Hoe kun je geld beleggen met weinig risico?

Veel mensen willen wel beleggen, maar zijn bang voor de risico’s. Daarnaast kan het ook voorkomen dat iemand wel geld wil beleggen, maar voor een korte periode. Geld beleggen met weinig risico kan in zo’n geval een uitkomst zijn. Hoe werkt geld beleggen met weinig risico en wat moet je allemaal weten voordat je hieraan begint?

Geld beleggen met weinig risico

Wie wil er nu niet geld verdienen met beleggen zonder veel risico te lopen? Weinig mensen zullen hier ‘nee’ tegen zeggen.

Hoewel het zeker mogelijk is, zit er ook een groot nadeel aan. Door geld te beleggen met weinig risico zorg je er ook voor dat je weinig rendement behaalt. Risico en rendement zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Waarom zou iemand jou een grote beloning geven als het risico laag is? Hoe lager het risico, hoe groter het aanbod van potentiële investeerders.

Waarom zou je dan wel geld beleggen met weinig risico? Het levert blijkbaar niet zoveel op. Je kunt dit om verschillende redenen wel willen doen. Heb je bijvoorbeeld een korte beleggingshorizon, dan kan beleggen met weinig risico een uitkomst zijn. Je rendement is dan natuurlijk lager, maar het is nog steeds hoger dan wanneer je in die periode helemaal geen rendement op je geld kunt behalen.

Manieren voor geld beleggen met weinig risico

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met weinig risico. We zullen de meest toegankelijke manieren noemen. Daarna kijken we nog naar andere tips waarmee je het risico van beleggen kan verlagen.

Obligaties

Obligaties zijn wellicht het eerste waar je aan denkt bij beleggen met weinig risico. Vaak wordt er in een beleggingsportefeuille een mix gemaakt tussen aandelen en obligaties. De verhouding tussen aandelen en obligaties bepaalt dan ook het risico.

Bij obligaties leen je geld uit aan bedrijven en overheden. Hoewel er zowel obligaties zijn met een lager en hoger risico, worden obligaties over het algemeen gezien als een belegging met minder risico.

Dit betekent echter niet dat obligaties risicoloos zijn. We hebben eerder een artikel geschreven over het risico bij beleggen in obligaties. Aan de kredietrating van een obligatie kun je bijvoorbeeld zien hoeveel risico een bepaalde obligatie heeft.

Geldmarktfonds

Een geldmarktfonds is een soort beleggingsfonds. Hierbij wordt je geld geïnvesteerd in kortlopende leningen. Op deze manier ontvang je dus een rendement dat vergelijkbaar is met de marktrente.

Het voordeel van een geldmarktfonds ten opzichte van deposito’s is dat je geld bij een geldmarktfonds liquide is. Je hoeft het geld niet voor een langere tijd vast te zetten.

Door de lage rentestand kan het tegenwoordig voorkomen dat een geldmarktfonds een negatief rendement heeft. Kijk hier dus goed naar voordat je een geldmarktfonds kiest.

Andere tips voor geld beleggen met weinig risico

Door middel van de bovenstaande manieren kun je geld beleggen met weinig risico. Zoals we hebben gezien is het rendement daardoor ook laag.

Daarom benoemen we nog een aantal tips waarmee je het risico kunt verlagen. In dat geval kun je wellicht meer rendement behalen terwijl je toch gaat belegen met weinig risico.

Beleggen brengt echter altijd risico met zich mee. Door deze tips kun je deze risico’s echter wel verkleinen.

Beleggingsplan

Een beleggingsplan opstellen is het eerste wat je kunt doen om het risico te verlagen. Door het opstellen van een beleggingsplan denk je namelijk na over wat je precies met beleggen wil gaan doen. In tijden dat de markt wat slechter is, kun je hier dan op terugvallen. Doordat je van tevoren een plan hebt zal dit het risico op verkeerde beslissingen verlagen.

Spreiden

Je hebt dit vast wel eens gehoord. Door je beleggingen te spreiden kun je het risico verlagen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de verhouding tussen aandelen en obligaties die we eerder hebben benoemd.

Bovendien gaat het om beleggen in verschillende bedrijven in meerdere sectoren en regio’s. Wanneer het financieel slecht gaat met één sector of regio zul je dit dan veel minder goed merken. Door het samenstellen van een gespreide portefeuille verlaag je het risico.

Kijk naar de lange termijn

Geldmarktfondsen en obligaties die we zojuist hebben genoemd zijn meer geschikt voor de korte termijn (minder dan 10 jaar). Wil je dus beleggen voor de korte termijn dan kun je dus kijken naar zulke beleggingsproducten.

Wil je toch veel rendement behalen, dan kun je overwegen om te beleggen voor de lange termijn. Denk hierbij aan meer dan 10 jaar. Wanneer je belegt voor de lange termijn dan kun je ook met relatief weinig risico beleggen in bijvoorbeeld aandelen.

Rendement zonder risico

Wil je toch rendement halen, maar helemaal geen risico lopen? Dat kan ook op een aantal verschillende manieren.

De manier om potentieel het meeste rendement te behalen zonder risico is het aflossen van schulden. Wanneer je schulden aflost weet je zeker hoeveel ‘rendement’ je behaalt. Over het bedrag dat je aflost hoef je namelijk geen rente te betalen. Hoeveel je rendement is hangt natuurlijk wel af van de soort schuld die je hebt. Bij een hypotheek is het ‘rendement’ natuurlijk veel lager dan bij een creditcardschuld.

Daarnaast kun je ook rendement behalen zonder risico door je geld in een spaardeposito te zetten. De rente is in zo’n geval meestal hoger dan op je spaarrekening. Je kunt goede spaardeposito’s afsluiten bij Bigbank. Zij bieden erg aantrekkelijke rentes.

Bigbank logo.

Bigbank is een bank die bekend staat om de hoge rentepercentages. Zelfs in een tijd met lage rentes weten ze dit voor elkaar te krijgen. Ze bieden zowel depositocontracten als spaarrekeningen aan met een hoge rentes. Het sparen bij Bigbank is geheel kosteloos.

Conclusie

In sommige gevallen kan het handig zijn om geld te beleggen met weinig risico. Denk hierbij aan een korte beleggingshorizon of een lage risicotolerantie. Geld beleggen met weinig risico is dus wel mogelijk, maar houdt wel rekening met een laag rendement. De meest voorkomende manieren om op deze manier te beleggen zijn obligaties, geldmarktfondsen en spaardeposito’s.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.