Bedrijven AScX index: wat is de samenstelling in 2022?

De AScX index is de ‘small cap’ van de Amsterdamse beurs. Het is de derde index, na de AEX en AMX. In dit artikel kijken we naar de samenstelling van de AScX index. Hierbij kijken we zowel naar de individuele bedrijven als de sectoren waarin de bedrijven actief zijn.

Samenstelling AScX 2022: lijst bedrijven

Welke bedrijven zitten er in de AScX? We zullen kijken naar alle bedrijven van de AScX om een beter beeld te krijgen van de index.

We hebben data gebruikt van Euronext voor de samenstelling en de weging van de AScX. Daarnaast hebben we de definitie van sectoren van Morningstar aangehouden.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van alle bedrijven in de AScX index. Let wel op, de samenstelling van de AScX kan veranderen. We hebben deze tabel het laatst bijgewerkt op 23 augustus 2022.

#BedrijfWegingSectorLand
1Eurocommercial9,75%VastgoedNederland
2Van Lanschot Kempen8,85%Financiële dienstenNederland
3Bam Group7,57%IndustrieNederland
4NSI7%VastgoedNederland
5Acomo6,43%Defensieve consumentengoederenNederland
6Majorel Group Luxembourg6,13%IndustrieLuxemburg
7Pharming Group5,86%GezondheidszorgNederland
8TomTom5,61%TechnologieNederland
9Wereldhave5,56%VastgoedNederland
10Sligro Food Group4,33%Defensieve consumentengoederenNederland
11Ordina03,73%TechnologieNederland
12Vastned retail2,92%VastgoedNederland
13Heijmans2,91%IndustrieNederland
14Nedap2,89%TechnologieNederland
15Azerion2,52%CommunicatiedienstenNederland
16Ebusco Holding2,43%Cyclische consumentengoederenNederland
17Kendrion2,25%Cyclische consumentengoederenNederland
18Brunel International2,21%IndustrieNederland
19Accsys Technologies1,96%BasismaterialenVerenigd Koninkrijk
20CM.com1,87%TechnologieNederland
21Vivoryon Therapeutics1,66%GezondheidszorgDuitsland
22ForFarmers1,52%Defensieve consumentengoederenNederland
23Avantium1,47%BasismaterialenNederland
24Fastned1,31%Cyclische consumentengoederenNederland
25B&S Group1,26%Defensieve consumentengoederenNederland

De weging van de bedrijven van de AScX index verschilt dus behoorlijk, zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien.

Om het verschil nog duidelijker te maken hebben we de bedrijven van de AScX index inclusief weging hieronder gevisualiseerd.


De tien grootste bedrijven uit deze index hebben samen een weging van maar liefst 67,09% van het totaal. Dit betekent dus dat de overige 15 bedrijven ‘slechts’ 32,91% zijn.

Sectoren van AEX bedrijven

In de tabel aan het begin van dit artikel heb je ook de sectoren van alle bedrijven kunnen zien. Laten we daar nog iets dieper op inzoomen.

In de onderstaande afbeelding kun je de gewogen sectoren van de AScX index zien.

De sector vastgoed is meer dan 25% van het totaal. Dit komt door grote bedrijven zoals Eurocommercial, NSI en Wereldhave. Andere grote sectoren van de AScX index zijn industrie, technologie en defensieve consumentengoederen.

Hoe wordt de samenstelling van de AScX bepaald?

De AScX index is de ‘small cap’ index van de Amsterdamse beurs. Op basis van handelsvolume wordt bepaald welke bedrijven in deze index worden opgenomen.

Het handelsvolume wordt berekend door het aantal verhandelde aandelen te vermenigvuldigen met de koers van een aandeel.

De 25 meest verhandelde bedrijven komen in de AEX index (large cap), de bedrijven 26 – 50 komen in de AMX index (mid cap) en de bedrijven 51 – 75 komen in de AScX index (small cap).

Wanneer de samenstelling van de AScX index is afgerond worden de bedrijven gewogen op basis van beurswaarde / marktkapitalisatie.

De marktkapitalisatie is het totale aantal aandelen van een bedrijf keer de koers van een aandeel. Je krijgt zo dus een beeld van de totale waarde van het bedrijf.

Wat zijn de grootste bedrijven van de AScX?

Eerder hebben we gezien dat de tien grootste bedrijven van de AScX index maar liefst goed zijn voor 67,09% van het totaal. De drie grootste bedrijven zijn samen echter ook 26,17% van het totaal.

De drie grootste bedrijven van de AScX index zijn Eurocommerical (10%), Van Lanschot Kempen (9%) en Bam Group (7%).

Hoe kun je beleggen in de AScX index?

Natuurlijk kun je wanneer je in de AScX index wilt beleggen gewoon alle losse aandelen uit deze index kopen.

Het voordeel is dat je zelf de weging kunt bepalen. Wanneer je nu belegt in de AScX index dan gaat 67,09% van je geld dus naar de tien grootste bedrijven.

Het nadeel is dat je veel transactiekosten betaalt. Je moet namelijk een aparte transactie doen voor elk bedrijf.

In tegenstelling tot bij de AEX en AMX index is er geen beleggingsfonds of ETF beschikbaar om in één keer in de AScX index te beleggen.

Dit komt waarschijnlijk omdat de AScX een minder bekende en populaire index is. Wanneer er in de toekomst wel een dergelijk fonds is dan zullen we het hier toevoegen.

Conclusie

Je hebt in dit artikel meer kunnen lezen over de samenstelling van de AScX index.

Een redelijk klein deel van de bedrijven is dus goed voor het grootste gedeelte van de hele index. De tien grootste bedrijven hebben een totale weging van 67,09%. De drie grootste bedrijven hebben een weging van 26,17% van het totaal.

Het is daarom verstandig om naast de AScX index ook nog naar andere bedrijven / indexen te kijken. Een voorbeeld van een index met een goede spreiding is de MSCI World index. Deze index bevat meer dan 1.500 bedrijven in verschillende sectoren en landen.

Ook hebben we in dit artikel gezien dat de bedrijven in de AScX worden geselecteerd op basis van het handelsvolume. De bedrijven 51 – 75 worden in de AScX index opgenomen omdat de bedrijven 1 – 50 in de AEX en AMX zijn opgenomen. De weging wordt aan de hand van beurswaarde / marktkapitalisatie gedaan.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.