iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF?

Het kan soms lastig zijn om te kiezen tussen verschillende ETF’s. Toch is het belangrijk om de juiste keuze te maken, want jouw keuze kan bijvoorbeeld invloed hebben op je rendement. We kijken naar twee ETF’s waarmee je kan beleggen in de Nederlandse AEX index. Welke ETF is beter, iShares AEX of VanEck AEX?

iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF

De AEX is voor veel Nederlanders een van de meest bekende indexen. Dit komt omdat de AEX een index is met de 25 grootste bedrijven van Nederland.

Wanneer je in een AEX ETF wil beleggen dan heb je eigenlijk twee keuzes: iShares AEX of VanEck AEX.

De iShares AEX UCITS ETF wordt ook wel afgekort als IAEX. De ISIN-code van deze ETF is IE00B0M62Y33. Dit is een unieke code waarmee je de ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker.

De VanEck AEX UCITS ETF is ook bekend als TDT. De ISIN-code van deze ETF is NL0009272749.

Natuurlijk hebben deze ETF’s veel overeenkomsten. Ze volgen namelijk dezelfde index. Er zijn echter ook zeker verschillen te ontdekken.

iShares AEX of VanEck AEX: kosten

De lopende kosten van een ETF zijn belangrijk wanneer je verschillende ETF’s gaat vergelijken. Deze kosten kunnen namelijk een grote invloed op je rendement hebben. De iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF hebben precies dezelfde lopende kosten van 0,30% per jaar. Op dit gebied is er dus geen verschil tussen de twee ETF’s.

iShares AEX of VanEck AEX: tracking error

Doordat beide ETF’s dezelfde index volgen heeft het niet zoveel zin om te kijken naar spreiding. Ze bevatten namelijk beide de 25 grootste Nederlandse bedrijven.

We kunnen echter wel kijken naar de tracking error. De tracking error geeft aan hoe goed een ETF de index volgt. Hiervoor kun je kijken naar de bèta van de ETF. Hoe dichter deze bij 1 ligt, hoe beter de ETF de index volgt.

Helaas kunnen we op de tracking error ook geen verschil maken tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF. Beide ETF’s hebben namelijk een bèta van 0,96.

iShares AEX of VanEck AEX: dividend

Ten slotte komen we op het laatste punt van de vergelijking tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF. We gaan hierbij kijken naar het dividend.

Tip: lees meer over het dividendrendement van de AEX.
Author

Allereerst weer een overeenkomst; beide ETF’s zijn distribuerende ETF’s. Dit betekent dat ze het dividend uitkeren aan jou als belegger. Dat doen ze ook beide elk kwartaal.

De iShares AEX ETF is gevestigd in Ierland, wat betekent dat je 0% dividendbelasting betaalt. VanEck AEX ETF is in Nederland gevestigd.

Hierdoor wordt er 15% dividendbelasting ingehouden, maar je kunt dit weer makkelijk verrekenen met de inkomstenbelasting. Onder aan de streep heb je bij beide ETF’s dus geen last van dividendbelasting.

We hebben in dit artikel zeer veel overeenkomsten gezien tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF. Nu komen we echter bij het grote verschil tussen deze ETF’s.

Wanneer je in ETF’s gaat beleggen kun je ook te maken krijgen met dividendlekkage. Dit is het gedeelte van de buitenlandse dividendbelasting die de beheerders van de ETF (iShares en VanEck) niet meer terug kunnen krijgen uit het buitenland.

De VanEck AEX ETF heeft geen dividendlekkage omdat de ETF de status fiscale beleggingsinstelling heeft. Hierdoor kan VanEck vrijwel al het dividend uit het buitenland terugkrijgen.

Author

De iShares AEX ETF heeft echter wel dividendlekkage. Deze ETF heeft namelijk niet de status fiscale beleggingsinstelling. Voor het meest recente jaar (2020 – 2021) was de dividendlekkage 0,26%.

Aangezien alle andere factoren gelijk waren heeft de VanEck AEX ETF dus 0,26% meer rendement dan de iShares AEX ETF.

Conclusie: iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF

De iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF lijken dus op veel factoren op elkaar. Ze hebben beide dezelfde kosten, spreiding en tracking error. Bovendien keren ze beide het dividend een keer per kwartaal uit.

Het grote verschil tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF is echter de dividendlekkage. VanEck AEX ETF heeft geen dividendlekkage, terwijl de iShares AEX ETF een dividendlekkage van 0,26% had in het meest recente jaar (2020 – 2021).

Vroeger was een voordeel van de iShares AEX ETF nog dat deze in DEGIRO kernselectie zat. Dit is een lijst met ETF’s die je bij DEGIRO minimaal één keer per maand kan aankopen zonder transactiekosten, onder bepaalde voorwaarden.

Sinds 15 april 2021 is de VanEck AEX ETF echter ook toegevoegd aan de kernselectie. Dit betekent dat dividendlekkage het enige echte grote verschil is tussen de iShares AEX ETF en de VanEck AEX ETF.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

2 reacties op “iShares AEX ETF of VanEck AEX ETF?”

Kan er eens een artikel geschreven worden over het zogenaamde ‘factorbeleggen’ (tussenvorm tussen actief en passief beleggen’, bijvoorbeeld de ‘wereldwijd gespreide multifactor-ETF: iShares Edge MSCI World Multifactor UCITS ETF’ – ISIN-code: IE00BYXPXK00 en de iShares MSCI World EUR Hedged UCITS ETF (Acc) – ISIN-code IE00B441G979.
(voor zover ik begrepen heb spreken we hier over factorbeleggen, het beste van 2 werelden, de ETF Multifactor en de ETF Momentum.
Ik kijk steeds uit naar de nieuwe artikelen van Finansjaal, die steeds uitvoerig en duidelijk omschreven worden, EN, die me al heel goed te pas zijn gekomen voor de samenstelling van mijn portefeuille, waarvoor hartelijk dank !
Vriendelijke groet,

Hoi Marinus,

Bedankt voor het compliment. Goed om te horen dat je iets aan de artikelen hebt!
Goede tip. We zetten factorbeleggen op onze lijst met potentiële onderwerpen, bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.