<

Beleggen in staatsobligaties

Staatsobligaties zijn obligaties die worden uitgegeven door overheden. Veel beleggers gebruiken deze obligaties om het risico in hun portefeuille te verlagen. In dit artikel lees je wat je moet weten voordat je gaat beleggen in staatsobligaties.

Wat zijn staatsobligaties?

Staatsobligaties zijn obligaties die worden uitgegeven door overheden. Overheden geven obligaties uit om extra kapitaal aan te trekken.

Beleggers kunnen deze staatsobligaties dan kopen en lenen daarmee geld uit aan de overheden.

In ruil voor het uitlenen van geld ontvangen de beleggers rente. Bij obligaties wordt dit ook wel couponrente genoemd. Hoe hoog de rente is die je als belegger ontvangt hangt af van het risico.

Het risico van een obligatie hangt onder andere af van de kredietrating van een bedrijf over overheid.

De kredietrating van overheden is in de meeste gevallen hoger dan de kredietrating van bedrijven. Daarom is de rente vaak ook lager bij staatsobligaties ten opzichte van bedrijfsobligaties. Toch zijn er ook overheden met een hoger risico, en daarmee ook een hogere rente.

Gedurende de looptijd van een obligatie ontvang je als belegger dus rente. Aan het einde van de looptijd wordt het geleende bedrag (de hoofdsom) in de meeste gevallen weer terugbetaald aan de belegger.

Waarom beleggen in staatsobligaties?

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Wanneer je in aandelen gaat beleggen, dan moet je er rekening mee houden dat je beleggingen veel zullen schommelen.

Staatsobligatie hebben vaak een relatief laag risico. Door te beleggen in staatsobligaties zul je niet zo snel diepe dalen meemaken. Beleggen in staatsobligaties is daarom een manier om geld te beleggen met weinig risico.

Het spreiden van beleggingen is een van de meest belangrijke manieren om het risico te verlagen. Beleggen in staatsobligaties is een goede manier om meer spreiding aan te brengen in je portefeuille.

Naast meer risicovolle beleggingen zoals aandelen kun je bijvoorbeeld in staatsobligaties beleggen om het risico van je gehele portefeuille te verlagen.

Wat is het rendement van staatsobligaties?

Bij beleggen betekent een lager risico eigenlijk altijd ook een lager rendement. We hebben eerder gezien dat het risico van staatsobligaties ook lager is dan dat van andere beleggingen. Het rendement is waarschijnlijk ook lager in dat geval.

We hebben in een eerder artikel gekeken naar het rendement van obligaties. Op de zeer lange termijn (meer dan 30 jaar) was het rendement op staatsobligaties 5,22% per jaar en het rendement op bedrijfsobligaties was 6,10% per jaar.

Door de lage rente was het rendement op staatsobligaties de afgelopen jaren veel lager dan het gemiddelde. In de periode 2015 tot 2020 was het rendement op staatsobligaties slechts 1,78% per jaar.

Aandelen hebben een hoger risico dan (staats)obligaties. Dit is ook terug te zien in het rendement. Het gemiddeld rendement op aandelen is 10,50% op de lange termijn.

Welke staatsobligaties kopen?

Welke staatsobligaties je moet kopen hangt af van je persoonlijke situatie. Sowieso is het goed om, voordat je begint met beleggen in obligaties, goed te kijken naar de risico’s van obligaties.

We zullen twee belangrijke punten noemen waar je op kunt letten wanneer je staatsobligaties gaat kopen.

Kredietrating

Ten eerste kun je bijvoorbeeld kijken naar de kredietrating van een bepaalde overheid. Nederland heeft bijvoorbeeld een erg hoge kredietrating (AAA). Om een voorbeeld te noemen, Egypte heeft een kredietrating B.

Veel landen hebben zelfs een lagere kredietrating dan bepaalde bedrijven. We hebben zojuist Egypte als voorbeeld genoemd. De Rabobank heeft bijvoorbeeld kredietrating A. Het bedrijf Microsoft heeft zelfs kredietrating AAA. Dit is hoger dan Egypte.

Spreiden

Als tweede kun je ook kijken naar staatsobligaties van verschillende landen. Door slechts in één land te beleggen loop je namelijk het risico dat er in dat land iets gebeurt dat invloed heeft op je staatsobligatie.

Dit kan een economische crisis zijn, een natuurramp maar ook een binnenlands conflict. Door te beleggen in staatsobligaties van verschillende landen kun je dit risico verlagen.

Een snelle manier om in veel verschillende staatsobligaties te beleggen is het beleggen in een obligatie ETF.

Hoe kun je staatsobligaties kopen?

Om staatsobligaties te kopen heb je een broker nodig. Wanneer je voor een goede spreiding wil zorgen (obligaties van verschillende landen) dan kun je echter snel tegen hoge transactiekosten aanlopen. Je moet namelijk veel transacties doen, voor elke obligatie één.

Daarom kan het handig zijn om te beleggen in een ETF met staatsobligaties. Je kunt dan met één transactie obligaties kopen van verschillende landen.

Conclusie

Staatsobligaties hebben dus een redelijk laag risico in vergelijking met andere beleggingen. Daarom hebben ze over het algemeen ook een lager rendement dan bedrijfsobligaties en aandelen.

Door het beleggen in staatsobligaties kun je toch rendement maken tegen relatief weinig risico. Bovendien kunnen ze ook voor meer spreiding in je portefeuille zorgen.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.