<

Bedrijven AEX index: wat is de samenstelling in 2022?

De AEX is een index met de 25 meest belangrijkste bedrijven die op de Amsterdamse beurs worden verhandeld. In dit artikel kijken we naar de samenstelling van de AEX. Welke bedrijven zitten er in de AEX en in welke sectoren zijn ze actief? Daarnaast leggen we ook uit op basis van welke criteria de bedrijven geselecteerd worden voor de AEX.

Samenstelling AEX 2022: lijst bedrijven

Welke bedrijven zitten er in de AEX? Om een beter beeld te krijgen van de AEX kijken we naar de bedrijven die in de index zijn opgenomen. De data die we hebben gebruikt komt van Euronext.

In de onderstaande tabel kun je een overzicht vinden van alle bedrijven die in de AEX zitten in 2022 (laatst bijgewerkt op 17 mei 2022).

#Bedrijf AEXSectorLand
1AdyenTechnologieNederland
2AegonFinanciële dienstenNederland
3Ahold DelhaizeConsumentengoederenNederland
4Akzo NobelBasismaterialenNederland
5ArcelorMittalBasismaterialenLuxemburg
6ASM International
TechnologieNederland
7ASMLTechnologieNederland
8BesiTechnologieNederland
9DSMConsumentengoederenNederland
10HeinekenConsumentengoederenNederland
11IMCDBasismaterialenNederland
12ING Group
Financiële dienstverleningNederland
13Just Eat Takeaway
ConsumentengoederenNederland
14KPNCommunicatieNederland
15Nationale Nederlanden
Financiële dienstenNederland
16PhilipsGezondheidszorgNederland
17ProsusTechnologieNederland
18Randstad Holding
IndustrieNederland
19RELXConsumentengoederenVerenigd Koninkrijk
20Shell
EnergieVerenigd Koninkrijk
21SignifyIndustrieNederland
22Unibail-Rodamco-Westfield
VastgoedFrankrijk
23UnileverConsumentengoederenVerenigd Koninkrijk
24Universal Music Group
CommunicatieNederland
25Wolters KluwerConsumentengoederenNederland

Niet al deze bedrijven hebben dezelfde weging in de AEX index. In de AEX factsheet van Euronext (31 maart 2022) staat alleen de weging van de top 10 bedrijven van de AEX.

Dit is echter ook het grootste gedeelte van de totale index. De tien grootste bedrijven van de AEX zijn samen namelijk goed voor 77,82% van het totaal. Hieronder hebben we deze verdeling gevisualiseerd.

Staafdiagram met de weging van de tien grootste bedrijven uit de AEX index.
Bron: Euronext (31 maart 2022).

Sectoren van AEX bedrijven

We zullen nu verder kijken wat de gewogen verdeling is van de sectoren waarin bedrijven uit de AEX actief zijn.

Zojuist hebben we de weging gezien van de tien grootste bedrijven van de AEX. Deze bedrijven zijn samen al 77,82% van de hele index.

We nemen in onze analyse over sectoren dus alleen de top 10 bedrijven uit de AEX mee. Er is namelijk geen weging beschikbaar van de overige 15 bedrijven, waardoor het onmogelijk wordt om de sectoren van deze bedrijven naar verhouding mee te nemen.

Wanneer we de sectoren van de tien grootste bedrijven uit de AEX visualiseren ziet het er als volgt uit:

Staafdiagram met de weging van de sectoren van de tien grootste bedrijven uit de AEX index.

Hoe wordt de samenstelling van de AEX bepaald?

We hebben net een analyse gedaan op bedrijven die in de AEX zitten, maar hoe worden deze bedrijven geselecteerd?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht worden de bedrijven in de AEX niet geselecteerd op basis van marktkapitalisatie.

De selectie wordt namelijk gemaakt op basis van het grootste handelsvolume van het afgelopen jaar.

Het handelsvolume wordt berekend door het aantal verhandelde aandelen te vermenigvuldigen met de koers van het aandeel op dat moment.

De bedrijven 1 – 25 op basis van handelsvolume worden opgenomen in de AEX. Dit is dus eigenlijk de large cap van de Amsterdamse beurs. De 25 bedrijven daarna worden opgenomen in de AMX index.

Marktkapitalisatie is echter wel het belangrijkste criterium om de weging van bedrijven in de AEX te bepalen. Zoals we eerder hebben gezien heeft Shell de grootste weging, maar zou Unilever een groter handelsvolume kunnen hebben.

Daarnaast is de maximale weging van een bedrijf dat in de AEX zit 15%. Hiermee wordt geprobeerd om te voorkomen dat één bedrijf een te groot aandeel krijgt. Dit is namelijk slecht voor de spreiding van de index.

Wat zijn de grootste bedrijven van de AEX?

Eerder hebben we gezien dat de tien grootste bedrijven van de AEX 77,83% van het totaal zijn.

Wanneer we kijken naar de drie grootste bedrijven van de AEX dan wordt de verhouding nog extremer. Deze drie zijn samen namelijk goed voor maar liefst 44,50% van het totaal.

De drie grootste bedrijven uit de AEX zijn Shell (16%), ASML (15%) en Unilever (13%).

Hoe kun je beleggen in de AEX index?

Wanneer je wil beleggen in de AEX index heb je verschillende opties.

Je kunt natuurlijk alle aandelen los aankopen. In dat geval kun je zelf bepalen hoeveel je in elk bedrijf belegt. Zoals we in dit artikel hebben gezien hebben alle bedrijven namelijk een bepaalde weging. Door zelf aandelen te kopen kun je deze weging ook zelf bepalen.

Het aankopen van veel losse aandelen kan echter wel tot hogere kosten leiden. Je betaalt namelijk meerdere keren transactiekosten. Bovendien moet je de verdeling ook weer zelf aanpassen wanneer de index verandert. Je kunt daarom ook beleggen in een AEX ETF.

We hebben in een ander artikel gekeken naar twee verschillende ETF’s die de AEX index volgen, namelijk de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF. Wellicht kan dit je verder helpen wanneer je in de AEX wil beleggen.

Conclusie

We hebben in dit artikel gekeken hoe bedrijven voor de AEX worden geselecteerd. Dit gaat dus op basis van handelsvolume. De weging wordt bepaald aan de hand van marktkapitalisatie.

Een klein aantal bedrijven maakt dus een groot deel uit van de totale index. De drie grootste bedrijven zijn goed voor 44,50% van het totaal en de tien grootste bedrijven zijn goed voor 77,82% van het totaal.

De AEX heeft dus niet zo’n goede spreiding. Naast de AEX zou je daarom ook kunnen kijken naar andere indexen.

Om een voorbeeld te noemen, door te beleggen in de MSCI World index kun je makkelijk voor een betere spreiding zorgen. Je belegt dan namelijk in meer dan 1.500 bedrijven die wereldwijd verspreid zitten. Dit is een veel betere spreiding dan de AEX index.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.