witte.

5) NXP Semiconductors

NXP Semiconductors is een afsplitsing van Philips. Vroeger was dit het onderdeel van Philips voor het maken van halfgeleiders. Halfgeleiders worden veel gebruikt in elektronische apparaten. Philips heeft het onderdeel echter verkocht, waarna het verder is gegaan als NXP Semiconductors. De marktkapitalisatie van het bedrijf is 44,24 miljard euro.

6) Stellantis

De naam van het zesde bedrijf op deze lijst met grootste Nederlandse bedrijven zal je misschien niet direct iets zeggen. Het bedrijf is ontstaan uit een fusie tussen autofabrikanten FCA (Italiaans-Amerikaans) en PSA (Frans). De beurswaarde van Stellantis is 40,72 miljard.

Stellantis is een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Veel bekende merken zoals Opel, Alfa Romeo, Fiat, Maserati, Jeep, Citroën en Peugeot vallen onder dit bedrijf.

7) Adyen

Adyen is een bedrijf dat ook daadwerkelijk in Nederland is opgericht. Je hebt dit bedrijf wellicht wel eens gezien wanneer je (online) een betaling ging doen. Het is namelijk een groot betaalbedrijf. Sinds de oprichting in 2006 hebben ze al uitgebreid naar meer dan 20 landen. De marktkapitalisatie van Adyen is 39,53 miljard dollar.

8) ING Group

ING Group is het moederbedrijf van een van de grootste banken van Nederland. ING is in 1881 opgericht in Nederland en heeft sindsdien een grote groei doorgemaakt. Het is dan ook een van de grootste bedrijven die zijn opgenomen in de AEX.

De hoofdactiviteit van ING Group is bankieren, maar ze zijn ook actief in de verzekeringswereld. Ze hebben veel verschillende banken en verzekeraars overgenomen door de jaren heen. Hierdoor is de totale marktkapitalisatie van ING Group zo’n 39,03 miljard.

9) DSM

DSM is een chemiebedrijf dat in het zuiden van Nederland is gevestigd. Het bedrijf is in 1902 opgericht en ze maken voornamelijk voedingsingrediënten en grondstoffen zoals kunststof. Het bedrijf is goed voor een beurswaarde van 26,91 miljard dollar.

10) AHOLD Delhaize

De lijst met tien grootste Nederlandse bedrijven wordt afgesloten door AHOLD Delhaize. Dit is het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn, bol.com, Etos en Gall & Gall.

AHOLD Delhaize is in 2016 ontstaan door een fusie van AHOLD en Delhaize. Naast Nederland is het bedrijf nog actief in zo’n tien landen, waar ze vooral supermarkten hebben.

De marktkapitalisatie / beurswaarde van AHOLD Delhaize is 26,62 miljard dollar.

Grootste bedrijven Nederland vergeleken met de grootste ter wereld

We hebben in dit artikel gekeken naar de grootste bedrijven van Nederland, maar hoe groot zijn deze bedrijven nu echt?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we de drie grootste bedrijven ter wereld gevisualiseerd naast de tien grootste bedrijven van Nederland.

Staafdiagram met de tien grootste bedrijven van Nederland. De drie grootste bedrijven ter wereld zijn eraan toegevoegd ter vergelijking.

De grootste bedrijven ter wereld (Saudi Aramco en Apple) zijn meer dan tien keer zo groot als ASML, het grootste bedrijf van Nederland. Deze bedrijven zijn bijna 100 keer zo groot als AHOLD Delhaize, het tiende bedrijf op de lijst met grootste Nederlandse bedrijven.

Conclusie

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van de grootste Nederlandse bedrijven. Een aantal bedrijven die je misschien wel zou verwachten staan niet op deze lijst doordat ze niet meer in Nederland gevestigd zijn. Denk hierbij aan Shell en Unilever. Deze bedrijven zijn echter nog steeds opgenomen in de AEX.

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf je hieronder dan vooral in voor de nieuwsbrief. Je krijgt nieuwe artikelen dan direct in je inbox.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.