<

Wat is een geldmarktfonds?

Geldmarktfondsen zijn beleggingen, maar ze verschillen veel van de meeste andere beleggingen. Vermogensopbouw is namelijk niet het doel van geldmarktfondsen. In dit artikel laten we je zien wat een geldmarktfonds precies is en hoe je erin kunt beleggen.

Wat is een geldmarktfonds?

Een geldmarktfonds (cash fund) is een soort beleggingsfonds. Het geld wordt alleen niet belegd in aandelen, maar in kortetermijnleningen.

Voorbeelden van zulke leningen zijn staatsobligaties, ‘certificates of deposit ‘ en ‘commercial papers’. Door te beleggen in een geldmarktfonds kun je in één keer beleggen in veel verschillende van deze kortetermijnleningen.

Een grote cirkel met het woord geldmarktfonds met daarin drie kleine cirkels met staatsobligaties, commercial papers en certificates of deposit.

Het doel van een geldmarktfonds is om de waarde van je geld te behouden. Dit wijkt af van de meest beleggingen, waarbij het doel is om vermogen op te bouwen.

Hoe werkt een geldmarktfonds?

Met een geldmarktfonds beleg je dus in verschillende leningen met een korte looptijd. In ruil daarvoor ontvang je rente. Bij een geldmarktfonds wordt de rente meestal elke maand aan jou als belegger uitgekeerd. Hierdoor heb je een periodiek inkomen.

Doordat een geldmarktfonds leningen bevat met een korte looptijd blijft het risico ook laag. Deze leningen lopen namelijk tegen het einde van hun looptijd aan, waardoor ze weer worden vervangen met nieuwe leningen. De kans dat er iets gebeurt in die korte tijd is klein.

Over het algemeen hoort er ook een lager rendement bij beleggingen met een lager risico. Leningen met een korte looptijd hebben daarom ook vaak een minder hoog rendement.

Geldmarktfondsen hebben dus een lager risico dan andere beleggingen, maar ook een lager rendement. Zoals we eerder hebben genoemd is het doel van geldmarktfondsen dan ook niet om vermogen om te bouwen, maar om vermogen te behouden.

Waarom zou je beleggen in een geldmarktfonds?

Je kunt om verschillende redenen beleggen in een geldmarktfonds.

Geldmarktfondsen zijn in veel gevallen een vervanging van cash. Ze worden gebruikt om geld tijdelijk te stallen, tussen andere investeringen in. Dit komt ook overeen met het doel van geldmarktfondsen, namelijk het behouden van vermogen.

Het kan dus een alternatief zijn voor een bankrekening. Vaak is het rendement van een geldmarktfonds ook hoger dan de rente bij de bank.

Vaak kun je vergelijkbare rentes als die van een geldmarktfonds ook krijgen op een spaardeposito. Het voordeel van geldmarktfondsen is echter dat je geld liquide is. Bij een spaardeposito staat je geld vaak vast voor een bepaalde periode, terwijl je het bij een geldmarktfonds meteen kunt opnemen.

Ten slotte kun je geldmarktfondsen ook gebruiken om meer spreiding aan te brengen in je portefeuille. Wanneer je een deel cash wil aanhouden kan een geldmarktfonds een manier zijn om alsnog een klein rendement te maken op dit geld.

Nadelen van geldmarktfondsen

Hoewel de rente bij een geldmarktfonds vaak hoger is dan de rente van een bankrekening, is de rente bij geldmarktfondsen wel variabel. Dit betekent dat je door het beleggen in geldmarktfondsen ook te maken krijgt met een renterisico.

Daarnaast is het rendement uit een geldmarktfonds vaak niet hoog genoeg om inflatie tegen te gaan. Gemiddeld gezien is inflatie namelijk zo’n 2% per jaar. Zo’n rendement haal je niet met een geldmarktfonds.

Met een geldmarktfonds kun je dus wel de schade beperken. Je bent echter toch genoodzaakt om te kijken naar andere beleggingen wanneer je inflatie helemaal wil compenseren. Laat staan wanneer je vermogen wil opbouwen.

Hoe kun je geld beleggen in een geldmarktfonds?

Om te beleggen in een geldmarktfonds heb je een broker nodig, net zoals bij andere beleggingen.

Het werkt eigenlijk op dezelfde manier als het kopen van beleggingsfondsen. Je kunt het geldmarktfonds van jouw keuze op zoeken bij je broker en een order plaatsen.

Hieronder zie je twee voorbeelden van geldmarktfondsen.

GeldmarktfondsISINKosten
NN Geldmarkt FondsNL00106220230,06%
Morgan Stanley Euro Liquidity FundLU19594288940,10%

Alternatieven voor een geldmarktfonds

We zullen twee alternatieven noemen voor geldmarktfondsen. Natuurlijk werkt dit ook andersom. Geldmarktfondsen kunnen ook een alternatief zijn voor de onderstaande opties.

Bankrekening

Het eerste alternatief is een bankrekening. Je geld op de bank zetten is het meest logische alternatief voor een geldmarktfonds.

Hiermee behoud je namelijk de liquiditeit van je geld. Bovendien hebt je helemaal geen risico meer. Je vermogen is namelijk tot €100.000 beschermd door het depositogarantiestelsel.

Het nadeel hiervan is wel dat de bank waarschijnlijk ook een lagere rente heeft dan een geldmarktfonds. Je loopt dus minder risico, maar je hebt ook een lager rendement.

Spaardeposito’s

Doordat een bankrekening minder rendement heeft dan een geldmarktfonds kijken we ook nog naar een alternatief waar je geen rendement inlevert.

Wanneer je geld voor een langere tijd kan missen dan kunnen spaardeposito’s ook een alternatief zijn voor geldmarktfondsen.

Ten opzichte van geldmarktfondsen zul je hierbij niet veel rendement inleveren. Bovendien loop je net als bij een bankrekening ook geen risico bij spaardeposito’s.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan spaardeposito’s ten opzichte van geldmarktfondsen. Je geeft in dat geval namelijk wel je liquiditeit op. Het geld staat namelijk vast voor een langere periode. Dit betekent dat je jouw geld niet snel kan investeren in andere soorten beleggingen.

Conclusie

Geldmarktfondsen kunnen dus worden gebruikt om je geld tijdelijk te beleggen. Het voordeel hiervan is dat je geld liquide is en dat het rendement waarschijnlijk hoger is dan bij de bank.

Toch is het rendement van een geldmarktfonds relatief laag, maar dat geldt ook voor het risico. Hoewel het risico laag is, betekent dit natuurlijk niet dat er geen risico is. Een geldmarktfonds blijft namelijk een belegging. Doordat de rente van een geldmarktfonds variabel is heb je namelijk te maken met een renterisico.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.