Wat zegt de looptijd van een obligatie?

De looptijd van een obligatie heeft onder andere invloed op de hoeveelheid risico en de hoogte van het rendement. Daarom is het dus belangrijk om de invloed van de looptijd goed te begrijpen voordat je begint met beleggen in obligaties. In dit artikel leggen we alles uit wat met de looptijd van obligaties te maken heeft.

Wat is de looptijd van een obligatie?

Een obligatie is een lening die jij als belegger verstrekt aan een overheid of bedrijf. De looptijd van een obligatie is de periode van het moment dat je obligatie in bezit krijgt tot het geleende bedrag (de hoofdsom) wordt afgelost.

Gedurende de looptijd van een obligatie ontvang je rente als vergoeding voor het uitlenen van het geld. Dit wordt couponrente genoemd.

Je kunt een obligatie houden tot het einde van de looptijd, maar het is ook mogelijk om een obligatie tussentijds te verkopen.

Korte en lange looptijd van een obligatie

Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen obligaties met een korte looptijd en obligaties met een lange looptijd.

Obligaties met een korte looptijd hebben over het algemeen een looptijd van vijf jaar of minder.

Bij een looptijd van 10 jaar of meer spreek je van een obligatie met een lange looptijd.

Wat duidt een korte looptijd op een obligatie aan?

Bij een korte looptijd van een obligatie heb jij als belegger meer flexibiliteit. In dat geval komt jouw geld op een relatief korte termijn weer ‘vrij’. Hierdoor heb je de mogelijkheid om het ergens anders in te kunnen investeren.

Door de korte looptijd van de obligatie is de kans bovendien kleiner dat de rente gaat stijgen. Wanneer de rente stijgt wordt de obligatie die jij in bezit hebt minder waard. Beleggers kunnen namelijk tegen een hogere rente nieuwe obligaties kopen. Door de korte looptijd heb je dus een kleiner renterisico.

Het renterisico is een van de meest belangrijke risico’s van obligaties waarmee je als belegger rekening kunt houden.

De flexibiliteit en het lagere risico van obligaties met een korte termijn hebben wel een prijs. Hierdoor is de rente van een obligatie met een korte looptijd in de meeste gevallen ook lager.

Wat duidt een lange looptijd op een obligatie aan?

Wanneer de looptijd lang is dan wordt de kans dat de rente gaat stijgen ook groter. Hierdoor loop je twee risico’s.

Allereerst loop je het risico dat je obligatie minder waard wordt. Andere beleggers kunnen namelijk een nieuwe obligatie met een hogere rente kopen. Daarnaast kun je zelf ook geen nieuwe obligatie kopen met een hogere rente.

Bovendien heeft een verandering in de rente een groter effect op een obligatie met een lange looptijd. Een rentewijziging heeft namelijk voor een langere tijd invloed op de obligatie. Dit effect wordt ook wel duration genoemd.

Bij een obligatie met een lange looptijd heb je dus een groter renterisico.

Daarnaast ben je ook minder flexibel bij een obligatie met een lange looptijd. Je geld staat namelijk langer ‘vast’. Het is dus niet zo snel beschikbaar om ergens anders in te investeren.

Je wordt als belegger wel gecompenseerd voor het grotere risico en minder flexibiliteit. Een obligatie met een lange looptijd geeft over het algemeen een hogere rente.

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van een obligatie?

Aan het einde van de looptijd van een obligatie wordt het uitgeleende bedrag (hoofdsom) terugbetaald aan de houder van de obligatie.

In sommige gevallen kan de uitgever van de obligatie (overheid of bedrijf) het geleende bedrag niet terugbetalen. Hierdoor kan het voorkomen dat je jouw inleg verliest als belegger. Om dit risico te verlagen is het belangrijk om ook te kijken naar de kredietrating van een obligatie.

Wat gebeurt er gedurende de looptijd van een obligatie?

Gedurende de looptijd van de obligatie ontvang jij als belegger (coupon)rente. Deze rente wordt meestal uitgedrukt als een percentage van het uitgeleende bedrag (hoofdsom).

In veel gevallen staat dit rentepercentage vast. In dat geval kan de rente die je ontvangt op een obligatie dus afwijken van de marktrente (zowel positief als negatief). Hierdoor kan de prijs van je obligatie dus ook schommelen.

In sommige gevallen heeft een obligatie een variabele rente. Dit betekent dat de rente van de obligatie kan veranderen tijdens de looptijd.

Voor meer informatie hierover kun je kijken in ons artikel over obligaties met een vaste en variabele rente.

Conclusie

De looptijd van een obligatie is dus belangrijk omdat het invloed kan hebben op de hoeveelheid risico en op de hoogte van je rendement.

In de onderstaande tabel hebben we nog een keer duidelijk neergezet wat de invloed is van de looptijd van de obligatie.

Obligatie korte looptijdObligatie lange looptijd
Lagere renteHogere rente
Minder renterisicoMeer renterisico
Meer flexibiliteitMinder flexibliteit
Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.