<

Bedrijven AMX: wat is de samenstelling in 2022?

De AMX is een index met de tweede 25 grootste een meest verhandelde aandelen van Nederland, na de bedrijven van de AEX. In dit artikel kijken we naar de samenstelling van de AMX. Welke bedrijven zitten er in de AMX? Ten slotte kijken we ook wanneer bedrijven in aanmerking komen om opgenomen te worden in de AMX index.

Samenstelling AMX 2022: lijst bedrijven

Welke bedrijven zitten er in de AMX? Door te kijken naar de bedrijven van de AMX kunnen we een beter beeld krijgen van deze index.

In de onderstaande tabel vind je alle bedrijven die momenteel in de AMX zitten. We hebben hiervoor data gebruikt van Euronext. Op dit moment zitten er 25 bedrijven in de AMX index.

#Bedrijf AMXSectorLand
1AalbertsIndustrieNederland
2ABN AMROFinanciële dienstenNederland
3Accell groupConsumptiegoederenNederland
4Air France - KLMIndustrieFrankrijk
5AlfenIndustrieNederland
6Advanced Metallurgical GroupBasismaterialenNederland
7AperamBasismaterialenLuxemburg
8ArcadisIndustrieNederland
9ASR NederlandFinanciële dienstenNederland
10Basic-FitConsumptiegoederenNederland
11Boskalis WestminsterIndustrieNederland
12CorbionBasismaterialenNederland
13CTPVastgoedNederland
14FagronGezondheidszorgBelgië
15Flow TradersFinanciële dienstenNederland
16GalapagosGezondheidszorgBelgië
17InpostIndustrieLuxemburg
18IntertrustFinanciële dienstenNederland
19JDE Peet'sConsumptiegoederenNederland
20OCIBasismaterialenNederland
21PostNLIndustrieNederland
22SBM OffshoreEnergieNederland
23THK groupTechnologieNederland
24VopakEnergieNederland
25Warehouses de PauwVastgoedBelgië

De bedrijven van de AMX tellen echter niet allemaal even zwaar mee voor de index. Bepaalde bedrijven hebben een zwaardere weging dan andere bedrijven.

In de factsheet van Euronext (31 maart 2022) staat alleen de weging van de top 10 bedrijven van de AMX. Deze bedrijven zijn samen wel goed voor een totaal van 61,37% van de index.

Hieronder is de weging van de top 10 bedrijven van de AMX gevisualiseerd.

Staafdiagram met de weging van de tien grootste bedrijven uit de AMX index.

Sectoren van AMX bedrijven

Zojuist hebben we gekeken naar welke bedrijven er allemaal in de AMX zitten. In de tabel bovenaan in dit artikel heb je ook de sectoren van deze bedrijven kunnen zien.

In deze tabel is echter de weging van de bedrijven niet meegenomen. Op basis van de factsheet van Euronext (31 maart 2022) hebben we de sectoren van de AMX naar weging gevisualiseerd.

Staafdiagram met de weging van de sectoren van de AMX bedrijven.

Hoe wordt de samenstelling van de AMX bepaald?

De bedrijven van de AMX worden geselecteerd op basis van handelsvolume. Veel mensen denken dat de bedrijven op basis van marktkapitalisatie worden geselecteerd, maar dit is niet waar.

Het handelsvolume wordt berekend over het voorgaande jaar. Het aantal verhandelde aandelen wordt dan vermenigvuldigd met de prijs van een aandeel.

De 25 bedrijven met het grootste handelsvolume worden opgenomen in de AEX index. De bedrijven 26 tot en met 50 worden in de AMX index opgenomen.

Tip: ontdek alle verschillen tussen de AEX en AMX.
Author

Voor het bepalen van de weging van elk bedrijf wordt er wel gekeken naar marktkapitalisatie. Het bedrijf met het grootste handelsvolume hoeft niet per se ook de grootste marktkapitalisatie te hebben.

Ten slotte wordt er nog een maximale weging van 15% aangehouden. Met slechts 25 bedrijven heeft de index namelijk toch al niet zo’n goede spreiding. Wanneer één bedrijf ook nog een erg groot aandeel krijgt dan wordt de spreiding nog minder goed.

Wat zijn de grootste bedrijven van de AMX?

Eerder hebben we gezien dat de tien grootste bedrijven van de AMX samen goed zijn voor 61,37% van het totaal.

De vijf grootste bedrijven zijn ASR Nederland, Warehouses de Pauw, ABN AMRO, Aalberts en OCI. Deze vijf bedrijven zijn samen goed voor maar liefst 40,23% van de index.

Dit geeft nogmaals aan dat de spreiding van de AMX index niet erg goed is. Bij de AEX index is dit overigens nog extremer. De drie grootste bedrijven zijn daar namelijk goed voor 44,50% van het totaal.

Hoe kun je beleggen in de AMX?

In dit artikel hebben we alle bedrijven genoemd die in de AMX index zitten. Het is natuurlijk mogelijk om losse aandelen te kopen van deze bedrijven.

Hierdoor kun je echter wel tegen hoge transactiekosten aanlopen. Je moet namelijk 25 losse transacties doen. Bovendien verandert de samenstelling en de weging van de AMX continue. Je moet deze veranderingen dan ook handmatig doorvoeren.

Het voordeel is wel dat je meer zelf kunt bepalen. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen in welke bedrijven je gaat beleggen. Bovendien kun je ook slechts een aantal bedrijven uit de AMX index kiezen. Ook de weging kun je zelf bepalen.

Een andere manier om in de AMX te beleggen is door middel van een ETF. Je kunt dan in één keer beleggen in de hele index. De enige ETF die de AMX volgt is de VanEck AMX ETF.

Conclusie

Je hebt in dit artikel kunnen lezen welke bedrijven er in de AMX index zitten. De bedrijven worden geselecteerd op basis van het handelsvolume.

Daarnaast hebben we gekeken naar de weging van deze bedrijven. Deze weging wordt bepaald op basis van de marktkapitalisatie.

De grootste vijf bedrijven van de AMX zijn goed voor maar liefst 40,23% van het totaal. De tien grootste bedrijven zijn goed voor 61,37% van het totaal. De AMX index heeft dus een zeer beperkte spreiding.

Je kunt daarom naast de AMX ook kijken naar andere indexen om in te beleggen. Op deze manier kun je zorgen voor een betere spreiding. Een voorbeeld van een index met een betere spreiding is de MSCI World index.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.