Dividendrendement AEX: gemiddeld en per jaar [2022]

Het grootste gedeelte van de bedrijven in de AEX keert dividend uit. Toch kan de hoeveelheid dividend per bedrijf behoorlijk verschillen. In dit artikel kijken we daarom naar het dividendrendement van de AEX als geheel, maar ook naar het dividendrendement van de individuele bedrijven.

Ontdek welke broker bij jou past!
Door het grote aanbod van brokers kan het toch lastig zijn om een goede keuze te maken. Daarom hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet zodat het makkelijker wordt om te kiezen.

Dividend AEX index

Van de 25 bedrijven in de AEX keren er 21 dividend uit. Toch zit er een behoorlijk verschil in de hoeveelheid dividend dat de bedrijven uitkeren.

Om een beter beeld te krijgen van de hoeveelheid dividend dat een bedrijf uitkeert, kunnen we kijken naar het dividendrendement. Hiermee zet je het absolute dividend af tegen de koers van het aandeel. Je krijgt dan een percentage wat de hoeveelheid dividend weergeeft.

Dividendrendement AEX

Om het dividendrendement van de AEX te bepalen kunnen we kijken naar het dividendrendement van verschillende ETF’s die de AEX volgen.

We bekijken twee ETF’s: de VanEck AEX ETF en de iShares AEX ETF. Doordat beide ETF’s de AEX volgen zal het dividendrendement ook ongeveer gelijk zijn.

Er kan echter een klein verschil ontstaan omdat de financiële jaren van deze ETF’s niet gelijk lopen. Daarnaast kan het (snel) stijgen of dalen van het belegde vermogen ook voor een klein verschil zorgen.

We kunnen het dividendrendement berekenen door te kijken in de jaarverslagen van de ETF’s. Wanneer we naar de jaarverslagen van de VanEck AEX ETF en de iShares AEX ETF kijken kunnen we het volgende concluderen:

Het dividendrendement van de AEX lag tussen de 2% en 4% in de periode 2017 tot en met 2021.

Hieronder zullen we dieper ingaan op het dividendrendement van de AEX per jaar.

Dividendrendement AEX per jaar

Zojuist hebben we het dividendrendement van de AEX bepaald door te kijken naar het dividendrendement van verschillende ETF’s die de AEX volgen.

We hebben hiervoor het dividendrendement per jaar berekend voor elke ETF. Je kunt de uitkomsten hieronder overzichtelijk in twee tabellen vinden.

VanEck AEX ETF dividendrendement per jaar

Allereerst kijken we naar het dividendrendement per jaar van de VanEck AEX ETF. De ISIN-code van deze ETF is NL0009272749. Dit is een unieke code waarmee je de ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker. Het financiële jaar loopt bij VanEck van januari tot en met december.

JaarDividendrendement AEX
20212,17%
20202,20%
20193,80%
20183,68%

iShares AEX ETF dividendrendement per jaar

Daarnaast kijken we ook naar het dividendrendement per jaar van de iShares AEX ETF. De ISIN-code van deze ETF is IE00B0M62Y33.

Voor deze ETF is er nog geen data voor 2021, maar we kunnen wel verder terugkijken. Het jaar 2017 was namelijk niet beschikbaar bij VanEck, maar wel bij iShares. Het financiële jaar loopt bij iShares van maart tot en met februari.

JaarDividendrendement AEX
20201,98%
20193,49%
20183,46%
20173,23%

Dividendrendement alle aandelen in AEX

We hebben nu gekeken naar wat het dividendrendement was van de AEX als geheel. Toch kan het ook interessant zijn om naar het dividendrendement van individuele bedrijven te kijken. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je op zoek bent naar de beste dividend aandelen.

Hieronder zie je de aandelen van de AEX met het dividendrendement. De percentages zijn afgerond op halve getallen. Het is namelijk moeilijk om het precieze dividendrendement te tonen omdat zowel het dividend als de koers van de aandelen schommelt over tijd. Houd er daarom rekening mee dat de onderstaande cijfers slechts indicaties zijn.

Aandeel AEXDividendrendement
Adyen0%
Aegon3%
Ahold Delhaize3%
Akzo Nobel2,5%
ArcelorMittal1%
ASM International
0,5%
ASML0,5%
Besi2,5%
DSM1%
Heineken1%
IMCD0,5%
ING Group
4,5%
Just Eat Takeaway
0%
KPN4,5%
Nationale Nederlanden
5%
Philips3%
Prosus0%
Randstad Holding
4%
RELX2%
Shell plc
3%
Signify3,5%
Unibail-Rodamco-Westfield
0%
Unilever4%
Universal Music Group
1,5%
Wolters Kluwer1,5%

Aandelen met hoogste dividend AEX

Welke bedrijven van de AEX hebben het hoogste dividendrendement? We zullen de drie bedrijven uit de AEX met het hoogste dividend kort bespreken. De overige aandelen met een hoog dividend kun je vinden in ons artikel over beste dividend aandelen van de AEX.

1) Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden heeft met een dividendrendement van 5% het hoogste dividend van de AEX. Deze financiële dienstverlener is opgericht in 1963 en houdt zich bezig met hypotheken en spaarproducten. Nationale Nederlanden streeft naar het uitkeren van 40% tot 50% van de nettowinst als dividend (payout ratio).

2) KPN

Na koploper Nationale Nederlanden heeft KPN het hoogste dividend van de AEX. De hoofdactiviteiten van KPN zijn internet, telefonie en televisie. KPN was oorspronkelijk een staatsbedrijf, opgericht in 1752. In 1989 is het geprivatiseerd waarmee KPN zoals we het kennen is ontstaan. Ze zijn van plan om het dividend de komende jaren steeds verder te laten stijgen. Het dividendrendement ligt rond de 4,5% per jaar.

3) ING Group

ING is een van de grootste banken van Nederland. Ze zijn echter ook in veel andere landen actief. ING houdt zich bezig met financieren, herverzekeren en beleggen. Ze proberen om 50% van de nettowinst uit te keren als dividend (payout ratio). Het dividendrendement ligt rond de 4,5% per jaar. Hiermee is ING een van de bedrijven met het hoogste dividend uit de AEX.

Dividend aristocraten AEX

Dividend aristocraten zijn bedrijven die het dividend voor een lange tijd verhogen. Voor Amerikaanse bedrijven is de periode 25 jaar. Europese bedrijven mogen deze titel echter al dragen wanneer ze het dividend voor minimaal 10 jaar achter elkaar hebben verhoogd.

Dit geeft aan dat een bedrijf behoorlijk toegewijd is aan het uitkeren van dividend. Bovendien wil een dividend aristocraat zijn titel natuurlijk niet verliezen. Je hebt hierdoor iets meer zekerheid dat het bedrijf in de toekomst ook dividend gaat uitbetalen. In de AEX zitten twee dividend aristocraten, Unilever en Wolters Kluwer.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken naar het dividendrendement van de AEX. De gehele index heeft dus een dividendrendement van tussen de 2% en 4%. De individuele bedrijven in de AEX hebben echter een dividendrendement van 0% tot 5%. Dit is dus een behoorlijk verschil.

Wanneer je in dividend aandelen wil beleggen is het handig om verder te kijken dan de AEX. Dit zijn namelijk slechts 25 Nederlandse bedrijven. Voor een betere spreiding zou je daarom ook kunnen kijken naar een dividend ETF.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.