<

Beste hoog dividend ETF om in te beleggen in 2022

Als je wil beleggen in ETF’s dan word je overspoeld met keuzes. Er zijn zoveel verschillende ETF’s dat het logisch is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je dan ook nog specifiek wil beleggen in een hoog dividend ETF, dan wordt het al helemaal lastig. Hoe vind je de beste hoog dividend ETF van 2022?

Ontdek wat de beste ETF broker is!
Met de juiste ETF broker kun je kosten besparen, wat ten goede komt van je rendement. Om het makkelijk te maken voor jou hebben we de beste 3 op een rij gezet.


Waarom beleggen in een hoog dividend ETF?

Dividend beleggen kan een goede manier zijn om ‘cashflow’ op te bouwen. Als je dividend ontvangt dan is dit een vorm van passief inkomen. Je ontvangt geld waarvoor je niets hoeft te doen.

Een van de voordelen van een hoog dividend ETF is dat je regelmatig geld ontvangt. Je krijgt in bij het beleggen in deze ETF’s dus het grootste gedeelte van je rendement uitbetaald.

Doordat er bij een hoog dividend ETF minder groeiaandelen in de ETF zitten, zal de koers van de hoog dividend ETF minder hard stijgen. Een dividend ETF bevat namelijk vooral waardeaandelen / dividend aandelen.

Voor veel mensen is het regelmatig ontvangen van dividend een fijne gedachte. Je ontvangt het rendement zo direct op je bankrekening. Wanneer de koers van de ETF zakt, wordt dit gedeelte van je rendement niet geraakt. Je hebt het namelijk al op je bankrekening staan.

Bovendien is er nog een groot voordeel van het beleggen in een dividend ETF. In tegenstelling tot het beleggen in losse dividend aandelen is het met een hoog dividend ETF makkelijker om risico’s te spreiden. Door middel van een ETF beleg je namelijk meteen in veel verschillende bedrijven.

Naast deze voordelen zitten er ook mindere kanten aan het beleggen in een hoog dividend ETF. Staar je dus niet blind op het dividend.

Staar je niet blind op dividend

Een ETF met een hoog dividend hoeft niet beter te zijn dan een ETF met een lager dividend.

Allereerst hebben bedrijven die dividend uitkeren vaak een kleiner groeipotentieel. Ze keren namelijk dividend uit omdat ze geen betere bestemming hebben voor de winst. Hoewel je dus meer dividend ontvangt, zullen de aandelen binnen de ETF zelf waarschijnlijk minder in waarde stijgen.

Het tweede punt is eigenlijk het meest belangrijke. Wanneer je dividend ontvangt en dit niet meer herinvesteert, dan profiteer je niet meer van het rente-op-rente effect. Het rendement wordt gestort op je bankrekening en verdwijnt dus uit je beleggingsportefeuille. Je maakt vanaf dat moment geen rendement meer op je rendement.

Als derde willen we benoemen dat bedrijven niet verplicht zijn om dividend uit te keren. Een nieuwe bedrijfstop, een economische crisis of andere factoren kunnen er allemaal voor zorgen dat een bedrijf (tijdelijk) geen dividend uitkeert. Bovendien kan de hoogte van het dividend ook schommelen.

Ten slotte kan een hoger dividend er ook voor zorgen dat je meer dividendlekkage hebt. Dit is het deel van de afgedragen dividendbelasting dat je niet meer terug kunt krijgen vanuit het buitenland. Hoe hoger het dividend, hoe meer impact de dividendlekkage heeft.

Waar op letten bij het kiezen van de beste hoog dividend ETF?

Er zijn veel verschillende dingen waarmee je rekening kunt houden bij het kiezen van een ETF. Voor het kiezen van een hoog dividend ETF kijken we specifiek naar vier factoren omdat deze het meest belangrijk zijn.

  • Kosten.
  • Spreiding.
  • Dividendlekkage.
  • De hoogte van het dividend.

Kosten van de hoog dividend ETF

Het eerste waar we naar kijken zijn de lopende kosten van de ETF. Kosten zijn een van de belangrijkste dingen bij beleggen, omdat kosten een grote impact kunnen hebben op je rendement. Over het algemeen zijn lopende kosten van rond de 0,20% per jaar laag, maar de kosten liggen iets hoger bij ETF’s met een hoog dividend.

Spreiding

Het tweede punt is de spreiding. Met een goede spreiding loop je minder risico. Vooral omdat je alleen in bedrijven wil beleggen die een hoog dividend hebben, loop je het risico dat de ETF een klein aantal bedrijven bevat.

Bovendien kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld alleen maar in de Verenigde Staten belegt. Bij het kiezen van een hoog dividend ETF is het dus belangrijk om goed te kijken naar het aantal bedrijven, sectoren en de verschillende regio’s.

Dividendlekkage

Als je belegt in ETF’s die in het buitenland zijn gevestigd, dan kun je te maken krijgen met dividendlekkage. Dit is het deel van de in het buitenland afgedragen dividendbelasting die je niet meer terug kunt vragen. Je ontvangt hierdoor een kleiner deel van je dividend wat impact heeft op je rendement.

Bij hoog dividend ETF’s ontvang je relatief veel dividend. Daar heb je de ETF namelijk op geselecteerd. Dit betekent wel dat de impact van dividendlekkage groter is.

Hoogte van het dividend

We moesten deze open deur nog even intrappen. We kijken bij het kiezen van een hoog dividend ETF natuurlijk ook naar de hoogte van het dividend. Gelukkig zijn er meerdere ETF’s die zich specifiek richten op bedrijven die veel dividend uitkeren.

Beste hoog dividend ETF in 2022

We hebben vier hoog dividend ETF’s voor je op een rij gezet. Bij elke ETF zullen we terugkomen op de belangrijke punten die net zijn genoemd. Daarna kun jij bepalen wat de beste hoog dividend ETF is.

1) Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF

De eerste ETF is de ‘Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF’. De ISIN-code van deze ETF is IE00B8GKDB10. Hiermee kun je de ETF altijd gemakkelijk opzoeken. Bovendien kun je kijken in welk land de ETF is gevestigd, in dit geval Ierland.

Wanneer we kijken naar de laatste jaren is het gemiddelde dividendrendement van deze ETF is 2,84% per jaar.

Met de 1.850 bedrijven in deze ETF heb je een erg brede spreiding. De bedrijven zijn verspreid over de Verenigde Staten (44%), Europa (27%) en Azië (21%). De sectoren financiële dienstverlening (25%), technologie (11%) en gezondheidszorg (11%) hebben het grootste aandeel.

De kosten van deze ETF zijn 0,29% per jaar, wat aan de lage kant is. Er is helaas wel sprake van dividendlekkage aangezien de ETF in Ierland gevestigd is. Een meevaller is dat de ETF wel in DEGIRO kernselectie zit. Hierdoor is het mogelijk om deze ETF minimaal één keer per maand zonder transactiekosten aan te kopen onder bepaalde voorwaarden.

2) VanEck Vectors™ Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF

De tweede ETF is VanEck Vectors™ Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF (TDIV). De ISIN-code van deze ETF is NL0011683594. Het gemiddelde dividendrendement is 4,53% per jaar.

In tegenstelling tot de eerste ETF zitten in deze ETF slechts 99 bedrijven. Deze zijn verspreid over de Verenigde Staten (34%), Europa (30%), Canada (13%) en Japan (13%). De sector financiële dienstverlening heeft het grootste aandeel met 37%. Daarnaast hebben gezondheidszorg (16%) en communicatiediensten (11%) ook een groot aandeel.

De kosten van deze ETF zijn 0,38% per jaar, wat iets hoger is dan de andere ETF’s. Doordat Nederland het vestigingsland is heb je geen last van dividendlekkage. Dit kan zo’n 0,30% tot 0,50% per jaar zijn, dus dit compenseert wel voor de hogere kosten. Bovendien zit deze ETF in DEGIRO kernselectie.

3) S&P Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF

De derde ETF die we behandelen is de ‘S&P Dividend Aristocrats ESG UCITS ETF’. De ISIN-code is IE00BMP3HG27. Het dividendrendement is gemiddeld 4,27% in de afgelopen jaren.

Deze ETF bestaat ook uit 99 verschillende bedrijven. De bedrijven zitten verspreid over de Verenigde Staten (24%), Canada (22%), Azië (21%) en Europa (14). De sectoren financiële dienstverlening (27%), communicatiediensten (17%) en vastgoed (14%) zijn het beste vertegenwoordigd.

Naast de selectie op het dividend worden bedrijven bij deze ETF ook geselecteerd op ESG-criteria. Dit is een vorm van duurzaam beleggen waarbij er wordt gekeken naar drie factoren; milieu, sociaal en bestuur. Alle bedrijven die goed scoren op deze punten worden opgenomen in de ETF.

De kosten zijn 0,30% per jaar, wat aan de lage kant is. Helaas is er omdat de ETF in Ierland is gevestigd wel sprake van dividendlekkage.

Deze ETF zit helaas niet in DEGIRO kernselectie. Ben je specifiek op zoek naar een ETF uit de kernselectie? Bekijk dan ook ons artikel over de beste dividend ETF uit DEGIRO kernselectie.

4) SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF

De laatste ETF is de ‘SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF’ met ISIN-code IE00B6YX5D40. Het gemiddelde dividendrendement van deze ETF is 1,84%.

In deze ETF zitten alleen bedrijven die de afgelopen 20 jaar consistent het dividend hebben verhoogd. Bedrijven die een lange tijd dividend verhogen worden ook wel dividend aristocraten genoemd.

In tegenstelling tot de andere ETF’s die zijn behandeld heeft deze ETF geen wereldwijde spreiding. In deze ETF’s zitten 117 bedrijven uit de Verenigde Staten. Er is echter wel een spreiding over sectoren. De sectoren financiële dienstverlening, industrie en consumptiegoederen zijn het beste vertegenwoordigd.

De kosten van deze ETF zijn 0,35% per jaar. Omdat de ETF gevestigd is in Ierland is er sprake van dividendlekkage. Deze ETF zit echter wel in DEGIRO kernselectie wat kosten bespaart bij het aankopen.

Samenvatting: beste hoog dividend ETF

Om het makkelijk voor je te maken hebben we de kenmerken van de verschillende hoog dividend ETF’s voor je op een rij gezet. Zo kun je beter de keuze maken wat de beste hoog dividend ETF is.

ETFISINDividendDividend-
lekkage
KostenBedrijvenRegioSectorKern-
selectie
1IE00B8GKDB102,84%Ja0,29%1.507WereldGespreidJa
2NL00116835944,53%Nee0,38%99WereldGespreidJa
3IE00BMP3HG274,27%Ja0,30%99WereldGespreidNee
4IE00B6YX5D401,84%Ja0,35%117VSGespreidJa

Zoals je kunt zien is het dividendrendement hoger bij ETF’s die minder bedrijven bevatten. Dit is logisch, want bedrijven worden dan blijkbaar beter geselecteerd op basis van hoog dividend. Het nadeel hiervan is echter wel dat je bij de ETF’s met een hoger dividend een minder goede spreiding hebt.

Daarnaast heeft de tweede ETF geen last van dividendlekkage en zit de derde ETF als enige niet in DEGIRO kernselectie. Bovendien heeft alleen de vierde ETF geen wereldwijde spreiding. Deze bevat alleen bedrijven uit de Verenigde Staten.

Waar kun je deze hoog dividend ETF’s kopen?

Wil je beginnen met beleggen in een hoog dividend ETF? Dan heb je een broker nodig waar je deze ETF’s kunt aankopen. Maar wat is de beste ETF broker?

Zoals we net hebben gezien zitten drie van de vier ETF’s die in dit artikel staan in DEGIRO kernselectie. Dit betekent dat je ze onder bepaalde voorwaarden minimaal één keer per maand kunt aankopen zonder transactiekosten. DEGIRO rekent overigens helemaal geen kosten voor het beheren van de ETF’s.

Ondanks dat één ETF niet in DEGIRO kernselectie zit is deze toch beschikbaar bij DEGIRO. Het is dus mogelijk om zonder kosten te beleggen in de meeste van deze hoog dividend ETF’s.

DEGIRO logo.

De perfecte broker voor mensen die zelfstandig en goedkoop willen beleggen. Ze richten zich vooral op lage kosten en het platform is erg gebruiksvriendelijk. DEGIRO is bekroond met veel (internationale) broker awards.

Tijdelijk krijg je bij DEGIRO €100 gratis transactietegoed bij het openen van een rekening.

Conclusie: de beste hoog dividend ETF van 2022

Het is aan jou om te bepalen wat de beste hoog dividend ETF van 2022 is.

Kostentechnisch is de tweede ETF (VanEck) waarschijnlijk de beste keuze. Hoewel deze de hoogste lopende kosten heeft, zit deze in DEGIRO kernselectie én heb je geen last van dividendlekkage. Met slechts 99 bedrijven is de spreiding wel wat minder goed.

Wil je meer informatie over het beleggen in ETF’s? Bekijk dan onze tips voor ETF beleggen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

4 reacties op “Beste hoog dividend ETF om in te beleggen in 2022”

Dankjewel voor het overzicht! Ik mis alleen de feiten op basis van rendement. Waarop baseer je dat deze het best presteren? Immers, gaat om de combinatie tussen rendement + dividend. Ben benieuwd naar je reactie, dankjewel! Mvg, Jorik Vermeulen

Hi Jorik,

Bedankt voor je vraag! In dit overzicht hebben we de verschillende ETF’s vergeleken op basis van de volgende criteria; kosten, spreiding, dividendlekkage en het dividendrendement.

De stijging of daling van de koers is hier niet meegenomen (ik neem aan dat je dit met rendement bedoelt). Het is wel een terechte opmerking van je dat dit wel impact heeft op je uiteindelijke rendement!

Hallo! Bedankt voor het overzicht. Werd er door getipt via community van de JongBeleggenPodcast. Ik las in een ander stappenplan dat ze ook keken naar de turnover rate/ratio. Dat die niet te hoog moet zijn (max 25%). Dit zie ik hier niet terug, maar vind het ook lastig om deze informatie te vinden in de ETFs die ik aan het onderzoeken ben. Van de 6 die ik heb geanalyseerd kon ik er bij 1 maar dit gegeven maar vinden. Hoe zie jij dit?

Hi Michiel,

Leuk dat je een reactie achterlaat!

Een turnover ratio kan een richtlijn zijn, maar ik zou er nooit helemaal vanuit gaan. Voor sommige bedrijven is 15% misschien al (ongezond) hoog, terwijl er ook veel bedrijven zijn die streven naar het uitkeren van 50% van de winst. Dat hoeft geen probleem te zijn als ze opereren in een verzadigde markt, denk aan energie als voorbeeld. Iedereen heeft namelijk al stroom. Het groeipotentieel is zo laag dat ze geen groot deel van de winst nodig hebben om te herinvesteren. Ze kunnen dit dus makkelijk uitkeren aan de aandeelhouders. Als een gevolg hiervan zullen aandeelhouders meer profiteren van dividend en minder van groei.

Om deze turnover ratio te berekenen bij een ETF heb je de hoeveelheid dividend nodig en de winst van de onderliggende bedrijven. De hoeveelheid dividend kun je vinden in het jaarverslag van de ETF, maar de winst van de bedrijven kun je daar volgens mij niet vinden. Dat maakt het berekenen natuurlijk een stuk lastiger, aangezien er heel veel bedrijven in een ETF zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.