Hoe kun je een goed gespreide portefeuille samenstellen?

Een goede gespreide portefeuille is de belangrijkste manier om het risico van beleggen te verlagen. Wanneer je dit niet goed doet kan het voorkomen dat je te veel of juist te weinig risico loopt. In dit artikel laten we je zien hoe je een goed gespreide portefeuille kunt samenstellen.

Wat is een portefeuille?

Een portefeuille bij beleggen is eigenlijk een verzameling van alle beleggingen die iemand heeft. Iemand kan bijvoorbeeld een portefeuille hebben met verschillende soorten beleggingen zoals aandelen, obligaties, vastgoed en cryptocurrency.

Over het algemeen kun je jouw portefeuille het beste samenstellen op basis van je doelen en risicoprofiel. Weet je niet precies wat bij je past, dan kun je overwegen om een beleggingsplan op te stellen.

Waarom is een gespreide portefeuille samenstellen zo belangrijk?

Met een goed gespreide portefeuille loop je over het algemeen minder risico. Wanneer het minder goed gaat met een bepaald deel van je portefeuille dan kan het namelijk zijn dat een ander deel erg goed gaat. Zonder spreiding kan een kleine gebeurtenis meteen veel invloed op je hele portefeuille hebben, en dus ook op je rendement.

Natuurlijk is er altijd een risico bij beleggen, anders kun je ook geen rendement behalen. Wanneer het risico nul is, zal ook niemand je willen belonen voor het beschikbaar stellen van je geld. Door een goed gespreide portefeuille op te bouwen kunnen je wel beleggen met weinig risico.

Een goed gespreide portefeuille samenstellen

Je weet nu waarom het zo belangrijk is om een goed gespreide portefeuille te hebben. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je ook een goed gespreide portefeuille hebt? We geven je vier tips waar je op kunt letten bij het samenstellen van een portefeuille.

1) Beleggen in meerdere bedrijven

Het is verstandig om in meerdere bedrijven te beleggen. Wanneer je in een klein aantal bedrijven belegt, dan heeft de prestatie van één bedrijf een grote impact op je rendement en indirect op jouw totale vermogen.

Neem als voorbeeld dat je belegt in drie verschillende bedrijven. Als een van deze bedrijven failliet gaat, dan verlies je meteen een derde van je hele vermogen.

Door te beleggen in meerdere bedrijven wordt de impact van zo’n gebeurtenis kleiner. Als je in duizend bedrijven belegt, dan merk je er waarschijnlijk niet zoveel van als er iets met een van deze bedrijven gebeurt.

2) Verschillende sectoren en regio’s

Zoals we net hebben gezien is het beleggen in verschillende bedrijven een goed idee. Maar is het dan verstandig om alleen in bedrijven te beleggen die opereren in een bepaalde sector of regio? Waarschijnlijk niet.

Door een bepaalde gebeurtenis, bijvoorbeeld een ramp, kan het namelijk zo zijn dat een sector of regio hard wordt geraakt. Wanneer je al je geld in die sector of regio hebt belegd, dan maakt het in principe niets uit dat je in meerdere bedrijven hebt belegd. Al deze bedrijven zullen de negatieve gevolgen namelijk merken.

Door te beleggen in verschillende sectoren en regio’s ben je niet alleen beschermd tegen de slechte prestaties van een bepaald bedrijf, maar ook van een specifieke sector of regio.

3) Soorten beleggingen

Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of vastgoed. Door in meerdere verschillende soorten beleggingen te investeren kun je het risico verkleinen. Sommige soorten beleggingen hebben namelijk een tegenovergesteld effect.

Een klassiek voorbeeld is de verhouding tussen aandelen en obligaties. Wanneer aandelen goed presteren, gaat het meestal ook goed met de economie. Geld uitlenen wordt in zo’n geval sneller gedaan, waardoor de rente op obligaties daalt. Wanneer het slechter gaat met de economie dalen de aandelen. Minder mensen willen geld uitlenen waardoor de rente op obligaties stijgt.

Goede
economie
Slechte
economie
AandelenStijgenDalen
ObligatiesDalenStijgen

Door zowel aandelen als obligaties op te nemen in je portefeuille kun je jezelf beter beschermen tegen de schommelingen in de markt. Als je aandelen minder goed presteren vangen je obligaties dit op en andersom.

4) Herbalanceren

Je stelt jouw goed gespreide portefeuille met zorg samen. Het bevat meerdere bedrijven die openen in verschillende sectoren en regio’s. Bovendien heb je naast aandelen nog andere beleggingsproducten zoals obligaties. Kortom, je spreiding is goed.

De prestaties van al deze verschillende onderdelen zal behoorlijk schommelen. Niet elk deel van je portefeuille presteert even goed op elk moment. Dit betekent dat de verdeling die je in het begin hebt gemaakt (langzaam) steeds schever zal worden.

Daarom is het goed om periodiek je beleggingen te herbalanceren. Hiermee herstel je het evenwicht in je portefeuille. Door dit te doen zorg je dat je portefeuille ook goed gespreid blijft.

Voorbeeld gespreide portefeuille

Hieronder kun je een voorbeeld vinden van een portefeuille. Zoals je kunt zien zijn er verschillende beleggingen opgenomen. Dit wil overigens niet zeggen dat dit een goede portefeuille is voor jou. Dit hangt namelijk van je doelen en risicoprofiel af. Denk dus goed na wat het beste bij je past.

  • Aandelen Verenigde Staten (40%).
  • Aandelen Europa (20%).
  • Aandelen opkomende markten (10%).
  • Langlopende obligaties (10%).
  • Kortlopende obligaties (10%).
  • Spaargeld (8%).
  • Cryptocurrency (2%).

Beleggen in ETF’s

Door te beleggen in ETF’s kun je makkelijk een goed gespreide portefeuille samenstellen. ETF’s zijn namelijk een verzameling van veel verschillende aandelen.

Er kunnen soms wel duizenden bedrijven in een ETF zitten. In veel gevallen bevat een ETF bedrijven uit verschillende sectoren en regio’s. Op deze manier kun je door het kopen van één aandeel van de ETF in een keer voor een goed gespreide portefeuille zorgen.

Voor meer informatie kun je kijken in ons artikel over het beginnen met beleggen in een ETF.

Conclusie

Een goed gespreide portefeuille is dus belangrijk. Hopelijk heb je een beter beeld kregen waarom dit belangrijk is en hoe je een gespreide portefeuille kunt samenstellen. Door het beleggen in ETF’s kun je dit dus op een makkelijke manier voor elkaar krijgen.

Wil je nieuwe artikelen en andere updates in je inbox ontvangen, vergeet je hieronder dan niet aan te melden.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.