<

Wat is het verschil tussen de AEX en AMX?

De AEX en AMX zijn beide indexen van de Amsterdamse beurs. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen te onderscheiden. In dit artikel kijken we naar wat het verschil precies is tussen de AEX en AMX.

Wat is de AEX en AMX?

De AMX en de AEX zijn twee belangrijke indexen van de Nederlandse economie. Samen bevatten ze de 50 grootste en meest verhandelde bedrijven van de Amsterdamse beurs (EAM).

De Amsterdamse beurs is overigens de oudste beurs ter wereld. De Amsterdamse beurs is opgericht in 1602, dus al meer dan 400 jaar geleden.

De aandelen die in de AEX en AMX worden opgenomen worden geselecteerd op basis van het handelsvolume. De 1 – 25 bedrijven met het grootste handelsvolume worden opgenomen in de AEX. De bedrijven 26 – 50 worden in de AMX opgenomen.

Het handelsvolume wordt berekend door het aantal verhandelde aandelen te vermenigvuldigen met de prijs van het aandeel. Elk jaar wordt dit opnieuw berekend door Euronext. De samenstelling van de AEX index en de AMX index verandert dus continue.

Verschil AEX en AMX

We zullen de belangrijkste verschillen tussen de AEX index en AMX index voor je op een rijtje zetten. In de onderstaande tabel kun je een samenvatting vinden. Daarna zullen we deze punten uitgebreider bespreken.

AEXAMX
1 - 25 bedrijven met het grootste handelsvolume.26 - 50 bedrijven met het grootste handelsvolume.
Large cap.Mid cap.
Sectoren technologie, consumentengoederen en energie.Sectoren industrie en financiële dienstverlening
4,72% rendement per jaar.5,53% rendement per jaar.

AEX vs AMX: bedrijven

Zoals we net hebben gezien bevatten de AEX en de AMX verschillende bedrijven. De 1 – 25 bedrijven met het grootste handelsvolume zitten in de AEX en de bedrijven 26 – 50 zitten in de AMX.

In de onderstaande artikelen kun je een actueel overzicht vinden van de bedrijven die in deze twee indexen zitten:

Hoewel het aantal bedrijven gelijk is in beide indexen, zijn er alsnog verschillen te ontdekken.

De AEX heeft bijvoorbeeld een groter aandeel in de sectoren technologie, consumentengoederen en energie. De AMX daarentegen heeft een groter aandeel in de sectoren industrie en financiële dienstverlening.

Ten slotte zijn de tien grootste bedrijven bij de AEX goed voor 77,82% van het totaal. Bij de AMX zijn de tien grootste bedrijven goed voor 61,37% van het totaal.

Hoewel beide indexen dus niet zo’n goede spreiding hebben, is de spreiding van de AMX wel beter dan die van de AEX.

AEX vs AMX: marktkapitalisatie

Eerder hebben we gezien dat de bedrijven op basis van het handelsvolume worden geselecteerd voor deze indexen. Dit betekent ook dat er een ander soort aandelen in de AEX en de AMX zit.

Over het algemeen zitten er grotere bedrijven in de AEX dan in de AMX. Je kunt deze twee indexen daarom zien als de ‘large cap’ (AEX) en de ‘mid cap’ (AMX) van de Amsterdamse beurs.

AEX vs AMX: rendement

De AMX bestaat minder lang dan de AEX. Bovendien is het ook een minder populaire index dan de AEX. Daarom is er ook minder historische data beschikbaar van de AMX.

Eerder hebben we het rendement van de AEX bekeken. Om de vergelijking tussen de AEX en de AMX te maken zullen we alleen de data vanaf 2005 in dit artikel meenemen. Voor het rendement van de AMX hebben we gekeken naar data van het Financieel Dagblad.

De AEX had een gemiddeld rendement van 4,72% per jaar in de periode 2005 tot en met 2021. In dezelfde periode had de AMX een gemiddeld rendement van 5,53% per jaar.

De AMX heeft historisch gezien dus een hoger rendement gehad dan de AEX. Natuurlijk bieden deze historische resultaten geen garantie voor de toekomst.

Beleggen in de AEX en AMX

Door te beleggen in de AEX en de AMX beleg je dus in de 50 grootste en meest verhandelde bedrijven van de Amsterdamse beurs.

Het beleggen in ETF’s is een handige manier om in een keer te beleggen in de hele index.

Wanneer je in de AMX wil beleggen kun je kijken naar de VanEck AMX ETF. Dit is de enige ETF die de AMX index volgt.

Wanneer je wil beleggen in de AEX heb je meer keuze. Er zijn namelijk twee ETF’s beschikbaar om in deze index te beleggen. In een ander artikel hebben we deze twee opties al vergeleken. Bekijk dus ook ons artikel over iShares AEX ETF vs VanEck AEX ETF.

Conclusie

In dit artikel hebben we het verschil tussen de AEX en de AMX beschreven. Het zijn dus beide indexen van de Amsterdamse beurs.

De AEX (large cap) bevat de bedrijven met het grootste handelsvolume. De 25 bedrijven die daarna het grootste handelsvolume hebben die komen in de AMX (mid cap) terecht.

Naast de AEX en de AMX is er ook nog een derde index, namelijk de AScX. In deze index zitten de bedrijven 51 – 75 op basis van het grootste handelsvolume. Dit is dus de small cap van de Amsterdamse beurs.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.