<

Wat is een goede investering? Ontdek 4 voorbeelden

Wat is een goede investering? Dat is een vraag die veel mensen aan zichzelf stellen. Hoewel dit natuurlijk voor iedereen anders is, kijken we in dit artikel naar voorwaarden waar een goede investering aan moet voldoen. Daarnaast noemen we een aantal voorbeelden zodat je inspiratie op kunt doen.

Wat is een goede investering?

Een goede investering is een investering in tijd of geld die op de lange termijn voldoende oplevert.

Wanneer mensen het over een goede investering hebben zullen de meeste mensen het over een investering in geld hebben. Toch kan jouw tijd investeren ook veel opleveren op de lange termijn.

We zullen in dit artikel daarom eerst ingaan op wat een goede investering is in de vorm van geld. Hierbij gaat het dan vooral om beleggingen. Daarna kijken we nog naar een aantal goede investeringen die je kunt doen als je vooral jouw tijd wil investeren. Natuurlijk kosten deze investeringen vaak alsnog wat geld.

Beleggingen

Allereerst gaan we kijken naar wat een goede investering is bij beleggen. Dit is natuurlijk moeilijk om te zeggen. Wat maakt iets een goede investering?

Veel mensen zullen rendement noemen als hoofdcriterium van een goede investering. Een hoger rendement is beter, toch? Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Bij een hoger rendement hoor namelijk vaak ook een hoger risico. Dit past niet bij iedereen.

Om te bepalen wat een goede investering is bij beleggen is het daarom handig om te kijken naar je financiële doelen. Wat wil je bereiken met beleggen? Om dit duidelijker te krijgen voor jezelf kan een beleggingsplan opstellen handig zijn.

In zo’n plan beschrijf je onder andere wat je risicobereidheid en tijdshorizon zijn. Dit zijn belangrijke factoren die je mee kunt nemen bij het bepalen wat een goede investering is voor jou. Samen vormt dit je risicoprofiel.

Daarnaast kan een goede investering ook een lager rendement opleveren, maar wel een bijdrage leveren aan een gespreide portefeuille. Puur om deze reden kan iets al een goede investering zijn terwijl het een lager rendement oplevert. Het toevoegen van obligaties aan een aandelenportefeuille is hier een goed voorbeeld van. De verhouding tussen aandelen en obligaties hangt weer af van je risicoprofiel en financiële doelen.

Tijd (en geld) investeren

Beleggingen kunnen natuurlijk een goede investering zijn, maar je kunt je tijd en geld ook ergens anders aan besteden. Denk hierbij aan iets nieuws leren of een project dat op de lange termijn veel kan opleveren. Door tijd (en een beetje geld) te investeren kun je hier in de toekomst de vruchten van plukken. We zullen in de onderstaande lijst hier wat concretere voorbeelden van noemen.

Voorbeelden van een goede investering

Zoals eerder gezegd verschilt het natuurlijk per persoon wat een goede investering is. In deze lijst zullen we een aantal voorbeelden noemen mét argumentatie. Dit wil niet meteen zeggen dat dit ook goede investeringen zijn voor jou.

1. Indexbeleggen

Indexbeleggen het eerste voorbeeld van een goede investering. Dit komt doordat je door middel van indexbeleggen snel voor een goede spreiding kunt zorgen. Indexbeleggen is een passieve vorm van beleggen, waardoor de kosten laag blijven.

Op de lange termijn levert dit vrijwel altijd meer rendement op dan actief beleggen, is uit onderzoek gebleken. Indexbeleggen is daarom in veel gevallen de beste beleggingsstrategie voor particuliere beleggers.

Je kunt indexbeleggen op twee manieren, namelijk via ETF’s en indexfondsen:

Let wel op, bij het beleggen in ETF’s en indexfondsen wordt er vooral belegd in aandelen. Door het hogere risico van aandelen is het daarom aan te raden om te beleggen voor de lange termijn. Denk hierbij aan minimaal tien jaar. Ga dus zelf na of dit bij jouw persoonlijke situatie past.

2. Boeken lezen

Het lezen van boeken kost zowel tijd als geld. De grootste investering die je moet doen is echter het vrijmaken van tijd. Boeken kunnen enorm veel opleveren in de toekomst. Ze kunnen namelijk tot nieuwe inzichten leiden, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een nieuwe skill door leren.

Welke boeken zijn een aanrader? Eerder hebben we een artikel geschreven over de beste boeken over beleggen. Voor meer boeken kun je kijken op bol.com. Daarnaast is het echt een aanrader om boeken te luisteren via Storytel. In dat geval kun je boeken luisteren in de auto, tijdens het schoonmaken of wanneer je een wandeling maakt, ideaal!

3. Een opleiding volgen

Het volgen van een opleiding is misschien een cliché voorbeeld van een goede investering. Maar misschien is het niet voor niets een cliché.

Door het volgen van een opleiding kun je namelijk veel meer verdienen. Stel je verdient €200 per maand meer door je opleiding. In dat geval verdien je in 30 jaar werken al €72.000 meer dan wanneer je de opleiding niet zou doen.

Financieel is een opleiding volgen dus vaak wel de moeite waard. Daarnaast heb je met een betere opleiding ook meer mogelijkheden. De kans is dan groter dat je een baan gaat vinden die bij je past. Naast dat een opleiding financieel een goede keuze is kan het dus ook bedragen aan je werkplezier. Een win-winsituatie dus.

4. Passief inkomen opbouwen

Een passief inkomen opbouwen kan een voorbeeld zijn van een goede investering. Het opbouwen van passief inkomen kost over het algemeen veel tijd. Soms is er ook geld nodig. Je hebt in ieder geval minimaal één van de twee nodig. Het opbouwen van een passief inkomen is een investering omdat het vaak eerst een hele tijd niks tot weinig oplevert. Heb je inspiratie nodig? Eerder hebben we gekeken naar voorbeelden van een passief inkomen.

Conclusie

Hopelijk heb je nieuwe inzichten opgedaan van wat een goede investering is en aan welke voorwaarden zo’n investering moet voldoen. Houdt dus altijd jouw persoonlijke situatie in de gaten.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.