<

Passief inkomen genereren met beleggen

Een passief inkomen genereren met beleggen klinkt natuurlijk goed. Geld verdienen terwijl je er niets meer voor hoeft te doen. We laten je zien wat een passief inkomen met beleggen is en waarom veel mensen dit willen bereiken. Ten slotte geven we verschillende opties hoe jij voor een passief inkomen kunt zorgen met beleggen.

Passief inkomen door te beleggen

Passief inkomen is geld dat je krijgt zonder er iets voor te doen. Dat klinkt goed toch? Het ligt helaas wel wat genuanceerder. Je hoeft er op het moment van ontvangen niks voor te doen. Het komt helaas niet uit de lucht vallen.

Je kunt passief inkomen eigenlijk op twee manieren genereren, door tijd of geld te investeren.

Als je tijd investeert in het schrijven van een boek, dan kun je daarna passief inkomen krijgen uit het boek. Je verdient namelijk meer wanneer er meer boeken worden verkocht, terwijl het geen extra moeite kost.

Tip: Leer hoe je kunt bepalen wat een goede investering is.
Author

Het investeren van geld is makkelijker. Het nadeel hiervan is dat je het geld wel moet hebben. Beleggen is de meest voorkomende manier om geld te investeren. Het geld dat je investeert, verdient weer meer geld voor jou. Dit wordt rendement genoemd.

Waarom een passief inkomen met beleggen?

Zoals net gezegd is het investeren van geld de makkelijkste manier om passief inkomen te genereren. Je hoeft er namelijk zelf niks voor te doen.

Veel mensen kiezen voor een passief inkomen uit beleggingen als ze willen leven van dividend. Je krijgt dan periodiek een inkomen uit je beleggingen. Dit is fijn voor degenen die verder geen inkomen hebben, bijvoorbeeld mensen die zijn gestopt met werken.

Ten slotte is het ontvangen van passief inkomen met beleggen ook een psychologisch middel. Het hebben van aandelen van een bedrijft zegt de meeste mensen namelijk niet zoveel.

Door het ontvangen van passief inkomen uit deze beleggingen krijg je de bevestiging dat je strategie werkt. Je krijgt namelijk echt geld op je bankrekening gestort. Dit maakt het tastbaarder voor veel mensen.

Zijn er ook nadelen?

Zeker. Toch is het lastig om nadelen te benoemen van een passief inkomen. Wie kan iets slechts zeggen over geld dat je ontvangt zonder er iets voor te doen?

We zullen een belangrijk punt noemen waarvan je je bewust moet zijn wanneer je nadenkt over een passief inkomen uit beleggen.

Het belangrijkste punt hierbij is dat je jouw vermogen uit je investering haalt. Hiermee bedoelen we dat je (een deel van) het rendement op je bankrekening ontvangt en het dus niet automatisch opnieuw investeert.

Hierdoor kun je niet profiteren van het rente-op-rente effect (compound interest). Dit is het meest belangrijke effect van beleggen op de lange termijn. Albert Einstein noemde die het achtste wereldwonder.

Tip: met onze rekenmachine kun je zelf compound interest berekenen.
Author

Je kunt het passieve inkomen natuurlijk wel opnieuw investeren, maar dan verliest het hele idee van passief inkomen wel zijn waarde natuurlijk. Voor het opbouwen van vermogen met beleggen is een passief inkomen dus meestal niet de beste manier.

3 manieren voor een passief inkomen met beleggen

De meest voorkomende manieren om een passief inkomen op te bouwen met beleggen zijn vastgoed, dividend aandelen en obligaties.

Vastgoed

Vastgoed is misschien wel het meest bekende voorbeeld van passief inkomen. Huurinkomsten komen namelijk maandelijks binnen. Nu denk je misschien, maar ik kan helemaal geen (extra) huis kopen om te verhuren.

Dat hoeft geen probleem te zijn. Voor het direct investeren in vastgoed (zelf vastgoed kopen) is vaak redelijk wat geld nodig. Gelukkig kun je ook investeren in vastgoed met weinig geld.

De manier die het meest voor de hand ligt is indirect investeren in vastgoed. Met indirect beleggen in vastgoed investeer je in bedrijven die vastgoed bezitten of beheren. Deze bedrijven worden Real Estate Investment Trusts’ (REITs) genoemd.

Het voordeel is dat je niet een heel pand hoeft te kopen, maar je kunt profiteren van een klein deel van de opbrengsten. Bovendien is het hierdoor makkelijker om te spreiden. Je kunt namelijk snel beleggen in meerdere soortgelijke bedrijven. Er zijn bijvoorbeeld ook meerdere ETF’s die zich op vastgoed richten.

Dividend aandelen

De tweede manier om een passief inkomen te genereren met beleggen is het kopen van dividend aandelen. Je ontvangt in dat geval regelmatig dividend als een vorm van passief inkomen.

Sommige bedrijven staan erom bekend dat ze regelmatigdividend uitkeren. Bedrijven die al meer dan 25 jaar het dividend jaarlijks verhogen worden dividend aristocraten genoemd. Deze reputatie hebben bedrijven graag, want dan blijven ze ook interessant voor beleggers. De kans is daarom ook klein dat ze opeens stoppen met het uitkeren van dividend.

Met het beleggen in losse dividend aandelen is het natuurlijk lastig om een goede spreiding te krijgen. Gelukkig zijn er ook hoog dividend ETF’s. Sommige ETF’s bevatten zelfs alleen maar dividend aristocraten.

Obligaties

De laatste manier om een passief inkomen te genereren met beleggen zijn obligaties. Met obligaties leen je geld uit aan bedrijven of overheden. In ruil hiervoor krijg je rente. Bij obligaties wordt dit couponrente genoemd.

Gedurende de hele looptijd van de obligatie ontvang je rente. Dit is een vorm van passief inkomen. Aan het einde van de looptijd van de obligaties krijg je het bedrag dat je hebt uitgeleend weer terug.

Hoe kun je beginnen met beleggen?

Als je wil beginnen met beleggen dan is het eerste wat je kunt doen je inlezen. Daarnaast kan het handig zijn om een beleggingsplan op te stellen. Hierdoor krijg je voor jezelf duidelijker wat je doelen zijn en hoe je daar moet komen.

Conclusie

Hopelijk heb je nu een beter beeld gekregen van hoe je een passief inkomen kunt genereren met beleggen. Hoewel het aantrekkelijk klinkt, is het dus niet voor iedereen de beste manier van beleggen. Je profiteert namelijk niet van het rente-op-rente effect.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en andere updates? Schrijf je dan hieronder gratis in voor de nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.